icon

Mám právo odmietnuť starostlivosť o synovca?

24. sep 2024

ahojte, dlhsie sa odhodlavam ze sem napisem a poradim sa ohladom situacie v mojej rodine lebo neviem ako dalej. Zijem s manzelom a dvojrocnou dcerkou v malom meste na sidlisku pricom kusok od nas par vchodov dalej byva aj manzelova sestra s muzom a synom, ich syncek ma tazku formu autizmu, do skolky chodi len na pol dna viac nezvladne , jeho spravanie je velmi nevyspytatelne a v podstate cele dni len preplace alebo prekrici a je dost tazke sa onho starat. Svagrina nastupila na pol uvazku do prace, vacsinou ale pracuje z domu svagor pracuje ako robotnik v jednej firme. aby som sa ale dostala k pointe preco pisem, V poslednom case je malý dost casto u nas, svagrina proste zavola ze musi ist nieco vybavit nema ho kam dat( stari rodicia ho odmietaju strazit), tak ma vzdy prosi aby som ho na hodinku dve max postrazila, toto sa deje uz pomaly kazdy vikend, kedze viem ze jej manzel pracuje len cez tyzdena vikendy a sviatky ma volne tak som sa jej minule opytala ze ci je jej muz doma ked opatovne chcela v sobotu rano aby bol maly u nas tak povedala ze je ale ze on to s nim nezvlada ze nemoze ho s nim nechat ze on na to nema nervy. pred dvoma mesiacmi boli hospitaliovani v nemocnici ktora je cca 40 km od nasho mesta, ked ich mali pustit volala mojmu muzovi ci moze po nich prist ze nema kto,manzel po praci vycerpany ale tak co mal robit obliekol sadol do auta a isiel, ja som medzitym zobrala malu do kocika ze sa ideme prejst idem okoho ich bytovky a pozeram svagor fajci na balkone, (auto maju), ked prisli hovorim muzovi ze vsak tojej sestry muz je doma som ho vidiela, tak jej volal ze preco on nesiel, tak ze maly v aute zvykne vyvadzat a on to nema nervy. Neberte to prosim tak ze ja by som nechcela pomoct mne je luto ze ich syncek nieje zdravy ale mam svoje dieta uz kazdy vikend tu mam aj jeho lebo ona si musi nieco vybavit a on nanho nema nervy proste, minule tu spravil taku scenu ze som myslela ze budu susedia volat policajtov, nechcela som mu dovolit otvarat chladnicku lebo neustale ju otvara zatvara cchytil zachvat zacal tu vrieskat nenromalne ze az moja dcerka sa zlakla a rozplakala sa. a ked som sa s tymto zverila teda postazovala mojej sestre ta povedala ze aka som necitiliva ze neviem svagrine pomoct ze neviem ake to je mat take chore dietatko ze co to pre nu musi byt..

Strana
z4
rachel36a
26. sep 2024

@janette2021 zial u nas je zákon taky, ze so striedavkou by otec musel súhlasiť...nikto ho nasilu neprinuti, ak nebude mat zaujem

kristinka92
26. sep 2024

@janette2021 bohužiaľ takto to v realite ale nie je, je to tak ako píše @rachel36a keď chlap nechce, tak ho sud nedonuti, aj keď po morálnej stránke by to tak malo byt. keď si raz rodič tak sa máš starať a nie zdrhnut…

jankalukasova
26. sep 2024

@janette2021 si to predstavuješ jak Hurvínek válku...

matullienka
26. sep 2024

@jankalukasova nemyslím, že by si to predstavovala ako hurvinek valku, myslím, že je to skôr smutné, že to tak nefunguje. Že má ten rodič možnosť zdrhnúť a vykašľať sa na všetko. Nechat všetko tak a tváriť sa , že dieťa neexistuje. Pošle raz za mesiac pár drobných a tým to pre neho skončí. Je smutné, že je to tak. Ja by som bola v takom prípade za to, nestaras dobre odovzdáš 50-60% z platu dieťaťu aby matka mohla zaplatiť opatrovateľku, ktorá ho nahradí. Samozrejme aj v opačnom garde keď zdrhne matka, lebo netvarme sa aj také sa nájdu.

jankalukasova
26. sep 2024

@matullienka ale veď ja netvrdím, že je to správne.. jasné, že je to choré. Ale žiaľ je to tak. A to, že by pri rozchode švagriná autorky trvala na striedavke by jej bolo figu borovú plátne, keďže základom je aby sa rodičia dohodli. Keďže on nie je schopný dieťa odviezť ani autom, ani ho postrážiť, isto by sa vrhol do dohody o striedavej starosti, že? Celý nadšený... Ja netvrdím, že je to správne ale, že to je realita. Akokoľvek je nepríjemná. A áno... Ak si @janette2021 myslí, že ak táto švagriná pri rozchode povie, že chce striedavku a súd jej to odklepne, bez toho aby s tým on súhlasil, tak si to skutočne predstavuje ako Hurvínek válku... To, že je to smutné sa predsa vzájomne nevylučuje.

Strana
z4