Mám u seba nasťahovanú rodinu priateľa a vzťah sa nám rozpadá. Ako ich dostať z domu?
Mam u seba nastahovanu priatelovu rodinu. Matka a dve dospele deti obe su uz po 40 tke su inval. dochodcovia.
Vztah s priatelom uz nieje to co byval. Oni sa stale hadaju a on je z toho v depkach a mna si nezastane ani ked utocia slovne na mna co je velmi casto. Ospravedlnuje ich ze oni su chori. Suhlasila som ze budu u nas byvat a ze sa o nich postarame, dala so im v dome nasu spalnu a vedlajsiu izbu a mi sme sa prestahovali do obyvacky s priatelom, ale priatel mi uz neprejavuje lasku aj ked tvrdi ze ma lubi. Dala som pravidlo ze ziadny alkohol a ze na ekeltrinu treba prispievat kazdy 100€ priatel a jeho sestra zaplatili jeho brat dal peniaze matke a ona ze da az 20teho lebo inak nema. Jeho brat si napriek mojmu zakazu alkohol doniesol a opil sa a nadaval mi, priatel sa ma nezastal a nic neurobil. Tak som povedala ze jeho brat musi odist. Priatel ze nech si robim co chcem, tak vidim ze to nema zmysel natahovat dalej uz dlhsie sa koli nim nevieme zhodnut tak to ukoncime a nech si idu spolu byvat niekde inde, ale oni vraj nemaju kam nech vraj vyplatim priatela za dobu co bol u mna /to su uz 3,5 roka ze sme spolu / ze co u mna na dome odrobil ale pritom sam nespravil nic, ja som robila a on mi pomahal so vsetkym ci to bolo malovanie, murovanie, vodarske prace,... on najradsej upratoval a kosil. travnik. aj on je inv. dochdca tak prijem ma iba 160€ a este z toho dotoval rodinu ked nemali, vodicak nema ja som ho vzdy vozila za nimi ked boli cirkusy. Ja som na socialke tak tiez iba 120€ poberam, privirabame si predajom veci co ini daruju inak by sme asi nevysli z penazi a teraz mi uz dosla trpezlivost. Natankovat treba a minalo sa to na nich. Ked zratam prijmy a vydavky tak vydavky previsuju prijmy o 2-300 €. Ja som predala svoje auto, a tie peniaze im nedam to su na druhe auto ale som predala aj chatu a tam sme spolu minuli min. 3000 a nie na dom ale na jedlo a tankovanie. Ked som robila minulo sa celych 5000 a na dome sa nic neurobilo. Ja som davala do domacnosti 3 nadobok jeho prijmu a on chce aby som ho vyplatila ze inak nikam nejdu. Su u nas 2 tyzdne a nevidim ze by bolo nieco lepsie prave na opak. Poradte ako ich vystahovat z domu ktory patri mne a maju tu za dodavku osobnych veci ? Sami odist nechcu matka miluje tie dve deti opicou laskou a jemu tiez stale nadava ze sa o nich nestara.
@jabura1 mas s nimi nejaku zmluvu? Maju tam trvaly pobyt?
Moja zlatá sôr než si toto urobila si si mala všetko dobre premyslieť prosím pekné ked sú ID nemôžeš ich len tak vysťahovať sú to chranene osoby.Tam aj ked niekto ide byt / dom prenajimať musi to vedieť do predu.To čo pišeš že dom je tvoj to je sice pravda ked to máš papierove ale ty ich nemôžeš vyhodiť len tak na ulicu ked sú to ID nech sa postarajú o seba.Pýtaj sa tu v bezplatnej pravnej poradni ako máš postupovať aby sa to neobratilo proti tebe a nenarobila si si ešte väčšie problémy. Myslim to teraz v dobrom. Teraz už ich ťažko dostaneš preč z domu.Ty by si im mala najsť náhradne bývanie.Ale ak sa nebudu chcieť odsťahovať tak neviem či ti policia pomôže alebo či ich nebudeš musieť dať na súd.Ale vyhodiť ich len tak bez všetkeko z vecami nemôžeš.Skoda že si si neurobila s nimi zmluvu ked hned prišli.Ak by to došlo k sudu aby ťa neobvinili že si na čierno zarabala kedže z podnajmu sa musi po novom odviesť daň do určitej sumy.To či ti oni platili alebo nie súd nezaujima ty si im prenajala oni majú platiť.Nikdy by som nedovolila aby priateľovi surodenci a matka prišli ku mňe bývať a navyše ID.Ak take niečo robim mala by byť nájomna zmluva kde bude všetko v zmluve obsiahnute.Ušila si si na seba bič a poriadny a čo je to za priateľa že sa ťa nezastane asi tiež potreboval súrne lacne bývanie a to mu prišlo ako dobra priležitosť.Mňa len zaujima ako je možne že sa 3 dospelé osoby ocitli bez bývania a práce aj ked sú ID.Otázne je kam by išli keby si ty nebola priateľkou jedného z nich.Predtým predsa museli niekde bývať z niečoho žiť či žili v podnájme a aby ušetrili peniaze tak dostal ten tvoj priateľ dobrý nápad a z ničoho nič u teba bývajú.Nebudeš to podľa mňa mať ľahke ich z bytu / domu dostať to mi ver.A ešte dalšia vec toľky dospelý ľudia a všetci invalidný ved môžu ísť prácovať na čiastočny uväzok nikde nieje napisane že nie ešte s toho mala ty na nich doplacaš. Pišeš beriem sociálnu dávku to je maličko a už zarabaš tak teraz poberaš dávku alebo robiš. Porad sa v pravnej poradni aby si si neurobila ešte dalšie problémy.
To čo všetkým je, že celá rodina na invalidnom??? Som v živote nepočula.
@dilino to, že poberajú ID vôbec neznamená, že ona sa o nich má postarať. je to absolútna hlúposť. ak by sa vôbec mal niekto o ľudí poberajúcich ID starať, tak je to štát, a nie táto pani. keďže majú takto malé ID, nie je to ani polovičný, znamená to, že sú schopní práce a môžu pracovať. pokiaľ nemôžu, ona nie je ich osobný asistent, ani zodpovedná osoba, ktorá by toto mala za úlohu. nikto ju tým nepoveril. ani štát, ani žiadne orgány to od nej nechcú, ani nemôžu žiadať. nevyhadzuje predsa malé deti, za ktoré má zodpovednosť.
áno, treba sa poradiť v právnej poradni. ale nie z tohto dôvodu. ale z dôvodu, že ona je v práve, a aby presne vedela, ako má konať.
@lucka_ke nemusí im nič zabezpečovať, len im z hľadiska ľudskosti oznámiť všetko dostatočne dopredu, aby sa vedeli zariadiť
@dilino ak nemajú nájomnú zmluvu, myslím, že nie sú chránené osoby
@elizabet173 to som napísala preto, aby urýchlila veci, takíto ľudia si nevedia nič vybaviť sami a budú odchod naťahovať... či im má veci vysťahovať pred bytovku? to ešte oni udajú ju a bude mať opletačky
keď im vybaví ubytovňu, uľahčí to hlavne sama sebe. a o to tu ide.
@elizabet173 sú ID a majú preukaz ZTP to ich chráni zákon ako ľudi nad 60 rokov.Ved preto pišem nech sa poradi tu v nejakej bezplatnej poradni.Aby si ennarobila problémy.
@dilino podľa toho čo píšeš, to znamená, že ak ku mne príde na návštevu príbuzný, ktorý je ID, tak už nikdy nemusí odísť a ak ho chcem dostať preč, tak mu budem musieť hľadať náhradné ubytovanie? 😃 ani náhodou. Autorka síce nepíše, či majú alebo nemajú uzatvorenú nejakú nájomnú zmluvu, ale súdiac podľa toho čo a ako píše, tak podľa mňa nie. Sú u nej dva týždne, tak pochybujem, že by zvládli vybaviť TP. Takže tak ako prišli na návštevu, tak nech sa aj pakujú preč do miesta svojho trvalého pobytu.
boze jak to citam, tie komentare veru autorka mam strach aj za teba, nechcela by som mat take socky na krku....rychlo kontaktuj pravnika nech mas v tom jasno lebo ja tu mam stres aj za teba.
@sissy27 Tu sa nemysli že pride k tebe na nvštevu.Oni u nej bývaju píše prisť na navštevu a byvať sú dve odlišné veci ja viem že vyhodiť ich len tak nemôže preto som jej radila aby sa najprv tu bezplatne poradila čo a ako má dalej postupovať.To že ich k sebe vzala dobrovoľne to je fakt.Za hlúposť sa plati.Otázne je že kde predtým než si ich nasťahovala k sebe kde bývali ved niekde bývať museli či žili dovtedy na ulici.Nikdy by som k sebe nevzala byvať cudzich ľudi. A ešte ZTP.Jej hlúposť lebo taku chybu si myslim že nikto neurobi a ešte bez zmluvy.A že jej ich bolo ľuto človek sa uči na vlastných chybách.
@dilino ak by sa po lehote, ktorú im dá na vysťahovanie, nevysťahovali a ona im vyprace veci pred dvere a vymení zámok, nemôžu podľa mňa absolútne nič. Nemajú s majiteľkou domu žiadny právny ani iný vzťah.
hnala by som ich metlov kade lahsie.uplne vsetkych. neblazni!
@elizabet173 len vypratat pred dvere veci a zive osoby, ktore pravdepodobne len hniju na gauci je rozdiel...boze mam z toho stresovy tlak v zaludku....
autorka prosim ta ked budes vediet od odbornika co a ako napis mi toto ma ozaj zaujima.
@dilino neviem, či majú zťp. poberajú invalidný dôchodok. to je rozdiel. ona ho poberá tiež. tiež je vlastníčkou nehnuteľnosti. ona je v práve, nie osoby, ktoré sa k nej nasťahovali. chceš povedať, že keď si ktokoľvek vezme k sebe osobu s ID alebo zťp, tak sa potom o ňu musí starať? robím s ľuďmi s mentálnym postihnutím, ID aj ZŤP som s nimi vybavovala niekoľkokrát. si myslíš, že keby sa k niekomu nasťahovali, tak by boli v práve? vôbec nie. chránenú osobu nemôžeš vyhodiť z bývania, ktoré máš vo vlastníctve? chránenú osobu chráni zákon, nie ľudia, ktorí ich ubytovávajú..
@nistika možno by stačili dvaja, traja kamaráti s výškou okolo 2m a váhou nad 120 kg....stačilo by, aby tam sedeli za stolom a popíjali kávu a dohliadali na vysťahovanie. Aj takto to ide, ale myslím, že by stačilo aj obrátiť sa na políciu.
@gubiko nahradne byvanie sme nemuseli riesit, ani dohladavat. Jednoducho nas pravnik im napisla vyzvu na vystahovanie- odignorovali. Islo to na sud, podali odvolanie. Sud odvolanie odmietol. Poziadali o predlzenie doby na vystahovanie kvoli ztp- sud im vyhovel. A v den d prisiel exekutor s policiou a vyzvali ich vyjst pred dom, vymenil zamku a dal nam kluc s tym, ze ich osobne veci musime este 2 mesiace uschovat( v dome , sklade atd.). Nakoniec s tym sa s nimi dalo dohodnut- jeden den prisli, vzali 5 sliviek a 98% haraburdia slo do kosa...

Schovaj si vsetky doklady, cennosti, dokumentaciu, niekde mimo domu, zamkni si aspon svoju izbu.a tych prizivnikov vyhod.z domu aj zo svojhi života.
Pijavice hnusne, dnes je 14.3. - do 30.3.nech su preč. A ked tam vyvadza opilec - volaj policajtov.