Mama a maminka
Ahojte. Byvame u svokrovcov v spolocnej domácnosti a moje dieta (3 roky) ma odmala volalo maminka, mamička. Svokra teraz asi dva tyzdne zacala pred nim vraviet, napríklad: spytaj sa mamy, tam je mama, chod to dat mame a moje dieta ma zacalo volat mama alebo zakrici na mna mamaaa. Pred dvomi dnami mi akurat svokra rozpravala, ze stretla spoluziacku a ta jej povedala, ze jej vnuk ju vola Maja, ze kazdy ju tak volal, tak ze aj on ju tak vola a rozhorcovala sa, ze jej by sa to nepacilo, ze to si mala pekne naucit - starka, a tak. Mam jej na to nieco povedat, alebo sa spytat, ze preco ma tak pred dietatom zacala volat? ci som len precitlivena a nechat to tak?
@viestta to s matkou si mi pripomenula naša malá volala sestru matka 😁🫣 lebo v rozprávke Na vlásku tam jej nevlastná mama spievala že "matka to vie" 🤣🤣🤣 takže niekedy ani puberta nemusí prísť 😁😁😁
U nas je otec tatusko a ja som mamaaa. Deti su smradi holt😂 netreba si to brat, aj tak ta miluju najviac
@anavianavi si si istá, že si si to oslovenie nevynutila? Keďže si ich zakaždým opravila 🤦🏼♀️
Presne o tomto sme sa včera rozprávali s kolegyňami. O vzťahoch v rodine, s rodičmi, ako ich voláme. Čo si ja pamätám, ja som maminu vždy volala "maminka, mamka, mami". Doteraz jej tak hovorím,a to ma už 66 rokov.
No a mne tiež trošku vadí, že mi dcéra väčšinou povie mama. Niekedy aj mami, mamina. Ale chystám sa jej povedať, aby ma volala krajšie, tiež ju volám Emka, Ema-len keď ma veľmi nahnevá 😀
Mňa dcéra 7 ročná bežné volá mama, keď sa.chce liskat tak povie mamička a sem tam kričí na mňa mamooo...neriešim ja zdrobneninu nepotrebujem mama je úplne v pohode neriešim Toto.....ja mám 32 a svojej mamine hovorím maminus
Joj to mna prvorodený v troch rokoch začal volat Iva… v piatich sprdol môjho brata že má nemá volat Ivana 😃a mladší dvojrocak má tiež volal maminka a už ho to preslo a som mama alebo mami🤷♀️ale teda toto by má nenapadlo riesit,nejak to upravovat,veď ani ja im nehovorim zdrobneninami,majú mena,na ktoré sa to nehodi a keď im to niekto sprzni zdrobneninou tak má poráža …napríklad Oskarovi Oski🤦♀️ešte hugovi Hugi,dobre… ale keď som začula hugusenko zlatucky tak som prekonala infarkt😃😃😃
Mama je najkrajšie slovo na svete
@nykkushka nie, nenutila som ich do toho. neziadala som ich o nic, ani neprikazovala, ani nevysvetlovala. moje deti mozu povedat, co chcu a ja mozem tiez odpovedat ako chcem. kde presne je to nutenie, prosim?
@iwesska nie, nenutila som ich do toho. neziadala som ich o nic, ani neprikazovala, ani nevysvetlovala. moje deti mozu povedat, co chcu a ja mozem tiez odpovedat ako chcem. kde presne je to nutenie, prosim?
Chápem, aj ja radšej počujem sto krát za deň maminka ako mamaaa. V škôlke ju naučili na oslovovanie mamina a to mi príde úplne divné keďže ma vždy volala maminka 🙈
@anavianavi tak to je strašné... chudence deti... to mi príde ako z filmu Mamicka najdrahšia...
@andreakotesova hehe, nemusi ti ich byt luto. napriek tejto tyranii su vesele a spokojne. robila som to aj v pritomnosti inych dospelych, nikto mi nic nepovedal, dokonca okolie vyslo v ustrety mojmu zelaniu. mam tolerantne okolie a spravam sa rovnako 🙂
@anavianavi neviem, zdá sa mi to čudné...
Ja som svoju tiez naucila na maminka a vobec sa za to nehanbim 🤣 Ked mi povie niekto mama, tak ho ona opravi, ze som maminka 😃 som si vedoma, ze asi v puberte maminka nebudem, ale teraz si to uzivam 😂
Ja som mala starku a ona neznasala, ked by sme ju volali babka. Tak to bola samozrejmost, ze cely zivot bola starka. A ked sa ma ako malej niekto opytal, kde je babka, tak ma naucila frazu: Babka isla do haja 🤣 ja mam starku.
Ved kazdy nech nauci ako sa mu paci. Ked sa ti paci maminka, normalne jej to povedz. Ako sa clovek oslovuje, tak sa dieta nauci.
Mamaaaaaa, óÓó! 🎤😆 Dobre, k veci.
Zvláštne. Mne oslovenie "mama" nikdy neprišlo pejoratívne. Skôr "mamička" mi príde divné, presladené... Svoju som oslovovala aj "mamina" a v puberte som o nej začala vravieť ako o "matke". 😀 Keď som bola dieťa, babka ma štvala oslovením "mater", no potom som pochopila, že je to archaizmus a nie nadávka (všetky máme super vzťah). 😆 Slovo mama sa podľa mňa nedá sprzniť. V každej podobe je krásne. 😊 Rada si okrem vyššie spomenutej spievam aj "mama je mama" od Nagyho. 😁
Tak ja ti napriklad rozumiem. U svojho dietata som mamka alebo mamina. Ked manzel.povie- opytaj sa mamy, vzdy im nahlas poviem, ze ja som pre.nho nie mama, ale mamka. U nas sa to uz doslova traduje. Ked zacnem, mamka vacsinou dopovieme vsetci 😁
@anavianavi mňa keby niekto neustále opravuje napríklad v práci (aj keď to čo robím/hovorím je správne, len iné) tak po čase rezignujem a prispôsobím sa, len aby som mala svätý pokoj. A pre mňa by to bolo prispôsobenie z donútenia, nie preto lebo to tak chcem ja...
A to som si myslela ze uz som videla a citala vsetko a veru nie...
Mne sa tiež viac páči maminka ako mama....
@anavianavi Neziadala som ich o nic,len vzdy,ked dieta povedalo mama,opravila som na maminka. Cize uplne same,z cistej lasky sa rozhodli ta volat maminka? 😂 Poviem ti taky priklad z rodiny. Deti svojmu ujovi a tete tykaju. Tetu zacali oslovovat menom,nic im na to nepovedala,ale stryka,ked oslovili menom, tak on hned "ja nie som Andrej,ja som STRYKO Andrej a chcel by som,aby ste ma tak volali🙄 Deti ho hocikedy zavolali menom a furt ich opravoval, ze je stryko. Dopadlo to tak,ze ho radsej neoslovuju,lebo maju stres z toho,ze ho oslovia zle a sa nahneva. U nas doma trval otec na tom,aby som ho volala ocino. Kolkokrat som mu chcela povedat tato,tati...nie,on je ocino. Popravde mam alergiu na toto oslovenie,prave kvoli tej buzeracii a osloveniu sa tiez vyhybam. Ja len,ze presne toto dosiahnes tym,ked niekomu nieco vnucujes.
Nechapem. Ved si mama predsa. Ty ju oslovuj baba/babka/starka. Nic viac v tom nie je.
A šak popros svokru či by na teba nemohla hovoriť "maminka". Aj mňa moja 8 ročná volá mamička, maminka a je to také krajšie ako mama.
@iwesska nic nevnucujem, ani nevynucujem. robila som to nenasilne ako vravim nielen deti, ale aj ini dospleli z okolia mi vyhoveli. Ked sa deti v starsom veku rozhodnu volat ma inak, nehodim si slucku, budem ich akceptovat. Ja im neprikazujem ako ma maju volat. to si zazila ty. nie kazdy ma rovnaky pristup a vnimanie. Mam take zelanie a ked mi je niekto ochotny vyjst v ustrety dobre, ak nie, nic sa nedeje.
@nykkushka Este tu je taka moznost, ze niekto vyhovie tvojmu zelaniu. ak s tym prestanu, nehodim si slucku a budem to respektovat. nic nesilim. prezijem, ak to tak nebude. ale mam pravo reagovat ako sa rozhodnem v ramci slusnych medzi a tolerancie.
@anavianavi sama pises, ze zakazdym ked ti povedali mama si ich opravovala, ze si maminka...tak nepis, ze nic si nevynucujes, ked toto je uplne jasny natlak aby bolo podla teba
@andreakotesova to je v poriadku. cudne veci sa vo svete deju.

Hmm si precitlivena... a riadne.