icon

Mama a maminka

29. sep 2023

Ahojte. Byvame u svokrovcov v spolocnej domácnosti a moje dieta (3 roky) ma odmala volalo maminka, mamička. Svokra teraz asi dva tyzdne zacala pred nim vraviet, napríklad: spytaj sa mamy, tam je mama, chod to dat mame a moje dieta ma zacalo volat mama alebo zakrici na mna mamaaa. Pred dvomi dnami mi akurat svokra rozpravala, ze stretla spoluziacku a ta jej povedala, ze jej vnuk ju vola Maja, ze kazdy ju tak volal, tak ze aj on ju tak vola a rozhorcovala sa, ze jej by sa to nepacilo, ze to si mala pekne naucit - starka, a tak. Mam jej na to nieco povedat, alebo sa spytat, ze preco ma tak pred dietatom zacala volat? ci som len precitlivena a nechat to tak?

beata_k
29. sep 2023

Hmm si precitlivena... a riadne.

janulik2008
29. sep 2023

@viestta to s matkou si mi pripomenula naša malá volala sestru matka 😁🫣 lebo v rozprávke Na vlásku tam jej nevlastná mama spievala že "matka to vie" 🤣🤣🤣 takže niekedy ani puberta nemusí prísť 😁😁😁

ckocka
29. sep 2023

@iwesska To nebol vtip?

majlo1234
29. sep 2023

U nas je otec tatusko a ja som mamaaa. Deti su smradi holt😂 netreba si to brat, aj tak ta miluju najviac

nykkushka
29. sep 2023

@anavianavi si si istá, že si si to oslovenie nevynutila? Keďže si ich zakaždým opravila 🤦🏼‍♀️

huxy
29. sep 2023

Presne o tomto sme sa včera rozprávali s kolegyňami. O vzťahoch v rodine, s rodičmi, ako ich voláme. Čo si ja pamätám, ja som maminu vždy volala "maminka, mamka, mami". Doteraz jej tak hovorím,a to ma už 66 rokov.
No a mne tiež trošku vadí, že mi dcéra väčšinou povie mama. Niekedy aj mami, mamina. Ale chystám sa jej povedať, aby ma volala krajšie, tiež ju volám Emka, Ema-len keď ma veľmi nahnevá 😀

bucko555
29. sep 2023

Mňa dcéra 7 ročná bežné volá mama, keď sa.chce liskat tak povie mamička a sem tam kričí na mňa mamooo...neriešim ja zdrobneninu nepotrebujem mama je úplne v pohode neriešim Toto.....ja mám 32 a svojej mamine hovorím maminus

inana11
29. sep 2023

Joj to mna prvorodený v troch rokoch začal volat Iva… v piatich sprdol môjho brata že má nemá volat Ivana 😃a mladší dvojrocak má tiež volal maminka a už ho to preslo a som mama alebo mami🤷‍♀️ale teda toto by má nenapadlo riesit,nejak to upravovat,veď ani ja im nehovorim zdrobneninami,majú mena,na ktoré sa to nehodi a keď im to niekto sprzni zdrobneninou tak má poráža …napríklad Oskarovi Oski🤦‍♀️ešte hugovi Hugi,dobre… ale keď som začula hugusenko zlatucky tak som prekonala infarkt😃😃😃

rorino
29. sep 2023

Mama je najkrajšie slovo na svete

rorino
29. sep 2023

@iwesska presne,vôbec to nebolo vynútené😉😂

anavianavi
29. sep 2023

@nykkushka nie, nenutila som ich do toho. neziadala som ich o nic, ani neprikazovala, ani nevysvetlovala. moje deti mozu povedat, co chcu a ja mozem tiez odpovedat ako chcem. kde presne je to nutenie, prosim?

anavianavi
29. sep 2023

@iwesska nie, nenutila som ich do toho. neziadala som ich o nic, ani neprikazovala, ani nevysvetlovala. moje deti mozu povedat, co chcu a ja mozem tiez odpovedat ako chcem. kde presne je to nutenie, prosim?

dominikamacakova
29. sep 2023

Chápem, aj ja radšej počujem sto krát za deň maminka ako mamaaa. V škôlke ju naučili na oslovovanie mamina a to mi príde úplne divné keďže ma vždy volala maminka 🙈

andreakotesova
29. sep 2023

@anavianavi tak to je strašné... chudence deti... to mi príde ako z filmu Mamicka najdrahšia...

anavianavi
29. sep 2023

@andreakotesova hehe, nemusi ti ich byt luto. napriek tejto tyranii su vesele a spokojne. robila som to aj v pritomnosti inych dospelych, nikto mi nic nepovedal, dokonca okolie vyslo v ustrety mojmu zelaniu. mam tolerantne okolie a spravam sa rovnako 🙂

andreakotesova
29. sep 2023

@anavianavi neviem, zdá sa mi to čudné...

cucica
29. sep 2023

Ja som svoju tiez naucila na maminka a vobec sa za to nehanbim 🤣 Ked mi povie niekto mama, tak ho ona opravi, ze som maminka 😃 som si vedoma, ze asi v puberte maminka nebudem, ale teraz si to uzivam 😂
Ja som mala starku a ona neznasala, ked by sme ju volali babka. Tak to bola samozrejmost, ze cely zivot bola starka. A ked sa ma ako malej niekto opytal, kde je babka, tak ma naucila frazu: Babka isla do haja 🤣 ja mam starku.
Ved kazdy nech nauci ako sa mu paci. Ked sa ti paci maminka, normalne jej to povedz. Ako sa clovek oslovuje, tak sa dieta nauci.

dominyca9
29. sep 2023

Mamaaaaaa, óÓó! 🎤😆 Dobre, k veci.
Zvláštne. Mne oslovenie "mama" nikdy neprišlo pejoratívne. Skôr "mamička" mi príde divné, presladené... Svoju som oslovovala aj "mamina" a v puberte som o nej začala vravieť ako o "matke". 😀 Keď som bola dieťa, babka ma štvala oslovením "mater", no potom som pochopila, že je to archaizmus a nie nadávka (všetky máme super vzťah). 😆 Slovo mama sa podľa mňa nedá sprzniť. V každej podobe je krásne. 😊 Rada si okrem vyššie spomenutej spievam aj "mama je mama" od Nagyho. 😁

palicka
29. sep 2023

Tak ja ti napriklad rozumiem. U svojho dietata som mamka alebo mamina. Ked manzel.povie- opytaj sa mamy, vzdy im nahlas poviem, ze ja som pre.nho nie mama, ale mamka. U nas sa to uz doslova traduje. Ked zacnem, mamka vacsinou dopovieme vsetci 😁

nykkushka
29. sep 2023

@anavianavi mňa keby niekto neustále opravuje napríklad v práci (aj keď to čo robím/hovorím je správne, len iné) tak po čase rezignujem a prispôsobím sa, len aby som mala svätý pokoj. A pre mňa by to bolo prispôsobenie z donútenia, nie preto lebo to tak chcem ja...

rachel36a
29. sep 2023

A to som si myslela ze uz som videla a citala vsetko a veru nie...

h2
30. sep 2023

@cucica Môj syn má babku a starkú. Babka je mužova mama, starká je tá moja. Dokonca si ako malý myslel, že takto to majú všetci. 😁

elenajezova
30. sep 2023

Mne sa tiež viac páči maminka ako mama....

iwesska
30. sep 2023

@anavianavi Neziadala som ich o nic,len vzdy,ked dieta povedalo mama,opravila som na maminka. Cize uplne same,z cistej lasky sa rozhodli ta volat maminka? 😂 Poviem ti taky priklad z rodiny. Deti svojmu ujovi a tete tykaju. Tetu zacali oslovovat menom,nic im na to nepovedala,ale stryka,ked oslovili menom, tak on hned "ja nie som Andrej,ja som STRYKO Andrej a chcel by som,aby ste ma tak volali🙄 Deti ho hocikedy zavolali menom a furt ich opravoval, ze je stryko. Dopadlo to tak,ze ho radsej neoslovuju,lebo maju stres z toho,ze ho oslovia zle a sa nahneva. U nas doma trval otec na tom,aby som ho volala ocino. Kolkokrat som mu chcela povedat tato,tati...nie,on je ocino. Popravde mam alergiu na toto oslovenie,prave kvoli tej buzeracii a osloveniu sa tiez vyhybam. Ja len,ze presne toto dosiahnes tym,ked niekomu nieco vnucujes.

maryetta
30. sep 2023

Nechapem. Ved si mama predsa. Ty ju oslovuj baba/babka/starka. Nic viac v tom nie je.

mimikarol
30. sep 2023

A šak popros svokru či by na teba nemohla hovoriť "maminka". Aj mňa moja 8 ročná volá mamička, maminka a je to také krajšie ako mama.

anavianavi
30. sep 2023

@iwesska nic nevnucujem, ani nevynucujem. robila som to nenasilne ako vravim nielen deti, ale aj ini dospleli z okolia mi vyhoveli. Ked sa deti v starsom veku rozhodnu volat ma inak, nehodim si slucku, budem ich akceptovat. Ja im neprikazujem ako ma maju volat. to si zazila ty. nie kazdy ma rovnaky pristup a vnimanie. Mam take zelanie a ked mi je niekto ochotny vyjst v ustrety dobre, ak nie, nic sa nedeje.

anavianavi
30. sep 2023

@nykkushka Este tu je taka moznost, ze niekto vyhovie tvojmu zelaniu. ak s tym prestanu, nehodim si slucku a budem to respektovat. nic nesilim. prezijem, ak to tak nebude. ale mam pravo reagovat ako sa rozhodnem v ramci slusnych medzi a tolerancie.

rachel36a
30. sep 2023

@anavianavi sama pises, ze zakazdym ked ti povedali mama si ich opravovala, ze si maminka...tak nepis, ze nic si nevynucujes, ked toto je uplne jasny natlak aby bolo podla teba

anavianavi
30. sep 2023

@andreakotesova to je v poriadku. cudne veci sa vo svete deju.