Mama nemá snahu o to, aby k nej vnučka rada chodila
Rada by som sa vám vyrozprávala. Moja mama ma jedinú vnučku, moju dcéru. Keďže nebýva v úplnej blízkosti, navštevujeme sa párkrát do roka. Ona vnučku vola k sebe aj častejšie, ale neláka ma predstava tráviť tam viac času. Ona k nám takmer nechodí, rešpektujem, neprehovaram ju. Ale podstata veci je, že mi chyba od nej akákoľvek snaha o to, aby k nej vnučka rada chodila a mala nejaké zážitky s ňou. Celých osem rokov ju pozná iba ako babku, ktorá večne sedi na gauči pred telkou, pripadne na terase v bare a maximálne jej nakúpi za tašku nezdravých sladkosti a oblečenia, ktoré vôbec nepotrebuje. Nie je schopná ani upratať aspoň kúpeľnu a kuchyňu, ktoré sú v zanedbanom stave (teraz možno navrhnete, že to mám robiť za ňu, ale ja už mám svoju domácnosť a práce a starosti o dom nad hlavu). Pričom ide vždy o niekoľko dni dopredu ohlásené návštevy, žiadne prepadovky, žeby nestihla upratať. Je už 2 roky na dôchodku, žije v byte. Vždy si predstavím svoje detstvo, ako sa moja babka (mimochodom podstatne staršia od mojej mamy teraz) o mňa krasne cez prázdniny starala, ako vždy mala pripravený domáci koláčik a také teplo domova bola všade cítiť (a to mala na starosti aj hospodárstvo). Rozumiem, že každý sme iný, ale to naozaj chcem od nej tak vela, keď chcem aby s vnučkou upiekla aspoň domácu bublaninu a išla sa s ňou prejsť na ihrisko. Nevidím žiadny dôvod, prečo vnucku každý telefonát vola k nej domov, keď potom je to iba o tom, aby s ňou sedela na gauči a pozerala telku a kŕmila ju krowkami.
A prečo svoju matku súdiš? ... ona nie je povinná skackať podľa Tvojich predstáv ... moja svokra sa o svoju vnučku nezaujímala vôbec, Tvoja mama s vnučkou aspoň sedí na gauči, pozerá TV a kŕmi ju krowkami ...
Nie je nahodou skor problem ze aj Ty mas s mamou akysi chladny vztah a preto sa mama "nesnazi" aj voci svojej vnucke, a celkovo nejak upada? Napriek tomu ze je relativne mlada... Kedze jej dcera ma "starosti a pracu v domacnosti vyse hlavy" a nema velmi cas/snahu mame pomoct ci travit viac casu - ako to naozaj je, to vies len Ty.
Vsetko je relativne, aj blizkost v akej byvate, a ze sa navstivite "par krat do roka". Neviem, Ty vies.
Len ci mama nema ine starosti/smutky/depresie ktore sposobuju tuto lahkovaznost k (aj) vnucke, co mozno je jeden z jej "najmensich" problemov.
Ja som si všimla, aj si všímam v okolí, že dnešné babky sú úplne iné, aké boli tie naše. Naše babičky boli také láskavé, milujúceho, obetave, starostlivé. Pritom sa starali o záhradu, piekli, vyvarali dobroty, nijak extra špeciálne sa vnúčatám nevenovali, nebrali ich na neviem aké výlety, a napriek tomu máme na nich vzácne nádherné spomienky. Dnešné babičky už ani nemajú tie záhradky, nezavaraju, majú auta.... naozaj nechápem čo sa stalo?
Na ihriskách sú práve babičky tie, čo vrieskaju po svojich vnucatach, dokonca ich aj zbiju ako siroty.
Aj moja mama si získava vnucata sladkosťami, miesto toho aby s nimi upiekla koláč
Takže nemyslím si, že tvoja mama je jediná, aj denno denne témy sú o starých rodičov, že nejavia záujem o vnúčatá. Asi to nezmeníš ani ty, ani ja. Dcérka čoskoro bude mať vek, kedy už sama povie, že k babke ísť nechce a bude.
@0silvia0 bola iná doba, vtedy nebolo toľko príležitosti a možnosti, čo sa dalo robiť. Dnes sú možnosti diametrálne odlišne.
@dzulli1980 neviem, kde si sa docitala, že by som ju nútila skákať podľa mňa, práveže píšem pravý opak, prečo ona vyhľadáva kontakt s nami, keď vlastne nemá záujem nič robiť, pozeranie telky fakt nepovazujem za niečo, kvôli čomu sa navštevujem s rodinou
s tým nespravis bohužiaľ nič. presne ako písala @simona20201309
ja keď som išla k babke tak ma učila strikovat, šiť, varili sme spolu, moja mama tak akurát dcére zapne telku a to je celé… take o ničom. pritom tiež babka bola podstatne starsia, takze vekom to nebude
@colsami áno, to je správne pomenovanie, vlažný vzťah, ale na čom budovať vrúcny vzťah s niekým, kto nemá záujem v podstate ani o zážitky, ani o domácnosť, ani dianie okolo seba. Rozprávať sa o nekonečných seriáloch v telke sa ja bohužiaľ neviem, keďže ich nepozerám.
Myslím, že 8 ročnú nejako neupratana kúpeľňa nebude trápiť. Možno mama proste nevládze / nemá mentálnu kapacitu na nič lepšie, čo už. Tak ju tam pošli na kratšie a daj jej so sebou nejaké aktivity, čo ma dcera rada. Napríklad nejaké kreatívne veci ako robenie náramkov a pod. čo môže robiť podľa návodu (podľa toho, čo ma rada)
@simona20201309 tak ona sa tam v podstate neťahala nikdy, lebo tam naozaj nie je pre ňu žiadna aktivita, a pritom ona tak rada pomáha napr v kuchyni, alebo v záhradke, úplne obyčajne veci.
@kristinka92 presne. Ja som s babkou varila vinickovy džem, piekli sme koláč, plela som s nou záhradku (určite som jej viac dala práce, ako som niečo pomohla, ved to vieme teraz podľa svojich detí a o to viac si vážim jej trpezlivosť a čas, ktorý mi venovala, tak zmysluplný čas!)
A niekedy ma.vzala do mesta, na zmrzlinu, na koláč do cukrárne (na babkine sa nechytal a preto dodnes na cukrarni nič nevidím, ale malo to obrovské caro), alebo len tak ma vzala prejsť sa k fontáne, k jazierku, .... bože, najkrajšie časy! Bl
Babky ak toto čítate, prosím buďte ako tie naše pred 40rokmi 🙏🙏🙏
@simona20201309 Ja som ani jednu babku nemala vrúcne milujúcu, jedna navyše ani poriadne nevarila, nepiekla nič, druhá aspoň výborne varila. Nevenovali sa nám žiadno.
Tak to aspoň zažíva s tebou doma. Ako píše Dzuli, vždy lepšie taka babka, ako žiadna. Možno to trosku obmedzte, ale zakázať jej stretávať určite nechces
@kristinka92 ja v podstate už ani neplánujem nič menit alebo nemam na to už chuť, keď sa neudiali zmeny doteraz, tak už tam vnučka vzhľadom na vek bude chodit menej a menej
@letfenixa to ma mrzí. Ty budeš potom taka babka, akú si ty nikdy nemala 😊
@bluka2 tak ju to určite netrápi, ale občas musím doma riesit následky takto zníženého hygienického štandardu, ale aspoň čistý príbor si podla mňa vnucka, resp každý z nás zaslúži
@simona20201309 ja nechcem zakazovať nikomu nič, ale pre mňa je otázny prínos babky, ktorá celý deň púšťa vnučka telku, to si radšej spravím s dcérou program sama.
Dnešné babky už nie sú take ake boli raz. "Emancipácia žien" a to sa týka aj babiek
@dzulli1980 zbytočný komentár
Tvoja predstava ideálnej babky sa nezhoduje s jej predstavou ideálnej babky 🤷. Tak jej nabudúce pred návštevou navrhni - nemohla by si so Sofinkou (meno dcérky) napiecť nejakú bublaninu? Pečenie ju veľmi baví... K poriadku - znovu je to vec optiky. Podľa mňa ona si myslí, že má upratané tak akurát (alebo ju jednoducho nebaví glančiť pre pár hodín návštevy) a ty to s tým poriadkom príliš preháňaš... Každopádne, ak tam chodíte len raz za čas, asi by som to jednoducho nechala tak a nereorganizovala jej život, možno len takými náznakmi na ten spoločný program. Kto vie, možno prekvapivo tvoja vnučka bude spomínať na babku s nostalgiou, lebo len u babky mohla jesť tie úžasné krowky do popuku a pozerať sa celý čas na telku (alebo neskôr čumieť celý čas do mobilu...) a nemusela si po sebe hneď upratať hračky, atď atď 😉.
Ten prínos je, že keď ona bude mať sama deti a bude sa zamýšľať nad takými rodinnými témami, bude presne rozumieť, s kým si ty vyrastala… preto hovorím na nejakú takú kratšiu dobu dať.
A aké su tie následky zníženej hygieny?
A koľko má mama rokov? Možno je to jednoducho tým že je unavená - zamestnanie ju vyčerpalo a teraz na dôchodku má toho už dosť a stačí jej takéto tempo života. Zvoľnila a "zlenivela". Skrátka jej rytmus života je úplne iný, menej aktívny. Má nejaké kamarátky? Záhradu alebo sa aspoň stretáva s nejakou skupinou v jej veku a socializuje sa? Je možné že bývaním v byte aj spohodlnela. Veď sa s ňou o tom porozprávaj. Možno jej chýba motivácia. Navrhni jej nejaké aktivity - klub turistov, univerzitu tretieho veku, podpor ju v nejakej kreatívnej činnosti. A prípadne jej navrhni že dcéru k nej dáš, ale nech si spravia zakaždým aspoň jeden výlet - ihrisko, zoo, prechádzka v lese...
@mikadooo ja nie som žiadny fanatik do upratovania, rozhádzané hračky rozhodne neriešim, iné o elementárnu čistotu riadu a toalety
@mikadooo neviem či bude spomínať s nostalgiou, lebo doma jej nezakazujem ani telku a určite aj sladké ma v zdravej miere s dispozícii, ale keďže s ňou trávim aktívny čas, tak na tu telku jej zostane pár minút zo dňa a ako píšem vyššie, ona sama sa tam nehrnie, pre ňu nie je telka motivácia tam chodiť viac
@pinkgirl ona sa nijak nesocializuje, záhradu ma, ale vôbec tam nechodí aj keď ju ma v pešej vzdialenosti. Jediná jej aktivita je zájsť do najbližších potravín, pripadne na terasu v bare. Tak ja ju nechcem úplne mikromanazovat, čo ma robiť, keď ma na návšteve vnučku, sama vidí, že sa u nej po niekoľkých hodinách nudí a pýta sa domov. A hlavne ona žije v tom meste, ona najlepšie vie, aké aktivity sa tam dajú robiť, ja môžem zisťovať maximálne na webe, čo je väčšinou reklama a ťažko vyhodnotiť, čo je dobre a čo sú vyhodené peniaze
@bluka2 napr. kútiky, herpesy a pod.
mila autorka.. z tvojich odpovedi typu nechcum ju manazovat, ona najlepsie vie co ma v meste a pod.. mam pocit, ze si sa neozvala este, alebo sa mylim? Co mamina reakcia?
A teda “ ked som bola mala neboli take moznosti, bola ina doba “, - ale ved spominas ihriska, pecenie.. na to dobu netreba nie? Tak zalezi ci tvoja mama zvykla piect, alebo vobec. Ci bola a vami aktivna alebo nie.. Ak pecenie neznasa cely zivot bud realista a necakaj ze teraz zacne vypekat koli vnucke… 🤷🏼♀️🤷🏼♀️.
A fakt hlavne otvorit usta ved je to tvoja mama preboha mozno staci malo.
Ak je proste gaucovy typ, pribal dcere nejaku spolocensku hru co sa mozu zahrat ( neverim ze povie vnucke nie nebudem s tebou hrat )… alebo nieco take neviem…
Keď si bola ty dieťa bola poriadkumilovna a nepozerala seriály?

A aka bola tvoja mama ked si ty bola dieta?