icon

Mama nemá snahu o to, aby k nej vnučka rada chodila

3. júl 2023

Rada by som sa vám vyrozprávala. Moja mama ma jedinú vnučku, moju dcéru. Keďže nebýva v úplnej blízkosti, navštevujeme sa párkrát do roka. Ona vnučku vola k sebe aj častejšie, ale neláka ma predstava tráviť tam viac času. Ona k nám takmer nechodí, rešpektujem, neprehovaram ju. Ale podstata veci je, že mi chyba od nej akákoľvek snaha o to, aby k nej vnučka rada chodila a mala nejaké zážitky s ňou. Celých osem rokov ju pozná iba ako babku, ktorá večne sedi na gauči pred telkou, pripadne na terase v bare a maximálne jej nakúpi za tašku nezdravých sladkosti a oblečenia, ktoré vôbec nepotrebuje. Nie je schopná ani upratať aspoň kúpeľnu a kuchyňu, ktoré sú v zanedbanom stave (teraz možno navrhnete, že to mám robiť za ňu, ale ja už mám svoju domácnosť a práce a starosti o dom nad hlavu). Pričom ide vždy o niekoľko dni dopredu ohlásené návštevy, žiadne prepadovky, žeby nestihla upratať. Je už 2 roky na dôchodku, žije v byte. Vždy si predstavím svoje detstvo, ako sa moja babka (mimochodom podstatne staršia od mojej mamy teraz) o mňa krasne cez prázdniny starala, ako vždy mala pripravený domáci koláčik a také teplo domova bola všade cítiť (a to mala na starosti aj hospodárstvo). Rozumiem, že každý sme iný, ale to naozaj chcem od nej tak vela, keď chcem aby s vnučkou upiekla aspoň domácu bublaninu a išla sa s ňou prejsť na ihrisko. Nevidím žiadny dôvod, prečo vnucku každý telefonát vola k nej domov, keď potom je to iba o tom, aby s ňou sedela na gauči a pozerala telku a kŕmila ju krowkami.

simona20201309
3. júl 2023

@oli18 ❤ bud si istá, že si to budú pamätať. Z toho co si im teraz dala, budu čerpať celý život.

lizatko1009
3. júl 2023

Nepísala si už raz jednu diskusiu o svojej mame bordelarke? V prvom rade by si mala ty ako dcéra ukázať svojej mame správny smer ak ona to sama nevie, nedokáže. Není ti to ľúto?

olimuc
4. júl 2023

Ako pises vekom deti prestanu chodit, aj niektore babky sa zmodernizovali a chytia mobil, telku rovnako ako pubertaci, donaska je pre kazdeho a Lidl/ Kaufland predava kazdemu- nie vsetky babky boli tie co vyvarali a starali sa. babky/ dedkovia funguju na Bazen dobrovolnosti … oni svoje deti vychovali.

jaskolka
4. júl 2023

No ja napríklad som mala babku, ktorá nepiekla a nevarila, lebo už jednoducho nevládala, žila s nami.
No pamätám si, že ja som milovala jej rozprávanie. Ona mala nespočetne množstvo zazitkov zo svojho detstva, mladosti, vydala sa ledva 16 ročná, chudobná za bohatého gazdu s obrovským hospodárstvom, čiže robila ako kôň, prežila 2.svetovu vojnu, vypálili im dedinu, s ročným batolatom v noci utekali pred bombardovaním, potom vlakom cestovala tri hodiny do mesta k lekárovi s chorým 2 mesačným synom(doviezli ho už mŕtveho)...
A mnoho mnoho iných zážitkov, ja som od nechcela nič iné, ani koláče ani upratané, len aby mi rozprávala...

autor
4. júl 2023

@anne_mary2 ver tomu, že ste sa o tom rozprávali milionkrat, dokonca predtým nez sa mi narodila, plánovala, čo vsetko budú spolu robiť a nič sa z toho neudialo. Fakt sa mi nechce s ňou kazdu návštevu doťahovať, aby aspoň pár minút s ňou strávila aktívne. Mňa vychovávala zrejme rovnako, nemam s ňou žiadne zážitky, ale v tej dobe sa až tak neriešilo, či majú deti zmysluplne vyplnený čas. Ja som úplne Ok s tým, že keď pre nu nie je záujmom jej vyplniť aktívne čas, avšak nerozumiem, prečo ju stále stále vola, keď reálne je to vždy o tím istom a vidí, že vnučku ti nebaví a ona sa čuduje, že deťom treba viac ako stuknut gombikom.

autor
4. júl 2023

@jaskolka napríklad aj rozprávanie by bolo veľmi fajn, ale ona jej za 2 dni povie/opýta sa pár základných viet a väčšinou je ticho

autor
4. júl 2023

@olimuc J od nej žiadnu výchovu neočakávam a už vibec nežiadam, keď sa o nunzvkadnem starať 355 dni v roku, tých 10 dni, ktoré by mohla zastrešiť ona mi fakt nerobia problém, je to kvapka v mori. Ako opakovane píšem, ona si žiada kontakt s vnučkou, nie je to na báze toho, že sa o ni starosť musí,

autor
4. júl 2023

@lizatko1009 nepísala som a ľúto mi to je, preto som sem napísala, ale teda vidím že prevláda názor, že ja sa mám 355 dni starať o dcéru a tých zvyšných 10 dni sa mám starať o matku aj dcéru. To sa v podstate deje, ale z takýchto dni je v podstate jasne, ze to sú dni strávené najmä so mnou ale nie babkou, a práve mne išlo o zlepšenie samostatného vzťahu medzi bábková vnučkou

kvetinka75
4. júl 2023

nechaj žiť mamu svoj vlastný život. Nikto nie je povinný mať vzťah so svojimi vnukmi, vnučkami. Ano, rodina by mala držať spolu , pomáhať si, navštevovať sa, ale život nie je ideálny a nie všade to tak je. Tvoja mama má právo na svoj život, žiť podľa toho, ako chce ona a nie tak, ako si ty myslíš, že by mala a čo by mala robiť.
A čo sa týka poriadku. Vidím to na sebe, že už mi tak nezáleží na tom, aby bola každá omrvinka zodvihnutá. Bordel doma nemáme ale už neupratujem toľko, ako kedysi, ktožviie čo bude o pár rokov. Možno sa dcéra bude tiež sťažovať že mám bordel doma 😂 ale už to jednoducho nepovažujem za dôležité.

pink_lady
4. júl 2023

Kolko mala tvoja babka rokov ked si mala ty 8 rokov?

....ja som svoju babku videla par krát za život (ozaj par krát) - zomrela ked som mala 14r, ona mala 90 aj tak si na nu spominam ako na milu laskavu zenu. A nikdy So mnou kolac nepiekla. Ani ma na vylety nebrala...mala cca 30 vnucat ako by to davala 😁
Druhu babku nepoznám, zomrela skor ako som sa narodila.

Nikde nie je napisane že sa musí babka věnovat vnucatam. A ty čím skor sa s tým zmieris, tým lepsie.

kvetinka75
4. júl 2023

@pink_lady ja som chodievala k babkám na prázdniny ale stále sme ako deti boli vonku. Babky v záhrade alebo varili. Aktívne sa nám nevenovali. Ja som si vždy našla niečo, čo budem robiť. A pritom som nemala pocit, že sa nudím. Dnešné deti by sa unudili. Sem-tam som pomohla babke na záhrade, behala som po dedine, alebo som sa sama zabavila.Babky mali sliepky, kačice, to bola iná zábava 😂

0silvia0
4. júl 2023

ja som skôr bola zvedavá, či tvoja mama kedysi upratovala a piekla. Nie, či bola iná doba a či boli príležitosti niečo robiť. Skôr tá domácnosť ma zaujímala, ako v domácnosti fungovala.

simsalabim
4. júl 2023

Autorka, tak trochu viem, o com hovoris. Cloveku je hlavne luto kvoli dietatu - babka by mohla dietati tolko ponuknut - zazitkov, spolocne stravench chvil, naucit ich vselico, budovat spolocny vztah. Moji svokrovci deti vzdy prehliadali... aj to deti oplakali. Nikdy sa o nich nezaujimali, posadili pred telku a pocitac, ak uz museli byt u nich. Ked zomrel svokor a preberali sme nejake jeho veci, bolo tam nakupenych 28 (dvadsat osem!!!) stolnych hier - nerozbalenych. Nikdy sa s detmi nezahrali, navrhnut spolocne hru bolo smrtelnou urazkou. Co sa oni co maju s detmi hrat?! A pritom boli mladi, vzdy aktivni - turistika, zabavy, tancovacky... len so svojimi kamaratmi, s vnucatami nikdy nie. Kolkokrat som si spomenula na moju mamu, ktora zomrela mlada a pre vnucata sa isla rozdat...

autor
4. júl 2023

@pink_lady moja mama mala pred 60tkou keď sa vnučka narodila a stále je jedinou vnučkou, takže píšeš o úplne inej situácii . Ja som zmierena že sa nebude starať, ona práveže chce aby tam vnučka kazdu chvilu chodila, ale vnučka tam chodiť nechce z vyššie spomínaných dôvodov

autor
4. júl 2023

@kvetinka75 ja som za nech ma svoj život, ale prečo každý druhý deň telefonuje, kedy už prídeme?

number19
4. júl 2023

Tvoja mama si asi len chce plnit nejaku spolocensku povinnost, ale zaujem o kvalitny vztah velmi nema. A zrejme ani s tebou. Asi si chce len odbuchnut povinnost, narobit fotecky, ukazat kamoskam a to je vsetko...
Podla mna ju neprinutis, su aj take babky. Verim ze ta to mrzi...

kvetinka75
4. júl 2023

autorka, tak asi už vzhľadom na vek bola aj unavená a nechcelo sa jej nič. Možno vyhorená. Nevieš ako sa cítila. Z nejakého dôvodu sa rozhodla žiť svoj život takýmto štýlom. Človek je celý život v jednom kolotoči, tak aspoň na ,,starobu,, chce z neho vyskočiť a možno nerobiť nič . A keď teba vychovávala pdobne, tak asi nevie nič iné ponúknuť

autor
4. júl 2023

@0silvia0 nebola extrémne aktívna, ale predsa len dieťa potrebuje väčší hygienicky štandard ako my dospeli, vtedy ešte pracovala, tak som to pripisovala tomu, že nie je kedy, ale teraz už je roky doma a nič sa nezmenilo

0silvia0
4. júl 2023

no tak keď nikdy extra neupratovala a nevyvárala a nevypekala, tak vekom sa už do toho asi nevie dokopať. Moja mama bola kedysi veľmi aktívna, zručná a šikovná a teraz sa jej už nič nechce. Ale tak tvojej sa nechcelo asi nikdy nejako extra udržiavať domácnosť.
Nezostáva ti nič iné, len sa s tým zmieriť. Nič sa s tým nedá robiť. Ak sa človeku nechce , je to horšie ako keď človek nevládze. A také že chodiť jej upratovať domácnosť by som tiež nechodila. Ona je celý deň doma, len sedí pred TV a ty máš prácu, dieťa, svoju domácnosť a ešte chodiť upratovať inú domácnosť len preto že jej sa nechce?

unicornlady
4. júl 2023

Možno si ju tam volá preto, lebo jej je smutno samej na byte.
Nemáš súrodencov, že by sa plánovali viac spoločné výlety? Možno že tvojej mame sa nechce samej chodiť, ktovie.
Alebo je to v povahe. Tiež takých poznám, že chcú k sebe vnúčatá (škôlkari, školáci), a pritom očakávajú, že tie deti budú vnútri sedieť a max. si potichu kresliť.

autor
4. júl 2023

@0silvia0 zmierena som, jedine čo riešim je, prečo tam vnučku stále vola, aby tam chodila. Ak cíti samotu, môžu si zavolať cez FaceTime, ale ako píšem vyššie ona ani na rozhovory veľmi nie je. Žiadne extra varenie od nej nikto nevyžaduje, ale aby dieťa u nej fungovalo celý čas na donaskach a pritom je celý deň doma bez nejakej aktivity, tak mi to rozum neberie. Na smarthodinkach ked vidím že ma priemerný počet krokov pod 1000 denne (u bežnej populácie je priemer aspoň 5-7 tis, idealne viac), tak na tomto je asi najviac vidieť o čom je tu rec.

0silvia0
4. júl 2023

asi preto ju volá, lebo síce nechce byť sama, ale nevie s vnučkou nejako aktívne tráviť čas. Stačí jej, keď tam pri nej niekto sedí. Ale keďže tebe ani vnučke to nevyhovuje, tak to treba asertívne babke zreprodukovať. Počuj mama, Janka by k tebe aj išla, ale nudí sa u teba. Ak by si ju zobrala na prechádzku, na zmrzlinu, na kúpalisko, tak by ju to aj bavilo, ale čo má u teba robiť? Nevedela by si sa premôcť a raz denne s ňou niekde vybehnúť? Aj tebe by to dobre padlo.
To jedlo by som asi neriešila, radšej by som priniesla niečo uvarené.

autor
4. júl 2023

@unicornlady súrodencov nemam, spoločne výlety robíme, ale v tejto téme rozprávam o čase, ktorý by mal byt o babke a vnučke, predsa len musim chodiť aj do prace a voľný čas chcem mať aktívny, nie posedávat v obývačke

pink_lady
4. júl 2023

Autorka ale ja sa nepytam kolko mala tvoja mama ked sa jej vnucka narodila, ale, kolko mala tvoja babka ked si sa narodila ty. Jendoducho zmier sa s tým že to nie je jej povinnost, je ina doba, kedysi telky neboli bolo kopu roboty...ty si zazila stav ze tvoja babka bola zrejme mladsia, vitalnejsia,mala sílu a chuť sa ti venovat, nebol intetnet, taky vyber prpgrmaov...možno Keby si teraz dieta tak tiez by ta tvoja babka len posadila na gauč ...

autor
4. júl 2023

@pink_lady moja babka mala presne toľko isto rokov ako moja mama

mateson
4. júl 2023

@dzulli1980 to nemyslíš vážne toto🤦

kristinka92
4. júl 2023

@number19 presne si to vystihla!!

pink_lady
4. júl 2023

@kvetinka75 ale hej to si pamatam aj já z tych mala raz že napr dedko ma vzal na zahradu ořechy zbierat, alebo moruse oberat, sliepky nakrmit, kacice...

lizatko1009
4. júl 2023

@pink_lady tak ja ked som sa narodila moja babka z maminej strany mala 48 rokov a dedo 53, mam najkrajšie spomienky a naj zážitky prave s nimi, bola som ich prvá vnučka a do dnešného dňa žijú a milujem ich najviac fakt. S babkou si každý deň spolu voláme, vzdy večer a bojím sa toho dňa, ze raz zavolám a na druhej strane mi nikto nezdvihne. A babka s dedom z Očovej strany boli starší, mali oca neskoro a zomreli keď som mala 7 rokov najprv dedo a o pol roka babka a na nich take spomienky nemám.

0silvia0
4. júl 2023

@lizatko1009 ja som bola tiez prva vnucka a moja babka mala 44 rokov ked som sa narodila, vlastne len 43🙈, 44 mala ked som ja uz mala pol roka😁