icon

Máme rozdielne názory na financovanie domácnosti

11. mar 2025

Neviem či už bola podobná téma nesledujem to tu, píšem anonymne keďže veľa ľudí ma tu pozná.
S manželom máme rozdelené účty, ja pracujem po RD, sťahovali sme sa pred rokom do domu a skrášľujeme to tu.
Máme dve detičky v škôlke, času je málo popri všetkom.
Poslednú dobu máme nezhody kvôli peniazom. Hypotéku sme si brali spolu a aj väčšie výdavky platíme spolu, menšie raz jeden zaplatí raz druhý. Podľa mňa to je takto spravodlivo.
Lenže manželovi sa toto nepáči vykrikuje mi že ho oberam o peniaze. Že stále niečo vymýšľam, chcela by som terasu spraviť, plot, altánok nad auto proste viac veci. A chcem od neho aby sme to platili napoly veď bude to pre nás oboch budeme všetko obaja využívať. Vlastne každý mesiac niečo si kúpime z výplaty a pomaly robíme. Ostatné výdavky hypotéku platí on, ja platím energie a deťom všetko. Stravu platíme obaja.
Je podľa vás takéto fungovanie v pohode alebo má pravdu manžel a ozaj ho oberam o peniaze?

mamutka
12. mar 2025

@autorka, tak chápem, že si naučená z domu stále niečo robiť, ale takto nic nedosiahneš. Ja ti nekazem sedieť, ale venovať sa deťom. Nehovor, že dve malé deti ti nedajú zabrať celý deň.
Čo to je za fnukanie, že jemu nikto nepomoze? Aj ini ľudia majú rodiny a chodia do prace, asi majú inú robotu. Nech zaplatí majstra, tak to proste je. Čo si myslíš, že ľudia sú povinní pomáhať jednému ufňukanému lakomcovi nevdacnemu? Ľudia majú dnes veľa stresu a naháňania, dnes to nie je tak, že sa hrnú pomáhať na stavbu. Hlavne kedysi sa to robilo, lebo sa pomáhalo vzájomne. Dnes ľudia vedia, že sami stavať nebudú, majú sa čo oháňať aby zaplatili hypo na byt. Nebudú robiť zadarmo na skupáňa

marcellka32
12. mar 2025

Jednoduché: vzala si si lakomca, čo vlastnej rodine nedopraje...bude to len horšie

autor
12. mar 2025

@lenkalienka321 Ja som kľudná až moc aj trpezlivá. Keď mi vykrici že ho oberam o peniaze to býva keď niečo platíme navyše čo máme základné výdavky, to môže byť niečo do domu alebo materiál, alebo aj niečo drahšie pre deti. Drahšie veci vždy s ním prekonzultujem a spolu sa dohodneme či kúpiť alebo nie. Veľakrát sa stalo že som ustúpila. Alebo deti chceli niečo a tiež som ustúpila. Dám ti aj príklad v škôlke sa rozprávali o tom kto kde bol na výlete moja dcéra doma nám o tom rozprávala že tiež chce tam ísť len vstupné je trochu drahé. Tak sme sa dohodli že nie. Alebo kúpili sme staršej bicykel ja som chcela nový veď to ostane aj mladšej. Manžel že to je moc drahé tak som ustúpila a kúpila som z druhej ruky. Alebo do domu niečo vždy si vyberieme lacnejšiu alternatívu. No aj tak si neodpustí že ho podľa neho oberam o peniaze.
Čo sa týka bývania obaja pochádzame z rodiny čo sme bývali v dome tak sme sa dohodli že si kúpime dom. Manžela do bytu by som nedostala on by tam trpel zavretý medzi štyrmi stenami.
Píšeš že žena si nemôže len tak míňať si tisíce eur. To si ja nedovolím. Vždy rozmýšľam či danu vec potrebujem alebo nie. No manžel mi vyčíta aj veci čo stoja okolo 100 eur. A keď niečo si kúpim a zaplatím sama aj to mi vyčíta lebo peniaze vraj sú naše spoločné a on chce aby sme vôbec nič neminali. Len to sa nedá.

autor
12. mar 2025

@mamutka Deti sú doobeda v škôlke, ja v práci, poobede sa im venujem na 100 percent. Pri nich varím upratujem priebežne. Cez víkend sa snažím aby sme mali zážitky a výlety aj to často ohundre že stále niekam ísť, že čo nemôžme doma sedieť na zadku.
Že jemu nikto nepomôže presne to mal na myslí že má veľkú rodinu súrodencov no nikto není ochotný dôjsť pomôcť.

aurora33
12. mar 2025

Este raz sa pýtam: načo ti je taký chlap?

margotka17
12. mar 2025

U nás je to zväčša tak, že ja vyberám to estetično do domu aj vonku. Muž vyberá praktickosť a účelovosť. Na plote sme sa nejako nevedeli zladiť, tak vybral a už mi len povedal, ty ostaneš doma, príde firma a spraví. Ja pôjdem do práce. Veľká terasa tiež bola na ňom, Popravde sa takým veciam veľmi nerozumiem, aké hranoly, koľko, prečo. Financujeme zo spoločného účtu, no máme aj každý svoj účet.

lenkalienka321
12. mar 2025

Takže odpoveď na tvoje otázky: Nie, manžela neoberas o peniaze a nie, takéto fungovanie nie je optimálne. Normálne, v zmysle bežné asi aj áno. Nemáte zhodu v míňaní penazi, ani v trávení voľného času. Budete musieť nájsť kompromis. Napr. sobota aktívna, nedeľa oddychová. A tiež popracovať na tom rozpocte, manžel musí prestať s tým vykrikovanim, to sa nedá dlhodobo tolerovať. Čo iné sa dá ešte robiť? Vymeniť manžela asi neplánujes🙂

mamutka
12. mar 2025

Nemám rada tieto frflania, keď si niekto zmyslí stavať barák a potom ohovára rodinu, že nie sú ochotní pomôcť.
My sme tiež ti ohováraní. Chodíme do prace, máme dve deti, snažíme sa žiť aktívne a cez víkendy s deťmi vyletujeme alebo sme si našli nedávno záhradku a tam makáme. Ale pre príbuzných sme ti, čo bývajú v byte a neprídu pomôcť na stavbu. Sorry, ale kedy??? Zabiť čas na ceste na stavbu miesto varenia večere? Pomáhať na stavbe miesto prania? Alebo miesto výletu s deťmi? Alebo v noci, miesto spánku???
Tvoj muž je skupan, nech si zavrie usta, neťahá do toho rodinu, nech nikoho neohovára, ale zaplatí si majstra, keď nie je schopný postaviť altanok.
Ja nepíšem, že sa deťom nevenujes, ale že máš roboty dosť a na pomáhanie na stavbe a pod sa môžeš vykašľať. Deti si budú pamätať výlety a pohodu, nie blby altanok a jeho výmysly.
My sme si napríklad tiež mohli urobiť plot sami. Ale kedy? Chodíme do prace a venujeme sa deťom. Plus nervovat tam, lebo s tým nemáme skúsenosť a robili by sme jednu chybu za druhou? Tak sme si zaplatili odborníkov. Tvoj muž nech prestane čakať že mu to niekto urobí zadarmo. Som zvedavá či by on niekomu postavil zadarmo plot

autor
12. mar 2025

@aurora33 Čo sa mám rozviesť kvôli peniazom?

aurora33
12. mar 2025

No jasne

cacianka
12. mar 2025

@lenkalienka321 ja nikde nikomu netvrdím ani netafim, aby mali takúto kričavu domácnosť s vzťah. Tiež sa snažím všetko riešiť, komunikovať, vysvetlit v kľude a slušne. Ale keby mi chlap takto pindal, tak už zvýšim volume a vysvetlím hlučnejšie. Nebudem držať jeho pindy , aby on mal takéto útoky a obvinenia a ja ticho ako myš. Bohužiaľ občas kľud nezaberá, ale krik áno. Nechápem prečo, ani mne to nie je príjemné, že takto postupujem, ale nechápem prečo musím chlapovi okrem iných rolí robiť ešte aj psychológa a psychoterapeuta kvôli jeho hrubej hube. Veď všetko sa dá riešiť a komunikovať slušne, občas aktívnejšie, aké aby som musela počúvať takéto blbé reči, tak takú ešte nehrali. Musela som sa naučiť.
Jej muž si zmyslí že už treba plot, ok, ona rieši, hľadá ponuky, typy, ceny, vlastnými rukami maká na tom plote aj ona, nehrá sa na pozemku, a potom henten deges ju obviní, že je to ona na vine že nemajú peniaze a oberá ho o ne. Peniaze pritom do rezervy majú.

cacianka
12. mar 2025

@cacianka malo byť ...aj ona, nehrá sa na pipenku, a potom ....

martin96321
12. mar 2025

Tak si si asi vzala držgroša......bohuzial. Ja davam zene nejak stale viac. Furt dačo,furt....😁 Vzdy mi povie,ze to na Tvoju dcerku ide. Tak ma usilovne žmýka a ja sa usilovne tvárim že je to v pohode.

betulinka1
12. mar 2025

Nabuduce, ked ti povie, ze ho oberas o peniaze, tak mu povedz OK, uz mam toho dost. Dom predáme a ideme do bytu, ze ty nebudes pocuvat ako ho oberas o peniaze akoby si ty za to mohla, ze nemate plot. Ze naco ste isli do domu, ked treba veci dokoncit tak treba, ked na to nemame, tak proste nemame a pojdeme byvat tam naco mame peniaze . Takto budete mat byt a klud a ty to pocuvat nebudes. Zavolas realitke a nech ide do predaja. Otocila by som sa na päte aby som nepocuvala jeho argumenty. Bud sa spamätá alebo sa vazne vyser, taketo reci pocuvat.

sisaka
12. mar 2025

Je to 45 ročný chlap, určite sa náhle nezmenil, tú povahu bolo vidno aj predtým, než sa oženil a mal deti.
Čo už k tomu dodať. Keď autorke takáto povaha nevadí a nemieni sa koli tomu rozvádzať, tak už len trpieť, nechať si všetko vyčítať, kupovať čo najlacnejšie, lebo inak je to určite super chlap…🙄

Ja si fakt neviem predstaviť manžela, ktorý by mi vykrikoval, že ho stojím peniaze a ešte by mu bolo ľúto dať vlastným deťom. U mňa by takýto lakomý, egoistický chlap nepochodil.

e1h
13. mar 2025

@maya_hi pre boha, ako sa v tvojej hlavičke zrodila myšlienka, že si preto vylievam zlosť na žene? Napísal som, že čo môže byť jedna z pričiň problému autorky a jeho partnera a ty už píšeš svoje sprosté elaboráty o ničom. Daj si tabletku na ukludnenie!

majus2323
13. mar 2025

Prosím vás bola tu niekedy téma že ľudia čo majú jeden spoločný účet majú podobné problémy ?

sisaka
13. mar 2025

@majus2323 určite áno, pretože spoločný účet nezaručuje nič, ani to, že keď žena z neho zaplatí dieťaťu nový bicykel jej lakomý partner s tým bude ok, lebo peniaze odišli zo spoločného účtu.
Zdieľanie jedného účtu s držgrošom, či dokonca s ekonomickým tyranom je oveľa horšie ako mať oddelené účty.

any_soj
13. mar 2025

Podľa mňa takéto fungovanie nie je v pohode (priama odpoveď na tvoju otázku). Zo zákona sú všetky peniaze, čo zarábate, vaše spoločné. Nikdy nepochopím toto delenie. Teraz ideme na výlet - 5 matiek a 20 detí. Tam mi to dáva zmysel, že si budeme sledovať, čo kto spoločné zaplatí. Ale v rodine, doma, že by som mala toto riešiť...
Na druhej strane je fér, aby ste sa na použití týchto spoločných peňazí spoločne dohodli, pokiaľ ide o väčšie výdavky. Čiže ak on chce obyčajný plot, ty nejaký špeciálny, tak musíte nájsť kompromis....

any_soj
13. mar 2025

@sisaka veď ale s ekonomickým ani žiadnym iným tyranom nebudem mať spoločný ani oddelený účet, a hlavne nie sex 🤷🏻‍♀️

majus2323
13. mar 2025

@any_soj tiež si myslím lebo oddelené účty za mňa odďaľujú aj manželov od seba ... Ja viem že veľa z vás takého názoru neni ale v okolí nepoznám ľudí ( normálnych ) ktorý majú takéto problémy s jedným účtom. Za to takých čo sa dohadujú na financiách by som narátala už aj na druhej ruke ...niečo na Tom bude

yoxinka
13. mar 2025

Dobrého držgroša máš, čo všetko prepočítava na peniaze. Máme takého v rodine. Okrem toho, že je takýto žgrloš, všetko všetkým závidí. Je to muž mojej tety a ten odčítaval hodiny, koľko elektriky minula, keď nebol doma 🤦‍♀️. A nie, nefungujeme tak s manželom. Všetky peniaze máme spoločné. Máme viac účtov, ale peniaze tam presúvame podľa potreby. Nikto nikomu nevyčíta, čo kde minul. By ma pri takom chlapovi trafil šľak. A áno, bude sa to len zhoršovať.

katulkagajdos
13. mar 2025

Ja si myslím, žeby ste na čas mali viac peňazí investovať do spoločne stráveného času- výlety, dovolenka a pod. ako len tlačiť peniaze do domu- to Ti hovorím z vlastnej skúsenosti. Lebo skôr než ten dom dokoncite sa pre peniaze rozvediete.

sisaka
13. mar 2025

@any_soj
1. ak si si nevšimla, môj príspevok nie je výkrik do tmy, ale reakcia na niekoho príspevok
2. myslíš si, že týrané ženy sa rozhodli mať sex a zobrať si za muža tyrana? Napadlo ti, že možno netušili, s kým sa zaplietli a stali sa ich obeťami? Asi nie.
3. teba nenapadne mať s takým sex, ani mňa teda nie, ale očividne niektoré ženy nie sú schopné takych ľudí prekuknuť, sú ľahko manipulovateľné a ešte sú nakoniec schopné uveriť, že všetko je ich chyba. Žiaľ mnoho žien je takých a je tu “milión” príspevkov na tuto tému

sisaka
13. mar 2025

@majus2323 s manželom sme spolu 34 rokov, pomaly 27 rokov ako manželia. Vždy sme mali oddelené účty, vždy sme vedeli, že naše peniaze sú aj tak spoločné, vždy sme vedeli, že môžeme tomu druhému veriť ohľadne míňania peňazí a nikdy sme si nič nevykrikovali, čo sa týka míňania - či už na seba, či deti, domácnosť … Poznám kopec párov, ktoré mali spoločné účty, aj sa hádali koli míňaniu peňazí a mnohí sú už aj rozvedení.
Toľko tvoja teória o spoločných a oddelených účtoch a (dis)harmonických vzťahoch

sisaka
13. mar 2025

@katulkagajdos asi si nečitala všetky príspevky od autorky, jej manželovi je ľúto dať peniaze aj na deti, aj na spoločne strávený čas a vykrikuje jej aj rodinné výlety

autor
13. mar 2025

@sisaka Tak nikto není dokonalý má svete neexistuje muž čo by bol v každej sfére number 1. Ale ako vidím niektoré na všetko radia rozvod. Jeho povaha je aká je už trochu som si zvykla, predsa ani ja nie som dokonalá. Mne vadia len tie reči lebo nemyslím si že by som ho oberala o peniaze.
@majus2323 My sme spokojný že máme každý svoj účet, to si ja neviem ani predstaviť mať spoločny ako príklad moja známa čo musí muža pýtať o peniaze každú drobnosť keď si chce niečo kúpiť a on ju vydeluje.
@any_soj Ja viem ustúpiť mne tiež stačí obyčajný plot, nechcem nemám špeciálne požiadavky.
@yoxinka On ako kedy niekedy mi povie že zas si niečo kúpila alebo že našla si peniaze po zemi a z toho si platila. Ako takéto reči si pustím jedným uchom dnu druhým von, ale to že ho oberam o peniaze táto jeho hláška ma dosť dotkla.
@katulkagajdos Minule pozerala som ubytovanie kam by sme mohli ísť cez leto. A on hneď že či mi šibe čo zas vymýšľam či nám nestačí ostať doma na dvore. On ani o tie výlety nestojí lebo to je všetko drahé podľa neho. Ako v niečom má pravdu že všetko je drahé ale aj užiť si trochu treba čas traveny všetci spolu. A nie len doma.

katkaseiner
13. mar 2025

@autorka to ze maju manzelia spolocny ucet, neznamena ze jeden vydeluje druheho. K uctu mame 2 karty- debetky a 1 kreditku. Cize nikto nikoho nevydeluje...ja mam debitku a kreditku a muz ma debitku a z kreditky mina telefonom....

sisaka
13. mar 2025

@katkaseiner ty si jej známa? Ona píše o svojej znamej 🤦‍♀️

katkaseiner
13. mar 2025

@sisaka a co ked pise o znamej? Len som jej napisala ze to ze maju dvaja spolocny ucet, neznamena to ze jeden je vydelovany... sa skludni 🤦