Manžel mi nechce dovoliť splniť si sen
Spolu sme 15 rokov. Ja mám 35. Približne 6 rokov trenujem na výstup na Mount Everest. Ale narodilo sa nám dieta, ma 3 roky. Buduci rok by som chcela ísť na výstup, ale povedal, že ak tam pojdem, rozvedie sa so mnou. Prisahal mi na svoju babku, že to urobi. Príde vám to fér ? Denne tazko trenujem, mám za sebou rôzne narocne výstupy. A tvrdí, že je to psycho.
Mala si si sen splniť pred dieťaťom. Keď je to tvoj ,,životný sen" , tak vieš, ako to môže dopadnúť. A súhlasím s mužom , že pre splnenie sna si ochotná riskovať, že tvoje dieťa ostane sirota. Ale ty budeš umierať s dobrým pocitom, že si si sen splnila. Čo tam po malom dieťato a mužovi.
Keby si chcela silikony a muž bol proti a vyhrážal sa rozvodom, tak by som povedala, že on je psycho. Ale v tomto súhlasím s ním
Môj bratranec bol dlho starý mládenec práve kvôly tomuto hobby. Má za sebou Himalaje, skúšal aj Everest. Takmer zomrel. Chcel skúsiť znova. Našiel si ženu, mali svadbu, deti. A od vtedy mu stačia švajciarske alpy a naše Tatry. Rodina mu je prednejšia, ako hory.
@basulaak Ahoj, ani nečitaj hlupe komentáre tu zakomplexovaných žien, ktoré sa od decka do 18 ani nepohnú a sú bez ambícii... je úžasné mať takýto sen... ak máš fyzickú zdatnosť, tréning a motiváciu choď do toho... to, že ťa muž nepodporuje nebudem ani komentovať, lebo keby to bolo naopak a písal by tu muž, že má takýto sen a žena ho nepodporuje, to by bola vlna hejtov ako má byť, žena podporujúca atď. Sama vieš, čo taký výstup obnáša, uvedomuješ si riziká... avšak dá sa to zvládnuť... a ak to je tvoj sen choď si za ním... nedaj sa odradiť... nik ani tvoj muž ti nemá právo hovoriť do toho čo môžeš robiť a čo nie, si svojprávna... ja ti moc fandím a držim ti palce aby si to zvládla lebo je to veľmi náročná fyzická ale aj psychická záťaž... ver si a poď do toho a dokáž sebe aj iným, že to dáš... a pls ak sa ti bude dať a bude to v tvojich možnostiach pripav si vlajku, ktorú zapichneš na vrchole v znení "dala som to aj keď mi nik ( MK) ani muž neverili... PS: MK = modrý koník 🤣 veľa šťastia... sny si treba plniť...
@autorka Jedna vec je, ze liezt tam hore je hazard zo zivotom. Je to tvoje rozhodnutie, ano moze sa nam stat hocico bezny den aj doma. Ale rozdiel je ked VEDOME vieme, ze ideme riskovat zivot. Ak si chces nieco dokazat, su aj ine sposoby, su menej nebezpecne vystupy. Si manzelka, cize mas svoju polovicku a chapem ze ma o teba strach. Nejde o to, ze nechce aby si si splnila sen. Ide o to ze kde si ho chces splnit. Inak neviem ci vies ale podmienkou na vystup na Mount Everest je ze musis zdolat aspom jeden nepalsky vrchol s vyskou nad 6500mnm. Statistiky mozu byt hociake ale realita je tam pokazde ina. Podmienky, pocasie aj sneh a lad tam nie je stale rovnaky. Je to dost o stasti, tam nestaci mat len trening a skusenosti. Suhlasim s vyssie napisanym ze Everest je dost prehypovany. Ale aspomze nechces ist na K2, to by bol vacsi hazard.
Ja len, že to tu veľa ľudí vidí ako výstup na Gerlach. Tak si dajme štatistiky:
Muži Úspešné pokusy=6 158 Úmrtia=294 P= 1,47 %
Ženy Úspešné pokusy=962 Úmrtia=46 P= 1,48 %
Nehovoriac o tom, keď pozerám tie dokumenty, koľkokrát tí, čo idú hore, nepomôžu nikomu, aj keď by mohli, pretože by potom nezvládli svoj vysnivany výstup... A z toho je naozaj smutno.
Nepoznam vasu financnu situaciu ale je to vela penazi naozaj. Plus byt tak dlho od dietata prec. Plus to riziko ze sa nevratis a nezalezi ti na tom malom, ktore z toho bude mat traumu. Odporucam ti terapeuta aby ste zistili preco sa necitis dost aj bez vystupu na Everest.
Áno, príde mi to fér, keďže ide o nesúhlas manžela a ešte máte k tomu aj dieťa. Sebecké, život ohrozujúce sny si bolo treba plniť pred tým, než bol niekto na tebe závislý. To že tebe je jedno, či budeš alebo nebudeš vidieť svoje dieťa vyrastať je tvoja vec, niektoré matky to asi nesere, ale nemyslieť na to dieťa, ktoré môže prísť o matku, to mi fakt nie rozum, ale srdce neberie.
No a keď teda zabudneme na city, tak je tu ešte časová náročnosť, takže samozrejme manžel má v tom slovo, ak má prevziať na niekoľko mesiacov zodpovednosť za celú domácnosť, dieťa a ešte zabezpečovať rodinný prijem a ešte je tu samozrejme finančná otázka. Možno ste milionári a nejakých 40 000 € je pre vás ako pre iných 40€ ale napríklad my s manželom už takéto veľké sumy konzultujeme s tým druhým, keďže ide o spoločné peniaze a pre nás celkom vysokú čiastku. Tam sa jednoducho musíme zhodnúť.
Pre ženy, ktorým príde plnenie takýchto snov normálne a myslia si, že je ok ísť za svojimi snami, aj keď môžu mať fatálne následky - myslím si, že nemáte šajnu, čo taký výstup obnáša, ona si nechce ísť na týždeň ľahnúť kdesi na pláž na Kubu za tisícku, ona ide presrať 40 000, vypariť sa na niekoľko mesiacov a možno niekde vylezie a možno prežije. Tak sa poďme čudovať, čo za strašného partnera má, ktorý nechce prísť o manželku a matku jeho dieťaťa. No sebec … počkať, kto je tu tým sebcom? 🤔
Videla som veľa dokumentov aj filmov o Evereste. Viem si predstaviť čo to obnáša, aké sú riziká... Ale ak sa o niekoho bojím a záleží mi na ňom, nevyhrážam sa mu, že ho opustím. Keby tu autorka napíše, že ju všemožne odhovára manžel, okej, ale on sa jej vyhráža. Ešte by som pochopila, keby mu vadili tie peniaze... ALE!! Autorka o výstupe na Everest sníva od 15tich rokov, horolezectvo je jej hobby, vďaka ktorému sa aj spoznali, od začiatku vzťahu o tom vedel - tak si mal už vtedy zvážiť, či tento vzťah chce, lebo už vtedy vedel, aké má plány. Tak keď s tým nesúhlasil, mal jej to povedať už vtedy, a nie po 6tich rokoch. A myslím si, že keď je to autorkin sen od 15tich, tak sa aj roky pripravuje. Áno, keby mi partner zahlásil, že chce ísť na Everest, tiež by som sa o neho bála a celé mesiace nespala, ak by nakoniec išiel. Ale viem, že keď človek po niečom túži, ťažko ho odhovoriť. No rozhodne by som sa mu nevyhrážala. Tam lrim tej lásky asi veľa nie je.......
@autorka - v prvom rade si zváž, ako si na tom s kondíciu, fyzičkou. Či si dostatočne pripravená. A dúfam, že toto nie je tvoj prvý výstup, že si bola aj na vyšších vrchoch ako taký Gerlach. Aké štíty si už zdolala? Aký je tvoj najvyšší zdolaný?
Ak tam nepôjdeš, budeš to celý život ľutovať. Ale musíš si byť na 200% istá, že si dostatočne natrénovaná. Ak pôjdeš, som zvedavá, či tvoj muž naozaj loda o rozvod. Ale ak sa vrátiš, tvoja malá bude na teba neskutočne pyšná, bude to sa tebou všade pýšiť.... A snad aj chlap za tých pár mesiacov vytriezvie.
Aj to, ako tu padlo, keby tóne napíše muž, boli by úplne iné komentáre.
A to, že si si mala splniť tento sen ako slobodná? Možno, mala by si to jednoduchšie. Ale na ten vzťah, manželstvo aj dieťa ste boli dvaja a tvoj muž veľmi dobre vedel do čoho ide. Ak teda spolu nie ste od 15tich a ty nemáš 21 😃
Skús sa s mužom porozprávať. Ale ponemas kiaľ to bude len o jeho vyhrážaní, nemáš veľmi nad čím váhať. Len aby za ten čas, čo budeš v Nepále, nenahuckal dieťa proti tebe. Ale ako povedala, kamarátka, keď šla na pár týždňov do Afriky "Ak teraz nepôjdem a ustúpim, budem celý život šúchať nohami." A to sa jej chlap nevyhrážal, len sa bál o ňu...
Mne to príde fér od muža. Môjmu by som povedala to isté, keby s takou somarinou prišiel. A tvoj sen mi príde sebecký. Už nie si len ty sama na svete, máš zodpovednosť.
Tazke vystupy, co mas za sebou, su ktore? Na ake vrchy?
Na druhej strane byt tebou by som sla. Preto, lebo teraz mas na to kondiciu, zdravie, vek, uspory. A je to vec, na ktorej pracujes od detstva.
Ked nepojdes, bude ta to zrat cely zivot.
K tomu ak ta partner casom podvedie (co sa stava minimalne 50% manzelstiev/partnerstiev), budes ho nenavidiet, ze si vydupal, aby ti ukradol sen a za odmenu ta pohrdavo oplul.
A dobre vies, ze keby si mu raz po rozchode vykricala, ze si kvoli nemu nesla a vzdala sa svojho sna, tak ti splechne, ze co ta drzalo, mala si si teda urobit po svojom a nemala si ho pocuvat.
Presne kazda vieme, ze tak to bude. Ziadne ospravedlnenie pri rozchode, ze to pokaslal a velmi ho to mrzi.
Uprimne si myslim, ze hned ako nasadnes do lietadla, nepobezi davat papiere na sud. Ani predtym.
Je hlupy, ze vytiahol hned rozvod (aj ked sa o teba boji), lebo to je trapne ultimatum, ktore bud teraz dodrzi, alebo sa blamuje sam pred sebou, ak ho nedodrzi. Dostal sam seba medzi mlynske kamene.
Navyse vedel od zaciatku vztahu, ze toto urobit chces. Zije s tebou s tym vedomim 15 rokov.
Nech nikomu nehovori, ze si 15 rokov myslel, ze ta to prejde, ked videl, ze sa na to pripravujes a trenujes a sporis.
A co urobi, az sa v poriadku vratis? Najprv dotiahne rozvod do konca z cistej hrdosti a trucu, lebo povedal? A potom ta pojde druhy raz poziadat o ruku?
Lebo nech nikoho nepresviedca, ze ta tak velmi nadovsetko miluje, ze sa radsej z obav o teba rozvedie, a ked sa vratis, tak uz ta nemiluje, uz za tie 2-3 mesiace 15 rokov lasky obratom instantne umrelo, lebo princip.
Chova sa ako chlap, co vie, ze jeho zena miluje pracu lekarky, studuje, specializuje sa, dotiahne to na doktorat a chce prijat ponuku pracovat vo vyskume v zahranici. A on zacne jancit, ze to sa rozvedie, ak pojde. Lebo on si predstavoval, ze az ona dosiahne vsetky tituly, tak si otvori malu sukromnu prax vseobecnej lekarky v jednej izbe na prizemi domu jeho rodicov v malej dedinke, kde on tuzi v klude dozit do dochodku.
Tak aj tvoj 15 rokov pozera na pripravy a myslis si, ze nasledne sa dozivotne uspokojis s behanim po kopcoch malej fatry a tvoje zivotne maximum bude robit sprievodcu na Lomnicak.
@ina2405 a keby i tak siel, zacala by si pisat rozvodovu ziadost a podala ju na sud, kym by bol prec?
Lebo uz si povedala, ze bude rozvod, tak ide uz o princip?
Fúha, zaujímavá téma ...veľmi som zvedavá, ako to dopadne. Dozvieme sa to? Hádam áno...
@raffaella uplne suhlasim s tvojim nazorom
Tiez s muzom lezieme, chapem autorku, ked po tom cely zivot tuzi a dlho na vystup trenuje
Ale chapem aj manzela, ako lezec vie, co to obnasa a maju male dieta
Tazke rozhodovanie
Nepaci sa mi ale citove vydieranie od manzela
Z druhej strany mat tak male dieta, asi by som to prehodnotila
pre niekoho sú sny dôležitejšie ako čokoľvek iné a je jedno či je to risk, o to je ten sen dôležitejší, takýto človek sa cíti akoby nežil keď si to nemôže splniť, nič iné ho nezaujíma a život sa mu stáva ťarchou keď to nedocieli
Za mna je hlavna otazka,co uz viac bab pisalo,co mas za sebou
Kolko vystupov,na ake kopce,zdolala si uz aspon nejaku 6tisicovku?tazko hodnotit bez dalsich info,ci muz prehana,alebo ty si ides za niecim nerealnym a on to vie a chce ti v tom zabranit..
Ja ziram nad niektorými odpoveďami. Ona je neavohpravne dieťa v područí prísneho otca? Kto dáva právo druhému rozhodovať o svojich snoch,o ktorých mimochodom vedel? O 10 rokov sa pán manzel môže rozhodnúť vymeniť model manželky a? Ja nechápem. Ak sa dvaja dospelí ľudia nevedia rozprávať na rovnakej úrovni a nie na úrovni rodic-dieta,tak by som ho nechala splniť prísahu na babku. Úplne v.klude.
@autorka Wow to je fakt krasny sen a si velmi odvazna, ze sa na to chces dat ❤️
Je od tvojho muza absolutne nepartnerske, ze ta takto obmedzuje, vydiera a ventiluje si na sebe svoje strachy, ktore by si sam mal spracovat na terapii. Ani porodom dietata sa z teba nestala nesvojpravna bytost. Mas pravo na svoje hobby, mas pravo byt sebecka a robit to co ti prinasa radost, nedaj si to vziat. Zivot by sme si mali predsa vsetci uzivat ako najviac sa da.
Komentare vacsiny zien su fakt hrozne. Toto nikdy nepochopia tie, ktory nijake hobby nemaju, pripadne ich zaujima max neflix, knihu a strikovanie. Nenechaj sa odradit.
Chod s spln si sen...nie je to nejaký rozmar co si si práve vymyslela, keď sa na to roky pripravujes...ak ta ozaj opustí kvôli tomuto, tak bud rada, že si prišla vdas na to aký je to blb
Baby velmi ma zaujala tato diskusia, akym smerom sa ubera, je cela o zakaze, prikaze...
Aj som sa v nej zbadala, trosku take moje starsie ja 🙂 - moj muz miluje adrenaliny, ja nie, a vzdy som sa priserne bala, ked si zase cosi vymyslel a tvrdohlavo si za tym siel. Obaja sme sa vekom trochu zmenili, ja vidim a viem, ze fyzicky aj psychicky je silny a na tie svoje vypravy pripraveny (aj ked to nie je horolezectvo, u neho blaznive splavy a blaznive bicyklove zjazdy kopcov).
To co bol v podstate pre mna najvacsi problem nebolo to, aby si splnil taketo sny. Ale ze vsetok cas podriadil treningom. Zacal behom, behaval 10-15 km, to bol prec 2-3 hodiny a ked prisiel, uz len zase osprsit sa, najest sa, lezat inaveny na gauci, pracovat (lebo pracujeme z domu a on si vyhrazdoval cas vecer a rano na pracu...
A potom zacal chodit na preteky - ktore casto boli cez vikendy - cize zase nas program bud samostany, alebo ak sme ho chceli povzbudit, tak sme sli cakat do ciela - dobehol, par minut s nami bol a potom sa vacsinou zbierali a sli naspat do ciela autobusmi pre svoje veci... Cize zase sme len same boli. Podobne pri tych splavoch, tam este vacsie manevre maju, dohodnu sa s kamosmi - musia mat dve auta, pretoze ked splavia rieky, tak sa musia tiez vratit do ciela... cize tiez je to hlavne casovo narocne.
(Saganova Katka to kolko s dietatom vydrzala?... Kym boli slobodny, dalo sa to, najdite si nejay rozhovor bol s nou, kde hovorila, ze s dietaom ho sledovat na medzinarodnych pretekoch uz moc mozne nebolo... )
My sme s dcerou boli vkuse same a este aj ked bola dovolenka spolocna, tak si z nej ukrajoval na taketo aktivity, do kopcov slapal rychlo pred nami, ze este ide na taku vyhliadku a taku, ked nam sa nechce... cela motivacia dietata, aby ten kopec vyslo bola na mne, a dcera sa na mna hnevala, smutila, ze preco ocko nejde s nami, ja som si este aj ten jej hnev uzivat a tlmit musela. Neviem, ci si toto vies autorka predstavit, ako velmi dietatu chybas a ako ono vsetky tie svoje pocity nevie dat uplne same von a nech en druhy rodic cokolvek robi a dusu mu da, niekedy sa to este aj proti nemu obrati...
Vies, je to taky zvlastny pocit, ktory som zazivala - ja som bola ozaj dobra, prajna, prisposobiva, ja som dcere miion aktivit vymyslala, ale ono jej ziadna z tych aktivit nenahradila tuzbu, aby ten ocko bol pritomny a videl ju. Potom ked bol, bol intenzivne s nou - mala vacsiu zabavu, odvaznejsie hry, ako so mnou. Ja som okrem intenzivneho hrania sa raz za cas musela aj neprijemne veci riesit, aj tie nudne, aj povinnosti, vsetky choroby a pogrcania... a za to vsetko odmenou mi bolo, ze dcera sa vecne tesila a cakala na ocka, kedy sa uz zas budu tak a tak hrat 🙂
Cize toto ma zaujalo, ked povedala autorka - ze pred samotnym Everestom niekolko mesiacov na aklimatizaciu prec - rodina by sla tiez? A dalsia vec, kedze tak intenzivne trenuje autorka - predpokladam, ze je to znova podobne - podriaduje sa tomu cela rodina, lebo cas mame len jeden. Mozete aj vase dieta viest k sportu, ked sa okolo vas stale motka, to hej. Ale motka sa? Ci kde je ked trenujes? Ak vas spojilo horolezectvo, co muz, aj on este stale lezie? Kde je vtedy vase dieta?
Nikdy sa ti usle roky nevratia a cim budes starsia, tym menej priestoru by si mozno na taketo veci nasla. Cize povbudzujem ta, ale tvoj muz si nesie v sebe asi vsetky tieto pocity, co som ti napisala. Ak sa zmieri s tym ze pojdes, tak mu vrele podakuj za vsetko to, co pre teba robi... Okrem obrovskeho strachu mozno aj toto vsetko v tom je, co nie je vo vztahoch moc prijemne, vychyluje to velmi rovnovahu - nielen medzi vami, ale aj medzi vami a dietatom. Ja teda neviem ci robi, ale naozaj si neviem predstait, ak trenujes lezenie, ak robis tu pripravu, kde by bolo medzitym dieta.
@bludna aha takže všetky co nemáme v plane vyslapat na Mount Everest sme lenivé šupky co len pozerajú netflix a strikuju...mmmm... zaujímavý názor
Skôr sme normálne a zodpovedne ženy ktoré si uvedomujú že nás naše deti budú teraz par rôčkov potrebovať najviac. Skôr si uvedomujeme že sme pre nase deti veľmi veľmi dôležitou osobou a aspoň za mňa- každý pol rok trpnem aby výsledky z kontrol dopadli dobre, sú tu ženy a matky ktoré by dali čokoľvek za to, aby ich život nebol na hrane a nevisel na vlásku a nemôžu spávať pre ten strach, čo ak tu ostanú ich deti bez mam.
A tato egoisticka osoba si ide DOBROVOLNE riskovať život lebo ona chce, ona ma sny....
Fras to do toho že sny si treba plniť kurna. Prečo nevyliezla hore pred tehotenstvom? Nikomu by nechýbala.... maximálne rodičom, zvyšok by pár dní poplakal. Ale dieta s tým bude žiť celý život.
Takže podporovať matku 2r dieťaťa nech ide skúsiť, sak možno jej to vyjde je také hlúpe že až... A ešte tu písať ako my ostatné tomu nerozumieme...
Práveže rozumieme až príliš. Svoje deti milujeme.
@petulda333 ale ty nemas co odsuhlasovat..
Ale zas 2r si ani mamu pamätať nebude, takže čím skôr tým lepšie
@simona20201309 Myslim, ze si nepochopila co som napisala. Napisala som, ze ju nepochopia tie, ktorych hobby je citanie, pripadne ine "bezpecne" aktivity, ked ona ma potrebu zazit adrenalin. Dufam, ze teraz ked som ti to vysvetlila uz pochopis ako som to myslela.
Hlavne celá téma je výmysel, ale evidentne nám brnkla na citlivú strunu. V ďalšej téme už autorka kupuje motorku a tiež jej to muž zakazuje a je tiež horolezec🥴
Preto si treba najprv splnit sny, financne sa zabezpecit a potom planovat rodinu a deti.

Keby ten rozvod myslel vazne asi by neprisahal na svoju babku, ktorej sa kazdu chvilu moze nieco aj tak stat, tipujem skrz vysoky vek... 😂🤭 tento fakt mi dvihol kutiky ako vydieracia metoda. Chapem jeho strach, skrz to ze uz mate rodinu. Hold.