icon

Manžel mi nechce dovoliť splniť si sen

14. mar 2025

Spolu sme 15 rokov. Ja mám 35. Približne 6 rokov trenujem na výstup na Mount Everest. Ale narodilo sa nám dieta, ma 3 roky. Buduci rok by som chcela ísť na výstup, ale povedal, že ak tam pojdem, rozvedie sa so mnou. Prisahal mi na svoju babku, že to urobi. Príde vám to fér ? Denne tazko trenujem, mám za sebou rôzne narocne výstupy. A tvrdí, že je to psycho.

petulda333
15. mar 2025

@mirola 😁😁😁

lucia147852
15. mar 2025

@misinka20 vieš čo je to výstup na Everest? To nie sú nase Tatry. Za prvé môže za to zaplatiť neskutočne peniaze a nič z toho ( niekedy chvalabohu), za druhé tam reálne ohrozuje svoj život. Je jej prednejší jej sen, alebo to, či bude mať dieťa matku?
Autorka, manžela chápem a podporujem. Tiež by som to iste povedala svojmu, keby s niečím takým príde. To ti ozaj stojí za to, že tvoje dieťa možno bude vyrastať ako polosirota? Nemala si si robiť dieťa skôr, ako si tento úžasný sen splnis. Teraz je tu na tebe niekto závislí, komu mozes pokaziť celý život.

hederamonstera
15. mar 2025

@jumama krasne si to zhrnula❤️, a presne preto tvrdim, ze Janicova(ta co teraz vyliezla na everest a ukazuju ju ako single mamu) nebola urcite sama na dieta.

chrumka333
15. mar 2025

Predpokladám, že muž o tvojom sne vedel od začiatku, čiže je to dosť nefér od neho. Na druhej strane je dosť nefér prísť o maminku v 3 rokoch. Ale keď to tebe nevadí....toto si trebalo splniť pred dieťaťom

natalka13
15. mar 2025

Kde vsade si uz bola popri dietati? Konkretne ako trenujes?
Je to dost vela penazi z rocpoctu rodiny+ vela ta urcite stoja ine vystupy, strazenie dietata ked cestujes na vystupy....

cimage
15. mar 2025

Ja by som tiez nebola nadsena ak by manzel s takymto napadom dosiel za mnou. Skus nizsie hory a mozno ta to prejde, alebo to prejde manzela. Ale pre mna je Everst uz len turisticka atrakcia kde sa potknes o ostatnych turistov. Su urcite aj atraktivnejsie vrcholy.

tundra
15. mar 2025

@cimage hej,najlepsi vrchol je uz v zakladnom tabore😂🙈

rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
15. mar 2025

@autorka ano, príde mi to fér. Na everest si mala liezť keď si nemala rodinu. A to je aj môj postoj k horolezcom

karolinakr
15. mar 2025

teraz jak ten Ondrej Huserka sa zabil, ale on išiel po nejakej extra ťažkej strane a tiež bol trenovany talent..možno sa muž len bojí

karolinakr
15. mar 2025

Už začinam chápať Janu Preissovu vo filme Ako dostať tatinka do polepšovny 🙂

lienka.7
15. mar 2025

@autorka toto bol otec môjho kamaráta, ktorý ZAHYNUL v Himalájach, keď sme boli ešte deti..
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Peter_Božík

Si precitaj, co predtým dokázal... co mas ty za sebou? Co si zliezla/vyliezla?
Btw, ako dieťa si pamätám, že keď sa na to chystal, v zime behal na bežkách len v tielku a trenkach, bez ponoziek, na chrbáte s ruksakom. Nehovoriac o tom, aké mali deti traumy z toho, keď sa dozvedeli, že otec zahynul... boli sme vtedy mimochodom v škole a riaditelke ho volala do riaditene... aké mala žena problémy, keďže musela Xks rokov čakať, kým hoteli vyhlásiť za mŕtveho.. žiadny vdovský, sirotský... lebo CO KED sa náhodou vráti??? To si až taký sebec, reálne sa ta to pýtam...
Ako sa pripravujes, hm ty? Ci si fakt myslíš, že je to ako výstup na Solisko? Keď si chcela lozit po Himalájach, naco si sa vydávala a mala decko, hm?

karolinakr
15. mar 2025
feuille
15. mar 2025

Ja by som takto neriskovala, že sa nevrátim živá k dcére. Alebo bez prstov, nosa, ruky, nohy…a ona by sa mala na mňa do konca života takto pozerať. Asi máš viac v sebe muža ako ženu.

mamutka
15. mar 2025

@misinka20 ty si tam už bola? Ty si reálne vyliezla na aké štíty? Vieš čo obnáša príprava a ako dlho cela ta akcia trvá? Ona sa môže vrátiť domov ziva, zdravá, s krásnym zážitkom a môže sa vrátiť s nezvratným poškodením tela alebo sa nevráti vôbec. Neviem aký ma autorka problém počkať kým dieťa vyrastie. Keď už to nestihla pred dieťaťom, môže makať na kondičke a dať to vo vyššom veku. Áno, bolo by to pre nu ťažšie. A čo? Pre rodinu by to bolo ťažšie teraz. Keby sem o takomto sne písal muž, napíšem mu to iste.

astronaut321
Autor odpoveď zmazal
astronaut321
15. mar 2025

To je pomer koľko ľudí chcelo výjsť a vyšlo? Choď sa zabiť, aspoň o blbca menej. Ono keby všetci blbci išli na mount everest, tak bych byl moc štastnej.

lienka.7
15. mar 2025

@karolinakr ďakujem 🙏🙏🙏🙏 bože, som si poplakala... si matne spomínam, aké to potom mali ťažké, celá ulica im pomáhala. Ona sa potom ešte raz vydala a mala s novým mužom myslím este 3 chlapca.
Za mňa je toto fake téma, lebo nie je normálne, aby matka išla od 2-3 ročného dietata, len tak si "niekde vyliezt". Pýtala som sa jej, co ma zlezene, prelezene.... ale ani obraz, ani zvuk. 🤷‍♀️ asi tak stenu v auparku, ako iní "nadšenci " lezenia. a ak náhodou je tak vážne sebecká, nech ma aspoň dobrú poistku, nech niečo im po nej ostane.

autor
15. mar 2025

@lienka9 mont blanc, monte rosa, ararat a tento rok idem na Island Peak. To len z takých najznámejších, na Gerlachu som bola asi 15x a Kriváň chodím kazdy víkend s 30kg batohom. 3x tyzdenne silový trening, aspoň 3x rocne idem na maratón rovnako so zaťažovali vestou. Trenujem aj s kyslíkovými maskami a podobne.

janickacrazy
15. mar 2025

A manžel s dieťaťom chodia s tebou? Nevadí mu, že si tak často preč?!

autor
15. mar 2025

@janickacrazy tak my sme z tatier, čiže vramci toho je to okay, a do zahraničia väčšinou chodí moja mama s nami.

maickamf
15. mar 2025

Odvazny sen. Ale ked pises, ako tvrdo makas, aby si si ho splnila, urcite by som do to sla.
ALE je tu velke ale, kedze uz mas dieta, manzela, uz nerozhodujes len sama za seba, mas urcitu zodpovednost voci nim.
Co na to hovoria tvoji rodicia, surodenci, svokrovci, resp.kamarati? Podporuju ta, aby si tam sla?
Treba si polozit otazku, ci ti stoji taky hazard za to, aby si prisla o najblizsich. Ak ta v tom nepodporuju, psychicky to bude pre teba narocne, treba zvazit vsetky pre a proti.
Tu nejde len o ten vystup hore, ale aj niekolko mesacne odlucenie. Pisala si, ze o 4mes skor by si tam sla. Rodina s tebou?
Velmi tazka situacia, ale konecne rozhodnutie bude na tebe.
Nech sa rozhodnes akokolvek, drzim Ti palce.

ina2405
15. mar 2025

@lienka.7 mala som známeho- mužov kolega a on sa veľmi chválil, že najradšej chodí po horách, keď je najvyšší stupeň lavínovej výstrahy. Keď žena s deťmi išla do Chorvátska, on išiel na Ural. Cez vianočné sviatky umrel v Tatrách, šmykol sa. Videli sme to v zahmlenom zábere v tv v novinách, ako leží schúlený v snehu. Na výstupe bola jeho vraj parťáčka, žena doma s deťmi. Nemám pre tento typ hazardu+sebectva pochopenie, ľutujem len tých, ktorí na ich záchranu podstupujú nebezpečenstvo.

1fifinka1
15. mar 2025

To ju určite zblbla Svarinska v reklame o tých debilnych Everestoch. Keď to slovo počujem nožík sa mi otvára. A teraz naozaj, nikdy by som to svojmu mužovi a deťom neurobila. Nech by som túžila akokoľvek. Ten strach co budu kvôli nej prežívať najbližší je obrovský. A prečo, lebo ONA chce. Mala ostať slobodná a bezdetna. Ale ani vtedy by to nebolo fér, lebo aj rodicia sa boja. Hrozna situácia.

stormie
15. mar 2025

Mila autorka, necitala som vsetky komentare ale ak je to tvoj celozivotny sen, aktivne sa na to pripravujes fyzicky aj financne, tak ja by som do toho isla aj za cenu vyhrazok rozvodom. Manzel o tom vedel a ak ta nebral vazne, je to jeho problem. Chapem aj jeho obavy o zdravie/zivot ale nemal sa ozenit a zakladat rodinu s tak “adrenalinovou” zenou. Ty aspon zistis, ako mu zalezi na tom aby si bola spokjna a stastna, nech je to znamena cokolvek. Pre teba to bude bud zazitok na cely zivot, alebo cely zivot budes mysliet na to ze si tam mohla ist…
Prajem ti prijemny vystup a stastny navrat!

oblecenie99
15. mar 2025

Takže ak človek napíše svoj názor (keď sa už na to pýta autorka), že toto je proste extrémne hobby, ktoré ide dosť do času a ukracuje sa tým čas strávený s rodinou (navyše čas na MOJE veci a MOJE sny si musí ten druhý pochopiteľne suplovať) a výstup na Everest by sa mohol urobiť aj pred dieťaťom, alebo keď je už dieťa dosť staré, tak ide o ženu, ktorá sa venuje štrikovaniu, seriálom, nepohne sa od dieťaťa do jeho osemnásteho roku veku a nemá žiadne ambície... wow. Lebo existuje len lozenie po výškach spolu s dlhou a časovo náročnou prípravou a pozeranie Netflixu, nič medzi, ináč si zatrpknuta puťka domáca.

karolinakr
15. mar 2025

no počkaj, ale muža to prečo trapi? lebo nechce byt vdovec alebo ho vytača, že bude 4 mesiace variť, prať, žehliť a vodit do škôlky a robiť všetko sám?
lebo ked sa vyhraža rozvodom, asi B je správne. sen si splň, len opatrne, aby si sa živa vratila ..!
Ja som ovplyvnena tym Ondrom Huserkom čo zomrel v novembru, perfektny dokument som o ňom videa, teraz ma ide šlak trafit, neviem ho najsť ..Išli do tabora, pripravit cestu a kamera cely čas bola s nimi, i ked spali na stene zavesení a bolo to užasne pozerať...To by som nedala
Ak to daš, tak klobuk dolu, je to tažke pozerať, nieto ešte absolvovať ...

aurora33
15. mar 2025

Ja len nerozumiem, prečo si si tento sen nesplnila pred založením rodiny?

autor
15. mar 2025

@aurora33 peniaze

brrunetkaa
15. mar 2025

Tak ja mám opačný pohľad. Nie si (súdim podľa toho, čo píšeš) nejaký lajk, čo bol raz ba Kriváni a rozhodol sa ísť na Everest. Pokial máš za sebou výstupy na iné 6+ tiscovky a si na takú výpravu dostatočne pripravená, isla by som. To, že máš dieťa neznamená, že máš sedieť len doma. Stať sa ti môže niečo aj pri ceste do prace. Žiješ svoj život raz, treba si plniť svoje sny.