icon

Manžel nechce zdieľať financie

16. apr 2025

Ahojte. Chcem sa poradiť. S manželom sme si presli už všeličím. Rada by som počula názor iných. Od začiatku nášho vzťahu sú financie oddelené. Tzn. ja som vzdy platila drogeriu a stravu a on dom a vydavky energiu… vo vzahu sa stali zle veci , nežili sme spolu , znova sme sa dali do kopu a pod. Deti rastu. Problem vidim v tom, že sa neľubime. Sne spolu 20 rokov. On je vyslovene na peniaze. Co je jeho hrabe sebe. Nic navyse nekupi, nic neda. Stala sa taka vec kt. ma trapi. V dome sa nieco pokazilo, hodnota 600€, pred tyzdnom mi vykričal ci mu to ja preplatok alebo ako si to predstavujem, ze on to nepokazil. Islo o spotrebič, vykričal ze za to mozem ja a nech si to rozmyslím co urobim. Pretoze on nebude skodny. Nepokazila som to. Spotrebič ostal vonku a prsalo. Ked sme vyhadzovali na dvor veci na leto, povedal mi ze aj toto mam dat von. Tak som dala. Pol dna mi to vyhadzoval velmi hnusne na oci, ze za to mozem ja a on chce peniaze. … potom mi povedal ,,ked ho zrejme napadli,, ze dom je poistený, ze mame poistku. A zrazu bolo vsetko ok. Ja som chcela iba tolko ze takuto vec dokaze asi kazdy clovek vyriesit s kľudom.

zuzanockamt
17. apr 2025

@ukgirls Ako si zariadia, tak majú.

gab1sol
17. apr 2025

@zuzanockamt za mňa v manželstve systém 50:50 vôbec nie je spravodlivý. Za mňa je v manželstve spravodlivé to, že príjmy v manželstve sú spoločné bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzajú (vylučujúc pri tom dedičstvo a dary). A rovnako aj úspory vznikajúce v manželstve by mali byť nie jedného, ale spoločné. Ale asi som v tomto staromódna.

zuzanockamt
17. apr 2025

@gab1sol Asi áno, každý máme iné nastavenie 😉

vroni
17. apr 2025

@zuzanockamt, nie je a nikdy nebude. Kým hovoríme o dvoch pracujúcich na podobných pozíciách a podobnou pracovnou náplňou, bezdetných a deliacich sa aj o ostatné povinnosti, môže to fungovať. Neviem, aké percentuálne mnozstvo párov túto podmienku spĺňa. Ale nebude zvlášť vysoké. V okamihu, keď do hry vstúpi ďalší faktor, či už je to dieťa, choroba, rodinný problém, je spravodlivosť a rovnováha v ohrození a väčšinou sa neudrží. Systém, ktorý môže fungovať len za dodržania výnimočných a zriedkavých vstupnych podmienok a pri mizivej sanci ich nezmenenia sa v priebehu času nie je systém ale fantazmagoria. Rovnaká, ako keby som povedala, že ideálnym spôsobom životného zabezpečenia je výhra v športke. Netreba vzdelanie, netreba prácu, netreba nič, stačí šesť správnych čísel a všetci sme milionári. Pekná teória, v podstate aj pravdivá. Len akosi v realite dosť zlyháva.

zuzanockamt
17. apr 2025

@vroni Keď myslíš. Iné skúsenosti mám.

vroni
17. apr 2025

@zuzanockamt, už sme sa o tom kedysi bavili. 😉 Akurát si nezažila ešte voľný pád na hubu. To potom dosť zreviduje názor.

zuzanockamt
17. apr 2025

@vroni Ok, ako povieš 😉 Zabudla som, že anonymky poznajú lepšie môj život ako ja sama 😂 Čaro konského fóra 😂

sonicka96
17. apr 2025

My sme to mali tiež tak s financiámi .... To bola aj jedna z pričiň prečo som požiadala o rozvod 😊

vroni
17. apr 2025

@zuzanockamt, tak sa hlboko ospravedlňujem za svoju sloniu pamäť. Viem len to, čo si mi povedala, nikde netvrdím, že ťa "poznám"

tiezjedna
17. apr 2025

@zuzanockamt systém 50:50 je spravodlivý iba keď sa chceš baviť o % z príjmov na spoločnú kopu. Autorkin muž je debil.

zuzanockamt
17. apr 2025

@tiezjedna Ja nikde neschvaľujem konanie autorkinho manžela

0silvia0
17. apr 2025

akože ten opršaný spotrebič kupoval on? A iba on ho využíval? To pri takomto nastavení má viac citu k tomu spotrebiču čo vám opršal ako k vlastnej manželke.
Si zvyknutá za 20 rokov na jeho debilnú povahu, ja takéhoto muža nemám, čiže pre mňa je toto delenie 50:50 na hlavu. Akože decko niečo potrebuje tak sa budeme skladať na polovicu? Pre mňa trapné fungovanie.

zuzu11166
17. apr 2025

@pralinka25 my sme na tom presne rovnako ako vy
Dva ucty a predsa spolu...
Este plus by som k tomu pridala,ze som vdacna aj za toto a aj za to,ze sme spolu vyse 20 rokov a dokonca sa stale aj velmi lubime

pralinka25
17. apr 2025

@zuzu11166 my to tak mame tiez 20 rokov 😀

pralinka25
Autor odpoveď zmazal
zuzu11166
17. apr 2025

@pralinka25 Karin myslis? Ty sa volas Karin?🥰

ivangeline
17. apr 2025

Rodina, vzťah, spolužitie… by bol obchodným vzťahom, keby v ňom nebol súcit, porozumenie, obeta, … no láska.

mantilka
17. apr 2025

@gov čože chodiť môžu? Tomuto nerozumiem, keď s niekým chodím chcem si užívať a očakávam, že má bude darčekovat...taký lakomec s ním aj to randenie musí byť na ho..

renesance80
17. apr 2025

och no ja by som s chlapom, ktorý delí moje a tvoje nikdy nebola, ale zrejme to niekomu takto vyhovuje a potom vznikaju takéto situácie

domkakvet
18. apr 2025

Od zaciatku vasho vztahu su financie oddelene, cize ziadna zmena nenastala, je to tak ako ste sa dohodli na zaciatku.

sidicek
18. apr 2025

@zuzanockamt 50:50 je ok pri partneroch , nie manzeloch.

lienka.7
18. apr 2025

Ja len dúfam, že všetky, ktoré máte financie 50:50, tak máte 50:50 aj všetko ostatne v rodine

lenka_vi1
19. apr 2025

Sme s mužom spolu 15 rokov máme jeden účet a v živote sme nerobili prepočty kto na ten účet dal viac peňazí. Keď raz žijeme ako rodina tak sa všetko platí normálne bez výčitiek, prepočtov a neviem čo. Mne takéto delenie 50-50 a pod.deliace hluposti prídebfakt nenormálne.

mia781312
19. apr 2025

@hradnapani ja sa chcem spýtať keď sme manželia ale mame rozdielne ucty, bože chráň sa niečo stane v banke keď predložím občiansky ukážu mi pohyb na účte a všetko čo treba? Ide to len tak

zuzanockamt
19. apr 2025

@mia781312 Nie, neukážu ti nič.

mia781312
19. apr 2025

@zuzanockamt prečo sme manželia a keby sa niečo stane a ja musím ísť do jeho účtu tak ako?

zuzanockamt
19. apr 2025

@mia781312 Ty sa do jeho účtu nedostaneš. Museli by ťa tam zapísať teraz, že môžeš disponovať, no majiteľom účtu bude vždy len on. V prípade smrti sa účet zablokuje do pár hodín a dostaneš sa k nemu až po dedičskom konaní. A to trvá minimálne dva - tri mesiace. Ich nezaujíma tvoj občiansky a to,že ste manželia. Ich zaujíma majiteľ účtu.

mia781312
19. apr 2025

@zuzanockamt Ďakujem 😘

zuzanockamt
19. apr 2025

@mia781312 Ale pozor, ak by si aj bola "spolumajiteľ" účtu, aj tak sa v prípade smrti k ničomu nedostaneš. Majiteľ je iba jeden.

eskop
19. apr 2025

Dala by som mu polovicu na ten spotrebič, ale keď str 50:50 tak gadžo nech si vari, zehli upratuje tiež 50:50 ja by som pre neho nevarila.