Mladí muži žgrloši
V tomto príspevku budem dosť zovšeobecňovať, ale tak berme nejaký „priemer“.
Chápem, že žijeme v dobe emancipovaných, samostatných, nezávislých žien. Ako žena si veľmi vážim tie možnosti, čo máme.
Spoločenské úlohy pohlaví sa menia. Len nerozumiem, prečo v nepomere.
Zdá sa mi, že mladí muži sú žgrloši. Celý ten 50/50 finančný systém vzťahov je z môjho pohľadu zvrátený. Nie som zlatokopka, nehľadám si bohatých ani sa nechcem nechať vydržiavať.
Avšak príde mi úplne normálne, že muž ženu „podporuje“. Nemyslím tým žiadne drahé dary a pod. Ale napríklad to, že platí v reštike, platí za palivo v aute, väčšiu časť spoločnej dovolenky hradí muž a pod. Ak by som to povedala nejakému mužovi, okamžite by sa voči tomu vyhradil, veď plať si sama. Ešte aj v mekáči chce rozdeliť účet... Podľa mňa smiešne, nevyzrelé. Aký na to máte názor vy?
Dívam sa na to z tohto pohľadu: Kedysi sa ženy starali na 100% o domácnosť a deti, robili aj na záhrade atď. Muž sa staral na 90-100% o financie. Cca vyrovnané a fungovalo to.
Dnes sa síce rodí menej detí a už aj muži začali prikladať ruku k dielu v rámci riešenia domácnosti. Povedzme, že sa priemerný muž stará o deti a domácnosť na 30% (u niekoho 5%, u niekoho 50% ale povedzme že cca tých 30%). Avšak, od žien sa požaduje polovičná finančná spoluúčasť. Nie je to nepomer? Ak ostáva 70% domácnosti a deti na žene 50% financií, je to 120% na ženy a 80% na mužov.
To ani neprihliadam na to, že (opäť zovšeobecňujem) muži zarábajú viac, ako ženy.
Neviem no, príde mi to celé šialené.
A este doplnim - neexistuje “zeny” a “muzi”, su len konkretni dvaja ludia vo vztahu. Ako si nastavia tak maju. Ty by si hodila 7€ do xichtu za benzin, ja by som na tych 7€ trvala, ze mu ich dam, alebo ho pozvala aspon do kaviarne. Ale zasa, ja mojho doma nenecham rochnit a aj do rodicovstva sa zapajat musi.
@vler Sebestačnosť je základ, v tom s tebou plne súhlasím. Ale neviem, akosi verím tomu, že vzťah by mal každého zúčastneného nejak obohacovať a bohužiaľ, čo vidím v okolí, ťažia z toho iba muži. Ženy sa môžu aj pretrhnúť.
Ak by muži chceli ísť 100% všetko 50/50, ok. Ale teda platíme si dovoz jedla, upratovačku, záhradníka atď a tieto náklady si podeľme na polovicu... Vtedy by to fér bolo. Ale to by si muži prepočítali a zistili, že sa im to neoplatí. Veď nájsť si partnerku výjde oveľa lacnejšie.
ked sa dvaja ozaj lúbia neriešia 50 na 50, ale spoločne sa snažia hospodáriť, dnes je doba zadných vrátok, lebo rozvod, alebo rozchod, dnes tej lásky vidieť pomenej, veľa partnerských vzťahov len pre niečo, sex, dieťa, žiadna úcta voči sebe, preto to je 50 na 50
Autorka, ako sama hovoris, ide o gesto.
Tak ti vyhovuje, ked ti zacvaka dovolenku, ale ked ta zoberie na luku, tak to ako gesto nestaci? 😆
Tu je presne ten problem, ze zenam sa pacia gesta "drahe". Takze nejde o gesto samotne, ale o to ze to je nieco pekne a drahe a tym padom muzi vyjadruju, ze si zenu vazia, v tych minutych peniazoch? A zene to ma dokoca este lichotit?
Lebo podla mna uz davno by sme mali byt za dobou, kedy sa hodnota zeny pocitala v peniazoch, a ktora bola "drahsia" bola akoze lepsia, alebo ze jej bol muz oddanejsi. Viem, ze si to takto nemyslela...ale ten tvoj postoj je tomuto velmi blizky.
Lebo toto podla mna OK nie je, a ja by som takeho partnera nechcela, zenu ani muza.
Je dobre, ze si si toho vedoma a rozumies taktiez muzskej perspektive. Ze ta to trapi je v poriadku a ci to tym muzom nevadi...sama vidis, ze nevadi ak sa take temy objavuju.
Nie kazdy muz ma velke ego. Mnohi sa tymto nenechaju definovat. To, ze sa chcu podielat rovnocenne na nakladoch domacnosti ci vydavkoch je len ich vyjadrenim respektu k opacnemu pohlaviu.
Beru Vas ako rovnocennych a niektorym to prekaza.....To su tie nedostatky feminizmu, nemozes mat len benefity.
@lucka_ke o oboch,lebo najskor je to priatel,kde zitie na divoko sa aj ukaze aky je manzel.No vela zien realitu zistuje az na rodicaku,ked uz je dieta a rodicak 470eur.No to je uz dost neskoro.Dovtedy to vidiet nechcu.
Mne sa vzdy potvrdilo, ze ked muz sa okunal ohladom financii, tak bud nemal o mna az taky zaujem alebo to bol chlap, ktory hladal ambicioznu, sebestacnu zemu, ktora sa postara sama. Zial, je takych muzov dost vela. Taki, co absolútne nie su ochotní investovat nic viac do zeny. Preto koncia s nenarocnymi zenami. Ja to stale hovorim a aj sa mi to potvrdilo. Nenáročná, skromna zena = lenivy chlap. Ked ste nizkonakladova, tak muz nema motivaciu rast, zabezpečovat. Ved naco, ked ma doma rovnocenneho partnera. Ja netvrdím, ze muz ma vsetko platiť. Je super, ked aj zena ma svoje financie. Ale ked raz ma zena nizsi plat, o akej rovnoprávnosti hovorime? Tu zvyknu zeny utocit na ženy, ktore nezarabaju minimalne 1500€ a ze vlastne oni su neschopné, lebo si nevedia najst lepšiu pracu. Ale to su len take hlupe kecy, ktoré si netreba vobec vsimat. Takze treba byt narocna v randeni a cim viac chlap do teba investuje (nemyslím len financie) tym viac si ten vztah bude piplat. Samozrejme existujú aj vynimky, kde si muz vydrziava zensku a otrasne sa k nej sprava. Ale ja teraz pisem o klasických, normálne zmyslajucich muzov. A ked su zeny, ktorym vyhovuje ist 50/50, je to ich vec. Ale potom tu vela z nich pise, ako muz nechce financovať spoločne byvanie, ako ostali na rodicovskej a nechce im dat ani o euro naviac. A potom z nich vyklzne, ze oni od zaciatku boli sebestacne, mali svoj príjem, financie si delili a potom zrazu ostali odkazane na chlapa a ten si predsa vybral samostatnu a silnu zsnu, preco by mal teraz po rokoch nieco menit?
@bu_bu_bubak mojmu manzelovi by bolo vysostne trápne, aby som mu platila benzin alebo uhradila dovolenku 🫣 esteze mam doma praveho silneho muza, pri ktorom mozem byt zena. Ty si proste ten, ktory hlada nizkonakladovu zenu, do ktorej neinvestuje a este sa aj necha pozyvat :D poznala som jedneho pracujuceho, ktorý si nasiel mladu vysokoskolacku a nechal sa os nej pozvat na obed za jej vreckove ;) presne takto si ta predstavujem
@betulinka1 este dodam, ze mne osobne by prislo divne, ak by mi chlap tankoval, chodil na STK s mojim autom a platil ju, pokial chodim do prace a nosim do spolocnej domacnosti prachy. Preco by mal? Takisto by to on mohol ocakavat odomna, a uz by to tak pekne a rovnocenne nevyznievalo. Ked mame kazdy vlastne auto na ktorom sa vozime do prace, kde zarabame peniaze, natankujem si sama. Je ine, ak zena zostane na materskej a zrazu ten budget je mensi, potrebuje s detmi chodit k lekarom, von atd. Ale inak za mna nie.
Je aj v poriadku, ked chlap, ktory zarobi o 40% via, prispeje o tych 40% viac na spolocnu dovolenku. No niektore damy sa citia ohrdnuto aj vtedy, ak maju platit co i len 10%, lebo chlap je chlap a ma svoju zenu financne potiahnut.
Nechcela by som byt v kozi chlapa a ist sa zodrat, aby som svojej zene robila banku a vsetko financne tahala. Takisto ako zena nechce byt ta, ktora bude s usmevom na tvari a bez zbytocnych reci vsetko upratovat, varit, starat sa o deti a pohodlie svojho muza. Je to rovnaka velka zodpovednost na oboch stranach a fer je si vsetky tieto veci delit podla dostupnych moznosti na oboch stranach.
@hankab preco by si nechcela aby ti natankoval auto a isiel vybavit STK? Ved by to robil z lasky k tebe ako zase ty pekne staráš o neho. Ja som 8 rokov nenaliala vodu do ostrekovača vodu, neumyvala auto, neriesila kedy vymenit pneumatiky, lebo to moj muz pre mna spravi rad, automaticky. Nemusel nikdy som to nechcela, roky som to robila sama a nebol problem. Naopak ja zoberiem handričku a hocikedy ked vylestim sebe interiér, utriem aj jemu. Nikto nikomu nic nehovori, robime to s láskou pre toho druheho. Dokonca ked sme spolu este iba zacinali randiť, boli sme susedia 😉, parkovali sme o dve miesta od seba, ked som isla do prace mala som z auta odhrnuty sneh alebo doskrabany ľad z okien. A ani by ma nenapadlo, rano vstavat skor a utekat jemu odhrnúť sneh z auta aby to 50 na 50. A to je to iste podla mna s peniazmi, dobre zarobím, tak s láskou necham tej partnerke 150€ aby si nieco za to kupila co ma rada alebo šetrila alebo cokolvek. Jasne, ze ked dvaja zarobia 1000€, tak musia sa nejako dohodnut na fungovaní, co pojde na hypo alebo co pojde kam. Len teraz uz len pri chodení je to kto z koho ako tu citam, vydeľovanie penazi, deti su len zeny a ona sa ma starat a aj vsetko financovať za rovno s muzom. Aby zena nemala z coho natankovať auto a to vozí spolocne deti do skolky, to bolo v jednej teme a to je nemysliteľné. Vobec si to neviem predstavit, ze toto nejaky chlap dokaze.
"Dívam sa na to z tohto pohľadu: Kedysi sa ženy starali na 100% o domácnosť a deti, robili aj na záhrade atď. Muž sa staral na 90-100% o financie. Cca vyrovnané a fungovalo to.
Dnes sa síce rodí menej detí a už aj muži začali prikladať ruku k dielu v rámci riešenia domácnosti. Povedzme, že sa priemerný muž stará o deti a domácnosť na 30% (u niekoho 5%, u niekoho 50% ale povedzme že cca tých 30%). Avšak, od žien sa požaduje polovičná finančná spoluúčasť. Nie je to nepomer? Ak ostáva 70% domácnosti a deti na žene 50% financií, je to 120% na ženy a 80% na mužov."
Tak vies autorka "kedysi" sa muz a zena zosobasili a boli spolu az do smrti a vsetko co mali bolo ich spolocne. Nebolo potrebne nic rozdelovat a riesit percenta. Ci bolo "kedysi" zenam lepsie ako teraz, to neviem posudit.
Teraz sa zeny a muzi rozvadzaju, pripadne ani nesobasia a z toho dovodu vyplyvaju aj tieto skutocnosti, ktore opisujes.
My sme zosobaseni a ziadne percenta neriesime. Takze je uplne jedno kto plati dovolenku, ci tankuje.
@vler ja myslím, že si trochu nepochopila pointu. Autorka vôbec nedehonestuje ženskú sebestačnosť, hovorí o niečom úplne inom😎 A ja s ňou súhlasím, hoci som (čo sa týka financií) v pozícií, že by som mohla manželovi kúpiť aj auto a nie len natankovať. Ale on je našťastie ešte z tých "normálnych" a ja som ho v tomto smere napriek svojej sebestačnosti nikdy neohýbala... 👍
@betulinka1 co ja viem, nemam na to ziadny specialny dovod, proste je to moja zodpovednost. Tak ako on odomna neziada, aby som chodila na STK s jeho autom, tak ani on nechodi s mojim, a ani by mi nenapadlo, ze by mohol a nieto este platit za svoje aj moje auto 😅 Nafuka mi gumy, aj doplni kvapaliny, opravi ked si neviem poradit s niecim, aj sneh mi rano odhrnie ked ide skor do prace. Ale ze by som ocakavala, ze za mna vybavi STK alebo sadne do mojho auta, pojde na benzinku 15km a natankuje mi… ved k tomu netreba doktorat a zvladnem to aj sama cestou z prace, ked v tom aute uz sedim.
Ani nepotrebujem aby na mna s laskou minal 150€. Zarobime zhruba rovnako, ja o kusok menej, ale tiez mu s laskou nekupujem nove gumy na auto 🤷🏻♀️ ked ich potrebuje, tak si kupi sam. A aj sa si kupim na svoje auto, lebo viem kedy ich musim menit.
Ja si akosi na toto zahrnanie niekoho peniazmi nepotrpim, kym mam zdrave ruky a viem si na seba zarobit. A presne aj preto, ze ked sa raz dostanem do situacie, ze budem musiet odist, tak nebudem plakat, ze zarobim 600€, uspory ziadne, 2 deti na krku a k rodicom sa nezmestim, kebo byvaju v 2izbovom byte. Proste sa zbalim a budem pokracovat v normalnom zivote bez stresu, ze muz mi neplati vyzivne a nemam co dat detom jest.
@romi0310 píšeš o nizkorozpoctovej žene, ktorá bráni vlastne mužovi rásť. A čo keď to môže byť aj naopak, že muž, tým ze žene neplatí všetko, jej vlastne dáva priestor na to, aby ona mohla tiež rásť? Ci ženy môžu byť také jednoduchšie a muži tí úspešnejší, šikovnejší a zivotaschopnejsí? Ja nepracujem preto, že si potrebujem s mužom niečo dokazovať ale preto, že chcem byť súčasťou rovnocenného vzťahu. A hlavne rozmýšľam nad tým, že sa môže hocičo stať, muž tiež nieje nesmrteľný a neobchádzaju ho všelijaké neduhy.
Poznám jedného čo frajerke počas rande bol lakomý aj malinovku za 50 centov kúpiť.
Ale zase aj zeny su vychcane a ocakavaju sponzora vo forme partnera. Zijeme v 21.storoci a nesuhlasim,aby muz platil vacsiu cast vsetkeho. Ved ked chce zena chodit po dovolenkach,nech si ich aj plati. Preco by mal muz zabezpecovat nejaky standard,ktory si zena predstavuje. Ako potom ten muz zisti,co ho zena skutocne lubi alebo lubi len jeho peniaze? Zgrlosa spoznas v beznom zivote. To,ze si delite ucet nie je znakom zgrlosa. Nemaju to dnes muzi lahke so zenami,lebo vacsina zien si predstavuje,ze bude minat peniaze na seba kavicky,butiky,kozmeticke salony,skraslovacie procedury a chlap ma dotovat ich zivotny styl.
Autorka,
Zaplatiť nie je gesto mužstva. Tvoj svet je silné stereotypný a žiješ v tom že ženskosť je o tom, že ty si tá v kuchyni a behas ľuďom okolo zadku. Za mňa nie.
Platí sa podľa možnosti a platu. Bez ohľadu vo máš medzi nohami.
Byť mužom je o hodnotách, nie type domácich prác alebo že je chlap tvoj bankomat
@marca12 ženy ľúbia peniaze u muža a neraz on zarobí tri litre a ona 900 eur. Ony my za to poskytujú sex a domáce prace
V dnesnej dobe uz bezne maju zeny vyssi prijem nez muzi. To sa ma ocakavat od muza ze bude tiahnut viac len preto, ze je muz? A keby aj mal vacsi prijem, tak pravdepodobne svojou zasluhou, to musi teraz platit viac pretoze niekto je neschopny?
@kate211
No inak, ja by som chcela vidiet tie reakcie, keby si zena, co podnika a zarobi 3000€ nasla povahovo skveleho muza, ktory zarobi 1500€. Ci by sa zrazu karta otocila a ocakavalo by sa od zeny, ze kedze na to ma, tak ho bude zahrnat darmi a investovat donho 😂 chlap by bol za chudaka a neschopaka, ze zarobi menej a nedokaze sa o svoju zenu dostatocne financne postarat a dotovat ju.
Rovnaky chlap je zaroven ale dobry pre inu, ktora zarobi minimalku a tam sa uz od neho ocakava znovu, ze financne potiahne rodinu.
Tak kde je ta rovnopravnost?
Mohol by som sa citit urazene, ale za pravdu sa kazdy bije. Ja tvoj nazor respektujem, ale tazku hlavu z nazoru od cloveka ktory ma nepozna si veru robit nebudem 🙂.
Dam ti radu, zober si A4-ku a zacni si robit ciarky kolko tem do mesiaca sa tu objavi aki su muzi zgrlosi, kde su vsetci normalni chlapi a pod. a potom nam prid ukazat statistiku.
Vtipne, ty si myslis, ze ked tu budete muzov degradovat, brnkat im na ego a ponizovat ich aki su chudaci lebo Vam nevedia natankovat tak zrazu vsetci precitnu a budu Vam spievat ody a skladat basnicky.
Vies preco sa tieto temy stale opakuju? Pretoze muzi fora ako MK ci Reddit citaju.
Zbehni si precitat zopar tem z redditu a mozno zistis kde je pes zakopany. To, ze na mna ci na nich budes viac kydat ich nazor nezmeni. Praveze ich utvrdis v nazore, ze je lepsie byt slobodny nez mat doma ziletku.
Ak by som ja tak kydal na zeny ako sa tu kyda na muzov tak by ma vyhlasilu za mizogyna. Ja mam zeny rad a respektujem ich poziadavky.
Bohuzial ako mnohi Vam nestiham a tak si uzivam slobodu 🙂.
Pekny vecer ti prajem.
@hankab Ja mam dvojnasobny plat ako manzel. Ako neschopak sa vobec neciti, preco by mal? Ja ho za neschopneho nepovazujem, naopak, je velmi sikovny vo svojej praci, doma, milujem ho za to, ze navari (to mna vobec nebavi, takze mu mnohokrat dakujem) , kedykolvek sa postara o deti, rok bol na rodicovskej. Dobry by bol pre mnoho zien s minimalnou aj neminimalnou mzdou, to je pravda. Ale ine nehlada, podla neho je 90% slovenskych zien lenivych. A ci do neho investujem? Jasne, komplet oblecenie mu kupujem ja (lebo jeho to nebavi), rada ho potesim peknymi hodinkama, dovolenkou alebo niecim co mu spravi radost. Preco by som nemala? U nas je nepomer v platoch preto, ze moja praca je pre aktualnu dobu nadstandartne ohodnotena. O par rokov mozno bude lepsie ohodnotena ta jeho. A to uz teraz ma velmi pekny prijem.
@mischy00 to je predsa v poriadku, ze chces byt s muzom seberovna. To, ze sa muz postara vobec neznamena, ze zena je automaticky neschopna a sedi doma na zadku. Neviem preco tu vzdy tahate tieto priklady. Ze úspešný chlap, ktory ma vedla seba zenu, ktora nezarobi ako on, je automaticky prosta zena v domacnosti alebo neschopna putka. Muz ju predsa moze podporovat v jej snoch, to sa vylucuje? Ale coak jej sen je mat kludnu robotu? Moj manzel zarobi dvojnasobne viac, ako ja. A znamena to, ze ja som neschopná, lebo sa netaham na jeho plat?:D Mna moja praca naplna a nemam chtic budovat v nej karieru a netaham sa na poziciu manazerky, pretoze to vobec nie je to, co chcem 🙂 neviem preco si tu niektore myslite, ze ked chlap potiahne vacsiu caat domacnosti, tak automaticky je jeho manzelka neschopna alebo v pripade jeho odchodu skonci na ulici?
@kate211 pekne si to napisala, z mojej strany to nemalo vyzniet ako rypanie do vztahov, ktore takto funguju. Za mna tak ako to mate vy je to okej, je to fer, nerobite medzi sebou ziadne rozdiely len kvoli tomu, ze ty si zena a on muz. Presne takto si to predstavujem ako idealny priklad.
Ale ver, ze mnoho zien, co maju nastavenie, ze chlap sa o nich ma postarat hlavne financne by nedokazalo akceptovat, ze muz zarobi menej a nezahrna ich “pozornostou”, lebo chlap ma byt chlap. Preto tu vznikla tato tema. A tiez sa s nou nestotoznujem.
@zmrzlinka2021 je mi luto, ze si nikdy nemala pri sebe muza, pri ktorom bybsi sa necitila ako matracka, lebo ti nieco navyse zaplatil. To, ze ty vnimas zeny ako sexualne otrokyne, je smutne. To sa vsetky zeny s nizkym platom teraz maju citit dobre len na sex? :D lebo si musia odpracovat chlapove prachy, co sava do ich spoločného byvania? Krasne zmyslanie, naozaj 🙂 zaujimave je, ze extremna vela tych sebestacnych, vysoko nadhodnotenych zien prave robi muzom tie matrace, lebo do vztahu ich nechcú a vyberu si do manzelstva prave tu starostlivu a absolútne nemusi mat na ucte 4 ciferne sumy 🙂
@bu_bu_bubak, neviem, načo by mi bol chlap, ktorý by chcel 50:50 podľa chlapskej logiky. Čiže z každého účtu cvaknem polovičku ja, ale domácnosť je moja, deti moje, lebo však on zaplatil "svojich" 50%". Nuž, odpoviem si. Na nič, nepotrebujem na kus klobásy chovať celé prasa na svoje náklady. Ja chcem partnera, o ktorého sa môžem oprieť a nie účtovníka pochybnej kvality, ktorý ráta len a výhradne vo svoj prospech. Nakoľko žena fyzicky vzťahom "riskuje" viac než muž, je za mňa úplne logické, že si "testuje", ci naozaj našla muža alebo len nepoužiteľnu srakoru (muž neotehotnie a nevypadne z práce, nepríde prípadne tehotenstvom o zdravie a o nedajbože postihnuté dieťa sa na 99% tiež muž starať nebude). Takže áno, očakávam od muža, že bude schopný (a ochotný) sa o svoju rodinu postarať. Zároveň nie som ziadna nepríčetna pipenka a je mi jasné, že muž nie je ani nesmrteľný ani životná istota a že je absolútne nutné, aby som mala aj vlastný príjem a vlastnú "kariéru", aby som sa v prípade núdze vedela postarať aj ja (aj muž môže dlhodobo ochorieť ci mať úraz, o situaciach, že zabudne kde býva a zrazu je v inom byte ani nehovorím). A chápem, že aj muž bude pozerať, či som ochotná aj niečo prispieť alebo len hrabat pod seba. Ale keď by sa mi opovazil (akýkoľvek) muž navrhnúť 50:50, bol by bývalý skôr, než by svoj návrh stihol dopovedať. Feminizmus nie je o tom, že sa žena nechá vyuzivat preto, aby jej nejaký chlap vyrátal, že je rovnoprávna. Aj keď to veľa mužov skúša a ešte viac žien im naleti.
Pokial zena nedokaze akceptovat, ze muz zarobi menej (pretoze by sa mal o nu postarat) nech si radsej muza ani nehlada a nech radsej ani nema s nim deti. Nech radsej premysla nad tym ako sa postarat sama o seba (toto plati aj o muzoch samozrejme).
@bu_bu_bubak no ja praveze nepoznám ziadneho úspešného muza, zeby cital Modreho kona. Vacsinou tu chodia zenskejsi muzi, ktori si vyberaju samostatne zeny. A vidim to aj v realnom zivote. A ešte najviac sa stazuju na zlatokopky muzi, ktori na tie zlatokopky nemaju financie a tie zlatokopky by si ich ani nikdy nevybrali. Tak preco sa ich to tak dotyka? Ved je tolko zien, ktore zarabaju dobre a nemaju problem zaplatit aj muzovi. Aj tu na MK je takych dost. Kazdy podla chuti. Ja som proste konzervativna a vzdy ma pritahovali a aj ja som pritahovala skor tych dominantnejsich muzov, ktori proste nepotrebuju doma karierne založenú zenu. A podotykam, ze to boli vždy velmi inteligentní, laskavi a dobrosrdcecni muzi. Ziadne narcisticke hovada, ktore mi nieco zakazovali. Lebo tu ked niekto spomenie, ze chlap zarobi viac a nema proboem mat doma zenu, co zarobi menej, tak hned su zeny zaskatulkovane ako tie neschopne, ktoré pocuvaju muza na slovo a nemaju chúďatka ani nazor:D

@vler Samozrejme, vedieť sa postarať o seba musí aj žena. To nie je zas výhovorka. Tu ide o to gesto... Ach jaj