Môj muž je už tretí rok závislý na pervitíne
moj muz uz treti rok berie pervitin. je to peklo. uplne ho to zmenilo. ja nepijem ani len alkohol, drogy su mi uplne cudzie. mate niekto skusenost? neexistuje nejaka linka pomoci pre blizkych ludi fetakov? mame tazko choreho 9 rocneho syna a malu dcerku. nemam ziadnu podporu rodiny. syn na muzovi velmi lipne. neviem co mam robit. tak velmi som ho milovala. teraz je ako cudzi clovek. tyran. zazili ste niektora nieco podobne?
najhorsie je, ze si to neprizna. stale klame. vcera hulil travu. prichytila som ho tesne po. cely od nej smrdel. ale do oci mi klamal ze nie. uplne nasurovo. nasla som mu maily ako si s nejakou zenskou vypisuje ze laska sem, laska tam. do oci mi klamal ze to su stare maily. lebo som sibnuta a nevidim datum, vsak? maily som nasla nahodne, nechal si ich otvorene na obrazovke pc.
je to strasne zufalstvo. vobec neviem co mam robit. ako sa s tym vyrovnat. najradsej by som odisla. ale kam? a ako uzivit deti ked kvoli synovi nemozem pracovat? dcerka nema ani rok. ked som otehotnela, netusila som ze fetuje.
pripadam si tak strasne sama na vsetko. uplne stratena a opustena
@janage moja mama je ina. Tvrda. Bez materinskeho citu. Ju moje problemy nikdy nezaujimali. Mojho muza vzdy volala, ze syn, ktoreho som nikdy nemala. Keby ho len pocula ako o nej skaredo rozprava. Mna huckal proti mojim rodicom a ich proti mne. Velmi prefikane.
A nie, nepoznam ani ziadnych rodicov deti, znova opakujem - on ma uplne izoloval od okolia. Predtym sme sa stale s niekym stretavali, ale postupne, pomalicky, nenapadne, to vsetko zatrhol
@janage ano, aj to znie jednoducho, zaplatit si studentku - vies ako by som rada??? Absolutne nie som schopna nikoho takeho najst a to uz som si zaplatila aj vsetky portaly co sprostredkuvavaju tieto sluzby, na fb dala inzerat, na bazos, vsade mozne. My sme male mesto, vseobecne tu je s tym problem
Máte farnosť v meste? Obrat sa tam, ze nutne potrebujes pomoc konkretne aku plus tu studentku ci pani mozno nejaku nezamestnanu k detom. Tak isto ak mate krizove centrum oslovit to ci tam nie je najaka mamka co by si rada takto privyrobila. Musis sa vzchopit, obnov kontakty buduj nove. Moja kamoska nasla na dedine opatrovatelku, ja na sidlisku, nejako to musi ist
@janage ano. Viem. Musim sa vzchopit. Len to by som musela mat aspon trosku casu a priestoru. Ale je stale taka hromada povinnosti predo mnou a ja uz nemam energiu nic riesit. Muz si tu vypisuje so synom, straaasne je zrazu dobrucky a milucky nanho, boli s nim cez vikend, nakupil im darceky, ale mne na stravu ci cokolvek nedal uz dva mesiace ani euro. A ja som ta zla, lebo im nekupim co si zmyslia a musia sa ucit a upratovat pri mne. Neviem. Proste strasna depka dnes na mna dolahla
ak je niekde v okoli organizacia krestanska co sa venuje detom - saleziani napr. alebo eRko (hnutie krestanskych spolocenstiev deti) urcite ti pomozu ako len sa bude dat s detmi a nemusis byt veriaca.
Vďaka za označenie. Bude to tazsie, kým sú deti malé, ale toto je jediná voľba, ako si zachovať samu seba a pre dobro deti. Bol by taký problem napísať, z akého si mesta? Určite by sa tu niekto na pomoc s nákupom našiel.
Odrezal ta od ľudí...ty si teraz musíš na novo vybudovat sociálny kapitál, spojiť sa s ľuďmi, so ženami, ktoré niečo podobné zažili alebo aj nie. Musíš si spraviť záchrannú sieť, keby sa veci začali komplikovať. Plán B, C a tak.
Naozaj potešenie pre dušu, že je to iný ako bežný príbeh, kde žena ostala s deťmi v psycho prostredí. Takže si skvelá.
Mne raz jedna právnicka povedala, že u žien najčastejšiu chybu, čo vidí, že po čase im je toho tupca ľúto a upustia od stratégie a sú zas v srackach. Myslím, že sa toto naozaj stava. Keď budeš niečo také niekedy pociťovať, vráť sa sem a prečítaj si svoje slová. Lebo mozog sa takéto veci nejako snaží časom vytesniť a to môže byť nebezpečné.
Viem, zišlo by sa ti skôr niečo praktické na teraz... Určite sem píš a nájdu sa baby, čo so všetkým poradia. Drž sa! To dáš! A keď príde čas pokoja, budeš na seba veci pyšná...že keď si toto dokázala, dokážes všetko.
držím ti palce
@bluka2 dakujem. nakup je to najmenej. skor ide o to strazenie, ked potrebujem ist na urad, alebo si aspon doma upratat, oddychnut si chvilku. lebo teraz som v jednom kolotoci, bez naroku na oddych, ulavu, cokolvek.
ano, aj mne ho je luto, presne ako pises. ale ta trauma, co mi sposobil, je prilis hlboka. ja som uplna psychicka troska. vzdy som bola usmiata, vedela som komunikovat s ludmi, teraz len klopim oci, stale sa niecoho bojim, nic ma netesi, nebavi, nenaplna. nedokazem si predstavit, ze by som este niekedy mohla byt stastna.
kym tu este bol a planovala som, ako z toho von, verila som, ze budem na seba hrda. teraz to uz tak necitim. vsetci ma odsudzuju, ze sa rozvadzam. nikto, absolutne nikto! sa ma neopytal na dovod, ze preco.
potrebovala by som, aby ma niekto proste len polutoval, objal a povedal mi, ze to bude dobre.
autorka, z akeho si mesta?
@caroline_ nechcem pisat, prepac. skor sa potrebujem len vyzalovat, podelit sa o pokracujuce trapenie. aj to, ze idu vianoce ma velmi ubija. myslela som, ze budeme s detmi u nasich a vyzera to, ze budem sama s nimi. vianoce pre mna boli vzdy symbolom rodinnej pohody, piekla som medovniky pre celu rodinu a takto ma cakaju len dlhe bezutesne dni osamote, kedze kazdy bude so svojou rodinou
Zmeň uhol pohľadu. Čakajú Ťa POKOJNÉ sviatky aj s deťmi, bez muža čo čakáš kedy Ťa chytí pod krk. Však medovníky napeč a odnes s úsmevom rodine. Nech vidia, že si sama vyrovnaná. Ak nechceš podaruj osamelým - spýtaj sa na obecnom úrade, či nechystajú dáke balíčky pre osamelých seniorov. Ak sa bude dať pozvi kamarátov Tvojich detí k Vám sa pohrať, chodťe na vychádzku. Začni sa socializovať, obnovovať kontakty - ručne robené vianočné pohľadnice sú na to ideálne.
Čo siii, oni to tiež musia spracovať, čo keby si poslala sestre, alebo mame ten zvukový záznam, aby si vypočuli v akom terore s deťmi žiješ? Ja som to mala s bývalým manželom podobné veľmi a nedokázala som niekomu kto nebol zainteresovaný v tom, ako človeka menia drogy, nič povedať, lebo proste nemajú šajnu pochopiť, že na človeku to nevidno každý deň a v kazdej situácii, že on si ide na dávke a potom ma krízu, metabolizmus pracuje proti nemu a on sa ventiluje, že to zlo zo seba spláchne na niekoho (ženu). Davkuj im (mame, rodine) tie detaily postupne, ale pravidelne.
A na ten kotol si zavolaj servisaka.
A ten kotol, zavolaj daky servis nech Ti vysvetlia obsluhu (zapíšeš si polopatisticky postup) To keby muž chodil na služobky, tak tiež by si sa musela nutné veci naučiť. Ja už som musela riešiť od úniku plynu cez hospitalizáciu jedného dieťaťa v nemocnici, kopu ďalších vecí. Presne pre naliehavé prípady potrebuješ vybudovať sieť ľudí, čo by Ti pomohli a niečo zvládať aj sama.
@janage ano, snazim sa. niekedy to ide, niekedy sa uz aj usmievam, ale potom pridu dni, ako dnes, ked to na mna vsetko dolahne.
je tazke vyrovnat sa s rozvodom akym takym.
je tazke sa zmierit s tym, ze budem uplne sama vychovavat 4 deti.
a je sakra tazke akceptovat, ze mojej vlastnej matke na mne nezalezi. ani na jej vnucatach.
ja som ho tak strasne milovala, take krasne roky sme spolu prezili. vsetko zmenili tie hnusne drogy. mali sme vsetko, on mal vsetko a zrazu je to prec.
velmi tazko sa mi s tym vyrovnana.
a nie, moju rodinu kontaktovat nebudem. ja som s detmi isla okolo mojej matky a ona sa nam doslova otocila chrbtom! ani sa na nas nepozrela. stale to mam pred ocami ☹
moja sestra pri vysluchu klamala! policii. povedala im, ze ja som rozvod planovala uz dlho a cele som to nanho naraficila. pritom som sa jej uz niekolkokrat stazovala, ze ako sa hrozne chova, ze sa ho bojim, ze je strasne zly na mna aj na deti. doslova som jej napisala, ze sa nechcem rozvadzat, ze sa toho bojim.
ona to cele poprela a oznacila ma na policii za klamarku. a ja proste nechapem preco!
ale som im zaniesla na kluci dokazy mojej konverzacie s nou, ktore popieraju celu jej vypoved. len co z toho, ked policia nekona. kasle na mna.
@dazdovka ano, to som urobila. pustila som mojej matke zaznam ako na mna vulgarne ziape. oborila sa na mna, ze sa mam hanbit, ze som si to natacala a ze ju to nezaujima. ukazala som nasim fotku testu, kde mu vysiel pozitivny pervitin a morfin. a vies ako to dopadlo? opytali sa ho, ze ci fetuje. on povedal nie. a koniec debaty. ja som klamarka, lebo vsak on povedal nie.
presne ako pises, ked nema clovek skusenost s fetakmi, nedokaze si predstavit, coho je ten clovek schopny
Ak máš právničku nech pourguje políciu ona. Ak Ti povie, že sa špecializuje na iný typ práva, tak šup choď sa poradiť do toho krízového centra - hoci telefonicky
@janage dakujem Ti pekne za prakticke rady. kotol zatial bezi, ale uz som si zohnala cislo na toho, co nam ho montoval, tak mu zavolam a necham si to vysvetlit.
pravnicka na policiu volala minuly tyzden, vo stvrtok sa s nou mam stretnut, tak sa jej znova popytam, ci je nieco nove a nech tam zavola, ak sa dovtedy neozvu sami.
Je mi ľúto, čo sa vám deje. Ja sa chcem spýtať, že koľko vlastne máte tých detí, lebo v úvodnom príspevku píšete o dvoch a teraz zas, že máte 4 deti. Tiež najskôr píšete, že nemôže pracovať kvôli chorému synovi a potom zas, že máte prácu a teda nie ste závislá od rodinnej firmy. Nechcem nejako rýpať, viem že to nie je podstata tohto príspevku len ma to zarazilo a nedalo mi to nespýtať sa.
nevolať, pekne písomne, najlepšie doporučene 🙂
@sussana29 hrabal sa mi v pocitaci stale, tak som povodny prispevok kamuflovala, keby sa k nemu nahodou doklikal.
deti su 4. a pracu mam mimo rodinnej firmy. a ano, jeden syn je nevyliecitelne chory.
ak ti treba pre deti nieco, rada ti pomozem co bude v mojich silach. kde byvas alebo co by sa vam zislo? aj pomoc ...opravit atd. urcite sa nieco najde. daj tu echo! urcite sa najde pomoc pre vas.
@janage povedala, ze ak sa to tento tyzden nepohne, ze pojde rovno za dozorujucim prokuratorom a bude to urgovat cez neho
@oktoberbaby2020 dakujem, si velmi mila, mne pomaha hlavne sa takto trosku pozalovat a vypisat. lebo to, co mi robil, ten psychicky teror, to bolo nieco priserne, nepredstavitelne. ked som bola na vysluchu, ti policajti len nechapavo krutili hlavami, ze co je to za cloveka, ze rovno do basy s nim.
a v niektore dni sa mi to vsetko vrati a potrebujem to proste zo seba dostat, polutovat sa, velmi mi to pomaha.
chapem...hlavne je ze si si uvedomila ze to takto dalej uz nejde. aj kvoli detom. ale to snad vies sama. nedaj sa. rodicia no..co uz nevyberies si. neboj sa, zvladnete to urcite. maminy su kralovne, silne hrdinky. nevzdavaj sa. nik neni perfektny, ale aj ked sa ti to nezda, na konci tunela je isto svetlo! neprestavaj verit a vazne sa ozvi keby si nieco potrebovala.
@oktoberbaby2020 dakujem. ano, to sa snazim si sama pre seba stale opakovat, ze tak, ako to bolo, to uz dalej byt nemohlo. ja som sa realne bala o svoj zivot. on uz bol ten posledny mesiac ako sialeny.
napr som rano prisla domov z rozvozu deti a on behal po dome a vyspevoval: Ty sadisticka pica, nananana, Ty sadisticka pica, nananana. a takto ziapal po mne, spieval, behal aj 20 minut a snazil sa ma vyprovokovat.
a potom vecer ma vymkol na balkone - teraz v zime, bosu, prsalo, mala som len kratke tricko. a on ma tam vymkol a ja som sa cez okno divala nanho, ako mi nici a rozbija moje veci vnutri.
a diali sa este ovela horsie veci.
to nebol zivot, to bolo sialenstvo.
takze z tohto pohladu je to definitivne lepsie. len ta osamelost je hrozna.
mozno je teraz hrozna ale tisic krat lepsie tak nez sa nechat tyrat. mohla si aj zivotom doplatit a co potom by bolo s tvojimi detmi? ....je hrozne ako dokaze ludom prepnut ked su zavisli. moja mam tiez mala takeho psychopata. ja som ho uz davno prekukla ale ona, dobracka, zaslepena...sak vies...az teraz jej dochadza co to vlastne za psychosa bol a ako sa snazi nam nicit celu rodinu. ja sa len smejem ze co ten moze..nech si skusa....len moja mama sa boji ako keby neviem co. stale jej opakujem ze na nasu rodinu nema nic. na mna uz vobec. mamu obtazuje v kuse atd. aj moju celu rodinu..len mne nevyvolava lebo u mna nema sancu a ja si rychlo poradim. je mi strasne luto hlavne tvojich deti....to by ma strasne nicilo. ani by som sa o seba tak nebala, prezijem bez takeho chlapa, ale toto je pre deti strasna trauma. drzte spolu! ja som si zazila ako mala kadeco a malo to silny dopad na moje dospievanie.
Teraz ti asi velmi pomaha vykecat sa tu, ulavit si to pnutie,. Vonku chyba svetlo a slnko, aj to napomáha k ťažobe. Píš uľav si, ale potrebujes aj odbornu pomoc.Skús psychiatra v nejakom blizkom centre pre liečbu závislostí. To je lepsi smer ako ti pomôcť, vedia a poznaju svet zavislakov a spoluzavislakov. Maju aj komunity pre liečených a ich rodiny. Toto by ti mohlo velmi pomôcť. Poznam takuto komunitu priamo, aj zopar inych mam v kontakte z celeho SK. 2 psychiatrov so zameranim na zavislosti. Ak by si chcela, mozem zistit vhodneho odporucenie na niekoho v okoli.
Je mi tak ľúto ze toto zažívali aj deti, možno je to tvrde ale ries s nimi psychologicku - sudny znalec, aby jej sprava mala vyššiu váhu, kym to deti nevytesnia a nebude ocinko zlaty.
Spomenula si ze si so synom pisal, ze boli deti spolu s nim. Ja by som to obmedzila, ved on ich zmagori a nahucka proti tebe. Aj s tvojou rodinou...
To fakt ich radsej odstrihni, im nejde o teba ale o ich posratu firmu. Ved zbadaju . karma pride
@oktoberbaby2020 je mi luto, co si si prezila ako dieta. ano, prave kvoli detom som to musela ukoncit. oni uz velmi trpeli ☹
@cacianka psychiater predpisuje lieky, to urcite nechcem, dakujem. idem ku psychologicke buduci tyzden. len, stale je tu ten problem, ze kam s detmi, to ma strasne brzdi v kazdom smere, ze proste stale musim riesit vsetko s nimi, najmensie dve su este male, nemam pri nich chvilu kludu, stale treba okolo nich skakat.
to, ze si syn s otcom pise, mi nevadi, kontrolujem, co si pisu.
a je s nimi osobne 4 hod jeden den v tyzdni. aj on je ich otec, ja mu nemozem zakazat sa s nimi stykat

Ci zaplatila studentku na 2 hodiny k detom a zbehla na nakup bez deti. Cez koronu bola aj moznost donasky nakupu ,niektore obchody to ponukaju aj teraz alebo nakup doviezol taxikar. Myslím ten veľký nákup na mesiac - chlieb pecivo by si zvladla aj s detmi