icon

Motivácie a skúsenosti rodičov s tromi a viacerými deťmi

29. júl 2025

ahojte, tie, ktore mate 3 a viac deti, co vas k tomu motivovalo alebo viedlo? Mali ste to tak vzdy, ze ste tuzili mat velku rodinu a vela deti? Ako zvladate rodicovstvo, casovy manazment a financnu a emocnu starostlivost o deti? Nemusite niektore cinnosti delegovat na starsich surodencov, ktori sa staraju o mladsich alebo nestradaju deti na urcitych veciach ako je mozno mnozstvo kruzkov, lepsie oblecenie, kvalitnejsie jedlo a podobne?

anonym_54538f
29. júl 2025

suseda mala v 43 ale oni neplanovali, len zlyhala antikoncepcia. co pocuvam 3 -4-5 a viac detne, su taki co chodia do kostola a jednoducho to nechavaju na prirodu. nechrania sa.
a su z velkych rodin, tak im to pride prirodzene mat viac deti.

anonym_1a6e95
29. júl 2025

@anonym_autor ja som vždy plánovala veľkú rodinu 🥰 žiaľ po prvom tehotenstve som sa rozhodla, že teda max dve.. Keby som znášala lepšie tehotenstvo, nebránim sa mať aj 3-4 deti 🥰 ale teda čas už nedovolí.. Mám 34 a zatiaľ jedného drobca

zitaje
29. júl 2025

Ja som chcela mať štyri deti cca. od 19 rokov. Nakoniec ich aj mám, ťahá mi na 50, takže to je konečný počet 😀 posledné som rodila v 43. Tie veci, na ktoré sa pýtaš, mi neprídu relevantné v tom zmysle, že počet detí nesúvisí s krúžkami, pomocou rodiny a už vôbec nie s lepším oblečením. Určite by pre mňa nebol argument proti tretiemu dieťaťu, že by sme potom nemali na také kvalitné oblečenie 😲
Je to náročné, samozrejme, finančne, energeticky, časovo. Ale ja som rada za svoju veľkú rodinu. Ono veľa detí ti aj veľmi veľa dá, aj po emocionálnej, psychickej stránke. Aj sa postupne finančne osamostatnia atď. A moja najstaršia si často sama berie najmladšiu, lebo s ňou chce byť (je medzi nimi 17 rokov), nie preto, že by ju musela strážiť. Veľa vecí delegujem na deti, to áno, ale to mi zas príde užitočné - normálne sa podieľajú na chode domácnosti. A aj to, že nemôžu mať všetko, čo si zmyslia, je myslím si že len a len na osoh...

anonym_057521
29. júl 2025

@anonym_autor mam 5 deti a všetky som plánovala a chcela. Už pred tým ako som spoznala manžela. Na prvom rande som mu povedala, že chcem 5 detí, tak mi s úsmevom povedal, že dve už zariadil a 3 dorobime 🤣 a tak to aj je. Všetky sú moje, naše. Zarábame, vieme sa postarať, deti sú, myslím, aj zabezpečené dosť do budúcna. Minimálne na štúdium a na štart do života budú mať. Staršie pomôžu, ináč to nejde, ale nie sú pestúnkami, ani náhradnými rodičmi. Súrodenecké spolunažívanie tomu hovoríme 😛 mam čas aj na kávu, aj na prácu, na výletoch je veselo, na oslavách ešte veselšie. Niekto nepochopí, niekto obdivuje, niekto závidí a niekto ohovára. Môj život, moja voľba 🥰 môj život sú deti a manžel

anonym_ba3ff7
29. júl 2025

Čo čítam na tejto stránke, tak čím slabší rozum, tým viac detí. Česť výnimkám, rodinám, kde sú deti plánované, slušné vychované a zabezpečené. Zvyčajne to tak však nie je. Ľudia sa množia ako bez rozumu, stále im zlyháva antikoncepcia a potom spoliehajú sa na štát, rodinu aj cudzích ľudí, že im niečo dajú zadarmo. Špeciálnou kategóriou sú ženy, ktoré majú deti s viacerými mužmi a nedokážu sa o ne postarať. Chodia z podnájmu do podnájmu, do azyláku a žobrú cez rôzne stránky na nájomné, jedlo, školské pomôcky... Len včera som tu videla dve diskusie, kde matky troch detí nevychádzali s peniazmi a čakali akúsi zázračnú radu ako získať peniaze, keď nič neviem.

martinmmartin
29. júl 2025

Vela zien si uvedomi ze byt matkou je to jedine co dokazu robit co im prinesie aky taky spolocensky status a uznanie a tak opakuju vec co uz raz fungovala.
Respektive ako "odpravedlnenku" pre samu seba ked pride ucet za to ako si zmanageovala svoj cas na tejto planete

autor
29. júl 2025
@zitaje

Ja som chcela mať štyri deti cca. od 19 rokov. Nakoniec ich aj mám, ťahá mi na 50, takže to je konečný počet 😀 posledné som rodila v 43. Tie veci, na ktoré sa pýtaš, mi neprídu relevantné v tom zmysle, že počet detí nesúvisí s krúžkami, pomocou rodiny a už vôbec nie s lepším oblečením. Určite by pre mňa nebol argument proti tretiemu dieťaťu, že by sme potom nemali na také kvalitné oblečenie 😲
Je to náročné, samozrejme, finančne, energeticky, časovo. Ale ja som rada za svoju veľkú rodinu. Ono veľa detí ti aj veľmi veľa dá, aj po emocionálnej, psychickej stránke. Aj sa postupne finančne osamostatnia atď. A moja najstaršia si často sama berie najmladšiu, lebo s ňou chce byť (je medzi nimi 17 rokov), nie preto, že by ju musela strážiť. Veľa vecí delegujem na deti, to áno, ale to mi zas príde užitočné - normálne sa podieľajú na chode domácnosti. A aj to, že nemôžu mať všetko, čo si zmyslia, je myslím si že len a len na osoh...

@zitaje to bolo uvadzane ako priklad, ja mam napriklad rada kvalitne materialy - bavlna a pod, nehovorim o znackovom obleceni, ale jednoducho matematika ma nepusti, ze cim viac deti musim zivit a satit, tym musim niekde ubrat, bud na kvalite, kvantite alebo musim pridat na pracovnom nasadeni a obracat sa a tam sa mozem ale nemusim ubrat o cas straveny s rodinou, zalezi od majetkovych pomerov pred detmi, pripadne od pracovnej pozicie atd. 🙂 nechcela som aby to vyznelo hlupo z mojej strany, ale snad sa chapeme.

autor
29. júl 2025
@anonym_ba3ff7

Čo čítam na tejto stránke, tak čím slabší rozum, tým viac detí. Česť výnimkám, rodinám, kde sú deti plánované, slušné vychované a zabezpečené. Zvyčajne to tak však nie je. Ľudia sa množia ako bez rozumu, stále im zlyháva antikoncepcia a potom spoliehajú sa na štát, rodinu aj cudzích ľudí, že im niečo dajú zadarmo. Špeciálnou kategóriou sú ženy, ktoré majú deti s viacerými mužmi a nedokážu sa o ne postarať. Chodia z podnájmu do podnájmu, do azyláku a žobrú cez rôzne stránky na nájomné, jedlo, školské pomôcky... Len včera som tu videla dve diskusie, kde matky troch detí nevychádzali s peniazmi a čakali akúsi zázračnú radu ako získať peniaze, keď nič neviem.

@anonym_ba3ff7 mam kamaratku, ma dve deti, ona aj jej manzel maju skvelu pracu, su financne zabezpeceni, maju pomoc od rodiny, uvazovali nad 3 detmi, ale momentalne im dve stacia, maju medzi nimi rozdiel 2 roky, mozno v buducnosti, ked chlapci podrastu tak by som brala do uvahy, ze budu mat viac casu a znova nejake financie nasetrene za tu dobu a pristupia k tretiemu, ale uprimne, rodiny s viac detmi pozna len krestanske a tam su deti v poctoch 5-8 vacsinou, pripadne poznam zeny, ktore maju, taktiez ako pises, viacero deti s roznymi muzmi a pretlkaju sa zivotom.
Samozrejme pripady, kde rodina ma 3 deti a v druhom tehotenstve sa pritrafili dvojicky, to je o inom, skor ma zaujimali rodiny, kde sa vedome rozhodli pre vychovu viacerych deti, co ich k tomu viedlo a ako to zvladaju po vsetkych strankach, take rodiny, ktore maju stipku inteligencie naproti tomu, co si uviedla ty aj ja :D

autor
29. júl 2025
@martinmmartin

Vela zien si uvedomi ze byt matkou je to jedine co dokazu robit co im prinesie aky taky spolocensky status a uznanie a tak opakuju vec co uz raz fungovala.
Respektive ako "odpravedlnenku" pre samu seba ked pride ucet za to ako si zmanageovala svoj cas na tejto planete

@martinmmartin ked to niekto citi tak, ze to je najvyssie poslanie v jeho zivote beriem, neodsudzujem, kazda to ma inak, ale chapem, co si tym chcel povedat

zitaje
29. júl 2025
@anonym_autor

@zitaje to bolo uvadzane ako priklad, ja mam napriklad rada kvalitne materialy - bavlna a pod, nehovorim o znackovom obleceni, ale jednoducho matematika ma nepusti, ze cim viac deti musim zivit a satit, tym musim niekde ubrat, bud na kvalite, kvantite alebo musim pridat na pracovnom nasadeni a obracat sa a tam sa mozem ale nemusim ubrat o cas straveny s rodinou, zalezi od majetkovych pomerov pred detmi, pripadne od pracovnej pozicie atd. 🙂 nechcela som aby to vyznelo hlupo z mojej strany, ale snad sa chapeme.

@anonym_autor chápeme sa. Ja som v ťažších obdobiach kupovala detské oblečenie z druhej ruky a deti aj veľa podedili. Keď bolo finančne náročné obdobie, mali sme proste menej kusov, nekupovali sme nové veci do domu len tak, chodili sme viac do lesa ako na finančne náročnejšie výlety. Keď nevydá, nejdeme na dovolenku, ale prázdniny trávime u rodiny jednej, druhej... ja netvrdím, že by nám nebolo finančne ľahšie, keby sme mali len dve deti, ale úprimne, nemenila by som. Nie je to len o financiách a pohodlí a v skutočnosti sa dá šetriť na rôznych veciach. Nejdeme do aquaparku ale na jazero. Nechodíme do reštík každý týždeň, len raz za štvrťrok, inak varíme doma. Nie je to len o tom, že jedno dieťa stojí XXX eur ročne, tak tri deti ma budú stáť 3x toľko.

anonym_79f9c1
29. júl 2025

Tak my sme planovali 4deti od zaciatku vztahu,otazka bola uz len Kedy???takze ked sme si povedali teraz tak sme sli do toho.11r doma s nimi,a muz chodil kade tade po svete.Ked sme kupili velky dom pre velku rodinu skoncil zo zivnostou aby mal cas na prerabku domu,aby tiez vychovaval deti.Pri 5tom sme vedeli co robime,ziadnu antiku v zivote som do seba nedala,a ani muz.Proste to vie.Deti maju 17,15,13,9 a 2 a pol.Ja uz davno chodim do prace,maly pojde o nedlho do skolky.Kazde ma svoje zaujmi a hobby,do ktorych vrazame a podporujeme.Najstarsi si robi vodicak,jeho auto na dvore pripravene.Ano dovolenky stoja kopu,ale stoja za tie prachy si oddychnut a detom dopriat.S muzom sme spolu 20r a nemienim ho menit nikdy v zivote.Mame poistky pre vsetky pripady,aby nemusel 1 z nas riesit financie ale len plakat.

autor
29. júl 2025
@zitaje

@anonym_autor chápeme sa. Ja som v ťažších obdobiach kupovala detské oblečenie z druhej ruky a deti aj veľa podedili. Keď bolo finančne náročné obdobie, mali sme proste menej kusov, nekupovali sme nové veci do domu len tak, chodili sme viac do lesa ako na finančne náročnejšie výlety. Keď nevydá, nejdeme na dovolenku, ale prázdniny trávime u rodiny jednej, druhej... ja netvrdím, že by nám nebolo finančne ľahšie, keby sme mali len dve deti, ale úprimne, nemenila by som. Nie je to len o financiách a pohodlí a v skutočnosti sa dá šetriť na rôznych veciach. Nejdeme do aquaparku ale na jazero. Nechodíme do reštík každý týždeň, len raz za štvrťrok, inak varíme doma. Nie je to len o tom, že jedno dieťa stojí XXX eur ročne, tak tri deti ma budú stáť 3x toľko.

@zitaje ja mam aktualne jedno dieta, ale mam rada, ked kupim kvalitne veci, co vydrzia a po dvoch praniach ich nemusim hodit do kosa, pripadne si potrpim na kvalitnu obuv, kedze dcera ma “problemy” s nozkami, nic vazne samozrejme, ale nechcem aby sa jej problem prehlboval. Taktiez rada nakupim z bazaru, ked kupujem kvalitne veci, ktore stoja ako nove prilis vela a budeme ich uzivat len kratko a ktore mozem kupit o nieco lacnejsie. Chapem, ze aj volnocasove aktivity nemusia znamenat len dovolenky pri mori alebo na slovensku v spickovych hoteloch a deti si tak ci tak skor potrpia na kvalitne straveny cas s rodicmi a ich pritomnost, nez na drahe atrakcie a najdolezitejsi je spolocny cas, to je to, na co raz budu spominat predsa.
Ale aj tak stale uvazujem nad tym, co vsetko deti potrebuju alebo mozno budu potrebovat, ako zdravotna starostlivost, ortodonticka liecba, vzdelanie atd, ze to ide do penazi alebo ci ma rodic jednoducho casove kapacity venovat sa kvalitne vsetkym detom rovnym dielom. Samozrejme je to ine ked su vacsie vekove rozdiely medzi povedzme 4 detmi ako ked mam 4 deti narodene po sebe s rozdielom rok dva medzi nimi. 🙂 to je urcite narocnejsie, ked kazdy druhy rok porodim dieta ako ked maju medzi sebou rozdiely vacsie alebo mam dve s mensim rozdielom potom pauzu a potom zas dve s mensim rozdielom. 🙂

autor
29. júl 2025
@anonym_79f9c1

Tak my sme planovali 4deti od zaciatku vztahu,otazka bola uz len Kedy???takze ked sme si povedali teraz tak sme sli do toho.11r doma s nimi,a muz chodil kade tade po svete.Ked sme kupili velky dom pre velku rodinu skoncil zo zivnostou aby mal cas na prerabku domu,aby tiez vychovaval deti.Pri 5tom sme vedeli co robime,ziadnu antiku v zivote som do seba nedala,a ani muz.Proste to vie.Deti maju 17,15,13,9 a 2 a pol.Ja uz davno chodim do prace,maly pojde o nedlho do skolky.Kazde ma svoje zaujmi a hobby,do ktorych vrazame a podporujeme.Najstarsi si robi vodicak,jeho auto na dvore pripravene.Ano dovolenky stoja kopu,ale stoja za tie prachy si oddychnut a detom dopriat.S muzom sme spolu 20r a nemienim ho menit nikdy v zivote.Mame poistky pre vsetky pripady,aby nemusel 1 z nas riesit financie ale len plakat.

@anonym_79f9c1 takto nejak som si to predstavovala, ked si to clovek riadne premysli a ma viac deti a ma to podchytene aby ten vacsi pocet deti a aj rodicia boli zabezpeceni v pripade moznych problemov. Skvele

basska_b
29. júl 2025

Mozes si precitat knihu rozhovorov Mnohamámy (zostavila Kateřina Suchánková). Ja mám 4 deti, najstaršie má 7. Chceli sme ich obaja a chvalabohu sú úžasné a zdravé. Zahrajú sa spolu, učia sa od seba, podporia sa, keď ma jeden naštve, iné ma poteší. Ešte neviem úplne povedať , ako to budem zvládať, keď budú deti väčšie a bude treba kupovať viac drahšieho oblečenia, krúžky, tábory, výlety. Ja si tiež potrpím na kvalitnú obuv a oblečenie. Zatiaľ nám to s mužom vychádza. Robím v IT, zarobiť sa dá. Najstaršej nedávam strážiť mladších, jedine ak sama chce. Áno, niekde musíš ubrať, ja by som s nimi trávila rada ešte viac času, ale už aj tak ide 100% môjho času im a ak chceme mať upratané a navarené, tak sa sem tam hrajú aj sami a vôbec netrpia.

beky223
29. júl 2025

Ja sama mám teda dve deti, niekedy v budúcnosti úplne nevylučujem tretie, ale... Je to aj otázkou perspektívy, to naozaj 3 deti sa už vnímajú ako mnohopočetná rodina?? Pre mňa je mierka asi taká, že 1 je málo, 2-3 "normálny" počet a 4 a viac už nadštandard 😅

autor
29. júl 2025
@beky223

Ja sama mám teda dve deti, niekedy v budúcnosti úplne nevylučujem tretie, ale... Je to aj otázkou perspektívy, to naozaj 3 deti sa už vnímajú ako mnohopočetná rodina?? Pre mňa je mierka asi taká, že 1 je málo, 2-3 "normálny" počet a 4 a viac už nadštandard 😅

@beky223 tak ono asi zavisi aj od celkoveho zazemia a situacie tej ktorej rodiny. V mojom pripade, kedze je manzel vela casu v praci, napriek tomu sa dcere dostatocne venuje, ale je podnikatel, ma firmu a este ma druhy job a nasa prva dcera je velmi temperamentna a od porodu je starostlivost o nu narocna nielen podla mna ale aj podla ostatnych rodinnych prislusnikov a chcem svojim buducim detom venovat rovnake mnozstvo casu a zaujmu, tak pre mna su tri deti a v dnesnej dobe mnohopocetna rodina, ano. Pre mna je adekvatne zvladnutelny pocet deti 2, nakolko po dcere, ktora nebola pohodova sa obavam rovnakeho temperamentu aj u druheho dietata a velmi si zvazim, ci si na plecia zoberiem viac ako si myslim, ze viem zvladnut. Pomoc od rodiny nemame, v mojom okoli rodiny s 2 a viac detmi pomoc maju a preto maju aj viac deti. Vsetko zalezi od okolnosti, podla mna

lucia.t
29. júl 2025
@anonym_ba3ff7

@anonym_ba3ff7 uff, tak ako matka troch detí si toto vyprosím. Tiež sme tretie neplánovali, ale keby nebolo jeho, nikdy by sme sa neodhodlali k väčším životným zmenám. Ja by som v konečnom dôsledku nikdy nerobila to, čo teraz robím. Viac detí je náročné, no je to výzva. Ale ja sa výziev nebojím. Inak nepochopím toto zmýšľanie:jedno je väčšinou málo, dve sú akurát, ale keď máš čo len o jedno viac, už na teba mnohí pozerajú ako na blázna 😂. Vážne sa vám to zdá normálne? Btw. naše majú všetko, aj na dovolenky chodíme. Ale aj keby nie, čo je naozajstná hodnota v živote? Milión krúžkov, hračiek, značkové handry pre každého rovnako? Všetko top, len aby sme si dokázali, že sme hodní obdivu?

anonym_5b718a
29. júl 2025

Čakáme šieste. 5 bolo plánovaných. Vždy som chcela veľkú rodinu. Tak som šťastná, že sa mi to splnilo. Už pred svadbou sme tak s manželom boli nastavení, že chceme veľkú rodinu. Najskôr sme hovorili o 7 deťoch. Postupne sme to potom uzavreli na 5. Išla som do práce a po pol roku som zistila, že som tehotná. Toto šieste bolo pre nás veľkým prekvapením, ale tešíme sa naň. Mám rada kvalitné značkové oblečenie a obuv. Nikdy nechodím do obchodu typu Sinsay , Pepco.....
Deti chodia pekne oblečené. Zastavujú ma učitelia, známy, že moje deti vždy chodia najkrajšie oblečené. Každé dieťa má aj 2,3 krúžky. To čo ich baví v Tom ich podporujeme, prispievame. Dcérka teraz rieši aj zubný strojček, tak aj na to sme peniaze našli. Keď sa správne hospodári s peniazmi všetko sa dá. Nemáme však hypotéku, tak to zvládame. Na dovolenku chodíme každý rok. Akurát sme sa vrátili z Talianska. Snažím sa deťom dopriať, aby im nič nechýbalo, aby mali šťastné veselé detstvo. Tiež nezahlcujem staršie deti, aby sa starali o súrodencov. Maximálne ich výberu zo školy, keď majú rovnaký počet hodín, alebo, keď sa mne nedá. Radi to robia. Radi sa spolu hrávajú aj starší s mladšími. Oni tak chcú. Aj teraz na dovolenke bolo veselo, tak krásne sa zahrali. Vymýšľali všelijaké hry medzi sebou. Nuda u nás nehrozí. Finančne si to vieme rozdelit. Máme aj rezervu keby sa niečo vyskytlo.

zitaje
29. júl 2025
@anonym_autor

@zitaje ja mam aktualne jedno dieta, ale mam rada, ked kupim kvalitne veci, co vydrzia a po dvoch praniach ich nemusim hodit do kosa, pripadne si potrpim na kvalitnu obuv, kedze dcera ma “problemy” s nozkami, nic vazne samozrejme, ale nechcem aby sa jej problem prehlboval. Taktiez rada nakupim z bazaru, ked kupujem kvalitne veci, ktore stoja ako nove prilis vela a budeme ich uzivat len kratko a ktore mozem kupit o nieco lacnejsie. Chapem, ze aj volnocasove aktivity nemusia znamenat len dovolenky pri mori alebo na slovensku v spickovych hoteloch a deti si tak ci tak skor potrpia na kvalitne straveny cas s rodicmi a ich pritomnost, nez na drahe atrakcie a najdolezitejsi je spolocny cas, to je to, na co raz budu spominat predsa.
Ale aj tak stale uvazujem nad tym, co vsetko deti potrebuju alebo mozno budu potrebovat, ako zdravotna starostlivost, ortodonticka liecba, vzdelanie atd, ze to ide do penazi alebo ci ma rodic jednoducho casove kapacity venovat sa kvalitne vsetkym detom rovnym dielom. Samozrejme je to ine ked su vacsie vekove rozdiely medzi povedzme 4 detmi ako ked mam 4 deti narodene po sebe s rozdielom rok dva medzi nimi. 🙂 to je urcite narocnejsie, ked kazdy druhy rok porodim dieta ako ked maju medzi sebou rozdiely vacsie alebo mam dve s mensim rozdielom potom pauzu a potom zas dve s mensim rozdielom. 🙂

@anonym_autor ja neviem, kde sa dajú kúpiť také veci, ktoré sa po dvoch praniach vyhadzujú, naozaj sa mi to nestáva ani pri lacných kúskoch 😀 ale to je o inom. Každopádne v skratke: keď niekto žije bežným, normálnym spôsobom života z bežného príjmu, nič extra, a naozaj chce mať viac detí, lebo túži po veľkej rodine, je možné vymyslieť to tak, aby rodina pekne žila, nie luxusne, ale aby nikomu nič nechýbalo. Ak ale niekto nechce utiahnuť opasok, ak je pre niekoho dôležitejšie pohodlie a kvalita a istota (?), tak sa väčšinou rozhodnú nemať viac detí. Je to v poriadku, vec nastavenia, rozhodnutia, každý môže žiť ako uzná za vhodné. Ale napr. ja moc na tzv. istoty neverím. Už som vo veku, že som vo svojom živote veľakrát videla, ako sa rozpadli na prvý pohľad šťastné a zabezpečené rodiny, ako sa celý život postavil na hlavu kvôli chorobe, zlým rozhodnutiam inak rozumných ľudí alebo vplyvom politickej situácie. Treba byť hlavne pružný, prispôsobivý a k tomu viesť aj deti. Či jedno, či päť, základ je vedieť si vo svete poradiť.
A ešte k tomu, že venovať sa všetkým deťom rovným dielom, to je podľa mňa strašný mýtus 😀 jedináčik má vždy inú situáciu ako druhé dieťa, má viac pozornosti, ale druhé dieťa má zas od narodenie súrodenca, čo je obrovský dar a výhoda. Štvrté dieťa má isto menej rodičovskej pozornosti, ako malo prvé, ale má hneď niekoľko súrodencov, ochrannú sieť rodinných vzťahov (no áno, hovorím o funkčnej rodine teraz). A je to v poriadku, každé dieťa má aj iné potreby, nedá sa nadeľovať rovnako, treba podľa situácie.

anonym_8180e2
29. júl 2025

Kamarátka má tri deti a povedala, že by isla aj do štvrtého, ale manžel už v tomto nedovolí 🙂 boli sme s nimi nedávno na predĺženom víkende a teda vôbec sa nesťažovali.. deti sú plánované, s financiami problém nemajú.. ale je pravda, že pár rokov dozadu sa začali venovať svojmu biznisu a zatiaľ ich to pekne živí.. dokonca kúpili dom, takže zle sa si nemajú.. čo sa týka oblečenia a veci, vôbec by som sa netrápila.. ja kupujem deťom tiež lepšie značky, ale často čakám na výpredaje a kúpim aj o číslo väčšie a robím si zásoby na sezónu dopredu.. veď teraz už aj kvalitné veci vieš kúpiť za normálnu cenu

autor
29. júl 2025
@lucia.t

@anonym_ba3ff7 uff, tak ako matka troch detí si toto vyprosím. Tiež sme tretie neplánovali, ale keby nebolo jeho, nikdy by sme sa neodhodlali k väčším životným zmenám. Ja by som v konečnom dôsledku nikdy nerobila to, čo teraz robím. Viac detí je náročné, no je to výzva. Ale ja sa výziev nebojím. Inak nepochopím toto zmýšľanie:jedno je väčšinou málo, dve sú akurát, ale keď máš čo len o jedno viac, už na teba mnohí pozerajú ako na blázna 😂. Vážne sa vám to zdá normálne? Btw. naše majú všetko, aj na dovolenky chodíme. Ale aj keby nie, čo je naozajstná hodnota v živote? Milión krúžkov, hračiek, značkové handry pre každého rovnako? Všetko top, len aby sme si dokázali, že sme hodní obdivu?

@lucia.t to nie je o obdive, ja mam jedno a ma minimum hraciek, ved na co ked chodime von a doma sa prehra s beznymi vecami, s ktorymi si nemoze ublizit. Ani o znackove oblecenie nejde, mskor o kvalitne, lebo asi nechcem kupovat kazdemu dietatu vsetko nove ci uz nove nove alebo nove bazaroce a niektore veci chcem prededit a ponechat si. Ta pozna o znicenych veciach alebo o veciach do kosa po 2 praniach od uzivatelky bola mimo misu, lebo to je len nieco obrazne povedane. Nikto sa samozrejme nechce nikoho dotknut ked ma viac deti, ale kazdemu chce dat rovnakym dielom aby nejake nestradalo a pozornost sa deli lepsie medzi mensi pocet nez vacsi. Ja v mojom okoli co mam matky viac ako 2 detmi, tak ako som napisala vyssie, bud maju dvojicky alebo su krestansky zalozeni kde je to taka samozrejmost mat viac deti. Alebo zeny co sa nestaraju o deti a vychovava ich ulica alebo rodinni prislusnici. Janosobne som sa nechcela nikoho dotknut a preto som otvorila tuto diskusiu aby som videla aj predstavy matiek ktore to planovali alebo nie a ktore sa detim venuju a nedelegovali starostlivost na starsich surodencov alebo rodinnych prislusnikov.

autor
29. júl 2025
@anonym_5b718a

Čakáme šieste. 5 bolo plánovaných. Vždy som chcela veľkú rodinu. Tak som šťastná, že sa mi to splnilo. Už pred svadbou sme tak s manželom boli nastavení, že chceme veľkú rodinu. Najskôr sme hovorili o 7 deťoch. Postupne sme to potom uzavreli na 5. Išla som do práce a po pol roku som zistila, že som tehotná. Toto šieste bolo pre nás veľkým prekvapením, ale tešíme sa naň. Mám rada kvalitné značkové oblečenie a obuv. Nikdy nechodím do obchodu typu Sinsay , Pepco.....
Deti chodia pekne oblečené. Zastavujú ma učitelia, známy, že moje deti vždy chodia najkrajšie oblečené. Každé dieťa má aj 2,3 krúžky. To čo ich baví v Tom ich podporujeme, prispievame. Dcérka teraz rieši aj zubný strojček, tak aj na to sme peniaze našli. Keď sa správne hospodári s peniazmi všetko sa dá. Nemáme však hypotéku, tak to zvládame. Na dovolenku chodíme každý rok. Akurát sme sa vrátili z Talianska. Snažím sa deťom dopriať, aby im nič nechýbalo, aby mali šťastné veselé detstvo. Tiež nezahlcujem staršie deti, aby sa starali o súrodencov. Maximálne ich výberu zo školy, keď majú rovnaký počet hodín, alebo, keď sa mne nedá. Radi to robia. Radi sa spolu hrávajú aj starší s mladšími. Oni tak chcú. Aj teraz na dovolenke bolo veselo, tak krásne sa zahrali. Vymýšľali všelijaké hry medzi sebou. Nuda u nás nehrozí. Finančne si to vieme rozdelit. Máme aj rezervu keby sa niečo vyskytlo.

@anonym_5b718a uzasne, dakujem za nahliadnutie. 😊 mozem sa opytat, ty aj pracujes pri tomto pocte deti alebo si nepretrzite doma a staras sa o ne? Ci mas nejake zamestnanie kam chodis alebo svoj biznis ktory si vies vybavit popri detoch alebo si fulltime mama a zaraba viacmenej manzel? Ak to je velmi osobna otszka a necitis sa byt komfortna na nu odpovedat, chapem.

Aj toto je vec ktora ma zaujima ake je nastavenie rodiny, ci zena ma priestor na pracu alebo je vylucne doma a financie zabezpecuje manzel aj ked kazdy to moze mat inak, chapem ze tych moznosti je vela.

glade22
29. júl 2025

Máme 5 detí. Vždy som chcela 5 detí a manžel tiež. Pri štvrtom sme si povedali, že asi predsa len stačí, ale nakoniec teda mame 5 🙂 a sme za nich vďační.
Ja som bola jedináčik, vždy som túžila po veľkej rodine a manžel je tiež z 5 detí, tak mu to bolo také samozrejmé. Obaja sme vysokoskolsky vzdelaní a manžel zarába veľmi dobre, napriek tomu nerozhadzujeme na zbytocnostiach. Oblečenie veľmi veľa nakupujem z bazaru a deti si to posúvajú. Často ešte posuniem ďalej do rodiny alebo kamarátkam. Na čom nešetril, sú topánky. Deti obuvam BF a pri tých väčších sú to už poriadne pálky.
Nie sme otrokom našich detí, nerozvazam ich po krúžkoch. Idú na krúžky po vyučovaní, keď skončí posledný, vtedy idem po nich a všetkých hromadne beriem. Menší musia čakať, väčší ak chcú, idú autobusom sami. Nemajú milión krúžkov, chodia len na hudobnú, zbor. Pri najstaršom.sme to skúšali s viacerými krúžkami, ale bol z toho unavený, tak sme počet zmenšili.
S deťmi sa neučím. Mám zásadu, že kým to zvládajú sami a majú dobré známky, nebudem sa im do toho miešať 😁 zatiaľ sa miešať netrebalo, iné ako jednotka na vysvedčení nebola.
Deti musia pomáhať doma, bez toho to nejde, nie sú tým nijako obmedzované alebo týrané, je to učenie k zodpovednosti, k povinnosti. Tiež občas starší postrážia mladších, berú to ako samozrejmosť, vždy majú čas aj na svoje aktivity.
Niekedy mi je ľúto, že nemám na každého 100 percent môjho času, ale ak ma niekto výlučne potrebuje, vždy si to všimnem. Tie deti vysielajú určité signály🙂
Čo sa týka mojej práce, mám našťastie možnosť pracovať na čiastočný úväzok. Skúsila som si to aj na plný, ale mám psychicky veľmi náročnú prácu, celá naša rodina tým trpela. Musela som to nechať. Možno však sme len všetci uz boli príliš nastavení tak, že som proste doma. Niekto iný by to možno zvládol a aj zvláda, lebo nemajú inú možnosť. Ja som si nastastie mohla vybrať. Keď som chodila do práce na plný úväzok, vyzeralo to tak, že každý mesiac minimálne týždeň očr, paragrafy som na deti minula mávnutím čarovného prútika za 5 mesiacov. Vedenie škaredo zazerá, nik nechce takého zamestnanca. Choré dieťa ťa nútia strčiť babkam, ešte štastie ak nejaké máš. Ale ja sa chcem o svoje choré dieťa postarať sama, veď vtedy ma najviac potrebuje! Riaditeľske voľná, z ktorých sa deti tak tešia, mi vyrábali vrásky na tvári. Všetci sme boli z toho vyčerpaní.
A z takých bežných povinností, čo som pri práci nestíhala bolo pranie. To je jedna katastrofa. Každý deň po príchode domov len prať a sušiť dookola. A to dosť šetríme oblečením, nedávam do prania po jednom.dni nosenia. Ale len taký príklad za jeden týždeň - minimálne 49 párov ponožiek 😀
Napriek tomu všetkému neľutujem! Milujem svoj život a svoju rodinu. Niekedy dokonca rozmýšľam, či by ešte predsa len jedno..... Deti prinášajú neskutočne veľa radosti do života!

lucia.t
29. júl 2025
@anonym_autor

@lucia.t to nie je o obdive, ja mam jedno a ma minimum hraciek, ved na co ked chodime von a doma sa prehra s beznymi vecami, s ktorymi si nemoze ublizit. Ani o znackove oblecenie nejde, mskor o kvalitne, lebo asi nechcem kupovat kazdemu dietatu vsetko nove ci uz nove nove alebo nove bazaroce a niektore veci chcem prededit a ponechat si. Ta pozna o znicenych veciach alebo o veciach do kosa po 2 praniach od uzivatelky bola mimo misu, lebo to je len nieco obrazne povedane. Nikto sa samozrejme nechce nikoho dotknut ked ma viac deti, ale kazdemu chce dat rovnakym dielom aby nejake nestradalo a pozornost sa deli lepsie medzi mensi pocet nez vacsi. Ja v mojom okoli co mam matky viac ako 2 detmi, tak ako som napisala vyssie, bud maju dvojicky alebo su krestansky zalozeni kde je to taka samozrejmost mat viac deti. Alebo zeny co sa nestaraju o deti a vychovava ich ulica alebo rodinni prislusnici. Janosobne som sa nechcela nikoho dotknut a preto som otvorila tuto diskusiu aby som videla aj predstavy matiek ktore to planovali alebo nie a ktore sa detim venuju a nedelegovali starostlivost na starsich surodencov alebo rodinnych prislusnikov.

@anonym_autor ja som reagovala na iný príspevok, ktorý sa mi zdal urážlivý