Môže mať človek partnera na celý život?
Ahojte. Často sa zamýšľam nad jednou vecou. Vnímam v súčasnej dobre príliš veľa rozvodov, rozchodov. Myslíte si že človek môže mať partnera na celý život? Je tam väčšia šanca na úspech, ak sa spoznajú po 30? Alebo každý koho stretneme má len dočasné miesto v našom živote? Z vlastnej skúsenosti mám pocit že každý len utečie pred väčším problémom.
som s manželom od mojich 15rokov, on mal 18. Sme spolu 19rokov manželia, máme dve deti 18 a 14 a zatiaľ nemienime meniť... Základom je komunikácia, dôvera, rešpekt...Ešte stále si viem predstaviť, že s ním budem do konca života, on tvrdí to isté....
@zuzidr Klobúk dole. Takto by to malo byt
@ninuska36 Moji rodicia su spolu doslova cely zivot. Susedia z ulice, blizki kamarati od utleho detstva, od strednej spolu ako par, uz maju po 70ke a stale spolu 🙂
som s manželom od mojich 15rokov, on mal 18. Sme spolu 19rokov manželia, máme dve deti 18 a 14 a zatiaľ nemienime meniť... Základom je komunikácia, dôvera, rešpekt...Ešte stále si viem predstaviť, že s ním budem do konca života, on tvrdí to isté....
@zuzidr Akoby som čítala náš príbeh...ja 14 rokov ,on 18rokov. Síce nie sme zobratí do dnešného dňa ale sme spolu už 17 rokov a máme 2 deti, ktoré majú dievčatko 3roky a chlapček 4 mesiace.
@ninuska36 Moji rodicia su spolu doslova cely zivot. Susedia z ulice, blizki kamarati od utleho detstva, od strednej spolu ako par, uz maju po 70ke a stale spolu 🙂
Moji rodicia sú spolu 39 rokov a to sa brali relatívne krátko po zoznámení - na Štefana sa spoznali, na Silvestra začali spolu chodiť a v auguste sa brali a nemuseli sa. Mama mala 20 a oco 22 rokov. Nehovorím ze vždy to bolo ideálne ale zase ani nič dramatické. Ale ako sa píše vyššie-sľúbili si ze budu spolu v dobrom aj v zlom. My sme s manželom spolu "len" 17 rokov ale ľúbime sa stále rovnako ak nie viac ako keď sme spolu začali. Prajem si aby to bolo stále medzi nami pekne a nech mame v ucte jeden druhého.
@ninuska36 prečo je veľa takých čo sú stále spolu ha som jasný príklad spoznali sme sa keď som maká 16 on 22 bol tesne po vojenčine a vzali sme sa keď som mala 18 lebo sne to obaja chceli a sme teraz oslávili 33 rokov manželstva
@andrejka1974 je to sice pekné, ale ani po 33 rokoch to nemáš vyhraté. Rozvázda sa v každom veku.
moze, ale...je tazke vybrat pomedzi emocne nevyspelych jedincov, ako pises, ktori nedokazu komunikovat a potom sa po rokoch vztah rozpada, nevernikov, vsade same sex chaty, ludry, problemy, mozes teoreticky najst niekoho a prezit s nim zivot, ale priprav sa aj na riesenie roznych problemov, ktore by si necakala
@anonym_b68d7b A tie ludry doslova vyskakuju na webe ťažko im odolať.
@andrejka1974 je to sice pekné, ale ani po 33 rokoch to nemáš vyhraté. Rozvázda sa v každom veku.
@anonym_0427ae to je síce pravda , ale my dvaja sme spolu ustali také veci a stále bojujeme spolu , všetko sme zvládlia verím že už nič nás nerozdelí
Je to lotéria, ja mám v okolí dlhoročné manželstvá , ktoré sa v týchto dňoch rozpadajú. Boli spolu viac ako 20, 30 dokonca 40 rokov. Jeden pár tesne po dôchodku, druhému páru chýba do dôchodku pár rokov. Takže ťažko povedať. Môj otec 73r. uvažuje o rozchode s partnerkou, sú spolu vyše 30 rokov. Moje 30 ročné manželstvo tiež ide do kytek mám taký silný pocit...
@ninuska36 prečo je veľa takých čo sú stále spolu ha som jasný príklad spoznali sme sa keď som maká 16 on 22 bol tesne po vojenčine a vzali sme sa keď som mala 18 lebo sne to obaja chceli a sme teraz oslávili 33 rokov manželstva
@andrejka1974 Super gratulujem to je krásne 🥰
@ninuska36 Ja som 25r s mužom, sestra 35r,brat vyše 20.a
všetky sesternice, bratranci do rokov .Takže možné to je.
@anonym_b68d7b A tie ludry doslova vyskakuju na webe ťažko im odolať.
@anonym_5551cf bola som sa pozriet na pokec, kazda druha sa nuka za 5-15 eur...nova doba
Ak stretnes partnera, s ktorym vychadzas a vsetko funguje, tak s nim aj zostarnes. Ak takeho nemas, je lepsi rozchod ako nasilu ostavat v nefunkcnom vztahu. Nastastie sa to uz da
@viestta No ja mam doma takeho trola,,ze som s nim aj preto,ze som prisahala v kostole a drzim sa prisahy, ale keby ze ma nedaj Boh bil tak cirkev myslim kazda umoznuje Tzv odluku,,,teda nasa rimokatolicka, V podstate ten rozvod pre cirkev je len formalita,teda s takym povedzme narcistom zit nemusis,hoci su tam aj deti,..Teda rozvod papierova formalita ale ustna prisaha plati,ze ani jeden z mazelov sa uz v kostole nesmie druhy krat brat,pokial su zivi,lebo prisaha plati do smrti jedneho alebo druheho.,V tom sa mi ta cirkev paci,Nikto v manzelstve nesmie byt tyrany ,ani fyzicky alebo psychicky..Ale uz po 50 rokoch,uz viem ako nanho,ano, alebo nie. Toto sa stalo aj mne,ze som mala odluku,aby som mohla pristupovat k sviatostiam..Az po rokoch som zistila ,ze moj manzel,bol narcis, Proste sa snim zit nedalo..,Ale dostava sa z toho,,lebo zacal respektvat nase katolicke zakazy ,desaatoro ,petoro prikazni,,kazdu nedelu chodi na sv omsu,a cuduj sa svete,zacal sa na stare kolena menit pre mna k dobremu.Toho trola som nazvala preto ,lebo je velmi fyzicky zdatny,ale robota skutek utek..Teraz napr, dvor mame tehly ,vsade bordel ,zelezá trieky zbytky ,teda po stavbe pohroma, ale jeho ho ani nehne,,uz pomaly 5 rok.
@ninuska36 my sme sa s muzom brali ako 40 roční. Obaja mame deti z predošlých vztahov ale nie manželstiev. Od kedy sme spolu zacali chodit, vzdy hovoril, ze on sa ožení iba raz ale bude to naveky. Tak teda mu verim, kedze som mu teda povedala Ano. Co mam okolo seba kamosky, tak je to rozne. Niektore su v dlhoročných partnerstvách, niektore v manželstvách, jedna je vdova ale ma manzela a realne mam dve rozvedené. Cize v mojom okoli to nie je take zle s rozvodmi ako tvrdi štatistika. Samozrejme to chce vela tolerancie.
Samozrejme ,ze je to mozne.
Mojjo muza som si vzala po necelych 7 mesiacoch chodenia/nebola som tehu☝️/ a poznali sme sa predtym len velmi matne.z nahodnych kratkych stretnuti.....a keby mi vtedy niekto tvrdil,ze tohto chlapa si vezmem,vysmiala by som ho.
Ale clovek mieni,Pan Boh meni...
Jedneho dna to zaiskrilo az prilis..a vedeli sme,ze niet uniku..
Sme spolu 17 rokov
Jasne,boli casy tazke,aj krasne....
Sme veriaci cize aj viera hra velku rolu u nas.mozno keby sme neboli veriaci zabalili by sme to po roku,dvoch..ktovie...
Ale vuera nas posuva na vyssi level lasky,trpezlivosti,chapania sa navzajom..
Moj muz je Rakusan-ine tradicie,ine navyky,recova bariera bude vzdy,lebo proste vsetko nevychytas ani za 20 zivotov,najmä v odbornnych veciach a este ked k tomu prida sleng ...
Manzelstvo je jeden velky kompromis.
Ak si schopna prisposobit sa,akceptovat cloveka a neprerabat ho/usmernit ano,aj navigovat...ale ked to nejde,netlacit na pilu/
Manzelstvo je ale najmä o laske.
Ak cloveka naozaj lubis ,si schopna prehliadnut vsetko-v zaciatkoch,potom si schopna vsetko akceptovat/myslia sa normalne vytrty,nie alkohomizmus,tyranie,denne hadky ci nasilie.../
Kedysi som po nom vesala spravne nohavice,skladala pyzamo,ked ho len tak smaril na stolicku,cistila mu topanky.....drobnosti,kt."su dolezite"....nie su.
Kaslem na to.urobi to sam,a ked neurobi,jeho vec...
V manzelstve je dolezita aj dovera.
Bez nej sa postupne vytraca aj laska,takze myslim,ze je velmi dolezite mat v partnerovi istotu-ze ta neklame,nepodvadza,nekradne zo spolocneho rozpoctu,nerobi veci poza tvoj chrbat...
A tu prichadza dalsi element-komunikacia.
Chlapi nevedia citat medzi riadkami.
Vela zien dufa,ze on to pochopi....nie.
Chlap potrebuje jasne a zretelne vyjadrovanie..
A mnohi muzi si ani sami od seba nedomyslia,ze treba vyniest smeti ,treba povysavat...ale ked to povies,urobia to v pohode...
Potom nie su problemy.
Vidim vela mkadych,kt.sa uz po roku,dvoch..rozvadzaju..
Z mojho pohladu je to velmi skoro.
Dvaja dospeli ludia,nech sa lubia akokolvek, musia si na seba zvyknut.
Ved kazdy si z rodicovskej rodiny prinasa svoje navyky,zauzivane veci ....jasne, ze trva zvyknut si na novu situaciu ,novy model partnerskeho spolunazivania.
Ale kde je laska,vsetko sa da...lebo ked cloveka milujes,chces byt s nim ,on s tebou..urobite aj nemozne,aby ste boli spolu
Postupom casu ti prestane vadit vela veci ,ale aj druhej strane na tebe,a zase,navzajom sa aj prisposobite tomu druhemu...
Cize obaja aa trochu posnazite,uberiete zo svojich narokov,zo svojho EGOIZMU -ano lebo prave na tom pada mnoho vztahov,nielen partnerskych...
Ked sa naozaj lubite,nerozidete sa len tak...
To nie je take jednoduche
Mne sa zda ze dnes ludia uz nevedia tak citovo nic prezivat.
Ze mnihi nevedua uz tak naozaj lubit.
Nie su ochotni ustupit ni o kusticek zo svojich narokiv a predstav.
Nedaju druhemu sancu zvyknut si,nastavit sa na inu situaciu...
Inak za mna muzi to maju tazke aj v jedle.
Ja ich v tomto obdivujem.
Si zoberte,ze roky vyrastate na urcitej strave-od mamy/rodicov
Poznate overene chute...
Naraz pride daka zenska .navari nieco ,co nepoznate alebo proste inak ako to poznnate...chce to riadnu guraz.....nemaju to ti chlapi lahke..
Nenadarmo sa hovori-laska ide cez zaludok...🙂
Aj ja som sa ucila...varit veci inak a ine
A muz sa ucil skusat,zvykal si...
Laska hory prenasa.je to pravda,ked sa chce 🥰
@ninuska36 Neviem úplne odpovedať na tvoju otázku ale ja s mojím mužom sme spolu "len" 12 rokov. Začali sme spolu od mojich 16 tich. Poznáme sa od mojích 14.
Zatiaľ nemáme v plane ísť od seba. Verím že nám to vydrží ešte dlho a najlepšie navždy lebo je to naozaj super chlap aj otec. Vyrástli a dospievali sme spolu.
@cdt Stotožňujem sa s tvojim názorom. Ja som stará skola. Do vzťahu dávam všetko. Tak som aj bohužiaľ dopadla. Ale bude lepšie snáď…
@ninuska36 to iste ja - po 12 rokoch, bez vysvetlenia, odisiel, lebo chce zit sebecky zivot. Zial nikdy by som nepovedala, ze zavazok, ktory sme mali a ktory som verila, ze bude na cely zivot, sa pre niekoho stane maximalne tak zdrapom papiera. Strasne ma mrzi, ze som sa musela rozviest, aj ked som vobec ale vobec nechcela... ale jedno som pochopila, na svadbu treba dvoch, na rozvod staci aj jeden. Velka pravda😔
@ninuska36 ja mam praveze okolo seba dost prikladov,kedy vedeli ludia byt jeden druhemu oporou,prekonat problemy a celit zivotu spolocne. Ale musi to byt clovek co za to stoji,mat podobne hodnoty, robit kompromisy, schopnost vcitit sa jeden do druheho. Nie ako pripady co tu denne citame,ze zena kope za seba,muz kope za seba a potom sa cuduju ze im krachuje manzelstvo. Jedna vec je najst takeho cloveka a druha je udrzat si harmonicky vztah. My sme s muzom spolu 14rokov a nemenila by som ho ani za nic, aj ked nie sme dokonali ani jeden.
@andrejka1974 tak z mojej rodiny su skoro všetci tak, čo sa brali ako 18....ale to sa nedá porovnať s dnešnou dobou.
V dnešnej dobe sa mnoho párov ani nevezme a potom sa im ľahšie "uteká " pred problémami.
@ninuska36 Partner na cely zivot exituje. Ale sa nejedna o skutocnu lasku, ale zavislost jedneho na druhom, ktora ich drzi pokope. Alebo su to ludia co vedia, ze neutiahnu zivot osamote, pripadne si uvedomuju, ze bude velmi mala sanca aby si nasli ineho. V tako pripade musia strpiet partnera na cely zivot a je iba na nich, ci to volaju "laska" alebo "trapenie".

No neviem, všetci naši známi sú spolu už dlhé roky, ľudia medzi 40-60 a majú normálne pekne vzťahy. My sme s mužom už 25 rokov spolu, verím, ze nám pohoda vydrzi. Koľkokrát už tu na koni vidíš v téme ako debilne si ženy vyberajú partnerov. Od začiatku problémy a ženy nie a nie sa zobudiť, ešte si deti narobia, potom už len dúfať, že sa rozvod podarí a nebudú držať deti v chorom pekle. Takže veľa rozvodov bude aj tým výberom na počiatku. A zase keď sú dvaja spolu 10-15 rokov a zistia, že majú extrémne odlišný štýl života, napr jeden každý víkend lozí po horách a druhý by chcel pozerať spolu s ním seriály, chodiť do kina a nevedia sa zhodnúť, radšej si možno nájdu seberovneho. Neviem, dohodnúť sa da, keď sú ľudia normálni.
A keď niekto začne pit, podvádzať, hrať automaty a podobne extrémy, no na čo s ním ostávať?
@mamutka No a niektorí muži sú ako med roky rokúce a po 7 rokoch im prepne, keď žena otehotnie a potom už nie je cesty spať ….ludia sa menia bohužiaľ niekedy