icon

Môžem sa pýtať moslima na jeho vieru?

1. feb 2025

Ahojte baby, aktuálne sa nejaký čas stretávam s muzom, je moslim ale žije a pracuje 20 rokov na Slovensku. Co sa tyka viery bavili sme sa zatiaľ iba okrajovo. Viem ze bude teraz Ramadan, viem zhruba co to obnasa ale myslíte že sa ho môžem opýtať na podrobnosti ze co z toho vyplýva pre mňa? Nerada by som urobila niečo čím by som urazila jeho alebo jeho vieru nakoľko to respektujem. Myslíte že keď sa budem pýtať na jeho vieru neurazim ho tym? Vôbec netuším ako to oni majú. Ďakujem za skúsenosti z vašich životov s moslimom

Strana
z9
rebi789
1. feb 2025

Určite sa neurazí keď sa ho na to opýtaš a prejavíš záujem tomu viac porozumieť. Myslím si, že to ocení a je to milé 🙂

autor
1. feb 2025

@rebi789 ďakujem za odpoveď 🙂 veľmi nerada by som sa ho dotkla alebo nejako urazila jeho vieru. Vyskúšam opýtať sa

zooeynka
1. feb 2025

A on sa o tvoju vieru zaujima? Predpokladam ze to ma hlboko v pazi....ty sa tiez nemusis pokakat z jeho viery.

pribinak
1. feb 2025

Vy sa normálne nerozprávať ? To máte aký vzťah? Mlcite ako ryby?
Však sa normálne opýtaj: počúvaj Mohamed, aké máte zvyky počas ramadánu? Ja zi potom porozprávam o našej veľkej noci

autor
1. feb 2025

@zooeynka prečo by sa nezaujimal? Zaujíma sa o všetko čo súvisí so mnou, ale ledva po mesiaci stretávania nie je možné prebrať všetky témy.

autor
1. feb 2025

@pribinak ale áno, rozprávame. Ale viera určite nie je téma ktorú rozoberas s niekym hneď po pár stretnutiach.

pribinak
1. feb 2025

Práveže je. Aby som hneď zistila či sú to veci ktoré dokáže tolerovať, alebo ani ďalej v stretávaní nepokracujem

Neviem z čoho si taka vystrašená sa nirmalne opytat
Vdak komunikácia je úplný základ každého vzťahu

bielasovicka
1. feb 2025

@lenkakravcova ti poradí

kikusahoj
1. feb 2025

Ahoj, pozri na FB pani Lubomira Mohamady. Pripadne jej napis,je to zlata zena. Ma manzela moslima,takze urcite by ti vedela poradit. Pripadni si vyhladaj aj na youtube jej videa.

slavomira236
1. feb 2025

@zooeynka tak ked zije 20 rokov na slovensku ircite uz o sk a zivote a zvykoch vie..autorka a ty si nastuduj.nieco ak chce vediet a bojis sa oputat. Tu na mk vela zien s moslimskym muzom nenajdes vysie ako ti pisali lenkakravcova ptesla na ich vieru

autor
1. feb 2025

@pribinak nie som vystrašená, ale netuším ci je pre moslimov vhodné pýtať sa na podrobnosti ich viery, nechcem ho uraziť.

slavomira236
1. feb 2025

Mame malo nasich muzov? Treba ti problemy zbytocne??

sevrin
1. feb 2025

"žije a pracuje 20 rokov na Slovensku" to je dostatok času na to, aby sa vedel prispôsobiť.

lenkakravcova
1. feb 2025

Určite tým nikoho neurazíš. On ako muž by ťa mal časom určitým spôsobom o islame vzdelávať - hlavne teda ak by ste spoločne plánovali budúcnosť a deti. 🙂
Kľudne ak niečo potrbuješ vedieť, tak sa pýtaj. Som muslimkou cca 6 rokov. Čo budem vedieť tak ti rozpíšem.

pribinak
1. feb 2025

Ty budeš ideálna partnerka….submisivna hneď od začiatku.
Boháča ….ze neurazila jeho vieru….no nepokakaj sa

Za 20 rokov si snáď zvykol, že ľudia sa sem tam niečo opytaju.

januska12323
1. feb 2025

Neviem čoho sa bojíš, ak je praktizujúci veriaci malo by ho práveže potešiť, že sa zaujímaš. Bez ohľadu na to či je moslim, kresťan alebo budhista.

lenkakravcova
1. feb 2025

@zooeynka môže sa zaujímať, ale ak praktizuje a je vzdelaný v náboženstve, tak skôr sa bude časom zaujímať o to, ako sa ona prispôsobí islamu ak by mali spolu ostať. Nemusíš sa vyjadrovať neslušne.

autor
1. feb 2025

@pribinak odpusti si tieto vyjadrenia. Nie som žiadna submisivna trúba, ktorá šucha nohami a robi to co jej muž povie. Otázka viery je pre niektorých ľudí dosť citliva téma a veľa aj kresťanov o tom nechce hovoriť. Islam nepoznám, nepoznám mentalitu ľudí ani to na ktoré témy sú citliví alebo co je pre nich cez čiaru. Som človek, ktorý rešpektuje odlišnosti, iné kultúry a iné nabozenstva a keďže mam ku každému istú formu úcty nechcem svojou nevedomostou niekoho uraziť.

autor
1. feb 2025

@lenkakravcova ďakujem 🙂 chcem iba vedieť ze ked sa ho opýtam aby mi povedal viac o Ramadane, o tom co v tom období nemám robiť ze ho tym neurazim? Viem ze je tak napr aj sexuálna zdržanlivosť a my sa niekedy doberame cez správy, to asi v tom období nie je vhodné. Potom ci sa ho napr počas dňa môžem dotýkať, pobozkať ho

pribinak
1. feb 2025

Žila som roky v zahraničí a každý ocení ak sa niekto druhy o čokoľvek z jeho kultúry náboženstva zvykov a tradícii o nico zaujíma

Nikto sa za nič neurážal. Práveže bol záujem porozoravat

Ale ako som napísala, ty budeš taka ideálna

autor
1. feb 2025

@pribinak nepoznáš ma takže ci budem alebo nebudem ideálna nie je na tvojom posudeni

sulavikova
1. feb 2025

Máme v práci takú ženu, čo žije s o 20 rokov mladším moslimom. Z ultra mini sukničiek prešla na štýl batmana a počas ramadanu v práci nič nezje/ nevypije. Čo robí doma nechceme vedieť.

stanulienkat
1. feb 2025

To, ze tu pracuje 20 rokov je irelevantne. V Nemecku ziju uz 3 generacie a nemaju problem ist na otocku do svojej vlasti odniest dievca na obriezku, alebo zabit sestru zo cti. Svojej stredovekej mentality sa tazko zbavuju. Ziju v Europe tak generacie moslimov. Zena podradena akemukolvek muzovi v rodine. Na urovni sluhu.

zooeynka
1. feb 2025

Ty sa ho mila autorka pytaj radsej prakticke veci - ci uz je zenaty, kolko ma deti, kolko manzeliek si planuje zobrat(ano, v nasej krajine max 1, ale sup ho do jeho rodnej vlasti a zrazu moze mat manzelky 4), ci budes musiet prestupit na jeho vieru pokial mate spolu zostat, na kolko menejcenna si oproti moslimkam, co sa stane ak sa krestanstva nevzdas.....atd. To si zaujimave otazky a nie Ramadan.....o Ramandane si vyguglis aj sama

autor
1. feb 2025

@zooeynka praktické veci sme už sčasti rozoberali, poznám aj jeho priateľov aj niekoľko ľudí z jeho rodiny nakoľko celá jeho rodina už žije na Slovensku

kremlicka250
1. feb 2025

Jeden z mojich najlepsich kamaratov je moslim. Rozpravali sme sa o vsetkom a vzdy...o jeho viere, mojej, laske, sexe, detoch az po ich tradicie a nase tradicie...
Ale kazdy tu vieru preziva inak...tak ako "Ivanku co chodi do kostola kazdu nedelu" urazi len ked povies boze ,tak je aj Romanka co chodi do kostola tiez kazdu nedelu ale v piatok si da s tebou kludne pivo a porozprava o uzastnej noci s Ferkom.
A tym nechcem povedat , ci je lepsia Romanka ci Ivanka :D len to,ze kazdy to preziva inak. Ale absolutne si nemyslim, ze by si niekoho urazila tym,ze sa zaujimas a chces vediet viac o jeho viere🙂

astrobot
1. feb 2025

Nerozumiem čo máte za potrebu sa dávať do kopy s takouto kultúrou...máte málo SVK mužov?🙂) potom sem prídeš vyplakavat.

mauduska
1. feb 2025

Ja keby som šla znova randiť, viera je prvá vec čo preberiem. Však to je základ rovnako ako či chce niekto deti a kde chce žiť. Ovplyvňuje to denno denný život.

kremlicka250
1. feb 2025

@slavomira236 chod sa opytat do krizovych centier pre zeny na Slovensku.

lenkakravcova
1. feb 2025

@autorka
Ak je praktizujúci, tak počas ramadánu:
- nebude piť a jesť od východu slnka po západ slnka; viac sa modliť (aj nepovinné modlitby)
- nebude mať sex so svojou manželkou od východu slnka po západ (v noci normálne, ale teda vy asi svoji nie ste)
- bude sa viac vyhýbať fajčeniu, nadávkam, všetkému čo sa považuje za nemorálne
Na iftar, večeru po prerušení pôstu môžeš ísť aj ty 🙂 To je každý deň počas ramadánu až do Eid al Firt (sviatok ukončenia pôstu - v ten deň je také niečo ako štedrá večera).

Strana
z9