Môžem sa pýtať moslima na jeho vieru?
Ahojte baby, aktuálne sa nejaký čas stretávam s muzom, je moslim ale žije a pracuje 20 rokov na Slovensku. Co sa tyka viery bavili sme sa zatiaľ iba okrajovo. Viem ze bude teraz Ramadan, viem zhruba co to obnasa ale myslíte že sa ho môžem opýtať na podrobnosti ze co z toho vyplýva pre mňa? Nerada by som urobila niečo čím by som urazila jeho alebo jeho vieru nakoľko to respektujem. Myslíte že keď sa budem pýtať na jeho vieru neurazim ho tym? Vôbec netuším ako to oni majú. Ďakujem za skúsenosti z vašich životov s moslimom
Súhlasím s komentom vyššie ,že niektorí ten Ramadán berú vážnejšie a niektorí nie. Ale na toľko by si ho už mala poznať keď píšeš o bozkávaní a doberaní sa. Ja ti len dám malú radu ,dávaj si naozaj veľký pozor. Aj keď tu žije 20 rokov ,stále má úplne inú mentalitu ako my Slováci. Oni berú ženy trošku inak. Chcem ti len dobre. Stanulienkat to napísala tvrdo ,ale má pravdu ,bohužiaľ je to tak.
@lenkakravcova ? Prepáčte, nie som kresťanka ani moslimka (chvalabohu). Štýl Batmana je u 50 ročnej kolegyne výrazná zmena.
@sulavikova A aký je s tým problém ak je tak ona spokojná a vybrala si to z vlastnej vôle?
Alebo nemá mať možnosť takejto voľby?
Pre zaujímavosť ti autorka posielam fotky z ramadánových iftarov na Slovensku (boli aj zahraničné jedlá, aj slovenské nám prispôsobené). Toto bolo konkrétne z Košickej mešity.
Ak by ťa pozval k ním, alebo na takýto iftar niekam von, tak určite choď - spoznáš nových ľudí, možno viac aj jeho rodinu a keď už nič iné, tak poochutnávaš nejaké nové jedlá 🙂
Kludne sa ho pytaj, co ta zaujima. Nevidim dovod, preco by sa mal urazat. A aj ked zije na Slovensku 20 rokov, je mozne, ze jeho spravanie je silno ovplyvnene kulturou, v ktorej vyrastal a to tvoje zase slovenskou, tak aby si nebola prekvapena. Predsa len, slovenske zeny si uzivaju viac slobody ako tie z arabskych krajin.
takze ty mesic poznas moslm a zijucerho na sk mesiac auz s abojis pytat vo vlastnej krjine a to.aku pol.ideologiu vyznava? Pretoze asi to ani netusis,ale Islam je predovsetkym pol.ideolgia.A to idelogia ,ktora potlaca ludske prava aj slovody,.A to aj tu tvoju ako zeny....
# Kedta tak velmi zaujima islaa a jeho prktizovanie aj v Ramadane, , podporucam ti ist do viedne ci Berlina ci ieneho mesta sa pozriet na ulice a do tych mosl..get,ako vypada islam v praxi. Pretoze ten moslim ti to nepovie.
ty budes ale naozaj pre neho rpava ..pretoze Sloven aci Europanka,ktora saboji na rande s muzom opytat na zakladne dolezite aspekty jeho zivota/cize vieru, zivotne hodnoty a ideologiu,co spolu suvisi,/ je prava zena pre moslima....Drzat usta akrok....
Vidala som take zeny ako m ty.Uzsvojou podstatou neznala,naivna a submisivna....Pretoze inak by si ani takuto otazku nepolozila.......... Je jedno,kolko rokov taky moslim zije v Europe.Mnohi sa v zap.europe sa aj narodili uz 3 generacia.,. ,ale ich mentalita spojena s vyznavanim inych ziv.hodnot brani tomu,aby reperktovali nielen nasu su kulturu a civilizaciu,ale aj zakony danej krajiny... Vrazdy so cti su stale beznym javom u nich....zena je tovarom... nikdynekaceptuju krestanske hodnoty ani nabozenstvo ....
Ale ja uz takym zenam hovorim len,kto chce kam.......
Ale tie ich spolocne deti vzdy lutujem....
@lenkakravcova ďakujem za odpoveď. Čiže počas ramadanu mu počas dňa nemám prejavovat náklonnosť? Myslím v zmysle dotyk, bozk
@lenkakravcova prepáčte, pôvodná odpoveď bola určená autorke🤔, mne je lautriosem či Batman alebo Mariša….
Muža, ktorého spoznávam, bozkávam sa s ním, tj. pomaly ale isto sa stáva mojim partnerom (ak ním už aj nie je) sa pýtam čokoľvek bez akýchkoľvek obáv. Ak by to tak nebolo a mala by som obavy sa ho niečo pýtať prišlo by mi to zvláštne, a nie v poriadku. Bez ohľadu na tému náboženstva a bez ohľadu na to akého vierovyznania je.
Ešte raz pre všetkých čo mi tu vypisujete ci sa bojím opýtať znovu opakujem ze sa NEBOJIM. Iba sa pýtam niekoho kto ma realne skúsenosti ci je to z jeho pohľadu, pohľadu moslima vhodné aby som sa pýtala. Keďže tu vieru dopodrobna nepoznám netuším ci sú na to haklivi alebo to berú uplne normálne. To ze ma inú mentalitu mi je úplne jasné a môžete mi verit ze si pozor dávam.
Jasne, všetci sudite lebo moslim ale pozrite sa okolo seba kolko kresťanov sa sprava horšie ako nejaký neandrtalec z jaskyne. Denno denne sa tu objavujú príspevky kde sa zena pýta ako ma vydržať keď ju manžel mlati, miesto toho aby od neho odišla. Kazdy deň sa tu nájde nejaká ktorá sa sťažuje na nemehlo ktoré ma doma. Takže sa tu netvarme ze kresťania sú tí naj muži a vsetci moslimovia doradu sú tí zlí
Autorka:
Je dovolené, aby osoba, ktorá sa postí, pobozkala svoju manželku/manžela počas dňa i počas ramadánu, ak toto konanie nepovedie k pohlavnému styku alebo k prílišnému vzrušeniu. Čiže krátke objatie, dotyk alebo bozk môže byť, ale dlhšie intímnosti si nechať až po západe slnka 🙂
@sulavikova tiež nie som veriaca a neverím v nadprirodzené bytosti, ani počatia z neviem akých spiritusov... Ide o to, že panenka Mária bola ako Batman na obrázku pred 2000 rokmi a títo ľudia sa aj po 2000 rokoch obliekajú ako batmeni. Aj v tom je ten rozdiel, ze sa zasekli 2000 rokov pozadu. Čítala som veľmi dobrú knižku o arabských ženách v Európe a teda bol to masaker, niektoré ani po 20 rokoch neovládali jazyk a nikdy tam nepracovali, proste žili na úrovni ameby.
Prijem-vydaj. Ziadna snaha zapadnut do spolocnosti a byt uzitocna krajine, ktora ich zivi.
@f333 presne tak, je to moje rozhodnutie a som si plne vedoma ze ma inú mentalitu. Poznám aj zeny z jeho rodiny, aj moslimky aj Slovenky a žiadna nechodí zahalená a ani žiadnu doma muž neprivazuje k radiatoru
Bojím, nebojím, vhodné, nevhodné... Nie som na kráľovskej večeri, aby riešim "vhodnosť". Pri partnerovi, aspoň ja, potrebujem byť maximálne uvoľnená a pýtať sa/hovoriť od srdca, čo mám na jazyku bez zamýšľania sa, či to je "vhodné". Pre mňa vo vzťahu neexistujú nevhodné otázky. Aspoň ja to tak mám no 🙂 A nesúdim, len si myslím, že by si sa mala pýtať čo ťa zaujíma jeho. Predsa jeho chceš spoznať, jeho názory, jeho postoje k tomu všetkému...
napis mi spravu, mala som snubenca moslima
Bojíš sa opytat na Ramadán, sle bozkávať sa s ním nebojíš 🤣🤣🤣🤣🤣 to je celé take smiešne
Pýtaj sa, keď ťa to zaujíma.Ja poznám viac moslimov, ale skôr tak, že sa ideme k nim najesť, na zmrzlinu jeden je lekár v nemocnici v Ba a asi nie je moslim ako moslim, lebo ich mama ma v rodine veľké slovo a nie je žiadna utiahnutá ťupka.
Čo dodržiavajú a čo nie ma nezaujíma, ale ty sa pýtaj.V podstate, ak by ho to obťažovalo, že ho bozkávas tak by ťa usmernil.To je ako naši kresťania dodržiavajú všetci pravidlá?Myslím, že ani moslimovia všetci nie
otazka je, chodil by aj on tak po spickach co sa tyka tvojej viery alebo inych veci?
treba byt viac si ista sama sebou a stat si za kazdou otazkou. veci ohladom viery su dolezite a nie aby sme neurazili toho druheho.
je to v poriadku ak by sa urazil pri otazke - povies mi viac o obdobi ramadanu, tvojej viere?
podla teba je to v poriadku, inak by si sem nepisala a nepytala by si sa ci je to ok sa to pytat.
to len tak rozmyslam…
ale ano, kazdy je nejaky. ja len ze, treba si verit v tom co chcem vediet a pytam sa.. len hlupak sa urazi za polozene otazky..
Práveže si sa ho na náboženstvo mala opýtať čo najskôr!! Aby si vedela či je to neradikálny a asimilovamý moslim (nemám nič proti takým) alebo radiálny magor, ktorý ťa v mene Alahíčka bude týrať a potom sa niekde na vianočných trhoch odpáli...s tým odpálením preháňam, ale to, že radikálni moslimovia sú najhorší partneri je fakt..samozrejme, ani radikálni kresťania atď nie sú výhra...nič sa nemá preháňať, ani viera
autorka, ako kazdeho ineho cloveka, sa ho pytaj na cokolvek. Otazkami na jeho vieru neurazis; naopak.
Pisu ti tu, ze “davaj si pozor”… prosim ta, davaj si pozor ako s kazdym inym muzom
Pisu ti, ze “potom tu budes vyplakavat”… mozno budes- tak ako tu denne vyplakavaju zeny vydate za slovakov (krestanov)
Jedine co, tak ak mas zaujem s nim vazne a seriozne byt - tak sa ho aj na otazky sobasa spytaj cim skor a vedz, ze ak to on s tebou mysli vazne, tak s tebou dlho randit nebude, ale bude ta chciet za manzelku. Ak ta vazne neberie, tak sa s tebou na temy sobasa nebude bavit a nepredstavi ta svojej rodine.
Vsetko dobre 🧡
@kremlicka250 mna to nezaujima naco to pises mne. Pis to autorke
Ono to dorziavanie a nedorziavanie pravidiel ci moslimskej viery je casto u chlapov pokrytecke. navonok on moze vyzerat ako moderny zapadny clovek, obliekat sa moderne, nechodit do mesiy, nedodrziava post ci motlidby...ale! to len co sa tyka jeho.
Druha vec, co musi dodrziavat zenicka.
Raz tu jedna tiey pisala o priatelovi moslimovi, toleratny moderny bla bla. jasne, ked islo o neho, ale ked prislo na lamanie chleba a jeho priklad navstivili doma muzi, jeho moslimski priatelia ci pribuzny, tak uz ona musela dodrziavat pravidla, a odist z muzskej spolocnosti na poschodie, tam cakala hladna smadna, dokonca na poschodi zachod nemali...kym jeho navsteva nedisla, a niekedy sa zakecali ci "zabudli" na nu. Tiez odn moderne vyfinteny, ale jej nakazoval dlzku sukne, styl oblecenia atd. aby "neurazala" jeho moslimsku vieru.
Najmä si zisti, či ho to až príliš neťahá k deťom.
@slavomira236 hlavne je,ze ta zaujima, preco si autorka ( alebo ktokolvek iny) nevybral slovaka......
@yelena159 vsak? Co ak to je moderny katolicky knaz a na moslima sa len hra 🧐?
@lenkakravcova a sex s nie manzelkou moze mat?

@sulavikova štýl Batman poznáš aj z kresťanskej viery - odevu panny Márie? 🙂 Či tam to oči tak nekole?