icon

Mrzelo by vás, keby vám dcéra nedala nič?

13. máj 2024

Ahojte, včera moja 14 ročná dcéra odignorovala deň matiek aj po mojom pripomenuti. Vraj je to komerčný sviatok a kvôli tomu, že všetci ako ovce bežia kúpiť mame čokoládu alebo kvet ona nepôjde. Muž sa postavil na jej stranu a povedal, že si to nemám vynucovat. Pritom dcére kupujem darčeky na všetky sviatky aj mimo (povedala mi, že to je moja povinnosť ako dobrej matky), doteraz aj deň detí ale po včerajšku nemám chuť. Mne nešlo o hmotný dar, stačilo objatie, pusa. Dotklo by sa vás to alebo som sa nemala s ňou kvôli tomu hádať? Mrzelo ma aj to, že muž sa postavil na jej stranu a nepovedal jej, že mama si zaslúži aspoň ďakujem.

kp7333
13. máj 2024

@dariaaa nie za dieta, ale za seba 🤦‍♀️ na MDZ tiez nedostavam darcek len od muza, ale aj v praci nam zamestnavatel daruje malu pozornost ako uctu k zenam.

simca06022011
13. máj 2024

@mandzula preco nasilu? den deti je tiez taky obycajny, komercny sviatok.. uplne o nicom. A ak dcera nic teda neocakava, bude s tym ok. A teda do ziadnej povinnosti ju to nedozenie... a ak predsa len rada je obdarovavana a rada dostava darceky alebo aspon gratulaciu, postiskanie od mamy, alebo od inych, ze si aspon spomenuli, tak mozno jej to dopne aj v tomto kontexte a nie len v "povinnosti". Lebo nie nie je to nikoho povinost...

Ja by som to napr. nehrotila tak ze nebudem s nou oslavovat sviatky, ako narodky, vianoce, nie kvoli jej puberte, ale kvoli tomu, ze mne by to srdce nedalo :DDD o tom, ci jej na niekom zalzei a ucti si napr. narodky, vianoce, den matiek... cokolvek, ci je dieta schopne ist a zagratulovat babke, dedkovi zase jej skutky nieco vravia (a vobec nejde o kupenie kvetov, darov). Je to slusne a patri sa to. A rodicia sme na to, aby sme vychovavali a deti nejakym smerom viedli a nie len ospravedlnovali, ze sa im nieco nechce a je im nieco neprijemne. Viete ze dnesne deturence maju problem povedat aj praobycajne prepac mama, prehnala som to...? :D ale papulovat a sproste reci mat dokazu... vsade... doma, v skole, na ulici... .
Ano su rodiny, kde sa spolu nejedava, kde sa negratuluje, kde sa neriesi nic.. a vsetci su s tym ok. Ale su rodiny kde to tak nie je. A kazdy nech si to doma zariadi, ako jemu vyhovuje.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
dariaaa
13. máj 2024

@kp7333 ty tu pleties hrusky s jablkami a nerozumies podstate sviatku.MDZ je den zien.Si zena pre všetkých.Ale matka si len deťom.Nie manzelovi.Tie ti dajú kvietok keď vyrastú.

mandzula
13. máj 2024

@simca06022011 myslela som to nasilu v tom zmysle, ze ak k tomu dceru dozenie tym, ze ju potresta neobdarovanim na jej sviatok, dcera jej nabuduce mozno zablahozela, ale nie preto, ze to bude mysliet uprimne, ale len preto, aby neprisla o svoju oslavu, o svoj darcek, aby nebolo doma dusno.

h2
13. máj 2024

Mala si povedať dcére, že je to jej povinnosť, ako dobrej dcéry. No, mňa by sa to teda dotklo. Na deň detí by som si poznámku asi neodpustila.
Ináč, tiež som si musela darček vypýtať, normálne na drzovku som sa syna po raňajkách opýtala, že teda keď som nedostala na deň matiek raňajky do postele, ako som očakávala, tak že kde mám teda darček?! 😁 Ale on aspoň hneď vybehol na záhradu a natrhal mi kytičku z jahôd a kvetov, jahody sme potom spolu zjedli, takže všetko odpustené. 😊❤️

kp7333
13. máj 2024

@dariaaa ty nerozumies. zena - matka si zasluzi vdaku a uctu nielen od svojich deti, ale aj od ich otca a od celej spolocnosti. Ty si ocividne jedna s tych frustrovanych na MK, ked ani druhym matkam nedoprajes.

mandzula
13. máj 2024

@dariaaa presne takto to vnimam aj ja - ved ked v praci davaju dar k MDZ, potom by podla logiky, ze ma tej matke blahozelat kazdy, mali dat nieco aj vsetkym matkam, ked uz maju ten sviatok. U nas v praci bol jeden takyto pokus, no nakoniec bol z toho akurat tak trapas, ked si vedenie zavolalo len zeny - matky.

simca06022011
13. máj 2024

@mandzula v každom prípade efekt to splní. Nemôžeš čakať, ze niekto ta bude obdarovať ale opačne to nebude fungovať, lebo budeš považovať sviatok za komerčný. To, ci to bude kvôli darčeku, alebo jej to docvakne nevieš... na niečo.treba čas a aj tu v teme vidno rozdiely, cize mozno to dcere vadit vobec nebude a s oslavami sviatkov prestanu. Najmä takýchto " verejnych". U nás intenzívne oslavujeme iba narodky dcerine a Vianoce. Ostatne vybavíme stručne a skôr "drobnostou", napr urobí mi dcéra raňajky alebo kupi čokoládu, na deň detí jej pečiem tradicne kolac na želanie:D a pod.

nika523
13. máj 2024

@kp7333 som žena, matka a nevyžadujem ani neočakávam od nikoho úctu ani vďaku, sama som sa rozhodla že budem matka a neviem prečo by mi mal zato niekto ďakovať

nika523
13. máj 2024

Autorka mám názor ako tvoja dcéra ak ťa chce potešiť môže to spraviť hocikedy nie presne v deň kedy to niekto určil a ak to spraviť nechce tak by som ju nenútila a nepripominala jej to to je úbohe

mandzula
13. máj 2024

@simca06022011 vidis, ja to zase vidim tak, ze aj tu prenesene plati, ze nasilie plodi nasilie, preto by som dcere ukazala, ze veci sa neriesia pomstou a oplacanim rovnakou mincou, ale dobrym prikladom.

kp7333
13. máj 2024

@nika523 a pisala som niekde, ze ja vyzadujem? kazdu z nas potesi, ak si na nu partner ci deti spomenu a to nielen na sviatok. ktora tvrdi, ze nie, klame samu seba.

mandzula
13. máj 2024

@kp7333 ale ved jasne, ze nas to potesi, mna osobne ovela viac len tak hocikedy ako prave na ten sviatok, pretoze to vnimam ako spontanne gesto, nie ako povel v kalendari, no robit doma dusno prave kvoli tomu datumu sa mi zda uplne zbytocne.

dariaaa
13. máj 2024

@kp7333 frustrovana si tu ty a podla všetkého nestastna.Ja som si nikdy nepotrpela na týchto sviatkoch,pretoze pre mňa je dar to,že mám úžasné vzťahy so všetkými.Ze nepotrebujem žiadať o pomoc,pozornost,vďačnosť.Toho sa mi dostáva dosť.Tie,ktoré toho majú málo,čakajú aspon na ten jeden sviatok,ze aspoň vtedy si ich niekto ucti.Ja mam uctu aj voči dieťaťu a preto ju aj dostavam.

nika523
13. máj 2024

@dariaaa presne tak a veľa krát je to len z povinnosti lebo je ten deň

erikab82
13. máj 2024

@petulda333 máš názor jak prechľastany chlap, ktorý svoju ženu vníma len ako domáci spotrebič. Smutné, keď to žena takto vníma.😔

nika523
13. máj 2024

Mňa manžel aj syn poteší hocikedy, niečo mi kúpi a nie že v ten deň lebo sa to patrí

ptvw
13. máj 2024

Na deň detí by nič nedostala však to je komerčný sviatok nebudeš predsa ako ovca bežať do obchodu , ze si si vzala od nej príklad ;)

dariaaa
13. máj 2024

@mandzula tu,kde ja žijem,na MDZ chodia muži, študenti po ulici a len tak dávajú ženám do ruky kvietok.Len tak.Ale na deň matiek nie.Ani na Valentína nedostávajú kvety deti od rodičov ale od priateľov,partnerov,manželov.Lebo sa majú radi.Nedam synovi kvet na Valentína,lebo je on zaľúbený a ja ho ľúbim ako svoje dieťa.

luccija
13. máj 2024

@basska_b tak to nerob nedavaj mužovi cez deti žiadny darček.
Autorka mrzelo by ma to.A ešte viac reakcia muža.
Nemusel to byť darček mohla sa pritulit niečo povedať...

simca06022011
13. máj 2024

@mandzula ja o pomste nepíšem🙂 len pekne o spravodlivom prístupe. Keď je niečo neprípustné, pre ovce, komerčné, tak jej to musi byť nepríjemné oslavovať... napr deň detí:D a rozumnej dievčine stačí vysvetliť:D vôbec nemusí dojst k žiadnemu činu... keďže mam pubertu doma. Rozhovor na tému sviatkov mame už za sebou a zaujímavé, došlo jej to :D u nas moja drahá odmietla s rodinou gratulovať otcovi k meninám .... dcéra mala predtým narodeniny mesiac takže fakt stačilo ze som jej potom prehovorila do duše, či jej sa negratuluje s teda ci jej netreba oslavy robiť tiez. Koruna jej z hlavy nespadne ak zavinsuje niekomu.
Samozrjeme, ako vždy a všade, kazdy môže postupovať svojimi spôsobmi... podľa mňa je toto úplná samozrejmosť a nechápem cirkus okolo gratulácie. Ku akémukoľvek sviatku.

petulda333
13. máj 2024

@erikab82 prepac ale musim sa zasmiat 😁 vacsiu blbost som davno necitala

evaachesa
13. máj 2024

Jasné že by ma to veľmi mrzelo. Už by som to ale viac neriešila. Dcére by som to pekne vrátila na deň detí. Absolútne ani zmienka, žiadna čokoláda. Ale to ako sa zachoval muž by ma mrzelo hádam viac. 🤨

dorottka
13. máj 2024

Je to este dieta, to, ze si ta neuctila tento rok neznamena, ze si ta neucti dalsi rok, alebo ti to nevynahradi stonasobne celym svojim zivotom. Netreba z toho robit az taky problem, asi mala na to dovod (hoci aj len ten, ze komercny sviatok), vyvija sa, v tom veku sa nazory menia kazdu chvilu, neznamena to, ze ta nema rada. Ja som sa tiez nerada v tom veku tulila a zivo si pamatam, ako mi vsetky take "povinne" jazdy boli neprijemne. Vyrastla som z toho a dakujem mojej mamke, ze to respektovala. Mne je skor smutno, ked citam, ako by sa dospele zeny matky sli mile radi mstit decku s nevyvinutym mozgom a emocnou regulaciou a robit jej na just.

autor
13. máj 2024

@beronsche ja nepotrebujem tabuľku čokolády, ďakujem stačilo

danusskaaa
13. máj 2024

Moja má 12 a aj napriek tomu, že o "sviatku" vedela, nič mi nedala. Nerieši... ešte je urazená, že sa musí učiť 😂 neriešim, určite má to nemrzí a ani nerobím z toho vedu

petulda333
13. máj 2024

@erikab82 ty bud smutna kolko chces. Ja to vnimam inak. Naozaj nemam pocit,zeby mi muz mal blahozelat ku dnu matiek. Odniesol cokoladu a kvety svojej mame. Ani netuzim ,aby kupil nieco a strcil detom do ruky,aby mi to dali. Pre mna ma vacsi zmysel ked mi oni sami nakreslia obrazok alebo dcera odtrhne kvet v zahrade. A nemyslim,ze chlap je debil ak manzelke neblahozela ku dnu matiek. Moj muz robi xy inych veci ktorymi ukazuje ako nas lubi,vazi si nas atd. O tom to je,nie o cokolade ci kvetoch cez sviatky.

mandzula
13. máj 2024

Zeny, podme si spolocne spomenut na nasich 14 rokov. Ako ste vtedy riesili so svojimi mamami tieto typy sviatkov? Ja si spominam na karticky vyrabane v skolke a na prvom stupni zakladky, potom mam dlho-dlho dieru a potom v dospelosti sa to rozbehlo. Ale v puberte je to u mna cierna diera. Chcem tym povedat len tolko, ze v zivote cloveka su urcite etapy, ked urcite veci proste neriesi, ingnoruje ich alebo proti nim ostentativne bojuje. Som svojej mame vdacna, ze to so mnou prezila a ze mi nikdy nic taketo nevycitala, preto je ten kvet teraz s laskou dam, hoci sviatok v suvislosti so sebou neriesim.

petulda333
13. máj 2024

@mandzula vnimam to uplne rovnako 👍,sice som vraj ako prechlastany chlap 🤣 ale co uz