Musím opustiť muža, ktorého milujem
Ahojte .je to pre mna velmi tazke pisat o tom..nikdy som si nepomyslela ze sa mi raz toto stane, aby som sa musela rozhodnut medzi Bohom a muzom ktoreho lubim😔.zamilovala som sa do rozvedeneho muza.. najprv som si to neuvedomovala.aky problem do buducna to moze byt po krestanskej stranke..az moja rodina mi po case hovorila aky je hriech zit s rozvedenym muzom..pred Bohom patri inej zene.sme veriaca rodina..aj ja som veriaca a je pre mna strasne tazke sa rozhodnut😔..ostat s muzom ktoreho lubim a zit v hriechu..alebo ho opustit.? Strasne to boli .nemam chut jest .cele dni placem..byvame spolu pol roka cca a ja neviem ci naberiem silu opustit niekoho koho lubim😐😔..rozmyslala som aj nad anulaciou jeho manzelstva..ale je to velmi prisne..jeho byvala zena je neveriaca a v kostole si ho brala len preto ze to chcela ich rodina..nema ani birmovku.. potrebovala som sa vyrozpravat a vypocut si nejake slova utechy😔😔
ja neviem kde žijete ale sex pred svadbou nieje taky hriech aky bol cirkev sa tomu prispôsobila lebo su potom manželstva kde prídu na to ze v tomto si nevyhovujú...jedine je hriech že žijete spolu...
@svetlovlaska37 máš krásne srdiečko vidieť to v tvojich príspevkoch aká si laskavá. Problém však je že si láskavá ku všetkým, len nie k sebe. Cítiť z teba vinu a hanbu. Prečo? Som tiež veriaci ale nepraktizujem vieru nechodím pravidelne do kostola ani na sviatosti. Keď som ju praktizoval bolo mi krásne keď som dodržiaval príkazy a zle keď som ich nedodržiaval. Nechcem ti vstupovať do svedomia a ver mi že ťa veľmi chápem. Viem čo je to milovať Boha a vedieť že hreším. No prehodnotil som právo ľudí vstupovať do môjho súkromného vzťahu s Bohom. Videl som ako sa ženy trápia tým že nemôžu ísť na prijímanie lebo žijú s rozvedenými mužom ale chlap ktorý chodil do bordelu a bil ženu a deti sa vyspovedal a veselo šiel na prijímanie. Kňazi zneužívajú deti a ich predstavení to kryjú. Daj si otázku: Prečo by mal mať nejaký človek právo ti prikazovať čo máš robiť a čo nemáš robiť vo vzťahu s Bohom? Môže ti dávať rady. Aj kresťanské. Môže ti dávať príklady. Ale nesmie ťa strašiť s Bohom. V tvojom príspevku zo 04.08. vidím samé pocity viny. To je druha najnižšia hladina vedomia. Nižšie je už len zúfalstvo. Spoločenstvo veriacich ktoré straší svojich spoluveriacich tak že sa dostanú až do tohoto štádia je sekta. Bože chráň nechcem toto povedať o katolíckej cirkvi. Nechcem spochybňovať existenciu hriech zla viny a zaslúženého trestu. Ale za čo? Soudruzi za co? Spýtaj sa to slobodnou detskou dušičkou. Som skutočne taká hriešna? Existuju veriaci, ktorí su šťastní, prijímajú Boha, žijú s ním krásny vzťah a občas zhrešia, vyspovedajú sa a nevinia sa a nežijú vo vine a hanbe. Hoci niektorí by si to aj zaslúžili.
Spomínam na babku ktorá šla do nemocnice s vedomím že tam zomrie. Krásne pripravená veriaca vedela kam ide. Sestry ktoré videli ako s vnútorným pokojom zomrela sa vyjadrili že by tak chceli zomrieť. Iste, ona nežila asi s rozvedenými mužom. Lenže to nebol hlavný dôvod jej pokoja. Ten bol viera a dôvera v Boha. Jej ju nikto nebral, pretože posluchala príkazy Cirky ktoré považovala za príkazy Božie. A čo indiánka v Amerike? A čo pohan v Afrike ktorému jeho kultúra dovoľuje mat tri ženy? Zomrie v pekle? A možno pre tie svoje ženy a deti urobil tolko dobrého. Je dobre veriť v Boha a spoznávať ho. Ale je dobré aj pochybovať o tých ktorí si berú právo vstupovať ti do svedomia. Ak ti Cirkev nedá iné formálne riešenie tvojej situácie, tak si vezmi to, ktoré existuje aj pred Bohom. Ži s tým mužom a vždy keď spolu budete mat sex tak sa vyspovedaj pred Bohom. Čo povieš kňazovi v spovedelnici je tvoja vec. Nedovoľ človeku vstupovať do intímneho vzťahu ty a Boh. Nepreceňuj ten hriech sexu s tým mužom. Ked budeš zomierať ten kňaz tam nebude. Budeš tam len ty a On a strach zo smrti. Viem o čom hovorím zažil som to. A vtedy si uvedomíš, že svet a ľudia a dokonca aj blízki ostávajú tu a ty ideš tam. A už ti nevedia pomôcť. Ostávajú tu a ty ideš tam. Kňaza ber len ako radcu. Ktorý ti radi dobre žiť. Na to má právo ako skúsený z kníh histórie príkladov svätých atd. Snaž sa nájsť svoju cestu k Bohu ktorá sa nemusí zhodovať so svätcami. Bude tvoja vlastná. Si predsa rovnako kompetentná nájsť tu cestu k Nemu ako ju mali ti svätci. A nenechaj sa zastrašiť hrozbami. Boh je spravodlivý, ale hlavne milosrdný. Ostaň človekom dobrej vôle a nie viny a hanby. Nezaslúžiš si to. Nebola si stvorená na to aby si sa takto cítila a neprosperovala. Žime tak aby sme zomierali s istotou a nie s pochybnosťami. Myslíš že anulovanie manželstva ti dá tu istotu? Len ty a On ju tvoríte.
Ja toto nepochopím asi nikdy. Tak ľúbiš ho a chceš s nim byt, zobrať si ho a mat s nim deti, ci nie? Opustiť lásku kvôli nejakym tvojim myšlienkam, čo ťa prepadli. Budes akože potom hľadať toho "pravého, čistého, nerozvedeneho? Ale ten nemusí byť ten pravý, môže ta trieskat, nevyhovovat v sexe, atď. Ach jo. Normálne žasnem, čo ľudia riešia v 21.storoci, keď sa ľúbia a všetko klape.
@janetinka27 obdivujem Ta, ze sa tu totalne neveriacim, nechapajucim a ani nesnaziacim sa chapat, o com krestanska viera je, snazis nieco vysvetlit. Ja uz som to viackrat vzdala, lebo je to ako hrach na stenu.
@svetlovlaska37 nemusis tu pred vsetkymi prejavovat svoju lutost alebo ze sa na seba hnevas. Len Ta to viac ubije. Ja Ti poviem, ze Boh Ta miluje a prijima, aj ked zijes tak, ako zijes. Prave tu a teraz, taku, aka si. Zacala si jeden ocistny proces, bolavy, to ano. Ak chces, napis mi sukromnu spravu. Sice nemam skusenost osobnu, ale viem Ta nasmerovat na jednu cestu, osobne poznam zenu, co zazila nieco podobne a Boh ju neskutocne pozehnal. Napisala knihu o pribehu svojej lasky. Plakala som pri nej ako dazd. Je to moja kadernicka, je to silna zena.
Momentalne bojujeme s covidom, nestiham vela pisat, ale poslem Ti na tu knihu link, mozno Ta v niecom posunie a doda Ti nadej. I ked ich stastie trvalo kratko, ale Boh pre nu urobil velky zazrak. Drzim Ti palce!
@slovakboy akurat som to sem sla pridat, len maleho som uspavala a obed riesila.
https://www.martinus.sk/?uItem=1409217
Za mna velmi silny pribeh. Len boli to trosku odlisne veci, ako u autorky.
Ja takéto veci nekomentujem, lebo veriaca nie som, ale toto postavilo zo stoličky aj mňa...
Dnes som čítala článok o poľskom autobuse, ktorý havaroval cestou na púť, zomrelo 12 ľudí.... Jedna ženská sa v komentároch spýtala, prečo Boh povolal k sebe ľudí, ktorí ho išli velebiť a modliť sa za neho, že prečo to dopustil. Dostala odpoveď od jednej veriacej, nech Boha do toho neťahá, že Boh dal každému SLOBODNÚ VÔĽU ROZHODNÚŤ SA... nedávalo mi to síce zmysel, lebo neverím, že by tí mŕtvi sa rozhodli zomrieť, ale budiš..
Teraz k téme a moja otázka znie, prečo sa vy veriaci oháňate nejakým hriechom, keď BOH VÁM DAL SLOBODNÚ VÔĽU ROZHODNÚŤ SA? Prečo človek, ktorý spácha samovraždu, pretože už nevedel ako ďalej, podľa vás musí do pekla za tento "hriech", keď BOH VÁM DAL SLOBODNÚ VÔĽU ROZHODNÚŤ SA? Prečo vidím x takýchto vecí, že ľudia radšej kvôli viere opustili iných, aj keď ich milovali, ale bol by to "hriech" s nimi žiť, keď BOH VÁM DAL SLOBODNÚ VÔĽU ROZHODNÚŤ SA? Nehovorí sa náhodou v mene božom MILUJTE SA A MNOŽTE SA?
Nikoho uraziť nechcem, veď verte, modlite sa, ctite si tradície a sviatky, ale naozaj, prestaňte to až fanatizovať ako to tu už bolo spomenuté! Toľko sa v náboženstve spomína odpustenie, láska, milosrdenstvo, tak prečo z toho robíte nenávisť, nevraživosť a fanatizmus?? 😕 Je to smutné.... Nikde som sa ešte nedočítala o tom, že by náboženstvo kázalo opúšťať tých, ktorých milujeme, nenávidieť tých, ktorí nezdieľajú naše hodnoty, ničiť si život, ktorý máme len jeden a nevieme koľko nám ho zostava, len preto, aby sme nespáchali "hriech".... 🤦
Niekde sa musela stať chyba.....
@levandulova111 chyba nastala tam, ze vy neveriaci vytrhavate veci z kontextu. Poznáte iba par pismen z celej vety - obrazne povedané. Aka by to bola laska, keby si nas Boh nastavil ako handrové babiky, bez vlastnej vole a teda by sme robili vsetko ako chce On, no bez umelo, bez akéhokoľvek vlastného rozhodnutia. Veď to je jednoduché ako facka.
Preto mame slobodnu volu, aby to, ze ideme po spravnej je zasluhou aj nas ludi, ze sa dokážeme niecoho vzdat, aj ked nam to nieje najpríjemnejšie, ale vieme, ze je to tak spravne.
Aj ja som sa v minulosti vzdala muza, ktoreho som lubila, on bol neveriaci, absolutne mi nerozumel, dokonca sa mi aj vysmieval. Vedela som, ze takto šťastná nikdy nebudem a nechala som ho. On absolutne nechápal, co sa deje.
Po case sme sa stretli, na jednej svadbe. On- šťastný s priatelkou a ja vydatá za vymodleneho manžela a s dcérkou. Urobila som dobre a Boh mi dal takto vediet na vlastné oci, ze to tak malo byť.
My netušíme, preco sa deju taketo veci, kedy ludia zomieraju....ale raz mi otec povedal, ze najvacsie trapenie a suzenie tu na tomto svete prežívajú práve veriaci. A možno ked sa pozries okolo seba je to naozaj tak. Ja si myslim, ze večný zivot si treba naozaj zasluzit a preto prechádzame nelahkymi zuvotnymi situaciami. Treba sa modlit....nie za lahsie problemy, ale za pevnejšie plecia, aby sme ich vedeli zvladnut .
@slovakboy dakujem ti velmi pekne za krastny komentar..ano mam pocit hanby a viny..a som vinna..nemala som si zacinat s rozvedenym..ale vtedy som mala aj dosť tazke obdobie..a prišiel on a vsetko bolo krajsie..vobec som si neuvedomovala vo to moze znamenať pre nas do budúcna 😐. Az ked mi to naznacila mamka nedavno .ze vlastne zijem s rozvedenym a nebudem moct si ho vziat v kostole a teda prijimat sviatosti. A neviem ako by dopadla anulaciu..na to musia byt vazne dovody...ja chápem co mi cches povedat..ze boh je milosrdny a nechce aby sme sa trápili. .. lenže on pred bohom uz ma zenu..s ktorou si prisahali v kostole..😐.a neviem ci boh by schvaloval aby do toho vstupil niekto treti..uz asi 3 x som sa snazila odijst ale nemam na to silu😔..je to tak tazke rozhodnutie.. normalne asi dobrovoľne pojdem na psychiatr iu .. už to psychicky nezvladam..ale som ti vdacna ze si mi napísal.. hlavne od muža som necakala take povzbudive slova plne podpory..dakujem ti velmi pekne .
@svetlovlaska37 máš pravdu. Nevieš čo Boh by schvaľoval. A nevie to ani Cirkev. Nesmieš sa tak mučiť. Nikto nemá právo ti diktovať ako máš žiť. Je to tvoj život. Druhý nemáš. Staraj sa o seba a maj sa rada. Nesmieš mať taký zlý vzťah k sebe samej. Ďakujem ti za pekný feed back. Ale neteší ma že trápiš samú seba. Človek ktorý trápi sám seba je zlý. Áno je zlý k sebe. Uvedom si,že to môže viesť v extrémnom prípade až k samovražde, kedy to zlé ja zabije skutočné ja. Prosím ťa uvedom si to. Jeden chlapec trpiaci na samovražedné depresie si to uvedomil v poslednej chvíli, kedy už nevedel čo ma urobiť a tak trpel že sa chcel zabiť. Vtedy si uvedomil, že keď on chce zabiť sám seba tak to znamená, že v ňom musí byť nejaké zlé ja, vražedné ja, ktoré napriek tomu že on ničím fyzickým netrpel, chce zničiť to ja, ktoré je vlastne to skutočné ja, teda duša. To ho precitlo a ráno bol zdravý, vyliečený a úplne inak sa pozeral na svet. Netvrdím, že máš depresiu,to nemôžem vedieť. Ale ak je tvoje vedomie naladené na hladinu viny a hanby a sedí v nej skoro celé, ak uvažuješ o psychiatrii, tak si už časťou vedomia v zúfalstve. Pod ním je už iba koniec. Na to bacha. Viera v Boha ti pomáha sa dostať na vyššie hladiny. Možno aj tým, že sa vzdáš toho muža. No on nevyzerá ako neveriaci ktorý sa ti smeje podobne ako
@roxy2015 . Nenahovaram ťa, len ti ponúkam aj iný pohľad na danú vec. Ako si zvolíš je na tebe. Určite by si však mala prestať so sebaobviňovaním. Ako to urobíš, či od neho odídeš, či sa budeš spovedať, alebo urobíš svoju dohodu s Bohom, to je na tebe. Len sa prosím ťa prestaň obviňovať a ži slobodne a šťastne svoju vieru.
@roxy2015 máš pravdu že za dobré sa trpí a veriaci a kvalitní ľudia trpia pre dobrú vec. Aj ja som vzivote zažil situácie, kedy som sa rozhodoval medzi ťažkou cestou ktorú mi vnukol Boh a ľahkou ktorá by viedla v konečnom dôsledku ešte do väčšieho trápenia. No nepáči sa mi, že Cirkev tak zanovito trvá na prísnych pravidlách aj v zjavných prípadoch, ktoré by človek dobrej vôle riešil veľkoryso. Také starozákonné zakonnictvo. Chápem že Kristus spojil manželstvo nerozlučným zväzkom. Tak potom prečo niekomu tento zväzok anulujú a niekomu nie. Vraj sú tam prísne pravidla a prekážky. Starú belu. Sú to obyčajní farizeji a zakonníci ktorí si za to ešte dajú poriadne zaplatiť musí sa to urobiť úradne aj formálne aj neformálne. Áno chápem Cirkev ma pravidla má sviatosti krst birmovku pomazanie chorých prijímanie a aj manželstvo. No tie pravidla sa menia aj v čase aj medzi kresťanskými Cirkvami ma každá iné pravidla. To má
@svetlovlaska37 trpieť len kvôli tomu že je akurát pokrstený v inej Cirkvi? Veď buďme slobodní duchom aj rozumom. História ukazuje aký je človek aj Cirkev hriešny a nejednotný. Cirkvi je viacero a všetky veria v toho istého Boha.
@slovakboy ďakujem ti..dnes idem ku sestre..potrebovala som zmeniť prostredie..aj sestra to povedala...ale viac menej som uz asi rozhodnuta..ze odijdem od priatela..dufam ze najdem pokoj v dusi..a ta bolest z toho všetkého rychlo pominie😔...musim sa rozhodnut do stredy..dufam ze to zvladnem.. ďakujem veľmi pekne za podporu a krasne slova ..
@svetlovlaska37 ahoj Svetlovlaska. Ako to dopadlo? Ako sa máš?
@svetlovlaska37 Bože dievča takto si dojbat život vlastnou hlavou... Ešte si budeš trieskať hlavu o stenu, keď budeš stará a sama, lebo každý vhodný bude niečím "zlý". 😉
@svetlovlaska37 práve sa zamýšľam nad tým kde bol Boh keď som sa z veľkej lásky vydávala ,porodila dieťa ,druhé som mala po znásilnení vlastným manželom ,ktorý si zo mňa spravil boxovacie vrece ,hmmm netuším kde sa schoval ,teraz som šťastne rozvedená ,znova vydatá a anulacia manželstva plného bitiek znásilnení sa nekoná ,lebo bývalý je ťažko veriaci ,hmmm spravodlivosť veľká .
@svetlovlaska37 skúste tu anulaciu. Ja som práve v procese anulacie. Určite by som neostala s ex po tom čo robil a čo som sa dozvedela a byť nešťastná len pre to že som silno veriaca to tiež nie. Skúšam všetko a ak to nevide tak neopustím svojho druhého muža. Ja podľa seba v hriechu nežijem. Ja som bola len naivná a kto nás pozná a vidí do problému tak mi dá za pravdu včetne aj kňaza ktorý tú našu anulaciu posudzuje.
@slovakboy ahoj .tak odisla som nakoniec😐. Ale stale tak nejako dufam ze mozno sa dame dokopy. Ako aspon mozem ist na spoveď...kedze uz spolu nebyvame..a keby on suhlasil mohli by sme riesit tu anulaciu. Lenze on sa asi urazil ..lebo veľmi chcel aby sme spolu byvali. Takze vidim to tak ze to je koniec😐
@mimka1402 nehovorim ze bol zlý. Lubila som ho. Ale pre mna prijimat sviatosti je dôležité. Bez toho je akoby viera mrtva . Ak mam ostať sama do konca zivota tak ostanem. Bude to bozia vôľa...
@prihlassa tak to ma mrzi ze si natrafila na takeho hajzla..a teda si vydatá znova len na urade? A to vam anulaciu zamietli?? Ved ta tyral . Nedodrzal slub ze ta bude lubit a bude ti oporou.. hlavne ze si stastna a do kostola chodit mozes aj sa modlit .o dalsie sa uz boh postara
@kamatopo ahoj .no ja som sa uz odstahovala a navrhla som mu ze mozne riesit anulaciu .len sa urazil ked som odisla..takze asi to je koniec😐.tak verim ze vam to manželstvo anuluju..a je pekne ze s nim ostanes aj ked neanuluju. Ved do kostola budes môcť chodit...
@svetlovlaska37 urazenosť ešte nie je koniec. Otestuje sa tak jeho láska. Momentálne je urazený. To je normálne. Uvidis čo bude o pár dní týždňov.
@svetlovlaska37 zijem s muzom, ktory bol niekolko krat zenaty. A nepovazujem to za hriech. Ja som veriaca a on nie, ale nasa laska je cista a uprimna. Nemyslim si, ze toto je hriech. Su aj horsie veci, ktore je mozne povazovat za hriech. Do kostola nechodim a ani na spoved nie. Verim v Boha a nie v cirkev. Ak sa chcem pomodlit alebo olutovat svoje hriechy, tak nemusim kvoli tomu ist do kostola 🙂 Ale to je len moj nazor, respektive moj pohlad na to.
@svetlovlaska37 boze dievca... pre uplnu blbost, postavenu na piedestal, si znicit vztah.... 🤦♀️ nikdy nepochopim.
som zvedava ci aj v sestdesiatke, ked budes samotna, slobodna a bezdetna budes pristup vo vsetkej pokore ze bola to vola bozia 🤦♀️
toto neverim, ze je realne 😀
@svetlovlaska37 vieš moja mama to tiež tak vážne brala. Keby som sa nebola postavila na zadné a všetko neskončila tak teraz žijem s blaznom a môj syn by bol vychovávaný v hrozných podmienkach. ( Vidím to ako žije s druhou ženou a ako sa sprava k malým synom čo majú)..anulacia je skôr pre taký kľud mojej duše no keď nebude úspešná tak to žiadno tragicky neberiem. 15 rokov som v kľude a 12 rokov v úžasnom vzťahu. Ak ti môžem poradiť nevzdávaj sa lásky ak to naozaj považuješ za skutočnú lásku. Ak žil so ženou ktorá neverí tak potom ako mohla brat manželstvo vážne v našej viere. Už to je dôvod neotacat sa a žiť s hlavou hore vedľa muža ktorého milujem. Tým že si odišla si ho určitým spôsobom ponizila. Ak by toto spravil môj súčasný manžel tiež by som ho už nechcela. Ako keby mi dal najavo že som není hodná žiť. Tak sa ešte raz zamysli nad všetkým. Určite kroky aj keď ich plánuješ spraviť v dobrej vôle tak už ich nevrátis. A pre info ,moja anulacia trvá už tri roky takže nečakaj že to je rýchli proces. Len ak by sa s ex dohodli a vypovedali tak ako to cirkev čaká ,aby bol dôvod anulacie prijateľný.
@svetlovlaska37 anulacia u nás po výpovedi môjho ex milujúceho manžela sa nekonala ,muž ťa týrať môže on môže vlastne všetko ono pri anulacii je nutné preukázať ,že samotné manželstvo sa už uzatváralo s tým ,že nebude existovať ,už pri vzniku je nutné dokázať ,že úmysel nebol čistý a že v zárodku človek vedel ,že vzťah žiadny nieje .
Akože mňa už obťažovalo hľadať svedkov ,stále vypovedať a niekoho o niecom presviedčať a to ,že ma chlap týral viera vôbec neberie na vedomie ,hmmm v dobrom aj zlom
@svetlovlaska37 Chudák chlap, naozaj mi ho je ľúto. A ešte bude snáď na vine, že je urazený. Možno perspektívny a milujúci vzťah, ktorý si zničila len kvôli prijímaniu sviatosti. Spoločný život, radosť, smiech, lásku, deti, zaspavanie v objatí milujúceho muža si vymenila za oblátku 🤦♀️ Áno tiež verím v Boha, ale nie slepo, keď chcem pomodlím sa, keď to tak cítim, že to potrebujem. Ale na to nepotrebujem chodiť do kostola, spovedať sa a všetko okolo toho. Vieš ja radšej budem ľutovať to čo som urobila a nie to čo som neurobila.
Snáď ti to tvoje rozhodnutie prinesie do duše mier a pokoj.
@svetlovlaska37 Vieš čo, dobre si urobila. Tvoj priateľ aspoň bude mať šancu nájsť si normálnu ženu, ktorá ho bude milovať viac, než "možnosť prijímať sviatosti". 🙄

Ježkovi voči 😲😲😲😲😲😲😲 to kvôli viere - akejkoľvek - ktorá v konečnom dôsledku ani nemusí byť reálna a relevantná (lebo nevieš, nemáš dôkaz, o tom je viera, len veríš, že niečo nejak je) sa vzdáš milovaného človeka???? Tak toto je najväčší bizar aký som tu za poslednú dobu videla. Čo takto právo človeka na lásku a zázemie? Podaktorí veria v zaujímavého boha - na jednom mieste o ňom tvrdia, že Boh je láska, ale potom podľa vyjadrení toho, čo sa od nich ako od veriacich vyžaduje je to vlastne dáky sadisticky, extrémne neprajny a po moci bažiaci týpek, čo potlapka po pleci tých, čo v neho slepo veria a tých čo nie, na tých posle blesk. Ja mám celkom zo svojho okolia pocit, že stredovek už skončil. Každý nech verí čomu chce, len si prosím neznicte životy len kvôli slepej viere. Veriť vo vyššiu moc je určite oslobodzujúce, zbavuje nás to zodpovednosti. Ale za svoje šťastie sme si každý zodpovedný sám. Ak je tvoj Boh skutočný, tak ťa bude súdiť za to, koľko lásky si dala a koľko dobra si spravila. Či? Je kopa vecí v živote, ktoré vieme ovplyvniť, naplánovať a také, ktoré napriek najlepším úmyslom vyjdú zle, spustia nejakú reťazovú reakciu zlých okolností, niektorým môže byť nechtiac ublížené... Spravíš jedno zlé rozhodnutie a môže to ovplyvniť tvoj život na všetkých frontoch, je toľko možností, čo všetko sa môže pokašľať. Každé naše rozhodnutie má nejaký dôsledok a dopad na niečo iné a dokonca aj tie dobré rozhodnutia môžu mať negatívne dopady na niečo iné. Nedokážeme ovplyvniť a upratať všetko. Jediné, čo dokážeme naozaj ovplyvniť je, akí sme. Aké sú naše zámery. A to nás robí na tej najzákladnejsej škále dobrými či zlými. A úprimná láska z nás jednoznačne robí lepších ľudí