icon

Muž ma núti nastúpiť do práce

22. júl 2023

Syn ide od septembra do škôlky, do starej práce sa nemôžem vrátiť. Zrušili firmu. Muz na ocr nenastúpi povedal. Chce aby som išla normálne počas skúšobnej doby na OČR ak bude treba. Hovorím že to ma rovno vyleju . Jeho slova sú ak ani nenastupim tak neviem a nájdem si potom novú pracu.. polovičný uvazok sa mi nedarí najist núdzu o miesta však nemám - no nechcem si spraviť zlu reputáciu. Kde je pravda? U muža u mna ? V strede?

ivana11155
22. júl 2023

Manžel ak je zamestnanec s čistým platom 3tis a vic, tak takýto ľudia na OCR väčšinou nechodia, môže si zobrať 2-3dni dovolenky sick-days ale 2 P-cka po sebe keď je choroba najhoršia potom na 2-3dni supnut dieťa svokre na doliecenie. Ú vás skôr idde o chýbajúcu komunikáciu a trosku zapriahnut babku. Po 3mes by si si mohla zobrať paragraf alebo sick days aj ty a potom k babke. Ale sedieť rok doma, no neviem ale tiež v tom nevidím zmysel a napr.mna by to ani nenaplnalo. Ja by som vyskúšala nastúpiť do prvej práce aby som videla ako to vôbec budeme zvládať. To čo píšeš je len tvoja teória. A ďalšia vec, keď si v jednej práci za mlčala dieťa, v ďalšej ti nevyšli ústrety s časom atď.tak vlastne žiadnu prácu nemáš vyhovujucu, vassinou ten ktorý menej zarobí, prispôsobí prácu dieťaťu, u vás si to ty. Lebo tu sa nejedná o 1rok ale viacero rokov kedy treba do 16tej dieťa vyzdvihnúť aj keby bolo akokoľvek zdravé.

mirage
22. júl 2023

@petrahl ona takto pise roky.. nezmyselne siahodlhe traktaty.

iwesska
22. júl 2023

Vidim to tak,ze sa stretli 2 karieristi. Ani jeden nechce zo svojich pracovnych narokov popustit a tak to vyzera. No ale budete sa musiet dohodnut. Vzdy ten,co zarobi menej je kvoli vypadku prijmu OCR. Tak teraz neries reputaciu,ale sa prisposob trosku rodine. Ty riesis len OCR,ja ked som nastupila po 2 materskych,tak som este aj sama mala take zdrav.problemy,ze som nevedela,ci vobec odrobim cely mesiac. A nakoniec som ani tolko PN ani OCR nebola a odrobila som tam takmer 3r. Ked mas 4 ponuky,tak by som vobec neriesila,kolko kde zostanem. A zamlcat dieta na pohovore tiez nie je riesenie. Preco by ti mali vychadzat s prac.casom v ustrety,ked o nom nevedia?

thoughtfulweirdo
22. júl 2023

Väčšina sa chytila slova "núti" a zvyšok sa im stratil asi v opare letného večera 😄 na mňa tu kričí obrovský problém a to je tá nespravodlivosť medzi manželmi. Otcova realizácia v zamestnaní nie je žiadnym spôsobom nadradená matkinej a teda tak, ako budú obaja pracovať, sa budú obaja podieľať na starostlivosti o choré dieťa a bodka. Prečo by mala na každú OCR ísť matka? A vôbec nejde len o to, či ju vyhodia alebo nie. Čo keď na tie OCR proste len nechce chodiť, lebo sa chce v tom zamestnaní aj reálne realizovať a nie každú chvíľu byť doma? Pokiaľ ona nie je ohrozená OCR, potom nie je ani on s jeho väčším príjmom a každú druhú OCR berie on 😉 a mimo tému, moje dcéra vyrastá od batoľaťa ako Maugli, holá bosá špinavá stále vonku, z celej našej štvrti sa jediná kúpe v kaluziach a behá aj po daždi a snehu, do rieky lezie od apríla do novembra. Od nástupu do škôlky má z každého mesiaca polovicu sopel, ale samozrejme, "stačí deti otužovať a chodiť von", isteže. Jaj a ozaj, z ORL aj imunoalergo ju poslali preč, lebo je to zdravé dieťa, antibiotiká ešte nemala, sopel nie je choroba, len teda s tou nechorobou nemôže do zariadenia, že jo. Vďakabohu, že ja mám príčetného manžela.

liv1
22. júl 2023

@thoughtfulweirdo si to pekne zhrnula

autor
22. júl 2023

@thoughtfulweirdo tak tak súhlasím !

autor
22. júl 2023

Len som chcela dodať že v pondelok mám osobný pohovor muz bol dohodnuty a teraz mi povie že malu nemôže strážiť ale môže stvrtok ostať na HO.. hádajte kto si to ma prehodiť, až som sa musela zasmiať .. zaskočí našťastie moja mama ale to je asi prvý aj posledný krát keďže ona strážiť nikdy nechcela a ani nechce

avonladyba
22. júl 2023

Choď do práce, zarobis prasule a keď bude treba zaplatíš opatrovateľku 🤪

lalala94
22. júl 2023

@autorka, prepáč, ale po tvojom poslednom komentári o 21:40 musím skonštatovať, že tvoj manžel je neskutočný sebec a idiot, keď ti toto urobil. On má teba a tvoju prácu úplne v paži.

gabika128
22. júl 2023

@avonladyba môžem sa opýtať na skúsenosti s opatrovateľkami ku chorým deťom a nepravidelne? Budeme možno nútení do budúcna nejakú pani zháňať, ale teda neviem si predstaviť niekoho, kto na nás čaká, kedy zavoláme, že potrebujeme opatriť choré deti. Tu na fórum to ženy píšu pravidelne, že si má človek zohnať opatrovateľku, ale sama mám skúsenosť že je ťažké nájsť niekoho na stálo a spoľahlivého iba na pravidelné upratovanie, nie to ešte na starostlivosť o choré deti. 🙄

iwesska
22. júl 2023

Absolutne inak nechapem,co tu vlastne riesis OCR,ked mas moznost HO. Vidim skor problem v tebe,ze si extremna perfekcionaliska, vsetko v tvojom zivote,minimalne tom pracovnom musi byt tip top a ked nie je,tak sa z toho psychicky rucas. Ale uz si matka,nie slobodna zena,mas zavazky a treba ratat so vsetkym. Uplne so vsetkym,dieta ti za 5 min.zmeni plany. Dieta nielen bezne ochorie,z minuty na minutu ta zavolaju,ze sa stal uraz,ze omdlelo a mas hned prist...a je jedno,ci ma 3r. alebo 10r. Ci si v praci tyzden,alebo mesiac. A to posledne,co vtedy budes riesit,bude tvoja reputacia a co si kde o tebe pomysli a podobne iluzie.

autor
22. júl 2023

@lalala94 ja viem že ma, ja ani nechápem už o čo mu ide. Peniaze nikdy po mne nechcel a povedal že ani nebude chcieť aby som prispievala nech radšej odkladam…

petrahl
22. júl 2023

@mirage ja som sa k zmyslu ani nedostala. To sa cez tie preklepy a chýbajúcu interpunkciu ani nedalo zachytiť...nejaký zmysel 🤷‍♀️

autor
22. júl 2023

@iwesska ďakujem aj za tento komentár asi máte pravdu. Je fakt že pokial by islo o syna v takomto prípade by mi bola fuk aj práca prezidentky. Proste som zvyknutá ze sa ľudia vedia na mna spoľahnúť, tou presnosťou som sa vyhla mnohým nepríjemnostiam. Neznasala som napr meškať v škole a vysvetľovať preco radšej som tam sedela 10 minút skôr a podobne …

avonladyba
22. júl 2023

@gabika128 nemám žiaľ skúsenosť, ale určite keď človek dobre zaplatí, zoženie. Aspoň myslím. No je to zrejme osemetne dat svoje dieťaťa niekomu cudziemu, a hlavne choré dieťa

gabika128
22. júl 2023

@iwesska ja som ale hrozná žena teda, keď už teraz môjho muža pripravujem na časy kedy aj on bude musieť ostať s deťmi doma a starať sa počas choroby, lebo už teraz si vážim svoje psychické zdravie a sama všetky choroby a zároveň HO jednoducho ťahať nechcem. Tak isto môjmu mužovi skončí aj obdobie, kedy sa sám ráno oblečie a v kľude odíde do práce. Bude musieť tak isto ako ja chystať deti, raňajky atď.

gabika128
22. júl 2023

@avonladyba no áno, dobre zaplatí, ale ako to prebieha? Nejaké reálne skúsenosti by ma zaujímali... Že jeden večer zavolám a od zajtra na týždeň potrebujeme, potom nič tri týždne atď?

thoughtfulweirdo
22. júl 2023

@gabika128 Inak, presne toto. Mne sa nechce veriť vlastným očiam, keď tu často čítam, že dať choré dieťa k opatrovateľke, akoby nájsť takú bolo ako zájsť do Tesca alebo čo 😂 totálne nepravidelná a nepredvídateľná pracovná doba, bez možnosti mať v opatere viac detí naraz, keďže má brať choré a ešte aj ochotná seba vystavovať chorobe a podávať lieky. Tých je určite ako maku, do každej rodiny aj tri 🤭

candii
22. júl 2023

Hľadáš výhovorky ako sa nedá než ako sa dá. Ako vieš že ťa hneď vyhodia, kým to neskusis .. každá jedna matka a je ich trilion začala po RD robiť, keď ťa zamestnávateľ bude prijímať, bude vedieť že máš dieťa a je logické že občas sa stane že pôjdeš na OCR a okrem iného môže ísť na OCR aj muž.

raffaella
22. júl 2023

Tak problém jediný v tomto celom je tvoj muž a jeho postoj ku tebe ako žene a partnerke a v tomto smere aj absolútna neúcta a dešpekt. Predpokladám, že on je minimálne riaditeľ zemegule, nenahraditeľný neurochirurg, ovláda jadrovú elektráreň alebo podobná nezastupitelna funkcia (joke).
Žiaľbohu, dieťa môže a aj bude choré ešte asi veľakrát a teda neviem si predstaviť žiť s vedomím, že muž to celé hodí na teba. Tu nejde vôbec o to, kto zarába viac a je to irelevantné vzhľadom k tomu, že zarábať budeš priemer (na BA pomery) a ak by aj on bol na striedačku na OCR nič hrozné sa po fin.stranke neudeje. Čo je ale hrozné a pre mňa neakceptovateľné je jeho absolútna neochota byť riadnym rodičom a nepodieľať sa na rodičovských povinnostiach na polovicu. To je ale už vaša záležitosť a musíte si to vy medzi sebou nejako vyriešiť.
Ja som sa chcela vyjadriť skôr ku tomu, že ak máš HO tak sa to dá zvládnuť. Ja som robila pri druhej dcére už od jej 9m tak, že som mala 3dni HO, od 1.75r išla do škôlky. Robila som aj s chorými deťmi, aj keď 2 roky bol Covid a mala som doma obe deti na online výučbe a prežili sme (každé dieťa v jednej izbe na Zoome, ja cally z kuchyne, do toho variť a ostatné práce), zhrniem to - oproti tomuto Covid obdobiu je HO s chorým dieťaťom brnkačka úplná. Dôležité je mať nastavenie v hlave a byť asertivna a úprimná - mám choré dieťa, pracujem pomedzi času kedy sa mi dá, volám len keď je nevyhnutné a podobne.

janage
22. júl 2023

@iwesska a toto by nemalo platiť aj pre druhého rodiča, v tomto prípade otca? Nemal by aj on všetko nechať a utekať za synom, keď mu zavolajú, že ochorel či mal úraz? A hlavne ten nenahraditeľný muž čo bude robiť, keď nedajbože bude mať ten úraz či chorobu žena a nebude sa môcť o ich dieťa postarať? Poznám reálne prípad, keď žena ležala pár mesiacov v nemocnici s vysokorizikovým tehotenstvom. Tam sa staral otec a starí rodičia
Potom už pan otec bude môcť?
Ja sa fakt nestačím diviť ako tí v práci nenahraditelni muži čo nesúhlasia, aby sa o dieťa staral niekto iný ako matka,v prípade rozvodu dupú nožičkami a silou mocou chcú striedavku. Zrazu už môžu a vedia starostlivosť zabezpečiť.

janage
22. júl 2023

A baby autorka už viackrát písala, že sa v danom prostredí už pohybovala a časté vypadávanie sa tam veľmi netoleruje. Že pre jej kariéru by vysoká fluktuácia vyzerala veľmi zle.
Aurka mužovi povedz, že OK, teraz na každom pohovoru budeš úprimne hovoriť, že pokiaľ dieťa ochorie, tak on sa starať odmieta, opatrovateľku odmieta tiež (na doliecenie by kludne mohla, ci ako ti radili miesto skolky opatrovatelku a nebudete potrebovat OCR riešiť) a rodina nemôže.
Že čo si mysli koľko pracovných zmlúv ti ponúknu.

janage
22. júl 2023

@raffaella no len nie je HO ako HO. Ak tu dieťa grcia či hnackuje, alebo má vysoké horúčky čo treba zrazat a ty máš práve v tom čase online dôležitý hovor, či riešiť akútny problém, no nepôjde to. Nedá sa sedieť vždy na 2 stoličkách naraz. A také 3 dni ak nespíš lebo dieťa sa v noci dusí, tiež tvoj pracovný výkon bohviečo nebude. Tu autorka s mužom tiež rátať nemôže.
Iné je ak si flexibilná čo sa času týka a dieťa sa už len doliečuje.

raffaella
22. júl 2023

@janage mám za sebou roky takýchto skúseností, nepísala som hypoteticky ale z reálneho života. Ak ostatní vedia, že som s chorým dieťaťom doma a popritom pracujem a nejdem na OCR, nikto neočakáva 100% výkon.

lalenka33
22. júl 2023

Vy ste divná celá rodina. Muž nechce OČR , ale môže HO, ty nechceš OČR, ale môžeš HO. Svokra chce len zdravé dieťa, tvoja mama nechce strážiť ani zdravé a i choré dieťa..Keď ste si plánovali dieťa, tak ako ste si predstavovali budúcnosť? Že ty budeš doma kým dieťa nebude mať 15 rokov a bude môcť byť samé doma? Keď ani jeden nechcete očr? Lebo dieťa môže byť často choré aj po prvom roku v škôlke... V zahraničí žiadna 3 ročná rodičovská nieje a rodičia pracujú a deti sú v škôlke. V zahraničí sa lekár na teba ani nepozrie keď k nemu prídeš s tým, že kašleš a máš sopel. Čo by iné matky dali zato keby mohli byť na HO. Ale ty radšej napíšeß, że tu si čítala, že mať doma dieťa a byť na HO je zneužívanie zamestnávateľa. Hľadáš spôsoby, ako byť doma. Ty môžeš byť HO, muž môže vyť HO , tak žiadnu očr nepotrebujete.

amelie2017
22. júl 2023

Manzel nemoze strazit syna alebo malu??

bublinka1426
23. júl 2023

@mircalla tak k nam nastupili do triedy 2 rocne deti a nosili krasne skvosty do skolky, matky este mali gule pichnut do ruky ucitelke kvapky do nosa ....tak sa to fakt polroka tocilo ( uz je lepsie) a nikdy tak nebolo ako vtedy ( a to chodi do skolky uz 3 rokom)

janage
23. júl 2023

@raffaella ja tiež. To, že ty máš skúsenosť, že sa to dá, neznamená, že sa to dá všade a vždy.
Dokonca mam kamošku, ktorá keď bola na HO a mali termín, ktorý bolo nutné dodržať, tak musel sa niekto z rodiny postarať o dieťa v danom čase.
Je úplne iné ak si ty rozvrhnes čas a keď máš striktne dané, kedy musíš byť k dispozícii. A nie, nie všade sú ústretoví, práve naopak

heni79
23. júl 2023

@amelie2017 Tiež som si to všimla. 🤔

janage
23. júl 2023

@lalenka33 ja len k tomu iba kašľu. Až zažije niekto u detí, v rodine a medzi kolegami, že iba kašeľ bol nakoniec zápal priedušiek, čierny kašeľ, pľúcne chlamýdie, dokonca zápal pľúc, všetko bez teploty, zmení názor.
Ak tvoje dieťa bude z toho kašľa nonstop nevyspaté, nebude vediet cez deň fungovať. A to mám už doma dieťa na druhom stupni.
Takto ideme od škôlky. Aby to nejako fungovalo, musíme sa s mužom dohodnúť a prestriedať. Keby bolo všetko len na mne, som už dávno nezamestnaná a takto som mu to na začiatku aj vysvetlila. Áno sú situácie, keď sa dá a ide to. Tak isto ako tie, keď to tá žena sama nedá.