icon

Nátlak zo strany nevesty: Ako reagovať na požiadavky?

30. júl 2025

Ahojte
Mám nevestu vzťahy nie su nejak špecialne od začiatku od kedy začala chodiť s mojim synom.. Skôr si nerozumieme ako rozumieme, preto sa ani tak často nestretávame...Neskôr sa aj vzali a teraz je tehotná..S manželom máme stavebnú firmu, ktoru sme dlhé roky budovali a chceli sme aby ju v budúcnosti prebral náš syn..On sa však vybral uplne inym smerom takže sme to akceptovali, veď má vlastný život..Podporujeme ho všetkom ako vieme, ale nikdy nič od nás nedostal zadarmo aby si vedel vážiť hodnotu peňazí..Naša nevesta nikde predtým nepracovala, bývala kade tade po kamarátoch, vo veľmi skorom veku odišla z domu s rodičmi sa nerozpráva, má za sebou drogovu minulosť. Ja nesúdim naozaj nie a naozaj nestupujem do ich vztahu s nasim synom on si ju vybral on ju miluje on musi vediet,ale posledne dva tyzdne nas bombarduje nevesta aby sme ju zamestnali fiktivne v nasej firme aby dostala co najvyssiu moznu matersku lebo on z minima nevyzije a ze ona potrebuje kadernika, nechty a ten standard ktory mala doteraz a ze potom namiesto rodicaku chce ist na PNku lebo ta je vyssia..a ze je nasou povinnostou zabezpecit vnucatu dobry start do zivota lebo ked sa tak nestane, postve proti nam syna...Ja naozaj neviem ako jej oponovat na otazku co s odvodmi kto ich zaplati povedala ze si to predstavuje tak ze my, ako pomoc z nasej strany..Podotykam to dievca este nikde nepracovalo a nema ani ten najmensi zaujem nikde pracovat casom a ja odmietam robit takuto "nelegalnu cinnost" skratka kam by sme dospeli aby sa obabral system len preto ze my si to financne mozeme dovolit, ale ved aj nas to stoji kopec penazi odvody, danove priznania a nepracujeme s muzom na to aby potom sme vyhadzovali milej slecne peniaze do luftu

maminkadeticiek
30. júl 2025

Ste vyborni svokrovci,vyborni rodicia,ale syn vam uz vacsi "skvost" domov doviest nemohol.
Mam citaka ze tento vztah skuskou casu neprejde.

lilinka76
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_71c478 je rozdiel chciet pracovat a byt len akoze zamestnana co ona teraz chce ze byt doma ale byt zamestnana

@anonym_autor Zvládli ste to a Tvoja predtucha Ťa nesklamala -syn o ničom netušil. Obávam sa ale, že toto manželstvo nebude mať dlhé trvanie, lebo ak mladá nezmení prístup, tak Váš syn to s ňou skôr či neskôr utne.
Môžem sa opýtať, koľko majú mladí rokov a akú školu vyštudovala nevesta? Chýba jej pokora.

pieksamaki
30. júl 2025
@anonym_autor

Som rada ze nie som jedina ktora zdiela tento nazor ze je to od nej naozaj nepekne gesto a nie som tu za protivnu zenu co nechce pomoct...

@anonym_autor to by som asi hneď išla konfrontovať priamo v miestnosti medzi 8 očami, nech nevznikajú zbytocne dezinformácie.......ze teda toto nebudete robit......ak slecna ma záujem o svoj statu materskej, nech nie na to legalnou cestou....

autor
30. júl 2025
@lilinka76

@anonym_autor Zvládli ste to a Tvoja predtucha Ťa nesklamala -syn o ničom netušil. Obávam sa ale, že toto manželstvo nebude mať dlhé trvanie, lebo ak mladá nezmení prístup, tak Váš syn to s ňou skôr či neskôr utne.
Môžem sa opýtať, koľko majú mladí rokov a akú školu vyštudovala nevesta? Chýba jej pokora.

@lilinka76 syn ma 31 a nevesta 27..Ja nepotrebujem mat prikladnu nevestu,aby bola 100% alebo neviem aka dokonala a co vsetko by mala vediet...Ja chcem len aby boli stastni,zodpovedni rodicia a robili vsetko podla seba ako dvaja dospeli ludia a nie ze ona si bude vydupavat podmienky lebo moze...Nechcem ju vychovavat,poucovat napravovat co jej zivot alebo ona sama pokazila len chcem aby bola zodpovedna a necakala ze jej vsetko padne do lona..

pieksamaki
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_71c478 je rozdiel chciet pracovat a byt len akoze zamestnana co ona teraz chce ze byt doma ale byt zamestnana

@anonym_autor to bude taka sociálna vrstva ako vyciciavat druhych........

oblecenie99
30. júl 2025

S ňou to ešte budete mať zaujímavé.

autor
30. júl 2025
@oblecenie99

S ňou to ešte budete mať zaujímavé.

@oblecenie99 toto povedal moj manžel ked odišli že toto ešte bude veľmi zaujímavá cesta😂

moonlight1210
30. júl 2025
@anonym_autor

Už sme po návšteve a myslim že ta konfrontacia padla na urodnu pôdu.Všetko prebiehalo v kľude,najprv sme prebrali ako sa majú,čo nevesta ako to zvláda a potom manžel jemne prešiel k téme že má mierne obavy z toho,že to čo by nevesta po nás chcela nebude reálne,na to sa syn opýtal o čom vlastne muž hovorí no a vtedy povedal všetko nahlas.Syn sa jej opýtal,ako to myslela a či to vôbec myslela vážne a 2x jej nahlas zdôraznil že sa jasne bavili o tom keď to prvýkrat spomenula,že nič také po nás nebudu chcieť a so všetkým sa vysporiadajú sami..Takže predpokladám,že nevesta mu to už hovorila resp.to spolu preberali ale on nám to ani len povedať nechcel..Tak sme im vysvetlili,že my nemáme problém pre naše vnúča dať aj to posledné,ale že týmto smerom sa nechceme vybrať aby sme niekoho fiktívne zamestnali a ani mať z toho nič nebude kedže nebola zamestnaná.Na to sa nevesta urazila lebo ako môžeme byť takto sebeckí a na to ju už syn uzemnil,že ani on sám by nás ako rodičov o toto nepožiadal kedže sa vybral iným smerom a nie sme tu od toho aby sme ich dotovali a nerobili si dieťa pre to,aby z nás ťahali peniaze..Manžel im potom povedal aby rátali s našou podporou čo sa týka vnúčatka,či už plienky,drogeria atd ale to už hrdo odpovedala,že si zabezpečia,manžel jej povedal aj to,že ak sa po materskej bude na to cítiť,môže ju zamestnať u nás vo firme na administratíve ale momentálne viac urobiť nemôžeme..Uzavrela to nahlas tak,že nám nezáleží na ich šťastí a že si poradia a potom ju už syn ťahal preč ale videla som na ňom aký je nervózny...Tak uvidíme časom ako to bude,snáď sa to zlepší

@anonym_autor mam taku obavu, ze nevesta sa vydavala za vidinu penazi a bezpracneho zivota, nie za cloveka.

pasomnica
30. júl 2025

A ona vôbec doteraz niekde pracovala?

betulinka1
30. júl 2025

@anonym_autor autorka tazko sa to čítalo co si pisala. Komentare inych som necitala. Mam taky pocit, ze si tvojho syna klofla a mala velmi Dobry prehlad z akej je rodiny. Myslim, ze tvoj syn si to asi tiez zacal uvedomovať, ked mu to povedala ale uz je neskoro, dieta je na ceste. Co by som spravila ja, aby som si s nevestou udrzala vztahy, ze nechala ju par dni vychladnúť a potom jej zavolala, ze by som rada ako babka kupila kocik. Ze keby mala cas, mozeme sa ist spolu na nejake pozriet a nech si vyberie. Spolu s nou osamote sa snazila stráviť cas. Skusila by som si vysondovat nieco o rodine a co sa tam dialo. To dievca mozno nikdy nepocítilo lasku od matky a silu rodiny. A mozno prave Vasa rodina, jej da co nikdy nemala. Nemyslim materiálne veci ale súdržnosť a pomoc. Moze chvilu kopat ale verim tomu, ze laska dokaze skrotiť aj najdivokejšie zviera.

spongebob1
30. júl 2025
@selena_luna

@spongebob1 ver ze v socialnej poistovni vidia, ked je niekto zamestnany zazracne pred materskou naoko a velmi radi ti poslu neprijemnu kontrolu, v ktorej musis dokladovat kazdy zamestnancov prd. Uplne v pohode to mozu klasifikovat ako trestny cin podvodu - a to ma trestnopravnu dohru, nielen pokutu. Prestanme sa tvarit, ze obchadzanie zakona je v pohode, lebo nie je. Ani ze ja som pan, mozem vsetko.

@selena_luna To si panie mozu mysliet, aj vyslovit, ale dokazat nic nedokazu. Ja ako podnilatelka si mozem zamestnat kohokolvek co i na jeden den.
Skusme stupit na otlak niektorym uctovnikom, auditorom, ktori sa v pohode pohybuju na hrane zakona s desiatkami, stovkami tisic ako vratky na DPH. Nie trapna RD.
Skusme sa pozriet na to, ako ludia pracuju na cierno a na UP to vedia a nic nedokazu.

lienka.7
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor na vašom mieste by som ju nezamestnala ani potom. Lebo táto vám rozvrati celú firmu. Pracovať nebude, na to môžeš vsadiť co len chceš , za to bude mať plne ústa reči ze je nevesta a preto nemusi...

spongebob1
30. júl 2025
@muchotrafka298

Na ziadne fingovane zamestnanie by som ako osoba, co ma firmu nepristupila. Jednak je 90 dni malo, treba 270 a momentalne ide SocPoist po tychto fiktivnych zamestnancoch jak pes po udenom. Kazda jedna takato "velka materska" kde bolo ucelove zamestnanie niekoho za velky plat, je preverovana.

@muchotrafka298 Ako je to preverovane? Zamestnanec moze robit z domu aj v noci ( faktury, storna, atd.., umyvat aj o polnoci zachody). Ako jej dokaze,ze to nerobila? Zamestmanec moze vykonavat cinnost 1 hodinu denne a zvysne hodiny pit kavu a dostane zaplatene. Ako kontroluju? Velmi ma to zaujima.

bebebi
30. júl 2025
@spongebob1

@muchotrafka298 Ako je to preverovane? Zamestnanec moze robit z domu aj v noci ( faktury, storna, atd.., umyvat aj o polnoci zachody). Ako jej dokaze,ze to nerobila? Zamestmanec moze vykonavat cinnost 1 hodinu denne a zvysne hodiny pit kavu a dostane zaplatene. Ako kontroluju? Velmi ma to zaujima.

@spongebob1 si predstav, že kontrolovať môžu fakt čokoľvek. Ak nie SP, tak IP. Pracovala som v súkromnej firme, prišla nám kontrola z IP. Kolegyňa sa deň pred tým zabudla zapísať do knihy dochádzky, riaditeľka dostala pokutu pár 1000€. V ten deň sme boli mimo firmy, na pracovnom výjazde, mali v pláne nás tam ísť skontrolovať (do iného, niekoľko km vzdialeného mesta) či tam naozaj sme a či sa venujeme pracovnej činnosti, avšak nakoľko im kontrola vo firme trvala dosť dlho, tak už to nakoniec nestihli. To, že máš súkromnú firmu, neznamená, že si môžeš robiť čo chceš.

selena_luna
30. júl 2025
@spongebob1

@selena_luna To si panie mozu mysliet, aj vyslovit, ale dokazat nic nedokazu. Ja ako podnilatelka si mozem zamestnat kohokolvek co i na jeden den.
Skusme stupit na otlak niektorym uctovnikom, auditorom, ktori sa v pohode pohybuju na hrane zakona s desiatkami, stovkami tisic ako vratky na DPH. Nie trapna RD.
Skusme sa pozriet na to, ako ludia pracuju na cierno a na UP to vedia a nic nedokazu.

@spongebob1 panie si pomyslia, aj musia matersku uznat, ak splna vsetky podmienky, ale to neznamena, ze nepodaju napriklad trestne oznamenie za subvencny podvod. Preco by sa tomuto mala autorka vystavit ako cestny podnikatel, co roky poctivo buduje svoju firmu?
A absolutne neuznavam argument ze ved mozme kradnut malo, ked ini kradnu viac. Potom to tu cele vyzera presne tak ako to tu vyzera.

bielasovicka
30. júl 2025
@anonym_71c478

@anonym_autor Po materskej ju zamestnat chcete a teda preco teraz nie? Ved moze normalne pracovat.

@anonym_71c478 to fakt nevidíš rozdiel?

senta_sofia
30. júl 2025

Klobuk dolu, ze ste to dokazali riesit takto otvorene. Obavam sa, ze teraz bude nasledovat to, ze bude syna od vas trhat a jemu sa budu viac a viac otvarat oci, aky poklad nasiel. Uz len zakopat 😀

7komorova
30. júl 2025
@anonym_autor

@sense ona tvrdi ze staci 90 dni ale tak nesledujem to ani som si to nestudovala kedze nemam v plane na to kyvnut...
Miestami si myslim ze ja som ta potvora ktora nechce pomoct ale zas preco by aj ?
Keby bola mozno ina situacia ale aj to nie takymto stylom, ved to kam by sa Slovensko pohlo keby toto zacal robit kazdy..Ja zasnem..

@anonym_autor 270 dni treba

katrin21
30. júl 2025

@anonym_autor ak je uz tehotna a nepracovala, nepomoze jej chvilu platit nemocenske davky, narok na materske vznika pp tusim 270 dnoch poistenia a to sa este moze stat,ze co ked porodi predcasne.

Cize aj keby de jure oficialne u vas pracovala, musela vy dlhsie.... a za tych podmienok by som ju iba zamestnala,ze ozaj bude pracovat. Nie fiktivne.

anonym_7d793c
30. júl 2025

Drzim palce aby tvoj syn nestratil ten triezvy pohlad na vec a nedostal sa uplne pod vplyv nevesty aj v takychto veciach

muchotrafka298
30. júl 2025
@spongebob1

@spongebob1 otazku poloz v Socialnej poistovni, urcite Ti ju radi zodpovedia.

spongebob1
30. júl 2025
@bebebi

@spongebob1 si predstav, že kontrolovať môžu fakt čokoľvek. Ak nie SP, tak IP. Pracovala som v súkromnej firme, prišla nám kontrola z IP. Kolegyňa sa deň pred tým zabudla zapísať do knihy dochádzky, riaditeľka dostala pokutu pár 1000€. V ten deň sme boli mimo firmy, na pracovnom výjazde, mali v pláne nás tam ísť skontrolovať (do iného, niekoľko km vzdialeného mesta) či tam naozaj sme a či sa venujeme pracovnej činnosti, avšak nakoľko im kontrola vo firme trvala dosť dlho, tak už to nakoniec nestihli. To, že máš súkromnú firmu, neznamená, že si môžeš robiť čo chceš.

@bebebi IP nechodi len tak. Musia mat podnet (aj anonymny) a kazdy musia preskumat.
Myslim, ze ak zamestnam cloveka, ktory je zodpovedny za eshop a pracuje z domu, tak panie z IP si mozu piskat. Ja si napriklad kancelariu nedavam do nakladov, firma zapisana na trvaly pobyt, kde momentalne nezijem. Pridu mi klopat ma dvere?

bebebi
30. júl 2025
@spongebob1

@bebebi IP nechodi len tak. Musia mat podnet (aj anonymny) a kazdy musia preskumat.
Myslim, ze ak zamestnam cloveka, ktory je zodpovedny za eshop a pracuje z domu, tak panie z IP si mozu piskat. Ja si napriklad kancelariu nedavam do nakladov, firma zapisana na trvaly pobyt, kde momentalne nezijem. Pridu mi klopat ma dvere?

@spongebob1 mýliš sa a hneď 2x, IP môže prísť aj bez podnetu a anonymný podnet nie je povinný preskúmať (je to na ich rozhodnutí, či anonymný podnet preskúmajú alebo nie). "Len tak" chodia najmä, aby sa predišlo nelegálnemu zamestnávaniu alebo aby preverili či je dodržiavané BOZP. Bola by si prekvapená, čo všetko u nás kontrolovali, strávili u nás celý deň. Problém videli napr. aj v tom, že máme uvedené, že sme nefajčiarske pracovisko a vonku na dvore bol jeden miniatúrny popolník, mimochodom prázdny. Kontrolovali komplet všetky "papiere" od pracovných zmlúv, cez knihu dochádzky až po dovolenkové lístky. A ako som písala vyššie, chceli nás prísť skontrolovať, keď sme boli na pracovnom výjazde v inom meste.

Práca na home-office je niečo úplne iné. Nemiešaj hrušky s jablkami.

123profil321
31. júl 2025
@anonym_427971

@123profil321 diskusiu som čítala a ak si správne spomínam, ona normálne pracovala, ale dala výpoveď a vtedy sa jej podarilo otehotnieť. Zamestnať sa chcela u svojho otca vo firme, ale dostala v diskusii dosť naložené a nakoniec povedala, že by nechcela, aby mal jej otec problémy.

@anonym_427971prvú diskusiu som nestíha

moonlight1210
31. júl 2025
@spongebob1

@spongebob1 cele to tvoje dokazovanie, ako uz teraz (v ramci fiktivnej situacie, ze by si ty bola na mieste autorky) vymyslas, ako by si vydrbkala so systemom a nech ti to skusia dokazat (a cim viac ti hovoria, ze by ti na to urady mohli prist a ty byt potrestana, tym hladas viac argumentov, ako by si ich previezla, beries to ako daku vyzvu, ako dokazat “sikovnost” - vsimni si to), vyznieva ako myslenie:
“No bola by som sprosta, keby som sa chovala ako poctivec.”

To asi nechces.

Lebo to je presne to, co ti, na ktorych v diskusii poukazujes, ze sa nechovaju poctivo, ale na hrane, potrebuju.
Ludi, co o sebe vedia, zeby toho boli schopni tiez. Tym potom (paradoxne) ich moralka brani prilis hlasno kricat, ze chovanie tych druhych je neferove.
Naopak, povedia, ze je to nefer, ale zaroven povedia nejaku obhajobu, napr. ze vsak tak robia vsetci a su aj horsie podvody. Zacnu poukazovat na niekoho dalsieho, snazia sa to zahnat do neutralu.

Tato “sikovnost” na nespravnom mieste sa obracia presne proti takym ludom, co by chceli ferovost a spravodlivost (boli by tak stastnejsi), ale sami nie su pripraveni ju vytvarat.

anonym_bc84fb
31. júl 2025

My mame tiez firmu a toto sme urobii 2x v ramci rodiny. 1x pri chorej na rakovinu, aby mala dva subezne pracovne pomery a max PNku, druhykrat kvoli maximalnej matetskej. Ale to mali oba beziace pracovne pomery. V takych pripadoch sa zvykne vracat suma dane a odvoodov. Toto sa bezne medzi znamymi robi. Je to kvapka v mori oproti tomu, co sa dlhodobo deje v state. Nemusi mi tu nik pisat, ako je to nespravne. Leze tvoj problem je vo vztahu k neveste, preto to odmietas urobit. Pritom by stacilio povedat, aby ti syn vratil sumu odvodov a dane. Lenze ak nevesta nebude mat 270 dni platene odvody do SP, je to bezpredmetne..

anonym_11d183
31. júl 2025

Pri brigadnikoch sa ako odrbava a ze riadne tiez.Muz ked mal takto na seba napisanych brigadnikov,tiez platil min.odvody za nich a robili s nim uplne normalne aj platy mali normalne.Ked je cesta vedia proste s tym systemom vydrbat tak to je a cely zivot aj bolo.Tak ako s danovym.S tym sa robia ine obchody,jeden potrebuje znizit dane,dalsi navysit a uz je obchod s fakturami riadny.A ked je super uctovnicka dokaze tiez divy.
Ale mat toto v rodine,asi by ma drblo.Este by som brala,keby rodicia vseliaky ale dievca slusne,mile tak si clovek povie,ze clovek za rodinu nemoze a rodinu si nevybera ale tento pripad,no uz len dufat,ze sa dievca preberie aj ked skor nie ako ano,kedze uz ma dost rokov na to.
Mam syna 17r ma priatelku,slusne,mile dievca a jej rodicia jej zadreli,ze si pre nu predstavovali ,,,lepsieho chlapca,,,teda takeho ako ma jej sestra co sa predava na ,,only fan,,,a on jej s tym vydatne pomaha.No ,,,gigolo,,,alebo ,,,aj pasak,,,Tak ja tiez neviem kde su v dnesnej dobe hodnoty.A pritom syn ani nepije,ani nefajci,ani po krcmach sa netara.Proste bicykel a ona su pre neho dolezity.
Ale tak su mladi tak uvidime,ci vydrzia.Ale dievca naozaj sikovne,aj na vysku sa chysta a chce robit p.ucitelku v skolke.

anos18
31. júl 2025
@anonym_11d183

Pri brigadnikoch sa ako odrbava a ze riadne tiez.Muz ked mal takto na seba napisanych brigadnikov,tiez platil min.odvody za nich a robili s nim uplne normalne aj platy mali normalne.Ked je cesta vedia proste s tym systemom vydrbat tak to je a cely zivot aj bolo.Tak ako s danovym.S tym sa robia ine obchody,jeden potrebuje znizit dane,dalsi navysit a uz je obchod s fakturami riadny.A ked je super uctovnicka dokaze tiez divy.
Ale mat toto v rodine,asi by ma drblo.Este by som brala,keby rodicia vseliaky ale dievca slusne,mile tak si clovek povie,ze clovek za rodinu nemoze a rodinu si nevybera ale tento pripad,no uz len dufat,ze sa dievca preberie aj ked skor nie ako ano,kedze uz ma dost rokov na to.
Mam syna 17r ma priatelku,slusne,mile dievca a jej rodicia jej zadreli,ze si pre nu predstavovali ,,,lepsieho chlapca,,,teda takeho ako ma jej sestra co sa predava na ,,only fan,,,a on jej s tym vydatne pomaha.No ,,,gigolo,,,alebo ,,,aj pasak,,,Tak ja tiez neviem kde su v dnesnej dobe hodnoty.A pritom syn ani nepije,ani nefajci,ani po krcmach sa netara.Proste bicykel a ona su pre neho dolezity.
Ale tak su mladi tak uvidime,ci vydrzia.Ale dievca naozaj sikovne,aj na vysku sa chysta a chce robit p.ucitelku v skolke.

@anonym_11d183 ja len k tým daniam, už sa pripravuje elektronická faktúra ja a povinná registračná pokladňa pre všetkých, ktorí beru hotovosť

strelkyna1
31. júl 2025

Ak predtym nikdy nepracovala, tak 90 dni jej aj tak stacit nebude, potrebuje za posledne 2 roky 270 dni mat odrobene. Vy by ste si ako premiu poriadne kontroly na Vasu firmu privolali.
Vasa ,,nevesta" vyzera ako bezcharakterny, sebecky, lenivy clovek, ktory bude nicit Vasho syna, vztahy v rodine a ostava len dufat, ze ked sa stane matkou, tak ju osvieti. Ale vacsia sanca je, ze toto skonci raz velmi zle. A to co poviem znie paranoidne, ale pri jej osobnostnych crtach by som mozno aj nejaku tu neveru ocakavala (co by bolo paradoxne synovo stastie). Skuste niekedy ponuknut strazenie vnucata a popritom spravit geneticke testy, len pre istotu, aby Vas nevydierala vnucatom, ktore ani nie je Vase vnuca, lebo od takej osoby sa da cakat cokolvek... A samozrejme sa k tym testom nikdy nepriznajte...

anonym_71c478
31. júl 2025

@anonym_autor Mila svokra, nebudem sa teraz vyjadrovat k neveste, len tolko, ze idealna nie je. Ty si si vsak teraz zarubala cestu k dobrym vztahom, k vnucatu a celkovo k atmosfere v rodine. Necuduj sa, ak budes odsunuta na periferiu.