icon

Nátlak zo strany nevesty: Ako reagovať na požiadavky?

30. júl 2025

Ahojte
Mám nevestu vzťahy nie su nejak špecialne od začiatku od kedy začala chodiť s mojim synom.. Skôr si nerozumieme ako rozumieme, preto sa ani tak často nestretávame...Neskôr sa aj vzali a teraz je tehotná..S manželom máme stavebnú firmu, ktoru sme dlhé roky budovali a chceli sme aby ju v budúcnosti prebral náš syn..On sa však vybral uplne inym smerom takže sme to akceptovali, veď má vlastný život..Podporujeme ho všetkom ako vieme, ale nikdy nič od nás nedostal zadarmo aby si vedel vážiť hodnotu peňazí..Naša nevesta nikde predtým nepracovala, bývala kade tade po kamarátoch, vo veľmi skorom veku odišla z domu s rodičmi sa nerozpráva, má za sebou drogovu minulosť. Ja nesúdim naozaj nie a naozaj nestupujem do ich vztahu s nasim synom on si ju vybral on ju miluje on musi vediet,ale posledne dva tyzdne nas bombarduje nevesta aby sme ju zamestnali fiktivne v nasej firme aby dostala co najvyssiu moznu matersku lebo on z minima nevyzije a ze ona potrebuje kadernika, nechty a ten standard ktory mala doteraz a ze potom namiesto rodicaku chce ist na PNku lebo ta je vyssia..a ze je nasou povinnostou zabezpecit vnucatu dobry start do zivota lebo ked sa tak nestane, postve proti nam syna...Ja naozaj neviem ako jej oponovat na otazku co s odvodmi kto ich zaplati povedala ze si to predstavuje tak ze my, ako pomoc z nasej strany..Podotykam to dievca este nikde nepracovalo a nema ani ten najmensi zaujem nikde pracovat casom a ja odmietam robit takuto "nelegalnu cinnost" skratka kam by sme dospeli aby sa obabral system len preto ze my si to financne mozeme dovolit, ale ved aj nas to stoji kopec penazi odvody, danove priznania a nepracujeme s muzom na to aby potom sme vyhadzovali milej slecne peniaze do luftu

anonym_7cd6e3
31. júl 2025

@anonym_autor vieš čo, dopriala by som takúto nevestu mojim exsvokrovcom a ich synáčikovi takú ženu. Zaslúžili by si. Je mi ťa ľúto. Zapni nahrávanie, alebo ukáž správu synovi. Toto by mal vedieť čo má doma, ľutujem ho a hlavne to dieťa. Nech si s ňou už žiadne nespraví, lebo tejto nekuká zo spôsobov nič dobré.

spongebob1
31. júl 2025
@moonlight1210

@spongebob1 cele to tvoje dokazovanie, ako uz teraz (v ramci fiktivnej situacie, ze by si ty bola na mieste autorky) vymyslas, ako by si vydrbkala so systemom a nech ti to skusia dokazat (a cim viac ti hovoria, ze by ti na to urady mohli prist a ty byt potrestana, tym hladas viac argumentov, ako by si ich previezla, beries to ako daku vyzvu, ako dokazat “sikovnost” - vsimni si to), vyznieva ako myslenie:
“No bola by som sprosta, keby som sa chovala ako poctivec.”

To asi nechces.

Lebo to je presne to, co ti, na ktorych v diskusii poukazujes, ze sa nechovaju poctivo, ale na hrane, potrebuju.
Ludi, co o sebe vedia, zeby toho boli schopni tiez. Tym potom (paradoxne) ich moralka brani prilis hlasno kricat, ze chovanie tych druhych je neferove.
Naopak, povedia, ze je to nefer, ale zaroven povedia nejaku obhajobu, napr. ze vsak tak robia vsetci a su aj horsie podvody. Zacnu poukazovat na niekoho dalsieho, snazia sa to zahnat do neutralu.

Tato “sikovnost” na nespravnom mieste sa obracia presne proti takym ludom, co by chceli ferovost a spravodlivost (boli by tak stastnejsi), ale sami nie su pripraveni ju vytvarat.

@moonlight1210 Poukazujem na to ako to vela mamiciek robi. Dostali skolenia od politikov, len s jednym rozdielom. Mamicky si prilepsia o 100-200E, kym politici o miliiony a este sa smeju.

spongebob1
31. júl 2025
@bebebi

@spongebob1 mýliš sa a hneď 2x, IP môže prísť aj bez podnetu a anonymný podnet nie je povinný preskúmať (je to na ich rozhodnutí, či anonymný podnet preskúmajú alebo nie). "Len tak" chodia najmä, aby sa predišlo nelegálnemu zamestnávaniu alebo aby preverili či je dodržiavané BOZP. Bola by si prekvapená, čo všetko u nás kontrolovali, strávili u nás celý deň. Problém videli napr. aj v tom, že máme uvedené, že sme nefajčiarske pracovisko a vonku na dvore bol jeden miniatúrny popolník, mimochodom prázdny. Kontrolovali komplet všetky "papiere" od pracovných zmlúv, cez knihu dochádzky až po dovolenkové lístky. A ako som písala vyššie, chceli nás prísť skontrolovať, keď sme boli na pracovnom výjazde v inom meste.

Práca na home-office je niečo úplne iné. Nemiešaj hrušky s jablkami.

@bebebi l Vela pozicii, napr. ITckari pracuju z domu. IP im moze max fukat 5dkg praskoveho cukru. IP chodi hlavne kvoli robotnickym profesiam.

bebebi
31. júl 2025
@spongebob1

@bebebi l Vela pozicii, napr. ITckari pracuju z domu. IP im moze max fukat 5dkg praskoveho cukru. IP chodi hlavne kvoli robotnickym profesiam.

@spongebob1 už som ti napísala vyššie, že home-office je niečo úplne iné. Nie, nechodí hlavne kvôli robotníckým profesiám, ja som robotnícku profesiu nikdy nevykonávala a boli u nás. BOZP musí byť zabezpečené kdekoľvek. To, že nerobíš celý deň na lešení alebo v bani alebo nepracuješ s nejakými ťažkými strojmi, ešte neznamená, že nemôžeš dôjsť k úrazu. Kľudne aj učiteľka sa môže trebárs šmyknúť na schodoch či úradníčku môže kopnúť prúd, keď si pôjde uvariť kávu. Hlavným dôvodom takýchto kontrol nie je vyberať pokuty (ako si zrejme ty myslíš), ale predchádzať ohrozovaniu života či zdravia zamestnancov.

No nič, strata času, ty máš skrátka svoju pravdu a o opaku ťa nikto nepresvedčí. @moonlight1210 ti veľmi dobre napísala, no ty si ideš stále svoje. Však keď ostatní kradnú tisíce, prečo by som ja nemohla kradnúť stovky? Presne kvôli takým ľuďom ako ty, to tak u nás vyzerá. A ešte budeš nadávať na vládu. Si taká istá zlodejka ako oni. Pre mňa je úplne jedno či ukradneš 5€ či milión - zlodej bude vždy zlodejom.

zuzanockamt
1. aug 2025
@spongebob1

@spongebob1 IP chodí kade tade, kdeže len robotnícke pozície.

selena_luna
1. aug 2025

@spongebob1 ip dokaze kontrolovat aj HO, od toho, co ma zameatnanec v zmluve a ako vykazuje odpracovane hodiny, po to, ci ma pri praci s pc kazde 4 hodiny pauzu, ci ako zamestnavatel chrani citlive udaje ak ma k nim zamestnanec vzdialeny pristup. Dokonca mozu kontrolovat, kedy mal pracovny notebook reviziu, ci nahodou nemoze zamestnanca zranit. Tolko k 5 gramom cukru, co ti inspekcia fukne ako zamestnavatelovi spat.

spongebob1
1. aug 2025
@bebebi

@spongebob1 už som ti napísala vyššie, že home-office je niečo úplne iné. Nie, nechodí hlavne kvôli robotníckým profesiám, ja som robotnícku profesiu nikdy nevykonávala a boli u nás. BOZP musí byť zabezpečené kdekoľvek. To, že nerobíš celý deň na lešení alebo v bani alebo nepracuješ s nejakými ťažkými strojmi, ešte neznamená, že nemôžeš dôjsť k úrazu. Kľudne aj učiteľka sa môže trebárs šmyknúť na schodoch či úradníčku môže kopnúť prúd, keď si pôjde uvariť kávu. Hlavným dôvodom takýchto kontrol nie je vyberať pokuty (ako si zrejme ty myslíš), ale predchádzať ohrozovaniu života či zdravia zamestnancov.

No nič, strata času, ty máš skrátka svoju pravdu a o opaku ťa nikto nepresvedčí. @moonlight1210 ti veľmi dobre napísala, no ty si ideš stále svoje. Však keď ostatní kradnú tisíce, prečo by som ja nemohla kradnúť stovky? Presne kvôli takým ľuďom ako ty, to tak u nás vyzerá. A ešte budeš nadávať na vládu. Si taká istá zlodejka ako oni. Pre mňa je úplne jedno či ukradneš 5€ či milión - zlodej bude vždy zlodejom.

@bebebi Zlatko, ja mam skusky BOZP vykonane v decembri. Staci takato odpoved?

tiika
1. aug 2025
@spongebob1

@spongebob1 to je super a gratulujem ti. IP nepreveruje len dodržiavanie predpisov BOZP, to je vsak jasne. Kontrolujú aj prac.zmluvy, dochádzku, ostatne náležitosti prac.práv.pomerov a dodržiavanie ďalších predpisov.

selena_luna
1. aug 2025
@spongebob1

@spongebob1 vsetkym damam tu je uplne jedno ci mas alebo nemas bozp. Podstatou debaty s tebou je, ze si vztah zamestnavatel- zamestnanec predstavujes ako hurvinek valku a naivne si myslis, ze stat ti nic nemoze. Aj inspektorat, aj financna sprava ( a aj organy cinne v trestnom konani, ked riesia podvody) maju ovela viac moznosti na kontrolu, ako si zjavne vies predstavit.

majka2
1. aug 2025

@anonym_autor tu no a čo na to syn. Keby chcela zamestnať a povedala by aspoň že tie odvody si bude platiť no nech to para tlačí ale výbuch máte zamestnať a ešte aj platiť odvody z a niekoho koho nezamestnavate? Fu no zaujímavé ja by som si ich zavolala oboch a priamo pred synom by som o Tom začala hovorit.

muchotrafka298
1. aug 2025

Ja si myslim, ze toto je zas fejkova tema, aby nebola letna nuda.

marca12
1. aug 2025
@anonym_autor

Ja naozaj nemam problem kupit vybavu dat na ucet skratka je to moje vnuca ja si ho rozmaznam a dam vsetko potrebne , ale toto mi pride naozaj zcestné taketo jednanie....Manzel tiez nesuhlasi a navrhol za nimi zajst a konfrontovat ju priamo pred nim a prebrat to

@anonym_autor Tiez by som to takto urobila. Ist k nim,lebo ak by boli u vas,mozu sa zdvihnut a ist prec. A pekne pred obidvomi povedat,co sa udialo. A ze si neprajete podobne vyhrazky a manipulaciu v rodine. Vasa rodinu spolu vzdy drzala a taketo praktiky sa u vas nedeju. Neskor by som sa osamote porozpravala aj so synom. Toto musi zastavit hned na zaciatku,inak ho stratite. Kde ten rozum nechal,takuto harpiu si zavesit na krk.

victory1
2. aug 2025

V duchu len hlavou krutim..u nas je opacne garde. Ja podnikam, byvam mimo svokry,ale chodime tam casto,lebo muz jej pomaha na dome a v zahrade. Ja robim "vikendovu kucharku", ona sa hrncov nechyti.
A pred par rokmi som prispela na komin, potom na drevo,naposledy kupila stiepacku na drevo...
A pred par mesiacmi zahrala hystericke divadlo,ze ona nema z coho zit.../podotykam,ma cez 700 eur dochodok a naklady na dome su 40 eur za elektriku/...
...a to bola posledna bodka,moja penazenka sa zatvorila,navzdy.

vecicky1805
2. aug 2025
@anonym_autor

@sense ona tvrdi ze staci 90 dni ale tak nesledujem to ani som si to nestudovala kedze nemam v plane na to kyvnut...
Miestami si myslim ze ja som ta potvora ktora nechce pomoct ale zas preco by aj ?
Keby bola mozno ina situacia ale aj to nie takymto stylom, ved to kam by sa Slovensko pohlo keby toto zacal robit kazdy..Ja zasnem..

@anonym_autor svokra ešte niesom, nevesta áno, svokru nemusím, v skratke napíšem že pravdu máš teraz Ty..ani nemusím písať prečo.

anonym_c0d076
2. aug 2025

@anonym_autor akú radu, či nazor očakávate? Mne svokra ani nekočíkovala deti, ani nikdy nestrazila. Povedala mi, že ona svoje deti vychovala, ak čakám ja dieťa, nech si ho zaopatrim a vychovám ja. A v podstate je to tak. Nikde nie je napísané, že vy musíte zabezpečiť vnúča. Dieťa bude mať matku aj otca. Nenechajte sa manipulovať, tiež ste nikdy nič nedostali zadarmo. Keď sa dieťa narodí, do života mu založte nejaký sporiaci účet s vkladom, nech si to ono samo vyberie v dospelosti. A samozrejme k sviatku mu tam vkladať niečo. Prečo by mala ona rozflakat vaše ťažko zarobené €?

janababana
2. aug 2025

@anonym_autor kolko ma to ziena rokov? A druha otazka co sa mi natiska, ako si mohol vas syn najst takuto? Ak je z rodiny, kde sa peniaze zarabaju nie najlahsou cestou, tak nechapem, ze si nasiel takuto

senta_sofia
2. aug 2025
@janababana

@anonym_autor kolko ma to ziena rokov? A druha otazka co sa mi natiska, ako si mohol vas syn najst takuto? Ak je z rodiny, kde sa peniaze zarabaju nie najlahsou cestou, tak nechapem, ze si nasiel takuto

@janababana pisala to tu, zda sa mi, ze 27. Syn sa vybral inou cestou, nepodnika s nimi.

janababana
2. aug 2025
@senta_sofia

@janababana pisala to tu, zda sa mi, ze 27. Syn sa vybral inou cestou, nepodnika s nimi.

@senta_sofia dakujem 🙂 tu druhu cast som skor myslela tak, ze deti z rodin, kde peniaze nepadali z neba (dedenim, ketasenim a pod.) tak si viac vazia pracovitost, a cudujem sa, ze on su najde babu co nepracuje a ani pracovat nechce.

dismonika
2. aug 2025
@aurora33

@anonym_autor nevedta je neskutočná brzda

@aurora33 ináč by som ju nazvala

aurora33
2. aug 2025
@dismonika

@aurora33 ináč by som ju nazvala

@dismonika ako?

iwesska
2. aug 2025

Tomuto manzelstvu nedavam dlhu zivotnost. Po narodeni dietata to estelen zacne. Asi ma pipku zo zlata,lebo ozaj neviem,cim inym by mohla rozumneho chlapa ocarit.

lapersefona
2. aug 2025

Nevesta bude zrejme veľmi pekná žena keď ho tak obalamutial

anonym_8fc202
2. aug 2025

Život je nespravodlivý. Keď je dobrá nevesta, tak je na hovno svokra. Tu to vyzerá na dobrú, veľmi dobrú svokru a úplne na hovno nevestu ☹
@anonym_autor

lily8
2. aug 2025

@anonym_autor asi by som si s nou nastavila hranice a je dost drza a ak ustupite bude sa to stupnovat. Ak ma naroky na kadernika a podobne nech si na to zarobi a ak nikdy v zivote nerobila kto vie ci nema aj dlh v zdravotnej poistovni lebo platit si to musi a pochybujem ze je na urade prace. A staci jej platit odvody 90 dni pred myslim z nejakeho 3000€ platu, aby dostala nsjvysiu matersku to je vyse 2000€.

hellionka
2. aug 2025

Zamestnanť ju po materskej by bol riadny krok vedľa. Náhodou od nej aj budete vyžadovať prácu a to človek bez akejkoľvek pracovnej morálky bude znášať ťažko. A už vôbec opisovaná nevestička. Budete za najhorších. Nerobte to …

anonym_6557fa
2. aug 2025

@anonym_autor za mne len taká rada pre teba. Ja som pracovala 10 rokov z toho 2 podnikala keď som si takto chcela klamlivo navýšiť matersku na maximum zaplatila som odvody dokopy 4200€ tých 90dni ako uvádza tvoja nevesta a teda nebolo zo až take okaté keďže som pracovala a mala ja firmu ale výsledok im tam v poisťovny chýbal niake 2 dni neviem možno chyba mojej účtovnícky alebo čo ale ja som bola presvedčená že všetko bude ok výsledok matersku som nedostala poisťovňa mi to zamietla po 2 odvolaný poslali dopis ohľadom toho , že ak sa znova odvolám pôjdeme súdnou cestou. Výsledok ľahšia o 4200€. Ale boli to moje peniaze ok ale aby ty si riskovala niečo čo si s mužom budovala koli rozmaznanej drzej princeznej ? To určite nie… to nie je pomoc a pokial je ona takáto zlá išla by som na ňu priamo pretože očividne má pocit, že si to môže k Vám dovoliť slušne a razne by som jej vysvetlila a stanovila hranice. Snáď sa nenechas vydierať od niekoho a posadila by som si syna ktorému by som to tak isto vysvetlila. Ako rodičia samozrejme chcete byt nápomocný pre svoje dieťa a vnúča ale nie pre niekoho kto sa správa ako Vaša nevesta. A ak ju nevie ukorigivat on tak musíte vy ako jeho rodičia lebo z kože zoderie aj Vás

darijja
2. aug 2025
@anonym_autor

Ja naozaj nemam problem kupit vybavu dat na ucet skratka je to moje vnuca ja si ho rozmaznam a dam vsetko potrebne , ale toto mi pride naozaj zcestné taketo jednanie....Manzel tiez nesuhlasi a navrhol za nimi zajst a konfrontovat ju priamo pred nim a prebrat to

@anonym_autor odvody by vas stali takmer 5000e pre maximalnu matersku. A na matersku musi mat 270dni nemocenskeho poistenia.

luckabj82
2. aug 2025
@janulka182

@jablkovastrudla vsak pisem, ze by som jej pomohla s tym zamestnanim, nech ma matersku (aj ked druha vec je, ze jej to nevychadza), ale s tym, ze tie odvody nech si plati sama.

@janulka182 nemá idrobenych 270 dní, takže s čím jej majú pomôcť?

mandarinka555
3. aug 2025

@anonym_autor Radšej nerieš, lebo tieto vychcané ku*** si obmotajú chlapa sexom...Je to smutné, ale skutočné! Nie nadarmo sa vraví, že debilovi "spadol" mozog do gatí, že?

evkatk
3. aug 2025

Z jej strany je to vypočítavosť. Možno aj tá svadba. Veď synovi sa otvoria oči, len aby nie veľmi neskoro. On vie o jej požiadavkách? Predovšetkým treba vysvetliť synovi, že vy nemôžte dávať plat len tak pre nič. Dopustili by ste sa podvodu a mohlo by to mať následky aj pre firmu. Minimálne by ste zaplatili tučnú pokutu v tisíckach a čelili trestnému stíhaniu. Určite by sa našla "ochotná duša" ten pracovný vzťah nabonzovať. A odvody ročne tiež vyjdu na nejakú tú tisícku. Ak potrebuje peniaze na svoje potreby, tak nech zarobí na ne. Ak nie, nechty si môže od zlosti aj poobhrýzať. Synovi ak nevadí, že nepracuje, tak nech ju živí a platí jej všetko. V žiadnom prípade ich nedotujte. Len tým uškodíte svojmu synovi a ona bude stále náročnejšia. Nech sa mu otvoria oči aj keď za tvrdých podmienok, ale je to k jeho dobru. Teraz sú to jej požiadavky, ak bude dieťa, môže to prerásť aj na vydieranie.