Návštevy v nevhodnom čase
ahojte ako riešite keď sa ku vam dovali navšteva v čase večere alebo obeda ??? Hlavne keď neviete že prídu, vy ste ich nepozvali k sebe na večeru… Len zrazu zahlasia že sú v našom meste tak sa zastavia. A presne prídu v takom období večere medzi 17-19tou, čize samozrejme už aj im vyložím večeru lebo my večeriame.. Je mi to divné. A ani nepovedia nič ze nechystaj nie sme hladní a ani neprídu pomôcť 😀 Vyslovene vidno že čakajú na jedlo. ako sa zachovať k takej návšteve ? Nedať im nič hladovať do 22:00 a čakať kým odidu? 😀😀 No vyslovene mne by to bolo blbé chodiť k niekomu v obeobí obeda / večere….
@autorka pokial naberies odvahu (alebo skor ti prasknu nervy) a vyriesis tebto problem, tak zatial navar napriklad tukozrutsku polievku a ponukni 'hosti'. Taktiez by som zvazila nejake dietne / skoro nejedle recepty. A nechaj muza nech sa stara o navstevu.
A tiež to už vidím inak s tým varením, nie že obedy nie sú dobré, ale že manžel skrátka vždy vyžaduje mať navarené komplet menu.
žena, ty sa potrebuješ NASRAŤ! Ja som vytocena total za teba, aj keby som nemusela variť, ale ze si nemôžem dať vanu, prečítať knihu alebo robiť čo chcem - no drblo by ma už po piatej návšteve.
Ak by ma chlap ťahal z vane, že je to nezdvorile a je hladný, asi by som ho tam utopila😄
Už ti tu napísali veľa spôsobov, ale najlepšie je to riešiť na priamo. Žiadne okolky. Lenže na to ty nemáš povahu. Takže len omáčky a výhovorky, kým nepochopís, že ústa sú aj na to, aby povedali nie.
Co budeme jesť, sme hladní - no a čo ste sa nenajedli v auparku?
Kľudne by som si zobrala svoju porciu do obývačky, pred nimi sa najedla a posunula im lístok do restiky s donášku, nech si objednajú.
A prečo vlastne ti vadí ich ohováranie? Tak ty máš byť gazdinka, a tvoja svokra je co za gazdinu keď furt chodí vyjednať a deťom nedonesie buchty na pečené?
Keď vidím, že mužovi zvoní telefón, predbehnem ho, hovor vypnem a zatiahnem ho do spálne.
Kúp si nové prádlo, pred tým, než prídu hostia, ukaz mu ho, že sa tešíš na večer, keď odídu. Ci by vydržal štyri hodiny sedieť.
V prvom rade si porieš muža - on musí pochopiť, že varenie a Hostenie nie je len ženská praca. On každý deň kosi a rube drevo, či každý deň stavia garáž, každý deň opravuje auto a maľuje?
A nechápem, prečo keď si chcem pozrieť film, by som mala z vlastného domu utekať, lebo tam nechcem návštevu. Áno, keď nemáš nervy, treba sa zobrať z vlastného preč, kým. Nepochopia.
Ale už ti tu písali všetko. Dohodni sa s kamoškou, akonáhle zavolajú, nech príde aj kamoška, ty sa s ňou zober druhej izby a muž nech si ich hostí sam.
Véd je toľko možností, bud kreatívna. Nevar na dva dni, navár iba pre vás, dve porcie, a keď budu pýtať, tak im odporuč dobrú restiky maximalne. Alebo rovno po robote sa chodíme niekam najesť, s mužom posedieť.
A keď už sú u vás, a ty varis, tak nech aspoň pomôžu - no nerátala som s vami, idem navariť aj pre vás, pod mi Lenka pomôcť naskrabat zemiaky, aspoň ta variť naučím, to musí každá gazdinka vedieť. Hybaj Peto naklepat rezne, mam dve ruky len, vás je tu toľko, hádam nebudete len pozerať, ved priložte ruku k dielu, však už ste tu jak doma. Véd rodina si ma pomáhať. Umy Jožo riad, nech mam kde servírovať pre toľké hladné krky.
Fakt toľko dobrých rád tu baby popísali, že sa len budem opakovat:
Co si varila? Čože vám budem hovoriť, také dobré bolo, že sme už zjedli, mame chlieb s masťou a cibuľou ak chcete.
Alebo im nukat to isté, zakaždým nedovarene/prevaréne cestoviny s najlacnejším kecupom- ze si zla gazdinka? No muž mal iné, sviečkovu, hovädzina, s vami som nerátala, to len teraz narychlo.
Ale v živote stretneš ešte veľa ľudí a bude Len dobre, ak sa čím skôr naučíš povedať, že sa ti niečo nepáči. Co ti je prednejšie? Aby si bola v očiach druhých dobra gazdinka? Alebo vlastný kľud? A ak už chceš byť taká dobrá gazdinka-pri každej ich návšteve by som vytiahla vedro s handrou, raz umyla okná, raz vytiahla žehličku - ale nie ísť do inej izby,rovno pred nimi.
Prepáčte, ale nemôžem sa vám toľko venovať, však si pohovorte s Jožkom, to viete, správna gazdinka ma furt doma robotu, nemôže po kávičkah vysedávať.
Čítala som len po 7. stranu, ak teda potrebuješ len nejaké potvrdenie toho, že takéto návštevy sú mimo, tak áno, sú. Je rozdiel sa ako rodina často navštevovať, zastaviť sa na kávu, hoci aj to môže byť obťažujúce , ak sa to deje pravidelne, často a jednostranne, ale chodiť neohlásene v čase hlavného jedla - obed, večera - je chrapunstvo.
Ahoj nečítam celú diskusiu, na návštevy takého typu a pohostenie, si buď zvykneš a neskôr tvoj muž uvidí, že to nie je až tak v poriadku...
Ako dlho ste spolu, aké témy máte keď je u vás návšteva, je tvoj muž šťastný, keď sú u vás?
Toto si zodpovedaj, mozno ho žiadas niečo, co on nevie pochopit...
Môj tip, urcite by som to aspoň raz vyskúšala, navarím veľa, stále, keď sa nezje mám na druhy deň. Ak príde návšteva v ten druhy deň kedy dojedate zo včera, objednás pizzu, atď, pre vás.
Áno stojí to peniaze...mužove, vaše.....
Potom prídu zas, naložís jedlo s radosťou a muzovi povieš ze ti prišiel parfém, topánky....
.... Pozvi aj tvoju rodinu na večeru... V chladnicke maj stále šunku, salamu, syry, zeleninu. Koláčik mozes upiect cez týždeň.... Proste peniaze minut, nic neodlozit, potom prispej na charitu, adoptuj si dieťa z Afriky....máš kopec moznosti... máš radost robit radost aj sebe...
A najlepšie ak budeš milá, upravená...
Uvidis ci to muž utiahne...
A to ešte asi nemáte deti....
Drzim palce.......
Ja uz ani neviem, co ti na to…asi len, ze ste mali zacat byvat spolu uz pred svadbou a potom by mozno k tej svadbe ani nedoslo..ak by ma moj muz po celom dni vytiahol z vane, lebo je hladny, utlkla by som ho valcekom na cesto. Muz a ty by ste mali stanovit hranice, rodina/nerodina. Podla vsetkeho vsak pupocnu snuru on nevie prestrihnut a ty nevies otvorit usta a povedaj, moj dom, ja som tu gazdina a tu platia moje pravidla.
Ahojte, tak zatial neprisli, ozvem sa s vyvojom situacie ked zas pridu.
odpoviem na par prispevkov - deti som mala nasackovane tu najma cez prazdniny. Svagrina je farma firma reprezentantka, ja presne sa ani nerozumiem co robi, beha kade tade, nema nejaky fixny cas. Jej muz robi na homeoffice. Teraz ked uz je skolsny rok, tak sa furt dotrepali cez vikend. A co som zistila po rodine tak vzdy je to striedacka, bud su u nas, alebo u jej rodicov, alebo u jeho rodicov.
- Ano sme vychod, ano je to tu tak zauzivane, ano muz je presne z takej rodiny
- Ako citam, voacere zeny tu mate skusenosti s bandou vystupujucou z auta uz pred domom na navstevu😀😀
- bavila som sa o tom a kolegynou, ta mi povedala ze dokonca susedkyne deti k nej chodia jest na obed, schvalne ich posle k nim sa hrat okolo 10tej a je u nich az kym sa nenapbeduje. To je tiez dost, cudzin detom varit - a rodicom to vobec nevadi. Tiez
- moja taktika bude : vobec nevarit, absolutne, nastava dietny rezim, povedala aom muzovi ze ai potrebujem oddychnut, cize len sicha vecera alebo ked chce teplu nech si objedna.
- potom napisem ako sa to dalej vyvija, mozno sa nam aj kavovar pokazi 👌
Ked chodia teraz hlavne cez vikendy, tak netreba sediet doma a varit ale treba ist s muzom na vylety, ved je pekne pocasie
Haha ..kávovar sa pokazil,horáky aj rúra.
To by som inak nedala 2x do týždňa hostiť + na víkend keby došli,to by som ich asi vyhodila..normálne mám husiu kožu z toho ešte v sobotu ich mať na krku a keby si muž nedal povedať , išla by som na bicykel na 3 hodiny..Raz som mala takého chalana - jeho mama že: "mala by som variť,ale idem sa bicyklovať.."
Čiže ty toto reálne zažívaš,to neni vymyslené? No mám dosť .Ako sa poznám, dostala by som hysák..koľko rokov to trpíš? No ja by som to asi mesiac a potom mala vážnu debatu s chlapom
@0silvia0 presne tak. Ako ak by to prerastalo už nejakú tú únosnú mieru, normálne by som im povedala, že nemáme čas ani nič doma, tak proste inokedy. Ako nebolo by na škodu im povedať, že by bolo fajn, ak by sa nie že nahlasovali dopredu, ale dali vedieť a vy uvidíte, či budete mať čas a hlavne chuť
Ale mužovi vysvetli, prečo- že návštevy sú už neúnosné.
no som zvedavá, ako sa to vyvinie. oni asi nebudú z tých, že ak im to aj povieš, tak to pochopia hneď na prvú šupu. ale nevšimla som si nikde či si písala, ako sa k týmto návštevám stavia manžel
No zaujímavé ako to obmieňaš podľa toho kto sa čo opýta. Doteraz chodili cez týždeň a boli u Vás už o 16-tej a keď som apelovala na deti a školský rok, tak zrazu chodia cez víkendy. Toto je jasne umelo vytvorená diskusia 👎
Nehovorím, že takto ľudia nemôžu fungovať, ale tuna je viac vecí pritiahnutých za vlasy. Už to radšej ukonči, 16-strán je vcelku dosť. Vymysli teraz niečo nové.
Uprimne, ja tej taktike nerozumiem. Namiesto toho, aby ste s muzom odkomunikovali jasne, ze navstevy len ohlasene a len ked pozvete/ked vam samopozvanie po dohode casovo vyhovuje, prestanes radsej varit a budes o suchom chlebe, aby „pochopili“. To je take nezrele, rovnako ako vymyslat si, ktory spotrebic sa mi pokazil, ci sa niekde skryvat v praci/izbe/…inde. Ked po celom dni pridem z prace, chcem jest chutne, teple jedlo. Bezne mi tu susedka posiela deti, uplne bez problemov milo zatarasim dvere a poviem, ze v nedelu mozu prist na kolacik, teraz nemam cas a nejde to. U nas bola podobna situacia, ked sa narodilo dieta-prepadovky, 4-hodinove navstevy: susedia, svokrovci, kamosi…no masaker. No velmi, veeelmi skoro som razne so povedala, ze toto si ja neprajem, ze tato teda nie…v opacnom pripade im synacika doveziem natrvalo spat k mamicke. Jasne, ze to nebolo prijemne, jasne, ze bol stres, no stalo to za to.
Autorka, 16 strán diskusie a nič si si z toho nezobrala. Tebe naozaj niet pomoci. Lebo ty sama nechceš. Nielen, že nepovieš nič návšteve, ale ešte aj vlastnému mužovi povieš, že nebudeš variť, lebo si chceš oddýchnuť?! Čiže budeš lenivá už aj v jeho očiach. A zoberie to tak, že teraz nevaríš, lebo oddychuješ, ale nabudúce teda čaká, že už budeš oddýchnutá a zase budeš okolo nich kmitať. Ani suché večere neriešia problém. Aj to suché treba nachystať, nakrájať, naservírovať. Keď príde návšteva a budete mať suché, dajú si suché a ty im to nachystáš a donesieš až pod nos. Ako si si pomohla? Nijako. Práve naopak, prídu aj tak, vyjedia ťa aj tak a ešte ťa aj ohovoria, čo si to za gazdinú, že máš "len" suché a nie polievku, hlavné jedlo, prílohu, šalát a dezert. Aspoň mužovi treba povedať pravú príčinu a to, že ťa to obťažuje, že vás využívajú, že ich nepozvané pričasté návštevy ťa obmedzujú a nevyhovujú ti, že to ide do peňazí, o tvojom čase v kuchyni ani nehovoriac...
A ešte aj ich deti si beriete na prázdniny?! Veď chodíte obaja do práce! My si tiež berieme synovca na prázdniny, na 1 týždeň. Ale za to si potom švagrovci berú tiež na týždeň nášho syna. A celkovo, aj návštevy máme úplne vyvážené. Keď ideme my k nim, najbližšie idú oni k nám. Hentí vaši len vyžierajú všetkých naokolo. A tvoje riešenie je, vymyslieť si výhovorky a vykrúcačky, len aby si to nemusela riešiť priamo. 🙄👎
@h2 presne…a to uz vidim, ako sa k nim nastahuje cela rodina, ked naozaj budu mat dieta. Budu jej ho brat, budu jej davat nevyziadane rady, budu s nou robit, co chcu…a muz tiez. Tak aby som si nenavarila chutnu veceru kvoli strachu, ze pride navsteva🙈. Ak sa mi predsa nieco nepaci, musim to jasne odkomunikovat-ano, aj za cenu, ze sa druha strana urazi. Vola sa to asertivita a je to dolezite, pre pokojny zivot…
Pre priklad, s muzom a dietatom ideme na dovolenku, ked sme to telefonicky oznamili svokrovcom, bookli bez nasho vedomia (je to v blizkosti ich bydliska), dva dni pre seba, ze ved tam „budeme spolu“. Hned na to im zavolal muz, ze mozu sice ist kam chcu a kedy chcu, ale toto je nasa spolocna rodinna dovolenka, mame svoj program a nech teda necakaju, ze budeme 2 dni travit s nimi, kedze to nebolo ani v plane, ani dohodnute. Pochopili, stornovali a na oplatku u nich stravime PO dovolenke vikend.
@momi1_1 Jej hlavný problém je to, že ona im to v živote nepovie. Lebo chce byť za dobrú. Nechápe, že tým nie je za dobrú, že nikto si nepovie "Tá Janka je taká dobrá a milá, vždy nám dá najesť a nikdy nás nepošle preč!" To im ani nenapadne! Skôr je to tak, že prídu domov z práce, chladnička prázdna, tak vyrazia na návštevu k bratovi, veď ten sa vždy poteší a je uňho tak dobre, aj deťom sa tam páči. Na jeho ženu si nikto ani na pol sekundy nespomenie. Veď načo sa zaoberať obslužným personálom?! Muž má k tomu rovnaký prístup. "Prišiel brat s rodinou, bude zábava, dobre sa najeme, vypijeme si..." Nerieši, ako sa jedlo zjaví na stole, to nie je jeho problém.
ja to tak mam ale ja pozyvam a nemam rozumuuuu
ja to iste ale robim si to sama, volam deti ku nm aby sa moje mali s kym hrat, ked neviem o com sa s ludmi bavit tak ich pozvem, muz robi super kavu, ja im dam svoje jedlo tak co by nechodili? a obi ma nepozvu a mne sa ani nechce! 🙂
tvoj muz sa este nenastval? moj hej ze som mother Therese…nasa chyba chceme sa moc pacit, nevazime si same seba…ja napr mali sme navstevu a ja vo vani…whatever…napisala som im ze som unavena

Moja kamaratka ma tiez caste neohlasene navstevy…Jej muz pochadza z mnohodetnej rodiny, cize mu podobne spravanie tiez nepride divne…Napriklad: kamoske sa narodilo prve dieta, v den, ked sa vratila s babom z porodnice prisli na navstevu svokrovci a svagor. Podotykam, ze kamoska bola po cisaraku a dietatko sa narodilo so zdravotnym problemom, s ktorym nik dopredu neratal. Cize okrem fyzickeho vycerpania a bolesti, mala kamoska co robit po psychickej stranke. A netreba zabudat na novu situaciu - mame doma novorodenca, takze aj bez navstev mam co robit…och
A teraz cez prazdniny kamoske zavolala svagrina, ze k nej pride na prazniny so styroma detmi (volala v nedelu a v tu istu nedelu aj prisla 😁😭)…zdrzala sa 5 dni! Cize kamoskine deti museli prepustit bratrancom svoje izby, nemali sa kde hrat, nik na ne nebral ohlad (ze su to malicke deti, ktore maju nejaky rezim)…Ano, nejde mi do hlavy ako je to mozne, ale deje sa to 🤷🏻♀️
Na teba, autorka a aj na kamosku mam naozaj nervy, ze sa neviete zastat samych seba. Netraba rodinu urazat, hnevat sa, nadavat im. Normalne im poviem, “Som rada, ze sa u nas citite dobre, ale ja potrebujem byt po praci len sama, s muzom. Chcem mat pokoj, vylozit si nohy, len tak kukat do blba alebo si ist zabehat. Nechce sa mi stale vyvarat, ideme s muzom do mesta, tam sa najeme. Pozyvame vas na navstevu - prva nedela v mesiaci. Pridte po omsi, budeme mat spolocny obed. Dakujem, tesime sa na vas.”
Inak to nevidim, len normalne povedat, ze sa ti proste nechce stale len varit, hostit a rozpravat. Ved ako komu by sa chcelo???