icon

Návštevy v nevhodnom čase

16. sep 2023

ahojte ako riešite keď sa ku vam dovali navšteva v čase večere alebo obeda ??? Hlavne keď neviete že prídu, vy ste ich nepozvali k sebe na večeru… Len zrazu zahlasia že sú v našom meste tak sa zastavia. A presne prídu v takom období večere medzi 17-19tou, čize samozrejme už aj im vyložím večeru lebo my večeriame.. Je mi to divné. A ani nepovedia nič ze nechystaj nie sme hladní a ani neprídu pomôcť 😀 Vyslovene vidno že čakajú na jedlo. ako sa zachovať k takej návšteve ? Nedať im nič hladovať do 22:00 a čakať kým odidu? 😀😀 No vyslovene mne by to bolo blbé chodiť k niekomu v obeobí obeda / večere….

0silvia0
16. sep 2023

A to obaja robite v tej istej praci? Ci vsade vo vasom meste varia slabo a nechutne?
Mne sa zda ze prikladate privelky doraz jedlu a tomu, co o vas rodina povie. A ked o tebe povedia, ze si nahovno gazdinka, ze sa nestaras o ich synacika ako sa patri, ze nehostis poriadne navstevu, tak co? Muz ta opusti? Svet sa zruti? Ved nezijes v minulom tisicroci🙄

diavant
16. sep 2023

Ked sa deti spytaju co budu jest tak sa spytaj svagrinej A ozaj co dnes mate na veceru? Pre inspiraciu.

ann092
16. sep 2023

Nuž mne by takéto nečakané a časté návštevy extrémne vadili, hneď by som to povedala mužovi či by sa mu to páčilo alebo nepáčilo… a povedala by som to na rovinu aj tej návšteve… buď si to uvedomia alebo neuvedomia… mozes sa vykašľať na to, čo si budú o tebe myslieť..

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2023

Ja budem radsej ohovarana a budem si kazdy vecer doma robit co chcem a jest vtedy, kedy chcem. Takze ja by som toto uz davno mala vyriesene a nepytala by som rady ako to zaonacit, ja by som bola priama.

summer23456
16. sep 2023

Autorka vy musíte byť na Tom finančne veľmi dobre. Každý týždeň je tu príspevok ako ušetriť na strave a čo variť, aby to bolo aj zdravé aj lacné, ľudia rátajú každé euro a vy chovate svagrovu rodinu. Vieš koľko vás to finančne ľudí stáť viac? Asi ste dobre za vodou,keď vám to nevadí.

mamamasama
16. sep 2023

Základom šťastného života je asertivita a ignorácia toho, čo si o mne kto pomyslí. Týcho "kamarátov" by som uzemnila už po jednej návšteve. A vlastne by som ich v čase večera ani nepustila do bytu.

ann092
16. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl ja presne tak isto… tiež sme mávali časté návštevy krstných môjho dieťaťa, dlhé návštevy, vždy tu bývali minimálne 3 hodiny… a priamo som im povedala, že nech sa nehnevaju, ale ja si potrebujem aj oddýchnuť, aj si porobiť doma, že nemam náladu na také dlhé a časté návštevy… rešpektujú to, veľmi dobre spolu vychádzame

skodulienka
16. sep 2023

Skusila by som aj financne vycislit, ze kolko vas taketo navstevy stoja a ukazala to muzovi, ze ci mu nevadi, ze takto napr. 200 eur mesacne vas to stoji

simona92101
16. sep 2023

Ktory sudny clovek pride o 21:00 na navstevu???.u nas je to jednodyche,vypnute zvonenie,domovy vratnik s kamerou na tichy rezim.mame 2 male deti,o 20tej su uz v posteliach,navstevy neprijmame

alickapusinka
16. sep 2023

Stane sa že boli náhodne vo vašom meste a prišli tak dobre dajme tomu. Ale aby ma chodili vyžierať 2 krát do týždňa bez ohlásenia .Dovi dnu by som ich nepustila. Potraviny drahé ak sa chcete najesť musíš ísť peniaze zarobiť teraz to pripraviť tiež plyn, voda, elektrika nie je zadarmo. Energia a čas. Chcú ušetriť prídu. Mňa by nikdy nenapadlo sa trepať k niekomu o 19:00 podľa mňa vedia že vtedy jete chcú ušetriť prídu. Hnala by som ich žiadne také na rovinu by som im povedala nie nič vám nedám ani vám neotvorím. A nech sa urazia ich problém nie tvoj. S takými ľudmi musíš jednať na rovinu. Normálny človek sa nejde najesť na večeru k príbuzným. Manžel nech povie na rovinu ak si slabá že nepovieš to a drzo a razne budú robiť toto vždy.

alickapusinka
16. sep 2023

@simona92101 presne máš pravdu normálný človek ide na navštevu cez deň.

summer23456
16. sep 2023

Autorka ja už mám pocit,že toto je vymyslená téma alebo ty si s prepáčením mimo. Úplne jednoducho sa to dá vyriešiť, aké ty máš na všetko výhovorku. A ináč,keď ste dvaja a ideš variť, tak snáď máš mäso nachystané pre dvoch, či vždy máš k dispozícii aby sa najedli ďalší štyria ľudia? To by ste jedli potom tri dni. Tak si zober,koľko vás to finančne stojí navyse

alickapusinka
16. sep 2023

tak ak to nie je také jednoduché tak načo chceš riešiť problém. Vlastne ani žiaden nemáte. Na jednej strane Ti to prekáža a na druhej ich pustite lebo sú z rodiny z blízkej no a čo že sú z rodiny.

mishka81
16. sep 2023

Autorka, im to viditelne nedochadza. Ked sa decka opytaju co budu jest, tak im treba povedat, ze to co maminka doma navarila. A rodicom vysvetlit ze nie si restauracia s dennym menu, chcete maj aj sukromie a ked chcu jest tak 5,50 porcia.

summer23456
16. sep 2023

Čo robí tvoj ľud, kým ty varíš? Zjavne sedí na gauči a čaká na večeru a vykecava so svargrovcami.

minenkak
16. sep 2023

Ale tak ak to vadí tebe a nie mužovi tak to povedz ty,alebo nech ich obskakuje manžel

denithestrange1993
16. sep 2023

Autorka vies co je stanovenie hranic? Povedat co sa ti nepaci,co ta obtazuje,zatazuje a cez to nejdes ani keby mal prist sam papez na neohlasenu veceru. Na tvojej az prehnanej dobroduchosti sa prizivuje cela rodina od manzela,cez svagrovcov az po svokru. Ked sa im nepostavis este budes robit preventivne 4x do tyzdna kolac,lebo co ak pridu...Ty nechces,aby bol hriech v rodine,ale sama si zatlkas svoj vlastny kriz. Ak nie si teda asertivny typ este su tu vyhovorky - som na teambuildingu,isli sme do kina,som na pohotovosti,sla som s kamoskou na kavu...inak co ti tvoji svagrovci nosia na revanš? Dufam ze aspon blbu bonbonieru,ked ani to nie tak gratulujem,nie si hostitelka ale vyvarovna.

januska12323
16. sep 2023

Komu niet rady tomu niet pomoci.

alickapusinka
16. sep 2023

poznáš také že zamknem dvere vypnem zvonček a nech zvonia nie si doma. Ale TY im otvoríš lebo čo by povedala rodina no nič. Tak trp var dalej. Neverím že niekto má covid a oni pozerajú u mňa televízor.

babulkomale
16. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl nehovorim ze sa neda. Ale ze takito to casto maju takto.

babulkomale
16. sep 2023

@mishka81 pridaj moja, pridaj. Plus prirazka za domace 😃

mishka81
16. sep 2023

@babulkomale jj, tak teda detska porcia 5,50 :D ako celkovo tu nic ine nepomoze, len doslova nadrzovku im povedat

dskjhfdlkdjhl
16. sep 2023

@babulkomale hej, ja som zase najskor prehliadla tu sumu😉

matkav21
16. sep 2023

Akoze ked su dobre vztahy v rodine, tak su caste navstevy normalne. Aj s tym ze ta pohostia, pozvu na obed, veceru. Ale toto co pises vyzera ako ciste vyuzivanie ozaj. Respektive si na to u vas velmi zvykli. Ja by som im teda asi nejaku poznamku utrusila tiez ked daco na teba povedia, ue si nevarila. Opytala by som sa co maju oni navarene. A bola tu dobra poznamka, zapriajmut navstevu do roboty 😀 akoze kedze je to blizka rodina a su u vas casto, tak to nie je take neslusne poprosit ich ze ci ti pomozu napriklad osupat zemiaky a tak. Mozno sa im to uz tak nebude pacit a mozno aspon pomozu. Este navrhujem sem tam si vyrazit na veceru von a mozno budete mat aj stastie a vtedy budu chciet prist, ked ozaj doma nebudete. Manzela chapem, ze chce ich pohostit a asi ich ma rad, ale netreba sa zase nechat totalne zneuzivat, ani ked vam pomohli.

diavant
16. sep 2023

A tvoj muz upratuje kym varis? Ak nie ho zavolaj pomoct. Alebo sa striedajte. Potom mu to dojde ked zjedia co on navaril. Takto si mysli ze sa jedlo zhmotnuje na tanieri a nechape o co ide.

marca12
16. sep 2023

Takych ludi by som nekrmila. Dala by som najest detom a ja by som to v danej chvili asi ozelela. Keby to bolo ozaj 2x do tyzdna,tak by som im uz nieco povedala. Normalne povedz,ze idete vecerat alebo obedovat,ze tak za pol hodinu,hodinu mozu prist.

nelca84
16. sep 2023

Nechce sa mi vsetko citat, ale to co ste za rodinku? Ak sa u nas niekto neohlasene zastavi, tak necaka viac ako kavu alebo slane tycinky... pozyvat sa 2x do tyzdna na veceru je poriadne cez ciaru

0silvia0
16. sep 2023

Darmo radime, v tejto rodine sa napriamo nekomunikuje. Tuto sa ide poza bucky, navsteva pride, usmievame sa, nakladame polievocku, hlavny chod. Tvarime sa ze sak tazka pohoda, pridte papat aj nabuduce. Tu sa kruti cely zivot okolo papanice a navstev. Prideme z prace, vyhrnieme rukavy a podme varit. Potom papame, privitame navstevu, odprevadime navstevu a koniec dna.
Kedze autorka nie je asertivna, treba zahrat vychovne divadielko ala SND. Uvarit dve porcie, ked pride navsteva, jaaaaj, no skoda ze ste sa neohlasili, no co vam ja len teraz ponuknem? Nekupovali sme vela, ved tyzden pred vyplatou, vsetko drahe, setrime na Vianoce. No ved sa uz nejako podelime. Jednu porciu dat navsteve, druhu si rozdelis s muzom. A ste este hladni? Odrezem vam chlieb? Date si maslo? Dzemik?
Toto hadam zvladnes, autorka, pri vasich vztahoch, nie?

letfenixa
16. sep 2023

@autorka takže namiesto rozhovoru ich budeš odpudzovat? To ti nebude zrazu vadiť , že ťa budú ohovarat?

hyta
16. sep 2023

Ešte raz sem píšem. Si už dospelá, je v poriadku, ak ti nebude záležať na tom, čo kto o tebe rozpráva. Rob tak, aby ste vy doma boli spokojní. Ak manžel na takéto prepadovky nič nepovie, ja by som mu nechala prázdno v kuchyni a zmizla by som za kamarátkou, nech si poradí ako vie. Chodiť 2 krát do týždňa takto "vyžierať" iných je viac ako nevhodné.