Nechať dieťa prespať u známych: Je to bezpečné?
Chcela by som počuť váš názor. Máme deti 2ročný a 4ročná. Dcérka už prespávala u starých rodičov a veľmi sa jej páčilo, stále sa pýta kedy môže u nich znova ostať cez noc. Dnes však prišla s tým že chce ostať u švagra. Boli sme u neho na návšteve a mala tam 100% pozornosť tak sa jej to samozrejme páčilo. Švagor hovorí že nech mu ju necháme a zajtra si pre ňu prídeme (15 minút cesty autom). Muž s tým bol ok no mne naskočili v hlave otázniky či je to dobrý nápad. Nechápte ma zle, on je dobrý človek no nemá ženu, ani rodinu a teda ani skúsenosti čo to obnáša postarať sa o malé dieťa. Samozrejme nemali sme pre ňu pripravené žiadne veci tak sa šlo s plačom domov. S mužom sme sa o tom zhovárali a ostalo to otvorené.
Ja som vždy chcela nech moje deti nie sú ustráchané čo nikam nechcú chodiť iba sedieť doma. Teraz si však uvedomujem že sa o dcérku (prehnane?) bojím. Už pri škôlke mi to nebolo všetko jedno, prežívala som prvé dni ťažko. A tak sa chcem spýtať ako by ste v takej situácií reagovali vy? Nechávate vaše deti u známych aj dlhšiu dobu, cez noc? Ako to beriete?
A sú všade. Využívajú všetky platformy, ktoré umožňujú anonymitu alebo interakciu s neznámymi ľuďmi. Okrem klasických stránok a aplikácií, ako je Facebook, Instagram či slovenský web Pokec, sa združujú aj na dark webe, čo je skrytá časť internetu, na ktorú sa nedostanete jednoduchým vyhľadávaním a cez obyčajný prehliadač.
@zuzanockamt teba strašne baví písať takéto extrémy. Ja nemôžem za to, že nechcú byť chlapi učitelia, nemusíš sa na mne vyvršovať
@jana_eyre_2 áno, spali u mojej mamy
@jakubrianka Ešte treba myslieť na to, že príležitosť robí zlodeja. Od nás zo škôlky dostal jeden otecko 7 rokov za zneužívanie maloletých... Tí predátori sú všade.
@jakubrianka snáď sa časom dostane osveta aj ku nim...
@ziarifka toto si presne vystihla, človek nevie o tom, že je pedofil až kým sa mu nenaskytne príležitosť. A to platí pre všetky úchylky
@dominikamacakova Hlavne by mali mať matky rozum a nevystavovať svoje deti na sociálnych sieťach. To im nevadí, že sa k fotke dostane hocikto a rozhodí siete ďalej. Ale vadí im, keď by dieťa malo prenocovať u príbuzných. Logika matiek z MK 🤦
@zuzanockamt toto čo si napísala je riadne odveci...
@dominikamacakova A vieš, že i ženy môžu byť predátorom?
Toľko nezodpovednosti!
@abbey1 samozrejme, že môžu a? Šanca je síce mizivá, ale ok
@dominikamacakova A dobrovoľne riskuje š a dáš dieťa k svojej mame?
Veď ti kolegyňa vyššie dala dáta, že zneužívajú aj vlastných potomkov. A ty diveruješ svojej mame a dobrovoľne ohrozuješ svoje dieťa? Ešte ku tebe nedorazila osveta.
@abbey1 áno, samozrejme, že aj rodičia zneužívajú svojich potomkov, ale mňa moja mama nezneužívala, takže v pohode
autorka necitala som celu diskusiu, ale prve co mi bliklo je, ze preco ju chce svagor na noc...prirodzena reakcia by bola od neho ze nie...ak s nou este netravil cas sam, tak preco prave na prespacku....cudne...nemusi byt za tym nic, ale je mi to cudne,....
@luxus10 Čítala si poriadne? On si ju na noc nepýtal. To ozaj tu väčšina nevie poriadne čítať? Hlavne, že všetkým blikajú kontrolky 🤦
@zuzanockamt hlavne ze tebe neblikaju...ale ani neprotestoval...
@zuzanockamt a tym chce nemyslim ze si ju pytal, ale ze je ochotny vziat ju na noc k sebe... pani najmudrejsia ucitelka na svete....
@luxus10 Autorka témy to jasne opísala - dieťa sa chcelo uložiť na gauč, prosilo,aby mohlo prespať, všetci ho prehovárali,že nie, nemá tu veci, dieťa sa toho silou-mocou dožadovali, tak dotyčný švagor teda privolil, nech tam teda dieťa nechajú, keď sa toľko dožaduje. Nakoniec ho presvedčili,že nie. Takže len treba vedieť poriadne čítať.
Paranoia je slovo, ktoré sa často používa na opis zvýšenej nedôvery alebo podozrenia voči ostatným ľuďom alebo situáciám. Tento stav môže byť spojený s pocitom prenasledovania, obavami z intríg alebo získavania dôkazov o konspiráciách. Paranoja je psychickým stavom, ktorý sa vyznačuje výraznými poruchami myslenia a vnímania reality. Ľudia trpiaci paranoidnou poruchou majú tendenciu vyvíjať neprimerané a nepodložené obavy z toho, že sú prenasledovaní, ohrození alebo sledovaní. Tieto myšlienky bývajú silne fixované a môžu vytvárať intenzívnu úzkosť a strach.
@zuzanockamt cele je to od veci a chore...
Silný stres alebo traumatické zážitky, ako je fyzické zneužívanie alebo vojnové traumy, môžu prispievať k rozvoju paranoje.
Klinické príznaky paranoje sú rôznorodé a ich závažnosť kolíše od miernej až po silnú. Osoba s paranoiou má tendenciu neustále podozrievať ostatných ľudí, vrátane priateľov a rodiny. Podozrenie môže byť nepodložené a neprimerané situácii. Intenzívne sa obáva napríklad zapojenie do intríg alebo sprisahania. Osoba s paranoickou poruchou má tak často silnú nedôveru voči ostatným ľuďom, ktorá môže viesť až k vyhýbaniu sa sociálnym interakciám. Jednou z charakteristík paranoje je nadmerná opatrnosť a snaha chrániť sa pred možnými hrozbami. Paranoik tiež často investuje čas a úsilie do hľadania dôkazov, ktoré by potvrdili jeho paranoidné myšlienky a obavy.
Dosť ma ale prekvapuje po prečítaní tejto diskusie, že koľko žien neverí vlastnej rodine a vidí v nich deviantov. Predpokladám, že keď toto tu píšu autorke o jej švagrovi, tak to isté si myslia o svojich bratoch, švagroch, strýkoch, ujoch, o starých otcoch, svokroch, atď.
@dominikamacakova a ešte mi prosím odpovedz, nikdy neboli s tvojim mužom o samote?
@jana_eyre_2 nemám muža
@jana_eyre_2
@zuzanockamt
@abbey1 Ste naozaj hnusné a hanbite sa.
@jakubrianka Prestaň, prosim ťa. 🙂
@jakubrianka tak toto si vyprosim.. hnusný je akurát človek čo úplne bezdôvodne uráža.. na grcanie..
@jana_eyre_2 muža si žena vyberá, pozná ho. Je s ním v dennom kontakte. Čo sa o strýkoch povedať nedá. Keď nevidíš rozdiel, je to naozaj smutné. Celkovo vystavovať 4 ročné dieťa prespávačkám je absurdum.

Počas zásahu minulý rok v septembri zase zatkli 57 mužov za držbu a šírenie viac ako stotisíc fotografií či videí. Medzi páchateľmi vo veku od 23 do 72 rokov sa nachádzali aj štyria učitelia a jeden podozrivý pracoval so zdravotne postihnutými deťmi. Niektorí z nich dokonca zneužívali vlastné potomstvo.