Nechať dieťa prespať u známych: Je to bezpečné?
Chcela by som počuť váš názor. Máme deti 2ročný a 4ročná. Dcérka už prespávala u starých rodičov a veľmi sa jej páčilo, stále sa pýta kedy môže u nich znova ostať cez noc. Dnes však prišla s tým že chce ostať u švagra. Boli sme u neho na návšteve a mala tam 100% pozornosť tak sa jej to samozrejme páčilo. Švagor hovorí že nech mu ju necháme a zajtra si pre ňu prídeme (15 minút cesty autom). Muž s tým bol ok no mne naskočili v hlave otázniky či je to dobrý nápad. Nechápte ma zle, on je dobrý človek no nemá ženu, ani rodinu a teda ani skúsenosti čo to obnáša postarať sa o malé dieťa. Samozrejme nemali sme pre ňu pripravené žiadne veci tak sa šlo s plačom domov. S mužom sme sa o tom zhovárali a ostalo to otvorené.
Ja som vždy chcela nech moje deti nie sú ustráchané čo nikam nechcú chodiť iba sedieť doma. Teraz si však uvedomujem že sa o dcérku (prehnane?) bojím. Už pri škôlke mi to nebolo všetko jedno, prežívala som prvé dni ťažko. A tak sa chcem spýtať ako by ste v takej situácií reagovali vy? Nechávate vaše deti u známych aj dlhšiu dobu, cez noc? Ako to beriete?
@zuzanockamt môžem ťa poprosiť už prestať. Ďakujem.
Tiež som zažila v detstve obťažovanie rodinným príslušníkom. Deti by som nedala prespať ani k svojmu bratovi, a to máme veľmi dobré vzťahy.
Autorka ty tiez dobre prehanas ze nedrzis dieta na retazi doma to akoze ti co nedovolia prespavacky drzia deti na retazi ?? Moje deti boli na troch kontinentoch. To fakt obvinis takto a urazas ludi co nic take neurobili ?( ano chapem nafuknuty vyraz u teba a tou retazou - rovnako ako je nafuknute ze ludia urazaju tvojho svagra) Za mna druhi nech si robia ako chcu . Nech tvoje dieta 4r spi aj u sesternici bratranca psa Mne to je fuk .To je uz na rodicoch ake su ich nastavenia . Ja som vysvetlila svoj postoj k prespavackam. Bez urazania druhych . Robis z toho zbytocne vedu. Ked tomu cloveku doverujes ze moze byt celu noc unho tvoje dieta tak na co konkretne sa chces pripravit ? To nie je ziadna Veda dat dieta spat . Rano jej dat ranajky . To by mal bezdetny dospely zvladnut. A keby plakala ze chce ist domov tak vam zavola a pridete si pre nu . Nie je to operacia nejak extra sa na to nemusis pripravit.
téma zneužívania rodinným príslušníkom je veľmi citlivá. a hlavne vlastná skúsenosť je neprenosná. je to na uvážení každého rodiča akému riziku nebezpečenstva vystavia svoje dieťa.
@svetlonos ja veľmi dobre viem čo sa v rodinách môže všeličo udiať.. ale k tvojmu komentáru by som sa len rada spýtala - neveríš takto aj svojmu mužovi, otcovi tvojich deti?
@miadi Koho a ako urážam? Nehnevaj sa ale keď niekoho urazila tá reťaz, čo mám povedať ja na tie narážky na švagra? Či to už je v poriadku? Ako by sa tebe páčilo ak by o tebe bez teba ľudia takto hovorili. Len preto že si sa ponúkla pomôcť s dobrým úmyslom. Jasné že nikto nedrží deti doma na reťazi, zas nebuďme precitlivelí.
A cenu drama queen získava @jakubrianka 🥇 dnes si ideš riadne bomby
Ja si napr zas myslim, ze svagra nikto neurazil a nenapisal, ze prave tvoj svagor je hentaky a taky. Na jednu stranu som rada, ze ludia uz vnimaju aj toto riziko. Na druhu stranu treba si z toho vziat informaciu, miernu ostrazitost co sa deje 🙂 a nie ze hned zakazovat vsetko a nedat deti nikam. Ono ked ludia pisu inak to vyznie ako keby sme sa bavili osobne a povedali si (vid aj mna sa tu cosi dotklo a nazivo by to mozno bolo inak). Ostanme vsetci pri zemi a neprehanajme ani tam ani tam. 🙂
@jana_eyre_2
jemu verím. Žil a pracoval istú dobu v usa ako barman. Hovoril mi ako tam riesili obťažovanie žien... Cez to sme sa dostali k téme pedofilov. Reakcia akú mal okamzite jednoducho nezahra - tam je on za sebajusticiu... Detaily písať nebudem.
@jana_eyre_2
a ešte- on nepatri k tým lidom, vzdy mily usmievavý a za každých okolností perfektný. Jeho ľudia bud maju radi alebo ho respektuju - v praci za jeho kompetencie alebo ho priam nenávidia. On vyžaduje aby sa veci robili správne podľa pravidiel, nenávidia ho ti, ktorým dlllho prechádzalo, ze si mohli robiť čo chceli.
@svetlonos a prečo by potom autorka nemala veriť vlastnému švagrovi, ktorého pozná z nás všetkych len ona..
píšeš o Tom aki boli akteri v príbehoch na pohľad fajn ľudia a predsa robili zverstvá, boli otcovia deti.. ak by sme sa mali riadiť takouto optikou, nemali by sme veriť nikomu ani vlastnému mužovi, ani keby mali neviem aké reakcie na tému pedofílie.. (mimochodom o Tom sa síce nevraví, ale sú dokonca aj ženy ktoré sú pedofilne, zneužívajú deti.. a nie je ich málo, kto sa tejto problematike venuje podrobnejšie tak vie.. ak by sme sa mali riadiť takýmito štatistikami, tak by sme nemali deti nechávať vôbec nikomu a byť paranoidný aj voči vlastnej sestre napríklad.. pre zaujímavosť v USA napríklad ženy tvoria približne 10% všetkých páchateľov sexuálneho zneužívania detí.)
takže ak veríš svojmu mužovi, lebo ho poznáš, tak má každý z nás právo veriť tomu koho reálne pozná a nemyslím že je na mieste úsudok autorky znevažovať..
@zuza265 Mne skôr vadia tie domýšľavé dramatické reči typu "láka mále dievčatko na noc? dala by som si pozor", pretože ako píšeš, v realite by to takto nikto nepovedal a celá diskusia by bola kultivovanejšia.
Ak nič iné táto téma nepriniesla tak snáď aspoň to, že treba rozprávať aj o týchto veciach. A hlavne deti poučiť čo si k nim iný môžu dovoliť, čo už nie a budovať s nimi dôverný vzťah. Kto im čo dovolí je už každého vec.
Ach ano. To suhlasim. Vyhrotilo sa to ale v oboch taboroch. Preto som sa obavala sem napisat, lebo tu niektore zeny nemaju hranice a slusnost akoby prestala existovat.
A k druhemu odstavcu len: amen❤️
Mne sa nezdá vhodné, aby večer ujo umýval moju dcérku a bol s ňou potom osamote. Nehovoriac o tom, že takto podporovaný vzťah môže viesť k zamilovaniu zo strany dcérky. Dievča nemá čo tráviť čas a noc so svoji strýkom osamote. A čo ak bude chcieť to robiť pravidelne? Kedy poviete, že už dost, ze sa to nehodí? Také malé slečny sa vedia zalubit.
Kebyže ide do domácnosti kde sú viacerí, ok.
V prípade, že nevyhnutné nemá kto postrážiť, je to ok...ale plánovať, to určite nie.
Opýtaj sa svojej mamy, či by dala.
Toto nie je o dôvere, že veď to je dobrý chalan.
Mne sa tu vo veľa odpovediach (hlavne v tých, čo majú najviac lajkov) akosi stráca logika. Takže chlap, ktorý žije sám, je potencionálna hrozba/pedofil, ale chlap, ktorý žije s partnerkou či deťmi je oukej, takému by ste zverili v pohode. Takže keď frajerka zaspí, on už nemá možnosť odísť z manželskej postele? Inak takouto logikou by sme mali mať všetci len jedináčikov a ideálne byť slobodné mamičky, lebo aj veľa otcov zneužíva svoje deti a pamätám si, že aj tu na MK písala žena, ktoru v detstve zneužíval jej brat. No nič, aspoň som konečne našla aspoň jednu výhodu môjho postavenia 🙃.
Autorka, čo sa týka tvojho uvažovania, rozumiem pochybnostiam, na druhej strane, ani my sme kedysi nemali deti a predsa sme sa to s nimi naučili. Ale asi by som skôr začala s pár hodinami cez deň než rovno na noc, aj keď zas, keď je malá zvyknutá prespávať u starých rodičov, nemala by podľa mňa problém ani u strýka.
@kristiii clovek sa snazi minimalizovat rizika. Vzdy je vacsia pravdrpodobnost ze sa nieco udeje, ak je chlap s dietatom, tak malym, sam. Ano stat sa moze cokolvek, ide o tu mieru rizika. Tak ako je rizikovejsie rychlejsie jazdit, tak je rizikovejsie nechavat dieta s cudzim muzom same. Ano moze to byt bohuzial aj blizky rodinny prislusnik. Ale to je na kazdej zene akeho muza si vyberie pre svoje dieta, je na nej aby od skoreho veku s detmi hovorila primerane veku o tychto veciach a zvazila kde je jej miera, co este dovoli a co nie. Je podobne, ako ked vsetci vieme, ze aj na ulici sa moze cokolvek stat, ale chodime von. Ale zaroven su napr. extremne sporty a je na nas, kam az zajdeme, naopak ako az velmi sa obmedzime. Niekto je opatrny viac, niekto menej. Je to kazdeho vec. A je to normalne, ze sa vo vsetkom nezhodneme.
@jana_eyre_2
ona sa predsa pytala na názor a každý ho ma iný. Jej svagor môže byť kľudne anjel na zemi. Ale toto je proste citlivá téma. Ja som sa vyjadrila rovnako ako iné ženy. Bohužiaľ, svet nie je vždy len cisty a krásny. A nás napriklad tiez večer strazieval mamin brat s frajerkou. My sme ho zbožnosti! Nemat skusenosti s tými zenami, ktoré poznam osobne, napiesala by som inak. Jasne autorka super strýko, super nápad, krásny večer pre všetkých!
Žiaľ, dlhé roky som bola ludomil, doverciva a v každom videla to dobré. Chyba!
A co sa reakcií môjho muža alebo švagra týka, ver, že v tomto sa nemýlim. Preto som nepísala detaily, to nie je na verejné fórum.
Len sa čudujem ze sa ta zrovna moja reakcia tak dotkla. Nie som jediná opatrna co tu píšem. Ja som nepovedala konkrétne, ze jej svagor ma takéto úmysly, ale v takychto temach sa to nedá nespomenúť.
Ved ona je svojpravna a môže robiť slobodne rozhodnutia, bez ohľadu na to, čo tu zeny napísali. A 15 minut autom je ťažká pohoda vzdialenostne. Takže niet čo riešiť.
Dúfam, že si ju tam nedala pre boha...
@jana_eyre_2 a prečo by sme mali veriť? Čo sa týka pedofílie tak nie, neveriť nikomu a nenechávať absolútne nikomu dieťa na noc. Preber sa
@svetlonos nerozumiem kde vidíš že som dotknutá 😒 jednoducho som čítala tvoj komentár o otcoch ktorí zneužívali deti, na ktorých by to okolie podľa teba nikdy nepovedalo a odsúdila si muža ktorého nikto z nás nepozná ani za mak.. skôr mám pocit že sa cítiš ty dotknuto lebo som si dovolila reagovať zrovna na teba a nie na x iných žien v diskusii.. ak s tým máš problém že som oslovila priamo teba, ok, píšem si že mám ďalej ignorovať.. doteraz som mala dojem že sa s tebou dá celkom rozumne komunikovať.. ale zrejme si môj komentár ani riadne nečítala..
Keby som teraz napísala, že tvojmu mužovi by si veriť nemala, mala by si byť opatrnejšia, lebo "čo keď" tak by sa ťa to asi tiež dotklo, alebo nie? Lebo len ty ho reálne poznáš, tak ako len autorka pozná svojho švagra (keby šlo o jej brata bola by tu 99% iná diskusia) len toľko som chcela povedať..
@dominikamacakova preber sa prosím ty a nauč sa čítať..
Predpokladám, že tvoje dieťa nikdy nespalo ani u starých rodičov že..
@dominikamacakova Predpokladám, že budeš s deťmi doma do 18-ky, budú na domácom vyučovaní, žiadni kamaráti, žiadna škola v prírode, žiadne záujmy, žiadni starí rodičia. Len doma.
Podobných prípadov posledné roky rapídne pribúda. „Internet a sociálne siete sexuálnym predátorom umožnili navzájom komunikovať, deliť sa o tipy a skúsenosti. Môže to zhoršovať situáciu, pretože sa podporujú a motivujú v trestnej činnosti,“ vysvetlil pre PLUS 7 DNÍ Roman Abrahám, bývalý vyšetrovateľ a zakladateľ občianskeho združenia Ochráň ma.
@dominikamacakova niektoré ženy sú schopné svoje 4 roçné deti odložiť u známych vidíš, hlavne že majú kľud a dieťa vraj zážitok. Mňa skoro vystrelo keď som čítala čo sa pýta autorka. Rozum sa mi tu už zastavuje.
Technológie uľahčujú aj výrobu a šírenie materiálov s pedofilnou tematikou. Dnes stačí kamera na mobile a páchatelia dokážu produkovať a distribuovať nahrávky extrémnou rýchlosťou. „Za posledné tri roky sa naša databáza so snímkami a s videami zvýšila o viac ako 20 percent,“ povedala nám hovorkyňa policajnej agentúry Europol Ina Mihaylova.
Abrahám dopĺňa, že za poslednú dekádu počet prípadov zneužívania neplnoletých narástol o 1 500 percent. „V roku 2023 sa na svete vymenilo približne 70 miliónov obrázkov či videí nevhodného vyobrazenia detí so sexuálnym podtónom,“ dodáva. Zhoršuje sa aj vekové rozpätie obetí, ktoré niekedy majú iba tri, štyri roky. Mihaylova nám prezradila, že sa vyskytli aj prípady, pri ktorých išlo o niekoľkomesačné dojčatá.

@jakubrianka Ja na tvoju rodinu neútočím. Len som napísala, že predpokladám,keďže deti chrániš, že nikam bez dozoru nechodia a sú na HS. To je normálna konštatácia. Ty si autorku témy označila ako hlupáka a švagrovi si dala spolu s ostatnými nálepku devianta.