Nechcem deti
Som vydatá 10 rokov, mám 35 ,manžel 38 rokov. Do manželstva sme vstupovali s tým že budeme mať deti , jedno . Som vedecká pracovníčka, v roku 2026 mám možnosť ísť na rok na stáž do USA. Manžel už na mňa tlačí že chce dieťa, ale ja si čím ďalej viac a viac uvedomujem že deti nechcem . Prácu milujem , milujem aj tu voľnosť a aj neustále dosahovanie karierneho postupu . Milujem však aj manžela. Včera som mu povedala o tej stáži a vybuchol do nepríčetnosti . Doslovne mi položil nôž na krk , buď začneme už riešiť dieťa, alebo odíde a nájde si inú ženu , lebo on deti chce a len kvôli mne pristúpil iba na jedno a teraz " kurva " nechcem ani to jedno . Na materskú a rodičovskú nepôjde , lebo dieťa podľa neho potrebuje matku , aspoň prvý rok . Keď mu nevyhoviem , viem že odíde a rozvedieme sa. Zas nechcem byť sama , ale prečo sa ten život nedá prežiť aj vo dvojici ?
“Strašiť” autorku ze dieta by nemuselo byt úplne fit je hrozne ale písať jej ze je sebecka svina co to bude ľutovať a skape sama je už úplne v poriadku …
“10 stratených rokov” - akých stratených rokov? Co je ona chodiaca maternica a je to jediný dôvod prečo si ju chlap chcel zobrat? Ok, očividne mnohé z vás nič iné ako chodiace maternice nie ste a nič iné neviete mužovi a svetu ponúknuť ale tieto komentare sú úplne odveci.
Takisto ma dojimaju pasáže o tom “nechať tu niečo po sebe a odovzdať niečo ďalej”. Hej každá z vás posunie ďalej niečo neskutočne 😂 normalne kultúrne dedičstvo suvix.
Áno, autorka sa mohla pozriet pravde skôr do oči a áno, manžel je pravom nasraty a prirodzene chce rozvod (ktorý je najlogickejšie riešenie) ale tieto citové utoky na autorku sú otrasne.
Kompromis v tomto prípade je, že ty dieťa vynosíš a on ho vychová.
@anonym_3a6eaf no to nie je žiadny komprosis🤨
@anonym_autor život vo dvojici sa prežiť dá. Prečo by sa nedal? Ale nie s partnerom, pre ktorého sú deti dôležité a s ktorým si sa dohodla, že jedno budete mať. Je to z tvojej strany nefér a podraz. Na druhej strane, ak si presvedčená, že dieťa nechceš, tak ho radšej naozaj nemaj. Potom ale nechaj manžela ísť, aby mal šancu zariadiť si život, ako potrebuje on. Nemôže žiť len ten tvoj s tebou a tvojou kariérou.
“Strašiť” autorku ze dieta by nemuselo byt úplne fit je hrozne ale písať jej ze je sebecka svina co to bude ľutovať a skape sama je už úplne v poriadku …
“10 stratených rokov” - akých stratených rokov? Co je ona chodiaca maternica a je to jediný dôvod prečo si ju chlap chcel zobrat? Ok, očividne mnohé z vás nič iné ako chodiace maternice nie ste a nič iné neviete mužovi a svetu ponúknuť ale tieto komentare sú úplne odveci.
Takisto ma dojimaju pasáže o tom “nechať tu niečo po sebe a odovzdať niečo ďalej”. Hej každá z vás posunie ďalej niečo neskutočne 😂 normalne kultúrne dedičstvo suvix.
Áno, autorka sa mohla pozriet pravde skôr do oči a áno, manžel je pravom nasraty a prirodzene chce rozvod (ktorý je najlogickejšie riešenie) ale tieto citové utoky na autorku sú otrasne.
@bonboniera Emancipované ženy. Platia polovicu nákladov a vlastne samy seba furt považujú len za chodiaci inkubátor.
Vytesať do kameňa tieto slová:
Žena vždy po svadbe dúfa, že muž sa zmení.
Ale on sa nezmení.
Muž vždy po svadbe dúfa, že žena sa nezmení.
Ale ona sa zmení.
K predmetu témy:
Všimol som si jeden detail, v každom autorkinom príspevku. V každom bolo "ja chcem", "ja mám možnosť", "ja nie som stotožnená", "ja sa nechcem rozvádzať", "ja milujem pocit slobody a kariérny rast", "ja..."
Nebola by dieťaťu dobrou matkou, ak nie je pripravená odovzdať mu všetko a necítiť sa ním obmedzovaná.
@anonym_autor veď byť matkou a vzdelávať sa počas materskej sa nevylučuje. Po materskej môžeš opäť kariérne rast. Dá sa skĺbiť všetko, ale to musí tá žena chcieť. Ak ty si chcela jedno dieťa a teraz už nechceš, nemôžeš žiadať od manžela, aby s tebou ostal bez dieťaťa, keď on aspoň to jedno bábätko chcel.
@margotka17 by som ti dala to moje prvé. Že vzdelávať 😁som sa rozhodovala či pôjdem na WC alebo sa napiť vody. Nik s tým urevancom (zastavovali ma bezne cudzi ludia na ulici, ze tak to co tak reve a susedia pod nami fungovali so stuplami do uší) nechcel byť. Spal minimálne aj to len keď kočiar rýchlo išiel. Od roka nespal cez deň vôbec a v noci rozumej od 22 do 5,6 ráno aj 11x hore. Prvýkrát pospalo 5h v noci v kuse asi v 2 rokoch. Jednu noc.
Áno bol to extrém. Nečakaný. Dieťa sme chceli obaja, narodilo sa do podmienok stabilného vzťahu a zázemia.
Napriek tomu to naše manželstvo takmer neprežilo, ja som to nedávala a stopy to zanechalo.
Ak je autorkin muž taky super neurológ nech zbehne za kolegami z detského. Koľko detí na prvy pohľad zdravých tam je v preplnených cakarnach.
Ja ich tam stretavam, aj tie na prvý pohľad nie OK. A predstav si s druhým dieťaťom tam sedím. Tým čo ako babo bolo bezproblémové.
Taky doktor by si ako prvý mal byť vedomý, že často život nejde ako sme si vysnivali.
A ak by bol tak strašne rodinne založený, tak by ponúkol, že po pol roku nastúpi na MD on. Predpokladám, že to by nikdy neurobil. Ale od autorky požaduje byť rok doma.
Je otázne kedy sa o tom naozaj porozprávali, že čo presne si jeden aj druhý predstavuje pod pojmom mať dieťa.
@margotka17 by som ti dala to moje prvé. Že vzdelávať 😁som sa rozhodovala či pôjdem na WC alebo sa napiť vody. Nik s tým urevancom (zastavovali ma bezne cudzi ludia na ulici, ze tak to co tak reve a susedia pod nami fungovali so stuplami do uší) nechcel byť. Spal minimálne aj to len keď kočiar rýchlo išiel. Od roka nespal cez deň vôbec a v noci rozumej od 22 do 5,6 ráno aj 11x hore. Prvýkrát pospalo 5h v noci v kuse asi v 2 rokoch. Jednu noc.
Áno bol to extrém. Nečakaný. Dieťa sme chceli obaja, narodilo sa do podmienok stabilného vzťahu a zázemia.
Napriek tomu to naše manželstvo takmer neprežilo, ja som to nedávala a stopy to zanechalo.
Ak je autorkin muž taky super neurológ nech zbehne za kolegami z detského. Koľko detí na prvy pohľad zdravých tam je v preplnených cakarnach.
Ja ich tam stretavam, aj tie na prvý pohľad nie OK. A predstav si s druhým dieťaťom tam sedím. Tým čo ako babo bolo bezproblémové.
Taky doktor by si ako prvý mal byť vedomý, že často život nejde ako sme si vysnivali.
A ak by bol tak strašne rodinne založený, tak by ponúkol, že po pol roku nastúpi na MD on. Predpokladám, že to by nikdy neurobil. Ale od autorky požaduje byť rok doma.
Je otázne kedy sa o tom naozaj porozprávali, že čo presne si jeden aj druhý predstavuje pod pojmom mať dieťa.
@janage Ale v tomto pripade autorka sama uviedla, že muž jej vykričal, že s ňou by bol problém sa dohodnúť na starostlivosti aj 50/50. A že žiaľ má pravdu. Lebo ona dieťa nechce vôbec. Keby na nej viděl túžbu po dieťati, možno by bol ochotný viac.
@janage úplne presne také dieťa som mala prvé akurát že v noci sa budil kazdych 10-15 min do 3 rokov. Ja som nevedela ani ci som mu dala jest ani kedy som ja bola naposledy na vecku nie to studovat a robit karieru. Do 6 rokov býval v noci hore aj 8x a ma 15 a nespala dodnes len ma s tým už nerusi. Ďalšie dve deti paradoxne spali normálne. Budili sa 3-4x za noc a pri chorobach. Akurat pri jednom sme až v skole zistili ze ma ADD a dyslexiu čiže učenie nejde samo a tretie vyzerá na ADHD mala som 39 keď sa narodil. Žiadne ťažké poruchy ale rodinou to zamava a nie, rozhodne pri nich nemôžu 2 ľudia robiť kariéru ani keby bol len jeden sam z tych deti.
Jeden vo vzťahu skratka musi kariéru opustiť. A to teda je len také Light. Sú väčšie problémy. Aj nemusia byť ale keď sa človek reálne rozhliadne už dnes takmer každé niečo ma. Kamoska ma dieťa s intoleranciai. Neustále vari. Ano v pohode ale nemá takú náročnú prácu no aj tak to je náročné lebo to ovplyvňuje život na viac úrovniach. Tu budú zasnene bábiky písať ze to ie je ziaden problém lasocke doma variť. No žiadny ak to dieťa je vytúžené ale ak ma niekto prioritu prácu denne varenie a chystanie jedál je zrazu problém. Napríklad pri takom HIT.
Ale paci sa mi ako ten muž vie presne co by jeho žena všetko mala a aj vie presne co vsetko on nechce. Super. Je dobre vždy mat plán pre niekoho druhého a nalinkovanu budúcnosť. Ak bude takto aj na dieťa mat zoznam potes koste.
@janage on nechce byt doma, doma ma byt podla neho matka, lebo ho to naucili v skole, on nebude tehotny, nebude rodit, nebude menit plienky a stracat nervy, podla biologie a neurologie to ma robit len matka😂 aj cinnosti, ktore moze robit muz
@anonym_autor chudak muz nech si najde taku ktora chce rodinu . Praca nieje vsetko.
S manželom sme sa ešte dnes večer rozprávali , manžel za týchto okolností nechce byť so mnou , chce deti a chce ich čo najskôr. Jednoducho chce byť otec a chce byť prítomný pri ich výchove dennodenne, chce rodinu a chce normálnu ženu ako mi povedal. Takže v krátkej dobe podá žiadosť o rozvod a odsťahuje sa . Je mi veľmi ťažko , naozaj ťažko lebo nám bolo spolu veľmi dobre. Ale tiež mi povedal svoje a veru nie veľmi pekné veci , že z troch detí zľavil na jedno , 10 rokov čakal a výsledkom je rozvod a môže vraj začať odznova v 38 rokoch .
@anonym_autor no hold. Pokazila si to celé. Chudák
S manželom sme sa ešte dnes večer rozprávali , manžel za týchto okolností nechce byť so mnou , chce deti a chce ich čo najskôr. Jednoducho chce byť otec a chce byť prítomný pri ich výchove dennodenne, chce rodinu a chce normálnu ženu ako mi povedal. Takže v krátkej dobe podá žiadosť o rozvod a odsťahuje sa . Je mi veľmi ťažko , naozaj ťažko lebo nám bolo spolu veľmi dobre. Ale tiež mi povedal svoje a veru nie veľmi pekné veci , že z troch detí zľavil na jedno , 10 rokov čakal a výsledkom je rozvod a môže vraj začať odznova v 38 rokoch .
@anonym_autor ....prepáč,ale čo si čakala? Ty by si na jeho mieste urobila to isté a nečakala by si 10 rokov.V podstate s tebou stratil 10 rokov života.
On nemá čo stratiť rozvodom s tebou.A jak to už býva zvykom,on za rok - dva bude kocikovat.Ci tebe neostanú oči iba pre plač,to už musíš vedieť sama.Ked ti práca a tvoja ,,kariéra" za to stoja.Holt.
Mala by si si v prvom rade definitívne ujasniť priority. Materstvo nie je pre každého. r/regretfulparents je plný rodičov, ktorí sa nechali presviedčať/dotlačiť a teraz považujú svoje životy za zničené. Ak to dieťa naozaj nechceš, nemala by si ho mať a je fér, aby si tvoj manžel našiel partnerku, s ktorou sú v takýchto zásadných veciach zajedno.
Ak ale to dieťa chceš, manžel by mohol rok počkať. Či si myslí, že stíha v 2027 mať už dieťa s novou ženou po roku vzťahu, a dopadne to dobre?
Môj názor tiež je, že ak si manželovi už dlhšie komunikovala, že deti nechceš, nemá (ani nikto tu na MK) ti čo vyčítať, že čakal tak dlho. Nemusel. Zaviazať niekoho v 25, aby mal deti, je šialené. Je to obdobie, kedy sa po VŠ človek ešte len hľadá, vytvára si vlastné rodinné, finančné a kariérne zázemie.
A na delenie starostlivosti o dieťa vychádzajúce z myšlienky typu "dieťa potrebuje matku" by som si dala veľký pozor ak nechceš, aby ti postupne nenápadne pribúdali "ženské" povinnosti (veď si doma na materskej). Prečo by po zahojení matky nemohol byť doma otec s kvalitným UM?
Dolezite je co chcete vy (budem vam vykat).. ak ste vstupovali do manzelstva s tym ze budete mat jedno dieta a pritom ste mozno uz vtedy vedeli ze to dieta nebudete chciet mat, neni to z vasej strany pokrytectvo a klamanie voči manželovi? na druhej strane prečo by ste nemohli mať rok dva dovolenku na materskej a potom sa naspat vratit k zamestnaniu?
@orar akoby sa mohla vrátiť s 2 ročným do zamestnania? Očividne jej práca zahŕňa aj cestovanie do zahraničia, je to nereálne. Nech robí ako cíti, dieťa nie je zaruka šťastia, nemusí ho mať len preto, že chce muž
@anonym_autor chudak muz nech si najde taku ktora chce rodinu . Praca nieje vsetko.
@greywolf ani deti nie sú všetko... Niekto vám na tie nekonečne dlhé materské musí aj zarábať
@anonym_autor prosim ta hlavne nemaj dieta lebo chce niekto iny 🙈🙈🙈 tak sa radsej rozved a chod na tu stáž, kde sa ti otvoria ine zivotne cesty a moznosti .
@greywolf ani deti nie sú všetko... Niekto vám na tie nekonečne dlhé materské musí aj zarábať
@prosimopomoc to sa dá povedať aj tak, že niekto ti bude na ten nekonečný dôchodok musieť zarábať (ďalšia generácia). A teraz porovnaj 3 roky a povedzme 15-20
@janage Ale v tomto pripade autorka sama uviedla, že muž jej vykričal, že s ňou by bol problém sa dohodnúť na starostlivosti aj 50/50. A že žiaľ má pravdu. Lebo ona dieťa nechce vôbec. Keby na nej viděl túžbu po dieťati, možno by bol ochotný viac.
@grof_monte_christo ten muž netuší čo požaduje. Moje dieťa bolo 2 týždne doma 2 v školke. Neskôr bývalo choré tak, že fakt ani dňa ani hodiny človek nevedel kedy bude riešiť. Lekár, čo má naplánované vyšetrenie či zákroky by isto zo dňa na deň sa vedel prispôsobiť. Ak by autorka v tom čase mala naplánovanú služobku, dôležitú konferenciu, išla by s projektom do finále - potom čo? Ja som takéto veci prakticky riešila, že muž mi v utorok oznámil, že od stredy ide na týždeň, ja termín v robote a medzitým choré dieťa. Ja tvrdím, že bez 3.osoby, ktorú tento muž odmieta, to nepôjde. A on nemá absolútne reálnu predstavu, čo obnáša to jeho "mať dieťa" Akurát si teraz uvedomil, že klasický model ja a moja práca a žena sa postará nebude u nich fungovať.
Veď buďme realisti - ona medzinárodná konferencia, on zákrok na sále plánovaný týždne dopredu. Ako to tu chceš podeliť 50 na 50, keď akurát v tom čase pre oboch je dôležité byť inde.
Áno poznám aj modely kde to funguje. Tam, ale bola pomoc z vonku a nikto od nikeoho nepožadoval a neprikazoval koľko bude sedieť doma. V 2 prípadoch muž bol ten čo ostzal ak bolo treba alebo ak nemohol tak 3. osoba
@janage úplne presne také dieťa som mala prvé akurát že v noci sa budil kazdych 10-15 min do 3 rokov. Ja som nevedela ani ci som mu dala jest ani kedy som ja bola naposledy na vecku nie to studovat a robit karieru. Do 6 rokov býval v noci hore aj 8x a ma 15 a nespala dodnes len ma s tým už nerusi. Ďalšie dve deti paradoxne spali normálne. Budili sa 3-4x za noc a pri chorobach. Akurat pri jednom sme až v skole zistili ze ma ADD a dyslexiu čiže učenie nejde samo a tretie vyzerá na ADHD mala som 39 keď sa narodil. Žiadne ťažké poruchy ale rodinou to zamava a nie, rozhodne pri nich nemôžu 2 ľudia robiť kariéru ani keby bol len jeden sam z tych deti.
Jeden vo vzťahu skratka musi kariéru opustiť. A to teda je len také Light. Sú väčšie problémy. Aj nemusia byť ale keď sa človek reálne rozhliadne už dnes takmer každé niečo ma. Kamoska ma dieťa s intoleranciai. Neustále vari. Ano v pohode ale nemá takú náročnú prácu no aj tak to je náročné lebo to ovplyvňuje život na viac úrovniach. Tu budú zasnene bábiky písať ze to ie je ziaden problém lasocke doma variť. No žiadny ak to dieťa je vytúžené ale ak ma niekto prioritu prácu denne varenie a chystanie jedál je zrazu problém. Napríklad pri takom HIT.
Ale paci sa mi ako ten muž vie presne co by jeho žena všetko mala a aj vie presne co vsetko on nechce. Super. Je dobre vždy mat plán pre niekoho druhého a nalinkovanu budúcnosť. Ak bude takto aj na dieťa mat zoznam potes koste.
@pralinka25 tak veci ako nočné desy, nočné pocikávanie, silný atopický ekzém, diéty a tak som už ani nespomínala. lebo najhoršia pre mňa bola fakt kombinácia rev, nespavosť a odmietanie jedla a chvíľu ekzém na hospitalizáciu.
Druhé bol zlatúšik, ale ekzém ešte horší a lepili sa choroby, že ja do 50 som ich toľko nemala. Tam zas strach čo zas z toho bude. Chorobnosť ako v školke až do 6.ročníka ZŠ. Ako predškkolák v školke len 2 mesiace tuším zo školského roka
A ako hovoríš nemali sme vlastne žiadnu skutočne vážnu chronickú chorobu - ako srdcová vada, epilepsia, onko ochorenie (našťastie len podozrenia boli) Tam sa jeden z rodičov proste práce vzdať musí, minimálne tej náročnej.
Kto niečo také nezažije si nevie predstaviť čo to obnáša. A to sme na neure zažili príbehy, že dovi. Ani náznak problému počas tehu či prvých rokov... Preto sa veľmi čudujem, že muž si je taký istý, že by stačil rok a delenie OCR 50 na 50 (čo z praxe neverím, že by pri svojom povolaní dal). Tiež neverím, že by bol ochotný obetovať svoju kariéru či jej časť, ak by niečo nešlo ako si predstavovali. Tu ako hlavný problám vidím, že on cudzieho pri svojom dieťati nechce a koniec diskusie.
@grof_monte_christo ten muž netuší čo požaduje. Moje dieťa bolo 2 týždne doma 2 v školke. Neskôr bývalo choré tak, že fakt ani dňa ani hodiny človek nevedel kedy bude riešiť. Lekár, čo má naplánované vyšetrenie či zákroky by isto zo dňa na deň sa vedel prispôsobiť. Ak by autorka v tom čase mala naplánovanú služobku, dôležitú konferenciu, išla by s projektom do finále - potom čo? Ja som takéto veci prakticky riešila, že muž mi v utorok oznámil, že od stredy ide na týždeň, ja termín v robote a medzitým choré dieťa. Ja tvrdím, že bez 3.osoby, ktorú tento muž odmieta, to nepôjde. A on nemá absolútne reálnu predstavu, čo obnáša to jeho "mať dieťa" Akurát si teraz uvedomil, že klasický model ja a moja práca a žena sa postará nebude u nich fungovať.
Veď buďme realisti - ona medzinárodná konferencia, on zákrok na sále plánovaný týždne dopredu. Ako to tu chceš podeliť 50 na 50, keď akurát v tom čase pre oboch je dôležité byť inde.
Áno poznám aj modely kde to funguje. Tam, ale bola pomoc z vonku a nikto od nikeoho nepožadoval a neprikazoval koľko bude sedieť doma. V 2 prípadoch muž bol ten čo ostzal ak bolo treba alebo ak nemohol tak 3. osoba
@janage manžel tretiu osobu neodmieta, neodmieta byť ani na OČR , on len trvá na tom aby som prvý rok bola s dieťaťom výlučne ja a plne sa mu venovala. Lebo podĺa neho je prvý rok v živote dieťa rozhodujúci a ďalšie dva roky dôležité . Ale nemá problém aby po roku išlo do jaslí . Ja mám problém byť ten rok doma a taktiež mám celkovo problém pojať ten záväzok za niekoho iného ako celok . V podstate už je to jedno , akokoľvek by som sa rozhodla už je to pasé , deti manžel stále chce, ale už nie so mnou . Takže čaká ma rozvod tak či tak .
@janage manžel tretiu osobu neodmieta, neodmieta byť ani na OČR , on len trvá na tom aby som prvý rok bola s dieťaťom výlučne ja a plne sa mu venovala. Lebo podĺa neho je prvý rok v živote dieťa rozhodujúci a ďalšie dva roky dôležité . Ale nemá problém aby po roku išlo do jaslí . Ja mám problém byť ten rok doma a taktiež mám celkovo problém pojať ten záväzok za niekoho iného ako celok . V podstate už je to jedno , akokoľvek by som sa rozhodla už je to pasé , deti manžel stále chce, ale už nie so mnou . Takže čaká ma rozvod tak či tak .
@anonym_autor myslela som odmieta 3,osobu počas prvého roka dieťaťa. Čo je úplne bežné v manželstvách, kde aj žena alebo hlavne ona robí kariéru. Pol roka ona, pol roka on plus opatrovateľka. Jasle pre ročné dieťa za mňa na celodennú starostlivosť úplne nevhodné, ale to je len môj názor.
OČR hej 50 na 50 kým ma predstavu, že dieťa bude choré raz za pol roka. Už vidím ako každý druhý mesiac neurochirurg vypadáva na 2 týždne.
Diťa v jasliach je chorá tak 2,3 týždne z mesiaca. Na jednu chorobu može brať OČR len jeden rodič, teda žiadne také, že týždeň ty, týžden on.
To fakt máte obaja riadne skreslenú predstavu. Asi ako ja keď som dala 2 roťné na pol dňa do malého kolektívu 🙂 že veď ono v školke ja v robote - ešte aj plán som mala kedy vyzdvihnem, kedy sme doma, kedy vychádzka, ihrisko - dobre naivná som bola.
Hej sú aj zdravé deti, ale tých je fakt minimum.
@anonym_autor Ved ho nechaj inej žene a ty chod na stáž. Vybavené.
@strawberry0797 veď hej len keď budú všetky také tak svet vymrie a po ďalšie mala mu to povedať hneď že práca je pre ňu viac ako rodina a on už sa mohol tešiť deťom ,pomaly aj vnúčatám ,čo ak on už nebude mať deti ? Keď idem do vzťahu , takéto zásadne veci si majú vysvetliť
@strawberry0797 veď hej len keď budú všetky také tak svet vymrie a po ďalšie mala mu to povedať hneď že práca je pre ňu viac ako rodina a on už sa mohol tešiť deťom ,pomaly aj vnúčatám ,čo ak on už nebude mať deti ? Keď idem do vzťahu , takéto zásadne veci si majú vysvetliť
@vlado19822 ved uz vymiera. Juzna Korea, Japonsko, Grecko pojdu ako prve. Za nimi zvysok bielej rasy. Atd. Prezje subsaharska Afrika - len do casu, kym "blahobyt" dostihne aj ich. Vid pomer umrti a porodnosti v jednotlivych krajinach a na planete celkovo. Je toho plny internet.
@vlado19822 ved uz vymiera. Juzna Korea, Japonsko, Grecko pojdu ako prve. Za nimi zvysok bielej rasy. Atd. Prezje subsaharska Afrika - len do casu, kym "blahobyt" dostihne aj ich. Vid pomer umrti a porodnosti v jednotlivych krajinach a na planete celkovo. Je toho plny internet.
@strawberry0797 ta subsaharska afrika bude umierať na bežné choroby a hlad. Zober našu menšinu v osadách. Pôrodnosť bomba, vzdelanie bieda, pracovné návyky a vytváranie hodnôt pre spoločnosť až na výnimky nie že 0, ale mínus 20 🙂 Vlastne prežívajú len vďaka dávkam, ktoré majú vďaka tej pracujúcej časti spoločnosti, ktorá si tie deti 100x rozmyslí. Tak hej počtom narastajú, len v akých podmienkach žiju. A už dávno neplatí, že sú zdraví. Nie sú.
@anonym_autor Tvoj manžel má pravdu, dieťa potřebuje v rannom veku vzťahovu osobu. Ja som bola odkladane dieťa, narodila som sa v období, ked naši svojpomocne stavali dom, moja mama mala na nás žalostne malo času, spomína, ako nebola voda a plienky musela chodit prat do rieky, obskakovat robotníkov na stavbe a do noci s nimi vysedávať a ulievat im. Boli sme väčšinu času s babkou, ktorá mala 80 rokov, mali sme základnú starostlivosť. Žiadna vzťahova väzba na matku sa nevytvorila a malo to dopad na môj ďalší život.
@orar no po mne ak budem úspešná zostane nejaký super liek 🙂.V každom prípade ak sa mi rozpadne manželstvo kvôli mojej neochote podriadiť niekomu tretiemu život bude ma to mrzieť, lebo manžel je naozaj skvelý. Na takého už natrafiť nemusím a nechcem život stráviť osamote.
@anonym_autor Musíš sa rozhodnúť čo chceš viac: dieťa a manžela alebo kariéru.Ale je zjavné ktorým smerom ťa to ťahá. Porozmýšľaj kde sa vidš o 10-20 rokov.
@anonym_autor No prepáč, ale prečo by si mala zostať s mužom, s ktorým nemáte spoločné priority...? Keďže sa dá povedať, že už nemáte nič spoločné, tak choďte od seba a budete šťastnejší.

@anonym_autor veď byť matkou a vzdelávať sa počas materskej sa nevylučuje. Po materskej môžeš opäť kariérne rast. Dá sa skĺbiť všetko, ale to musí tá žena chcieť. Ak ty si chcela jedno dieťa a teraz už nechceš, nemôžeš žiadať od manžela, aby s tebou ostal bez dieťaťa, keď on aspoň to jedno bábätko chcel.