icon

Nechcem deti

3. sep 2025

Som vydatá 10 rokov, mám 35 ,manžel 38 rokov. Do manželstva sme vstupovali s tým že budeme mať deti , jedno . Som vedecká pracovníčka, v roku 2026 mám možnosť ísť na rok na stáž do USA. Manžel už na mňa tlačí že chce dieťa, ale ja si čím ďalej viac a viac uvedomujem že deti nechcem . Prácu milujem , milujem aj tu voľnosť a aj neustále dosahovanie karierneho postupu . Milujem však aj manžela. Včera som mu povedala o tej stáži a vybuchol do nepríčetnosti . Doslovne mi položil nôž na krk , buď začneme už riešiť dieťa, alebo odíde a nájde si inú ženu , lebo on deti chce a len kvôli mne pristúpil iba na jedno a teraz " kurva " nechcem ani to jedno . Na materskú a rodičovskú nepôjde , lebo dieťa podľa neho potrebuje matku , aspoň prvý rok . Keď mu nevyhoviem , viem že odíde a rozvedieme sa. Zas nechcem byť sama , ale prečo sa ten život nedá prežiť aj vo dvojici ?

anonym_386730
3. sep 2025
@yosi

@anonym_autor Ja by som ťa kopol do riti na jeho mieste. V podstate s tebou stratil 10 rokov života, a nič z toho nemá. Ty si to vôbec neuvedomuješ? A áno, oklamala si ho, lebo ste mali dohodu o dieťati ktorú ty nemieniš splniť. Darmo sa vykrúcaš.

Neboj sa s tebou by si žiadna vedkyňa nezačala ani omylom.

anonym_600691
3. sep 2025

A manžel za to ze je nevedec tak ma nahradiť starostlivosť lásku matky lebo má iné záujmy? prosím ťa takto nemaj dieťa,si svojpravna a rozvedte sa aj keby sľúbil ze bude s dieťaťom doma, dieťa potrebuje lásku oboch rodičov a nie ze pre matku by bol nadbytočný element v jej živote

anonym_b6d42d
3. sep 2025
@anonym_386730

S tvojím mužom to skončí rozvodom tak či onak. Keď nie je ochotný ísť na MD a RD, tak ti nebude pomáhať ani neskôr. Akurát tebe zostane dieťa "na krku". Keby ho tak veľmi chcel, nohy by si polámal aby bol s ním od narodenia.

@anonym_386730 tiež mám taký pocit.U nás v meste bol prípad, že manželia lekári nemohli mať dieťa, tak muž (+jeho matka) "dotlačili" ženu k adopcii. Dieťa však bolo od mala problematické (asi bio rodičia boli závislí), svokra zomrela a o dieťa sa nemal kto starať. Muž ženu opustil, a z nej sa stala nešťastná troska (alkohol). A pritom ona bola úžasná žena, lekárka, ale dopadla proste zle. To dieťa ju úplne dalo dole.

eleanor2510
3. sep 2025

@anonym_autor da sa prezit zivot aj vo dvojici, ale musia tak byt obidvaja nastavení. Stale sa tu ohanas tym, ze si manzela neoklamala, na to, ze si vedecka pracovníčka, ti to uprimne moc nepali, tak ti to skúsim napisat recou, ktorej by si mohla rozumiet: chces ist na staz do USA. Uzavries uvodnu dohodu alebo co, obe strany sa dohodnu na podmienkach, s tym, ze podmienky zacnu platit o rok. Ty s tym rok zijes, chystas sa na to, vsetko mas pripravene, a tyzden pred nastupenim na staz ti zavolaju, ze oni si to rozmysleli. Oklamali ta? Zavadzali ta? Ak na toto odpovies ano ( co dufam, inak budem pochybovat o tvojom IQ), tak si do tejto situacie dosad seba a svojho muza. Na niecom ste sa dohodli, on uz urobil ustupok, očividne chcel tych deti viac, stratil s tebou 10 rokov a ty mu toto povies? A budes sa bit do prs, ze si ho neoklamala?? Maj tolko slusnosti a nechaj ho ist.

majus2323
3. sep 2025
@anonym_386730

Ja by som si zvolila vedu. Iba vďaka vede sa ľudstvo posúva dopredu. Traumatizovaných detí od blbých rodičov je nespočetne. No hlavne, že zapadajú do obrazu ideálnych rodiniek. Ďakujem ti, že robíš niečo užitočné pre nás vsetkých. Aj pre tie, čo tu frflú aká si hrozná.

@anonym_386730 jajaaaaj ale pani neni hrozna v Tom že robí vedu vy tu polovica komentujúcich akosi zabúdate na to že jej muž stratil niekoľko rokov možno jedno celé 10rocie čakaním na niečo čo nepríde.

zobaka
3. sep 2025

skuste sa nejak dohodnut, ze pojdes na stáž a potom budete riesit dieta, ale to uz budes postarsia rodicka

hylary
3. sep 2025

@anonym_autor ty si riadny sebec, chudák tvoj muž, zobrala si mu 10 rokov zivota

juliana1033
3. sep 2025

@anonym_autor máš ine priority ako manžel, tak ho nechaj ísť za svojím šťastím a ty si choď za tým svojím. Inak zničí život jemu aj sebe.

anonym_600691
3. sep 2025
@hylary

@anonym_autor ty si riadny sebec, chudák tvoj muž, zobrala si mu 10 rokov zivota

@hylary vieš čo radšej zobrať 10 rokov života jemu ako keby mali dieťa a matka priority INDE
On je mladý ešte môže mať detí habadej

anonym_e619aa
3. sep 2025
@vladuska20

@gribka1 tu by bolo akurat tak dobre zamiesane na poporodnu depresiu ako vysitu.Uz tehotenstvo by bolo nechcene,hormony by jej este viac dali zabrat ako zene,co sa na ten poklad tesi.Ona by videla,len to obmedzenie,ze strati tymto uz svoju slobodu.

@vladuska20 presne tak, toto neradim, ja som sa psychicky zrutila, ked som otehotnela, tie nalady boli tak sialene depresie a zachvaty uzkosti, ze som myslela, ze si nieco urobim, urcite nech ma dieta clovek len ked chce

yosi
3. sep 2025
@klariska1

@yosi a koľko je žien, ktoré tiež partneri vodia za nos, deti nechcú a žena strávi 10 - 15 rokov čakaním, roky jej utekajú a potom už dieťa vôbec nemusí mať, kým muž môže mať dieťa takmer v akomkoľvek veku

@klariska1 A to je akože ospravedlnenie?

lucia.t
3. sep 2025

@anonym_autor ťažká dilema. Asi by nebolo dobré mať dieťa nasilu, keď cítiš, že máš iné poslanie. Mohlo by to zle dopadnúť.

yosi
3. sep 2025
@anonym_386730

Neboj sa s tebou by si žiadna vedkyňa nezačala ani omylom.

@anonym_386730 Tak toto ma zabolelo 😂

ivangeline
3. sep 2025

Rok doma nie je nič hrozne. Potom pol roka on. A dieťa buď k opatrovateľke alebo jasle, či starí rodičia. Jedno dieťa sa vychova ľahlo. Bude vám príjemným partakom. Máš 35, stále to nie je tak veľa, že by si dieťa nemohla mať o rok či dva..

janinah
3. sep 2025

Kazdy ma právo ist za svojim šťastím.Tak vy pojdete kazdý osobitne svojou cestou ...Kludne mozes zmenit nazor,ale nemozes ho nutit.aby ho zmenil aj on
10 rokov bol ochotný čakať a stačilo.Nechaj ho isť...
Alebo mu daj dieťa.
Za mňa chudak chlap a nečudujem sa.ze pretiekol pohar jeho trpezlivosti.

lucia13022023
3. sep 2025

Nečítam všetko, ale neprived dieťa do takéhoto vzťahu. Urobíš mu tým láskavosť

lenka.25
3. sep 2025

To sa jednoducho stáva . Vobec si ho neoklamala ,priority a tuzby co v zivote chces , sa vekom zmenili . Treba si sadnut , porozpravat sa a uvedomit si , ze je cas , aby sa vase cesty rozisli . Nema uz zmysel zotrvavat vo vztahu , v ktorom jeden z vas bude urcite nešťastný .

anonym_600691
3. sep 2025
@yosi

@anonym_386730 Tak toto ma zabolelo 😂

@yosi neboj ,to ze niekto je vedec neznamená ze je dobrý človek alebo dobrý partner😅

elzu
3. sep 2025

Nemuzes mit vsechno po boku s clovekem, ktery touzi po necem jinem, nez touzis ty.

Ja te chapu, ze deti nechces, mas pravo zmenit nazor, dokonce ze dne na den, dulezita je ale respektujici komunikace a empatie s clovekem, ktereho milujes.

On deti chce, ty deti nechces, ty chces odejit stazovat do Ameriky a plnit si svuj sen a poslani. On chce odejit od tebe a plnit si svuj sen a sve poslani. Tak se respektujte, jdete kazdy svou cestou, treba vas svede zase dohromady. Treba ne.

sissy27
3. sep 2025

@anonym_autor v tomto boji ma za mna posledne slovo ten, co deti nechce. Lebo dieta nie je koberec, ktory vyhodim alebo darujem ak ma uz nebavi sa on starat, je to zodpovednost na cely zivot. Ludia svoje nazory menia, to je normalne. Tak si s manzelom sadni, vyloz karty na stol a povedz ako to citis. A urob to cim skor, nech nestracate cas obaja. Nechaj ho ist, nema zmysel od neho ziadat aby ustupil, tu kompromis neexistuje. Rozchadzate sa v jednej z najdolezitejsich otazok v manzelstve, takze za mna ste na konci spolocnej cesty. Ak jeden z vas ustupi, bude mat cely zivot pocit, ze sa prilis obetoval a bude to na stole pri kazdej prilezitosti.

anonym_ab18e0
3. sep 2025

No tak ja napriklad karieru nemam, v 26 som skoncila druhu VS, zacala podnikat, nevyslo, no a ked sme sa po 9 rokoch vztahu vzali, tak sme si povedali, ze teraz, naco cakat? To sme mali 30 a muz mal 28, ked sa nam narodilo dieta. Spoluziacky stihli aj deti mat, ak karieru maju, takmer v 40 aj byvanie, vsetko. Neviem, podla mna si otalala, lebo si to dieta vobec nechcela, len si mu to v mladom veku slubila, ze dobre, jedno bude, ale prislo ti to vzdialene asi ako mesiac od Zeme. A on tu temu nenacinal, tak si ani ty nenacinala, trosku take vypocitave mi to pride, ze ked on nic, tak dobre tak. A Ty si sama od seba nenacinala tuto temu, lebo si dufala, ze ani on nebude a dospeje k rovnakemu zaveru. Ale bohuzial, on dospel k inemu.
Neviem, ci ten rok, co by si dietatu obetovala, by Ti v kariere tak chybal. Ci na stare kolena si nepovies, och, mam uspechy za sebou, parada a nebudes mat moznost si s dcerou, synom, ani kavu vypit,...Mna dieta velmi zmenilo. V dietati vidim viac, ako v kariere, ktoru sice nemam, no podla mna ma vacsi zmysel 🙂. No Ty by si mohla mat aj jedno, aj druhe. Ale ak si presvedcena, ze dieta fakt nechces, tak je cas na rozvod, podla mna. V tomto vztahu budete nestastny, jeden alebo druhy a tak ci tak sa casom rozpadne a s dietatom je to tazsie, rozchody a rozvody, lebo dieta trpi tymto najviac, a za nic nemoze. Takze radsej si to dobre rozmysliet. Najvyssi cas.
My sme s muzom nemali taku tu tuzbu po detoch, ze teraz sa snazime a neviem co, ale brali sme to ako prirodzenu vec, ktoru chceme od zivota tak akosi automaticky. A az ked tu dieta bolo, tak sme si uvedomili, ako nas naplna s nim travit cas, ucit ho nove veci. Zasnut nad jeho vyvinom a rozvojom. Predtym som si to nevedela predstavit a tiez som nebola nikdy ten matersky typ, ja sa napriklad ani dnes neviem detom prihovarat a zabavat ich a neviem co. Muzovu sesternicu, ked vidim, alebo hoci aj bratrancov, tak sa s detmi vyhraju a tak, na navstevach a ja som to vobec nikdy nerobila, bala som sa deti, co si pamatam 🤣. Toto Ti pisem, ze sa skus zamysliet, ako to naozaj mas. Teraz si mozno myslis, ze by si nechcela kojit, travit s dietatom cas, ale to by sa razom mohlo zmenit, vlastne je vlastne a hormony spravia svoje. Aby si este nebola prekvapena zo seba...To su take moje uvahy. Ale ak nechces, tak bohuzial, Vase manzelstvo asi doslo ku koncu.

pralinka25
3. sep 2025
@anonym_386730

Ja by som si zvolila vedu. Iba vďaka vede sa ľudstvo posúva dopredu. Traumatizovaných detí od blbých rodičov je nespočetne. No hlavne, že zapadajú do obrazu ideálnych rodiniek. Ďakujem ti, že robíš niečo užitočné pre nás vsetkých. Aj pre tie, čo tu frflú aká si hrozná.

@anonym_386730 presne. potom tu tie iste idu na IVF (kolko vedcov pracovalo na tom aby bolo mozne?), papkaju lieciky na vsetky mozne choroby, vyuzivaju pracu vedcov celych generacii z celeho sveta kazdy bozi den. ale ked napise zena ze je vedkyna a chce ist za tym je zruda bezcitna co klamla chlapa. o moj boh. pome do jaskyne decka rodit.

anonym_323d3e
3. sep 2025

Na to, ze mas 35 a si vedec … pises zvlastne. V tvojom odbore si asi top, ale niekde to pokrivkava. Samozrejme mozes od 25 zmenit nazor, ale musis aj akceptovat, ze tomu druhemu tvoj nazor nepasuje a ma svoju predstavu o zivote. S tvojim nastavenim by som do dietata nesla … je jedno, ci ho budes mat alebo nie … uprimne - vase manzelstvo to neustoji. Tato hadka sa nezabudne … mozno s odstupom 1-2 tyzdnov si vsimnes, ze nieco chyba a ze sa nieco zmenilo … chod na svoju staz a on nech ide scojou cestou. A nie rovnakeho nenajdes, pretoze nemas 25 a uz nebudes budovat nic od 0, ale to neznamena, ze ostanes sama …len to bude niekto iny. Musis opustit komfortnu zonu a vybrat si … nie si male rozmaznane decko, chcem manzela aj staz a on to ma akceptovat… ma svoj rozum, nemusi. Dospej, uprac si v hlave priority a a pories veci v klude. Rozvod nie je koniec sveta a nemate deti, je to formalita

svetlonos
3. sep 2025

@anonym_autor
ty určite nechceš a on určite chce a idealne viac ako jedno.
Choďte od seba a obom sa uľaví! Je totiž debilina aby si mala dieta, ked si diametralne inak nastavena. Ved tým by to male iba trpelo. Oni totiz citia, ze ta matka ho odmieta.
Zmenila ai nazor, blbe ale ok. On je mladý este zatiaľ a nebude mať problém nájsť si zenu, ktora deti chce.
Ty rovnako. Nájdeš v pohode chlapa, ktorý deti zas nechce a všetkým bude dobre.

anonym_c804d3
3. sep 2025
@oblecenie99

Ehm, to len sama som sa pozastavila nad vetou DOSLOVNE mi položil nôž na krk...? Akože mysliš obrazne, nie doslova, či?

Ináč no.. vieš, on na teba netlačí, on sa normálne spýtal, že teda kedy budete robiť aj niečo iné, čo ste si sľúbili a ty si to dosť rázne otočila. Čo je v poriadku, máš na to právo, a vždy lepšie to povedať takto, ako sa do niečoho, čo nechceš, nútiť, lenže jeho reakcia je absolútne primeraná.
A čo sa týka tej starosti.. ak by si bola schopná dieťa bez najmansich výčitiek odovzdať po pôrode chlapovi, tak naozaj by si dieťa mať ani nemala. Lebo ma aj v tomto pravdu, aspoň ten rok to dieťa prioritne potrebuje matku, a matka to dieťa. Ja som tiež bola len krátko na materskej, môj syn ešte nemal ani rok, keď som už robila z domu. Napriek tomu, či možno práve preto ti napíšem, že ten rok sa vydržať dá aj treba ak sa objektívne dá. Ak si to nevieš predstaviť, tak ani do toho nechoď.

Ty možno neporodis potomka, ale vymyslis liek, ktorý zachráni raz naše deti či vnukov.

Ale cena toho lieku (a nepochybne aj tvojej slobody, lebo tu nejde iba o ten výskum) bude tvoje manželstvo.

@oblecenie99 dakujem! Tiez sa mi rozum zastavil ze tu bud treba TO alebo dovysvetlit “vedkyni” vyznam slova “doslovne”

yosi
3. sep 2025
@anonym_600691

@yosi neboj ,to ze niekto je vedec neznamená ze je dobrý človek alebo dobrý partner😅

@anonym_600691 Ja mám kamaráta ktorý je fakt špičkový vedec, svetovo uznávaný (menovať radšej nebudem), a je to skvelý človek aj po ľudskej stránke. On by také niečo nikdy nepovedal, že nechce rodinu lebo kariéra. Pre neho je jeho rodina všetkým aj keď žije svojou prácou

rivini
3. sep 2025

@anonym_autor tak neexistuje kompromis ze „polovica dietata“. Ak dieta nechces, nemala by si ho mat. Ani za cenu, ze ta to bude stat manzelstvo. Tiez mam velmi rada svoju pracu a dieta pripravilo o zopar kariernych prilezitosti. Niektore uz uplne nedobehnem. Ale ja som ho chcela a je to pre mna preto ok. Ak by som ho nechcela, bolo by to tazke…

wolf_
Autor odpoveď zmazal
pralinka25
3. sep 2025
@yosi

@anonym_600691 Ja mám kamaráta ktorý je fakt špičkový vedec, svetovo uznávaný (menovať radšej nebudem), a je to skvelý človek aj po ľudskej stránke. On by také niečo nikdy nepovedal, že nechce rodinu lebo kariéra. Pre neho je jeho rodina všetkým aj keď žije svojou prácou

@yosi nebodaj bol pan vedec tri rocky s dietatkom doma? alebo chodi na kazdu ocr. vari denne cerstve vecere a hodiny travi s nim na ihrisku. vsak? brava ich so sebou na staze do sveta kde je uznavany. hej? vies mozes byt majster a mat karieru ale niekto ten servis zabezpecit musi. vsetky tie prizemne veci ako utieranie prachu umyvanie riadov nakupy vysavanie pranie, prebalovanie, navstevy lekarov atd. iste by mal karieru keby toto vsetko robil. viem o com hovorim ja som ten element ktory dal manzelovi moznost mat karieru. ver mi aj on svoje deti miluje ale teda rozhodne by sa o ne popri karire nepostaral sam na plno.

rivini
3. sep 2025
@ivangeline

Rok doma nie je nič hrozne. Potom pol roka on. A dieťa buď k opatrovateľke alebo jasle, či starí rodičia. Jedno dieťa sa vychova ľahlo. Bude vám príjemným partakom. Máš 35, stále to nie je tak veľa, že by si dieťa nemohla mať o rok či dva..

@ivangeline lahko sa „vychova“, ak bude zdrave..ak bude autista, mat ADhS, alebo „len“ nejaku chorobu ako diabetes mellitus, zmenibim zivot od zakladov..to nie je len ze „rok zvladnes“, to je na cely zivot.