icon

Nechcem deti

3. sep 2025

Som vydatá 10 rokov, mám 35 ,manžel 38 rokov. Do manželstva sme vstupovali s tým že budeme mať deti , jedno . Som vedecká pracovníčka, v roku 2026 mám možnosť ísť na rok na stáž do USA. Manžel už na mňa tlačí že chce dieťa, ale ja si čím ďalej viac a viac uvedomujem že deti nechcem . Prácu milujem , milujem aj tu voľnosť a aj neustále dosahovanie karierneho postupu . Milujem však aj manžela. Včera som mu povedala o tej stáži a vybuchol do nepríčetnosti . Doslovne mi položil nôž na krk , buď začneme už riešiť dieťa, alebo odíde a nájde si inú ženu , lebo on deti chce a len kvôli mne pristúpil iba na jedno a teraz " kurva " nechcem ani to jedno . Na materskú a rodičovskú nepôjde , lebo dieťa podľa neho potrebuje matku , aspoň prvý rok . Keď mu nevyhoviem , viem že odíde a rozvedieme sa. Zas nechcem byť sama , ale prečo sa ten život nedá prežiť aj vo dvojici ?

pralinka25
3. sep 2025
@rivini

@ivangeline lahko sa „vychova“, ak bude zdrave..ak bude autista, mat ADhS, alebo „len“ nejaku chorobu ako diabetes mellitus, zmenibim zivot od zakladov..to nie je len ze „rok zvladnes“, to je na cely zivot.

@rivini to tu darmo budes hovorit. tu vidia len jednorozce. uplne stacia potravinove alergie a nutnost varit zvlast. porucha ucenia, alebo ine. nemusi mat ani zavazne nic hoci ked clovek otvori kona je tu na mraky problemov ktore mozu prist. ale tu bude kazdy tvrdit ako je to vsetko easy ale ze kopec zien tu nevie pri decku ani suvisle navarit obed, alebo vypit kavu, ze je problem ist po materskej do beznej prace, ze su vyhorete nevyspate vycerpane, ze existuju depresie, uzkosti, panicke ataky ktore sa tu furt omielaju. ze decka maju dnes triliardu problemov nevadiiiii. ved v poho sa da robit kariera povie zena co taha tri retazove materske a je doma do 18-tky dietatka.

anonym_851c19
3. sep 2025
@anonym_autor

@bashka80 už som sa ho to pýtala , ak by som mu povedala že deti nechcem , tak by so mnou nebol .Lebo on deti chce, vidí v tom zmysle svojho života , tu niečo po sebe zanechať.

@anonym_autor takže si ho obrala o roky života. Doslovne. To naštve. Je to riadny podraz z tvojej strany.

anonym_386730
3. sep 2025
@majus2323

@anonym_386730 jajaaaaj ale pani neni hrozna v Tom že robí vedu vy tu polovica komentujúcich akosi zabúdate na to že jej muž stratil niekoľko rokov možno jedno celé 10rocie čakaním na niečo čo nepríde.

@majus2323 muž môže mať deti aj v 80ke.

anonym_851c19
3. sep 2025
@anonym_autor

@orar no po mne ak budem úspešná zostane nejaký super liek 🙂.V každom prípade ak sa mi rozpadne manželstvo kvôli mojej neochote podriadiť niekomu tretiemu život bude ma to mrzieť, lebo manžel je naozaj skvelý. Na takého už natrafiť nemusím a nechcem život stráviť osamote.

@anonym_autor podriadiť sa niekomu tretiemu? Nie, preto sa ti manželstvo nerozpadne. Napíš to tak ako to je: rozpadne sa to kvôli tvojmu vlastnému klamstvu.

anonym_386730
3. sep 2025

Autorka, tu veľa pochopenia nenájdeš. 2/3 žien tu neovládajú ani základné pravidlá slovenského jazyka, 90 percent býva u frajera alebo svokry, čakajú kým im cinkne rodičák, majú každé dieťa s iným chlapom a vypisujú tu, či už majú dať deťom pančušky a či cez štátny sviatok bude otvorené Pepco. To je vrchol ich kariéry aj schopnosti rozumieť vedeckej práci.

svetlonos
3. sep 2025
@pralinka25

@rivini to tu darmo budes hovorit. tu vidia len jednorozce. uplne stacia potravinove alergie a nutnost varit zvlast. porucha ucenia, alebo ine. nemusi mat ani zavazne nic hoci ked clovek otvori kona je tu na mraky problemov ktore mozu prist. ale tu bude kazdy tvrdit ako je to vsetko easy ale ze kopec zien tu nevie pri decku ani suvisle navarit obed, alebo vypit kavu, ze je problem ist po materskej do beznej prace, ze su vyhorete nevyspate vycerpane, ze existuju depresie, uzkosti, panicke ataky ktore sa tu furt omielaju. ze decka maju dnes triliardu problemov nevadiiiii. ved v poho sa da robit kariera povie zena co taha tri retazove materske a je doma do 18-tky dietatka.

@pralinka25
tak nejak. My zrovna tie 3 deti mame a zdravé Bohu dik. Oni totiz nemusia mať žiadnu dg, stačí živšie charakter a si v .... . Ten obed teda súvislé neuveríš a v sekunde zabudneš myšlienku, pokoal nejakú ducha plnú aj náhodou vyorodukuješ. Stačí debilny "kašlik a soplik" s horúčkou a na parádu. Nevyspata, chora, na staraj sa lebo to dieta je predsa odkázané na rodica. A na to stačí jedno dieta tiez.
Takže tiež nerozumiem, ako môžu matky napísať, ze rok v pohode zvladne... Aši s hokus pokus a vsetko krásne, potom sa dieta vypustiť do prírody ako robia zvieratá a vybavene. No maka by ona po kariére s dietatom.
My sme mali deti v jej veku a mysleli si, ze vieme do čoho ideme 😁. No teoreticky áno...
Fakt to treba vidieť triezvo a neidealizovat to. My svoje deti ľúbime aj ked nerobíme vsetko správne. Ale áno, je to obeta, je to naro ne a kompletne to zmení život. Take ze spontánne ideme teraz na víkend preč- nehrozi.

bludna
3. sep 2025
@anonym_autor

@orar ešte raz , ja som ho neoklamala a ani nevodila za nos, mala som 25 on 28 keď sme sa brali a nemali sme ani bývanie, bývali sme v podnájme, teraz máme byt, auto a všetko čo treba, teraz by bol ten správny čas čo sa týka zázemia, ale za tú dobu sa to u mňa pretransformovalo do toho že deti nechcem , chcem pracovať, cestovať , postupovať v kariere. Manžel chce rodinu a plne sa usadiť , chce aby som bola s dieťaťom doma aspoň rok , aby som kojila , jednoducho aby som bola taká tá pravá ukážková mama a mne sa toto prieči .

@anonym_autor Podla tohto co pises k tebe pristupuje ako ku kusu masa, sialene. Ja ti uplne rozumiem. Tieto veci su narokovatelne a nedaju sa slubit. Je prirodzene, ze ludia menia nazory a vyvijaju sa. No zial on ten nazor nezmenil a ty ak chces byt stastna tak asi budes musiet ukoncit vas vztah lebo toto nie je nieco na com sa viete len tak dohodnut. Prajem ti vela stastia v kariere ak sa pre nu rozhodnes.

erika237
3. sep 2025

Neviem si realne predstavit, co vsetko obnasa vedecka praca a kariera v nej, ale urcite to nie je 9-17 kde zaklapnes pocitac a neriesis terminy, projekty, schodze a podobne.
Moze byt dieta aj v jasliach aj s opatrovatelkou, aj druhy rodic sa zapajat a aj tak si viem predstavit, dohadovacky, kto ostane s dietatom doma ked bude soplavo-chore.
Ak by som nebola o rodicovstve presvedcena tak do toho nejdem, jedine ze by som mala v partnerovi 120% oporu.

janage
3. sep 2025

Akurát dnes som natrafila na toto. Áno každý verí, že bude mať dieťa zdravé, ale...
Mňa by zaujímalo, či ste sa dohodli aj na tom, že o dieťa sa prvý rok budeš starať prevažne ty.
Mne zas príde sebecké to, že ja chcem, ale ja nič neriskujem ani zdravie, ani prácu, ani možnosť rastu. Ja sa zúčastním výchovy podľa toho kedy a ako ja chcem (ak ide o muža), ale od teba očakávam, že sa plne prisposobis či chceš či nie (ak ide o zenu)
Lebo áno , aj v dnešnej dobe je tehotenstvo a pôrod rizikom pre matku a nie všetky detičky sú bez problémov a zdravé.

anonym_2c3f0c
Autor odpoveď zmazal
marianaradka
3. sep 2025

@anonym_autor máš sebecký prístup, ale netráp sa a pusti manžela nech sa rozmnoží, keď je aspoň on príčetný.

pralinka25
3. sep 2025
@svetlonos

@pralinka25
tak nejak. My zrovna tie 3 deti mame a zdravé Bohu dik. Oni totiz nemusia mať žiadnu dg, stačí živšie charakter a si v .... . Ten obed teda súvislé neuveríš a v sekunde zabudneš myšlienku, pokoal nejakú ducha plnú aj náhodou vyorodukuješ. Stačí debilny "kašlik a soplik" s horúčkou a na parádu. Nevyspata, chora, na staraj sa lebo to dieta je predsa odkázané na rodica. A na to stačí jedno dieta tiez.
Takže tiež nerozumiem, ako môžu matky napísať, ze rok v pohode zvladne... Aši s hokus pokus a vsetko krásne, potom sa dieta vypustiť do prírody ako robia zvieratá a vybavene. No maka by ona po kariére s dietatom.
My sme mali deti v jej veku a mysleli si, ze vieme do čoho ideme 😁. No teoreticky áno...
Fakt to treba vidieť triezvo a neidealizovat to. My svoje deti ľúbime aj ked nerobíme vsetko správne. Ale áno, je to obeta, je to naro ne a kompletne to zmení život. Take ze spontánne ideme teraz na víkend preč- nehrozi.

@svetlonos ved presne toto. aj uplne zdrave dieta vie byt slusny zahul. clovek by tu tym vzletnym ruovuckym veciam aj uveril keby necital denne milionpat tem o roznych situaciach z bezneho zivota.

a este mi neda nespomenut kolkym sa tu rozpadli vztahy lebo popri dietatu nestihali ani intimny zivot s partnerom. fakt denne temy nestiham navarit, nevladzem sexovat, nemam si kedy odpit z kavy, nakup v potravinach je vyzva storocia atd.

no ja mam deti tri. kazde ma nieco. nic extra zavazne ale rozhodne nie material na karieru. odkedy ich mam moj zivot je jeden velky chaos prisposobeny im. rozhodne by som pri nich neurobila karieru v ziadnom pripade a to si nepridem ani trochu neschopna. a rozmyslam co sa po tom roku s tym dietatom stane. odlozi sa do vitrinky? ci ked to bude dieta vedkyne bude v roku uplne samostante? boze to su tu rady.

uvedomujete si niektore ze bez tych vedcov by sme boli stale v jaskyni? ze fakt sa denne veziete na ich objavoch. ci to uz je jedno? za vynalezmi nevidime nikoho? to sa vsetko samo? iste, vsetci vedci mali vedla mikroskopu platnu a varili svieckovu, druhou rukou prebalovali deti, a kym boli na ihrisku objavili antibiotika. aj ziarovka sa tu objavila len tak. uplne z nicoho. to nebolo tisicov pokusov a nezdarov. to len tak nahodou pri kocikovani vzniklo. aj DNA objavili pri struhani mrkvy do prikrmu atom stiepili kym vymienali fusakle. no a kym sa vylieval nocnik tak zostrojili urychlovac castic. easy peasy. co tu riesime. 5 deti a veda sa da sklbit. a ako je to s retazovou materskou? a pandemickou ocr? dzizs.

pralinka25
3. sep 2025
@marianaradka

@anonym_autor máš sebecký prístup, ale netráp sa a pusti manžela nech sa rozmnoží, keď je aspoň on príčetný.

@marianaradka pricetny manzel bude plodit.
mysli na nepricetnych vedcov ked budes davat nabuduce detom lieky proti teplote, alebo si zapnes vecer telku alebo pouzijes mobil na pisanie debilnych statusov. ok? ze ty teda nezneuzivas vedu vo svojom zivote. ale hlavne ze si pricetna. ok.
vies ze mas elektriku pravdepodobne z atomky? vies to len tak tu narastlo nebolo treba vedca aby bola elektrika amohla si is nabit mobil alebo zasvieti. ok. ja len tak no.
vsetci ti sebecki lekari, virologovia, ludia co skumaju lieky choroby, atd. svine hnusne sebecke co zostrojili inkubatory, defibrilator a nebodaj co zistili ako operovat srdce. nie to nie su vedci to len tak neprcetni ludia vies.

janage
3. sep 2025

Na druhu stranu, ale mam známu, jej dcéra je vrcholový vedecký pracovník, muž tiež z takej oblasti, majú 3 vysoko inteligentné deti. S každým bola ale doma tuším iba 4 mesiace a pórom muž, babky, opatrovateľky, ako ona hovorila, tie deti vyrástli medzi skumavkami. Tam, ale muž netrval na tom, že žena sa musí vzdať kariéry lebo inak je necítlivá harpya, ale od začiatku sa naplno zapajal a áno jeho kariéra išla viac bokom.
Tvoj nuž sa svojej práce vzdať nechce,od teba to ale ziada a ko.promis u vás zrejme možný nebude.

Mam ešte jednu kamošku, lekárka, 4 deti,prvé po 1.roku štúdia mediciny. Ale jej manžel jej tiež dal priestor vystudovat aj urobiť atestácie. Najstaršie dieťa je už plnolete, v rodine majú pekne vzťahy. Prvý rok pomáhala jej mamka.
Takže dá sa, ale pri inom nastavení partnerov, kde sa potiahnu.

janage
3. sep 2025

A ta prvá už aj počas tých 4 mesiacov robila ďalej pár hodín denne. Nie ze úplne vypla. Ak som dobre pochopila dokonca aj grant, ktorý zabezpečoval financovanie daného projektu/ výskumu bol podmienený tým, že ona ho bude stále viesť. Uz len dodam, ze mimo Slovenska žijú.

majus2323
3. sep 2025
@anonym_386730

@majus2323 muž môže mať deti aj v 80ke.

@anonym_386730 tu nejde vôbec o to kedy môže mať deti viete čo je to 10 rokov života ????

anonym_d5a0d6
3. sep 2025

@anonym_autor on dieťa chcel, ty možno od začiatku nie len si si povedala, že šak to budem riešiť potom. Ak ti je kariéra prednejšia choď, a jeho nechaj nech si nájde inú s ktorou bude mať deti. Ak by ste deti nemali, viselo by to vo vzduchu že kvôli tebe, ak by si prišla o kariéru viselo by vo vzduchu že kvôli nemu, vždy by bol jeden nešťastný. Len si dobre rozmysli či to tak ozaj chceš aby si potom neľutovala keď budeš mať síce karieru ale bez muža a detí.

janage
3. sep 2025
@majus2323

@anonym_386730 tu nejde vôbec o to kedy môže mať deti viete čo je to 10 rokov života ????

@majus2323 ak by muž tak túžil mať dieťa a zároveň úprimne miloval ženu, nenutil by ju ostať rok doma a výlučne sa starať o dieťa. Bol by ochotný obetovať aj svoju kariéru na istú dobu.
Ako som písala vyššie. Nikto nezaručí, že všetko bude OK, že matka bude v poriadku, že dieťa bude v poriadku. Muž neriskuje ani svoje zdravie, neprerusuje prácu a karieru a v prípade, že sa po čase rozhodne, že už ho to nebaví, so zdravym či chorým, proste odíde a nik ho nedonuti sa o dieťa starať dokonca ani finančne ak nechce. Je tu príbehov na mraky.
A bohužiaľ je to tak, že najmä ak dieťatko nie je zdravé muž to nedáva a odchádza. Žena nemá kam, o spoločenskom lynci ani nehovorím. Muž môže, žena musí lebo matka.

majus2323
3. sep 2025

@anonym_386730 vy ste evidentne v sekcií tých nechápavých. Je super že autorka je vedec, že vyvinie liek a hocičo o čo by sa pokúšala by bolo naozaj skvelé a veľmi prínosné, dokonca rozumiem že deti nechce lebo chce kariéru, ale vy sa fakt nezamýšľate nad tým že manželstvo nie je o 1 ale o 2?? Ok. Rozumiem, názory sa menia časom ... Ale 10 á maokov? Možno sú tu ženy ako pisete chudery čo čakajú na rodicak, bývajú u svokry a decká majú každé s iným ale o čo lepšia je autorka keď naťahuje človeka čo má rovnaký sen ako ona? Rovnaký v zmysle sen ako sen. Jej snom je byť uznávaná niečo dosiahnuť a jeho je mať rodinu. Ani na jednom nie je nič zlé. Ale autorka ( prepáč ) dnes asi neprišla na to že nechce deti? Nehovoriac o Tom ak mali svadbu v kostole. To je už úplne iná vec.
Ste na mamičkovskom fóre, väčšina tu má deti, väčšina chápe čo to obnáša a myslím že väčšina tu aj chápe autorku v jej snoch. A je to naozaj skvelé obdivujem múdre ženy. Ale 10 rokov života vám nikto nevráti.

autor
3. sep 2025

S manželom sme sa ešte dnes večer rozprávali , manžel za týchto okolností nechce byť so mnou , chce deti a chce ich čo najskôr. Jednoducho chce byť otec a chce byť prítomný pri ich výchove dennodenne, chce rodinu a chce normálnu ženu ako mi povedal. Takže v krátkej dobe podá žiadosť o rozvod a odsťahuje sa . Je mi veľmi ťažko , naozaj ťažko lebo nám bolo spolu veľmi dobre. Ale tiež mi povedal svoje a veru nie veľmi pekné veci , že z troch detí zľavil na jedno , 10 rokov čakal a výsledkom je rozvod a môže vraj začať odznova v 38 rokoch .

majus2323
3. sep 2025
@janage

@majus2323 ak by muž tak túžil mať dieťa a zároveň úprimne miloval ženu, nenutil by ju ostať rok doma a výlučne sa starať o dieťa. Bol by ochotný obetovať aj svoju kariéru na istú dobu.
Ako som písala vyššie. Nikto nezaručí, že všetko bude OK, že matka bude v poriadku, že dieťa bude v poriadku. Muž neriskuje ani svoje zdravie, neprerusuje prácu a karieru a v prípade, že sa po čase rozhodne, že už ho to nebaví, so zdravym či chorým, proste odíde a nik ho nedonuti sa o dieťa starať dokonca ani finančne ak nechce. Je tu príbehov na mraky.
A bohužiaľ je to tak, že najmä ak dieťatko nie je zdravé muž to nedáva a odchádza. Žena nemá kam, o spoločenskom lynci ani nehovorím. Muž môže, žena musí lebo matka.

@janage ja neviem od prírody je nejak určené že žena sa stará o dieťa keď je bábätko najviac zo všetkých. Len žena môže pod srdcom nosiť život , len žena môže porodiť dieťa tak hádam to ma nejaký zmysel a niečo na Tom bude či ? Matka má hormóny a vôbec jej mozog sa úplne nastaví na to že má dieťa a tak to zariadila príroda a fakt nie je nič divné na tom že chce aby aspoň rok bola pri ňom lebo každé dieťa si zaslúži mamu v prvom rade ak je to možné. Ak to možné nie je samozrejme to je iná vec. Ale keď je možnosť prítomnosť matky... Len žena môže kojiť, rodiť, nosiť dieťa, celé ho vytvoriť , mať inštinkty úplne na inej méte a radu ďalších iných vecí, z čoho vyplýva že matka je pre dieťa v tak rannom veku nenahraditeľná. To by snáď vedec chápať mohol keď tomu nechápete vy.

majus2323
3. sep 2025
@anonym_autor

S manželom sme sa ešte dnes večer rozprávali , manžel za týchto okolností nechce byť so mnou , chce deti a chce ich čo najskôr. Jednoducho chce byť otec a chce byť prítomný pri ich výchove dennodenne, chce rodinu a chce normálnu ženu ako mi povedal. Takže v krátkej dobe podá žiadosť o rozvod a odsťahuje sa . Je mi veľmi ťažko , naozaj ťažko lebo nám bolo spolu veľmi dobre. Ale tiež mi povedal svoje a veru nie veľmi pekné veci , že z troch detí zľavil na jedno , 10 rokov čakal a výsledkom je rozvod a môže vraj začať odznova v 38 rokoch .

@anonym_autor prosím vás úprimne ste sa empaticky pozreli na vec aj jeho očami?
Mrzí ma ale, že vám je ťažko. Nech už bola chyba kdekoľvek, neznamená to, že nemáte city. Nie ste zlá ak nechcete deti a robíte dobre že ich nechcete nasilu. Ale skúste sa pozrieť na to z jeho uhla pohľadu. Držím vám palce nech budete nakoniec obaja šťastní.

pralinka25
3. sep 2025

ved ale on nevidel ze si neberie rodinne zalozenu zenu co ju naplna piect buchty? za 10 rokov si to vazne nevsimol? nechapem to. fakt. ved vidim ze nie sme na jednej vlne. je to vidiet v tisicoch drobnosti.

anonym_6f783c
3. sep 2025

A rok po rozvode ten muz zisti, ze je neplodny...

janage
3. sep 2025
@majus2323

@janage ja neviem od prírody je nejak určené že žena sa stará o dieťa keď je bábätko najviac zo všetkých. Len žena môže pod srdcom nosiť život , len žena môže porodiť dieťa tak hádam to ma nejaký zmysel a niečo na Tom bude či ? Matka má hormóny a vôbec jej mozog sa úplne nastaví na to že má dieťa a tak to zariadila príroda a fakt nie je nič divné na tom že chce aby aspoň rok bola pri ňom lebo každé dieťa si zaslúži mamu v prvom rade ak je to možné. Ak to možné nie je samozrejme to je iná vec. Ale keď je možnosť prítomnosť matky... Len žena môže kojiť, rodiť, nosiť dieťa, celé ho vytvoriť , mať inštinkty úplne na inej méte a radu ďalších iných vecí, z čoho vyplýva že matka je pre dieťa v tak rannom veku nenahraditeľná. To by snáď vedec chápať mohol keď tomu nechápete vy.

@majus2323 ak je žena tak nastavená je to úplne OK. Sú ale ženy, ktoré to majú inak. Necítia sa na to vynosit, porodiť, rok sa starať.
Aj dnes ženy prichádzajú aj o život pri tehu aj pôrode, aj dnes sa môže niečo zvrhnúť....preto by sa žena v prvom rade mala mat možnosť rozhodnúť ci a za akých podmienok do toho pôjde. Lebo ona bude znášať dôsledky.

vladuska20
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak nie je stary este,a ano zacne od znova.Neurobi si dieta hned s nejakou,ale tiez nebude cakat dalsich 10r.Proste sa do roka posunie ak najde normalnu zenu,co ju bude lubit a hlavne ona jeho.A ty ak ho lubis,poprajes mu vela stastia v jeho novej ceste.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_e619aa
3. sep 2025

@autorka to je dost neprijemne, ja rozmyslam ako moze clovek, ktory niekoho miluje sa rozviest z dna na den, otazne je, ci si niekoho s kym si bude rozumiet najde

autor
3. sep 2025
@pralinka25

ved ale on nevidel ze si neberie rodinne zalozenu zenu co ju naplna piect buchty? za 10 rokov si to vazne nevsimol? nechapem to. fakt. ved vidim ze nie sme na jednej vlne. je to vidiet v tisicoch drobnosti.

@pralinka25 nemal ako to vidieť. Keď si ma bral , bola som tesne po VŠ a moje smerovanie boli laboratória v nemocniciach , súkromné laboratória , ani ma vtedy nenapadlo že skončím vo výskume. Okrem toho , rada varím aj upratujem keď je čas , tak nejaké pnutie extrémnej emancipácie tam nebolo a ani dodnes nie je . Ale aj rada pracujem a získavam vedomosti . Deti v rodine mám rada , nevadia mi . Ale svoje dieťa ako dennodenný záväzok by som asi nedala. Manžel je neurológ a tvrdí že matka je pre dieťa prvý rok jeho života nepostradateľná, potrebná pre správny vývoj mozgu , správne prepojenie jednotlivých synapsii. Náhradná osoba má byť len a len v krajnej núdzi a nie preto že sa matke nechce. Pre neho žena ktorá nemá materinský pud , nemá správne prenatálne usporiadanú štruktúru mozgu a správne biochemické reakcie v ňom . On sa na to díva takto vedecky čo mu ani nevyčítam , lebo fungujem rovnako .

autor
3. sep 2025
@anonym_6f783c

A rok po rozvode ten muz zisti, ze je neplodny...

@anonym_6f783c momentálne je manžel plodný .