icon

Nechcem deti

3. sep 2025

Som vydatá 10 rokov, mám 35 ,manžel 38 rokov. Do manželstva sme vstupovali s tým že budeme mať deti , jedno . Som vedecká pracovníčka, v roku 2026 mám možnosť ísť na rok na stáž do USA. Manžel už na mňa tlačí že chce dieťa, ale ja si čím ďalej viac a viac uvedomujem že deti nechcem . Prácu milujem , milujem aj tu voľnosť a aj neustále dosahovanie karierneho postupu . Milujem však aj manžela. Včera som mu povedala o tej stáži a vybuchol do nepríčetnosti . Doslovne mi položil nôž na krk , buď začneme už riešiť dieťa, alebo odíde a nájde si inú ženu , lebo on deti chce a len kvôli mne pristúpil iba na jedno a teraz " kurva " nechcem ani to jedno . Na materskú a rodičovskú nepôjde , lebo dieťa podľa neho potrebuje matku , aspoň prvý rok . Keď mu nevyhoviem , viem že odíde a rozvedieme sa. Zas nechcem byť sama , ale prečo sa ten život nedá prežiť aj vo dvojici ?

vladuska20
3. sep 2025
@anonym_autor

@pralinka25 nemal ako to vidieť. Keď si ma bral , bola som tesne po VŠ a moje smerovanie boli laboratória v nemocniciach , súkromné laboratória , ani ma vtedy nenapadlo že skončím vo výskume. Okrem toho , rada varím aj upratujem keď je čas , tak nejaké pnutie extrémnej emancipácie tam nebolo a ani dodnes nie je . Ale aj rada pracujem a získavam vedomosti . Deti v rodine mám rada , nevadia mi . Ale svoje dieťa ako dennodenný záväzok by som asi nedala. Manžel je neurológ a tvrdí že matka je pre dieťa prvý rok jeho života nepostradateľná, potrebná pre správny vývoj mozgu , správne prepojenie jednotlivých synapsii. Náhradná osoba má byť len a len v krajnej núdzi a nie preto že sa matke nechce. Pre neho žena ktorá nemá materinský pud , nemá správne prenatálne usporiadanú štruktúru mozgu a správne biochemické reakcie v ňom . On sa na to díva takto vedecky čo mu ani nevyčítam , lebo fungujem rovnako .

@anonym_autor no vidis aj on je vedec a ma v tom ako neurolog jasno,takze jeho veru nepresvedcis ani o svojej pravde,tak ako on teba,aj keby ti ukazal 10vyskumov a 10 dokazov,ze ma pravdu.

autor
3. sep 2025
@vladuska20

@anonym_autor no vidis aj on je vedec a ma v tom ako neurolog jasno,takze jeho veru nepresvedcis ani o svojej pravde,tak ako on teba,aj keby ti ukazal 10vyskumov a 10 dokazov,ze ma pravdu.

@vladuska20 nie je vedec, ale má už skúsenosti a hlboké vedomosti vo svojej oblasti

janage
3. sep 2025
@majus2323

@janage ja neviem od prírody je nejak určené že žena sa stará o dieťa keď je bábätko najviac zo všetkých. Len žena môže pod srdcom nosiť život , len žena môže porodiť dieťa tak hádam to ma nejaký zmysel a niečo na Tom bude či ? Matka má hormóny a vôbec jej mozog sa úplne nastaví na to že má dieťa a tak to zariadila príroda a fakt nie je nič divné na tom že chce aby aspoň rok bola pri ňom lebo každé dieťa si zaslúži mamu v prvom rade ak je to možné. Ak to možné nie je samozrejme to je iná vec. Ale keď je možnosť prítomnosť matky... Len žena môže kojiť, rodiť, nosiť dieťa, celé ho vytvoriť , mať inštinkty úplne na inej méte a radu ďalších iných vecí, z čoho vyplýva že matka je pre dieťa v tak rannom veku nenahraditeľná. To by snáď vedec chápať mohol keď tomu nechápete vy.

@majus2323 príroda určuje len to či žena otehotnie a porodí. Niektoré nezvládajú dojčenie, starostlivosť atď. Dokonca im príroda cez hormóny spustí poporodnu depresiu a nie sú schopné sa o dieťatko samé postarať.

vladuska20
3. sep 2025
@anonym_autor

@vladuska20 nie je vedec, ale má už skúsenosti a hlboké vedomosti vo svojej oblasti

@anonym_autor tie vedomosti tiez keby neboli vyskumi,tak by ich ani nemal.Tak nie je vedec v pravom slova,ale tiez je to proste podobne.Ty skumas inu cast,on zase inu.

bystrozraky
3. sep 2025

@anonym_autor Za 5–10 rokov tvoju kariéru preberie umelá inteligencia (vlastné štúdie mnohých univerzít ukazujú, že aj skôr) a neštekne po nej ani pes. Plne chápem tvojho manžela, keď už spravil ústupok, že teda bude to dieťa len jedno, a vôbec mu to nemám za zlé, lebo ak po tom naozaj túži (nie kvôli okoliu), tak je to absolútne v poriadku. Takisto je v poriadku, ak ty po ňom netúžiš. Lebo mať dieťa, keď po ňom netúžiš, nie je dobré ani pre dieťa, ani pre teba. Takže čakal viac ako 10 rokov (predpokladám, že ste sa poznali pred svadbou), tak mu jasne povedz, že naozaj to dieťa nechceš. Bude to asi viesť k rozchodu, ale aspoň mu dáš šancu nájsť partnerku, ktorá bude mať podobnú túžbu ako on, a ty si nájdeš niekoho, kto tiež deti nechce. Neviem, na čo to tu vypisujem, lebo asi pri toľkých príspevkoch to aj tak nikto nebude čítať 🙂

anonym_600691
4. sep 2025

A stále sa píše ako keby profesia vedca sa vylucovala s materstvom😄 a bez autorky by vlastne ľudstvo skolabovalo na chorobách a to neviem odkiaľ máte,len ste si domysleli len aby ste mali argument že kariéra je niečo viac pred materstvom,proste niekto chce dieťa niekto nie a tie vymyslí o záchrane sveta nemá s tým nič lebo dieťa sa s tým nevylučuje a tak isto keby chcela za 10 rokov uz ma dávno dieťa a nech mi nehovorí ze za 10 rokov jej profesia jej to neumožňuje,ved nebola 10 rokov vo vesmíre na výskume 😅

lapersefona
4. sep 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ nechcem ju tlačiť skôr jej ukázať aj iný pohľad. Pôvodne som nechcela žiadne deti ani muža. Ale časom sa to akosi zmenilo.
Chcela som tým napísať ze mozno keby sa stala mamou by sa na to inac divala
Ja nemám všetko ružové

lapersefona
4. sep 2025
@pralinka25

@lapersefona ale ale... to mas tak tyy. predstav si ze nie kazdy to citi takto. nie narodenim dietata sa neprebudi automaticky v cloveku nehynuca laska. a teda starost o deti po roku nekonci. len zacina. to je na cely celucicky zivot. dokonca aj ked bude dospele. boze to nie je skrecok.

@pralinka25 ste mamou? A odkiaľ viete zeby sa to nezmenilo? A co ak by o 10 rokov povedala ze to neľutuje a je rada lebo vďaka dieťaťu celkom zmenila životné hodnoty?

anonym_386730
4. sep 2025
@anonym_autor

S manželom sme sa ešte dnes večer rozprávali , manžel za týchto okolností nechce byť so mnou , chce deti a chce ich čo najskôr. Jednoducho chce byť otec a chce byť prítomný pri ich výchove dennodenne, chce rodinu a chce normálnu ženu ako mi povedal. Takže v krátkej dobe podá žiadosť o rozvod a odsťahuje sa . Je mi veľmi ťažko , naozaj ťažko lebo nám bolo spolu veľmi dobre. Ale tiež mi povedal svoje a veru nie veľmi pekné veci , že z troch detí zľavil na jedno , 10 rokov čakal a výsledkom je rozvod a môže vraj začať odznova v 38 rokoch .

@anonym_autor normálnu ženu. No to je hňup. Pán doktor chce doma gazdinú. To je všetko. On sa môže realizovať ale ty nie. Máš sedieť doma a meniť plienky.

lapersefona
4. sep 2025
@anonym_autor

S manželom sme sa ešte dnes večer rozprávali , manžel za týchto okolností nechce byť so mnou , chce deti a chce ich čo najskôr. Jednoducho chce byť otec a chce byť prítomný pri ich výchove dennodenne, chce rodinu a chce normálnu ženu ako mi povedal. Takže v krátkej dobe podá žiadosť o rozvod a odsťahuje sa . Je mi veľmi ťažko , naozaj ťažko lebo nám bolo spolu veľmi dobre. Ale tiež mi povedal svoje a veru nie veľmi pekné veci , že z troch detí zľavil na jedno , 10 rokov čakal a výsledkom je rozvod a môže vraj začať odznova v 38 rokoch .

@anonym_autor je mi to ľúto ale chápem tvojho manžela.
Poloz si otázku čo ti je prednejšie? Kariéra ktorá môže hocikedy skončiť alebo ta niekto môže nahradiť. Alebo tvoj manžel s ktorým si uz tak dlho. Mat dieta nie je také náročné. Ty sa musíš rozhodnúť tak aby si nelutovala

lapersefona
4. sep 2025

@anonym_autor ty ten liek mozes vynájsť aj keď budeš mamina

lapersefona
4. sep 2025
@pralinka25

@rivini to tu darmo budes hovorit. tu vidia len jednorozce. uplne stacia potravinove alergie a nutnost varit zvlast. porucha ucenia, alebo ine. nemusi mat ani zavazne nic hoci ked clovek otvori kona je tu na mraky problemov ktore mozu prist. ale tu bude kazdy tvrdit ako je to vsetko easy ale ze kopec zien tu nevie pri decku ani suvisle navarit obed, alebo vypit kavu, ze je problem ist po materskej do beznej prace, ze su vyhorete nevyspate vycerpane, ze existuju depresie, uzkosti, panicke ataky ktore sa tu furt omielaju. ze decka maju dnes triliardu problemov nevadiiiii. ved v poho sa da robit kariera povie zena co taha tri retazove materske a je doma do 18-tky dietatka.

@pralinka25 keby pre tieto dôvody ženy prestali chcieť ma deti tak spoločnosť zanikne. A kde si kúpiš potom chleba alebo na starobu kto sa o teba postará kebyže sa zatvoria domy seniorov lebo by tam nemala kto robiť? Alebo to vyrieši všetko euthanasia v zahraničí? Musis sa na to pozerať aj z globálneho hľadiska

Hocikomu sa moze hocikedy zmeniť život aj tebe a potom by sa inac dívala.
Inac to je problém navariť dieťaťu iný obed len preto ze ma alergiu? Bud rada ze si zdravá a mas predpokladám bezstarostný zivot

anonym_851c19
4. sep 2025
@pralinka25

@marianaradka pricetny manzel bude plodit.
mysli na nepricetnych vedcov ked budes davat nabuduce detom lieky proti teplote, alebo si zapnes vecer telku alebo pouzijes mobil na pisanie debilnych statusov. ok? ze ty teda nezneuzivas vedu vo svojom zivote. ale hlavne ze si pricetna. ok.
vies ze mas elektriku pravdepodobne z atomky? vies to len tak tu narastlo nebolo treba vedca aby bola elektrika amohla si is nabit mobil alebo zasvieti. ok. ja len tak no.
vsetci ti sebecki lekari, virologovia, ludia co skumaju lieky choroby, atd. svine hnusne sebecke co zostrojili inkubatory, defibrilator a nebodaj co zistili ako operovat srdce. nie to nie su vedci to len tak neprcetni ludia vies.

@pralinka25 písala ona niečo o vedcoch? Možno má len názor, že ženy do tej sféry až tak nepatria. Hlavne také, ktoré chcú mať deti (alebo to sľubujú). Že je to len pre slobodné workoholičky. Alebo pre mužov.

lia2929
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Nemusí sa manžel obávať ja som si svojho našla až keď mal 36 a mesiac pred manž. štyridsiatkou sa nam narodil syn😊 Každý ma niekde druhu pravu polku srdca a sudeneho partnera😊 aj ty.

lenkakravcova
4. sep 2025
@lapersefona

@anonym_autor ty ten liek mozes vynájsť aj keď budeš mamina

@lapersefona
Presne. 😀 Keď sa chce všetko sa dá.

Hamda Al Ruwaili – matka 19 detí, ktorá si získala doktorát

Hamda Al Ruwaili je Saudka, ktorá vychováva 19 detí (10 chlapcov a 9 dievčat) a popri tom získala bakalársky, magisterský titul aj doktorát ešte pred svojim 43. narodeninami.
(Gulf News, The Voice, Startup Pakistan)
.

lenkakravcova
4. sep 2025
@anonym_386730

@anonym_autor normálnu ženu. No to je hňup. Pán doktor chce doma gazdinú. To je všetko. On sa môže realizovať ale ty nie. Máš sedieť doma a meniť plienky.

@anonym_386730 to chce predsa väčšina mužov. Lebo žena dopĺňa muža. Bola mu stvorená ako jeho pomoc a podpora. Čiže to dáva zmysel.
A ak žena muža nechce, má možnosť ostať slobodná.

lenkakravcova
4. sep 2025
@janage

@majus2323 príroda určuje len to či žena otehotnie a porodí. Niektoré nezvládajú dojčenie, starostlivosť atď. Dokonca im príroda cez hormóny spustí poporodnu depresiu a nie sú schopné sa o dieťatko samé postarať.

@janage to sa deje zvyčajne pri prvom dieťati. Ani ja som nebola výnimkou. Áno, dojčenie boli, a popôrodné depresia existuje. Ale všetko toto sa dá riešiť. Ako vidíš, aj po problémoch s dojčením a pri prvom dieťati s poporodnou depkou majú ženy ďalšie deti. (A čím ďalšie, tým je to jednoduchšie, lebo žena už vie čo a ako 🙂 ).

anonym_386730
4. sep 2025
@lenkakravcova

@anonym_386730 to chce predsa väčšina mužov. Lebo žena dopĺňa muža. Bola mu stvorená ako jeho pomoc a podpora. Čiže to dáva zmysel.
A ak žena muža nechce, má možnosť ostať slobodná.

@lenkakravcova žena nebola stvorená pre muža ako jeho pomoc. Že ty si sa teleportovala do stredoveku je tvoja vec. My ostatné už žijeme v inom storočí.

lenkakravcova
4. sep 2025
@anonym_386730

@lenkakravcova žena nebola stvorená pre muža ako jeho pomoc. Že ty si sa teleportovala do stredoveku je tvoja vec. My ostatné už žijeme v inom storočí.

@anonym_386730 neneee žijeme na kresťanskom Slovensku. A v tom stále platí (pre viac než 60% obyv.) Biblické novozakonné:

1. Korinťanom 11:8–9
„Veď muž nie je zo ženy, ale žena z muža. Lebo muž nebol stvorený pre ženu, ale žena pre muža.“

anonym_386730
4. sep 2025
@lenkakravcova

@anonym_386730 neneee žijeme na kresťanskom Slovensku. A v tom stále platí (pre viac než 60% obyv.) Biblické novozakonné:

„Veď muž nie je zo ženy, ale žena z muža. Lebo muž nebol stvorený pre ženu, ale žena pre muža.“

@lenkakravcova som ateista. Tieto drísty si nechaj pre seba.

eeffka
4. sep 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova vzdy ked citam tie komenty co napises si spomeniem na klasicke "janiciar je tureckejsi nez turek"

terezia74
4. sep 2025

@anonym_autor choď za svojím snom. Ja mám 2 deti a výchovavam sama 😉

lucia147852
4. sep 2025
@anonym_386730

@anonym_386730 dal jej čas a priestor na realizáciu 10 rokov!!! A stále čakal, kedy konečne to dieťa mať budú. Ona isto nezistila dnes, že dieťa nechce. Ale čusala ako voš pod chrastou, lebo jej muž vyhovoval. Fér by bolo ísť za ním a povedať mu, Fero, ja som zistila, že to dieťa asi vôbec nechcem. Viem, že ty si deti veľmi chcel. Ako to vidíš teraz? Poznám špičkovú lekárku, čo ma 5 deti a kariéru si buduje ďalej. Už ma všetky dospelé. Ak autorka deti nechce, je to jej vec a je to v poriadku, ale ťahala muža za nos. On tie deti už dávno mať mohol.

pralinka25
4. sep 2025
@lapersefona

@pralinka25 ste mamou? A odkiaľ viete zeby sa to nezmenilo? A co ak by o 10 rokov povedala ze to neľutuje a je rada lebo vďaka dieťaťu celkom zmenila životné hodnoty?

@lapersefona a čo keď po 10 rokoch zisti že sa v materstve nenasla? To sú také otazky. Lebo každú to zákonite musí naplniť. Vôbec ten cit nemusí prísť. Dokonca skôr naopak. Dieťa nie je na skúšku že čo ak...

pralinka25
4. sep 2025
@anonym_851c19

@pralinka25 písala ona niečo o vedcoch? Možno má len názor, že ženy do tej sféry až tak nepatria. Hlavne také, ktoré chcú mať deti (alebo to sľubujú). Že je to len pre slobodné workoholičky. Alebo pre mužov.

@anonym_851c19 ženy do takej sféry nepatria. Ok. Ak má taký názor môže ísť do arabských emirátov loviť.

bielasovicka
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a prečo ti je ťažko, ved ty si po*rala vaše manželstvo na plnú čiaru, oklamala si ho. Chudák tvoj muž, aspoň ho trosku ľutujes , alebo si úplne chladná ako ľad?

ahhola
4. sep 2025

Bud v klude, uz si dost stara a nemusi sa to po darit. Tvoj chlap kludne oplodni 25.tku,ked ma co ponuknut. Urobila si vsetko pre to, aby bejbatko nebolo. Chod v pokoji. ✈️

pralinka25
4. sep 2025
@lapersefona

@pralinka25 keby pre tieto dôvody ženy prestali chcieť ma deti tak spoločnosť zanikne. A kde si kúpiš potom chleba alebo na starobu kto sa o teba postará kebyže sa zatvoria domy seniorov lebo by tam nemala kto robiť? Alebo to vyrieši všetko euthanasia v zahraničí? Musis sa na to pozerať aj z globálneho hľadiska

Hocikomu sa moze hocikedy zmeniť život aj tebe a potom by sa inac dívala.
Inac to je problém navariť dieťaťu iný obed len preto ze ma alergiu? Bud rada ze si zdravá a mas predpokladám bezstarostný zivot

@lapersefona kašli na to vôbec si nezachytila pointu. Nechaj tak.

pralinka25
4. sep 2025
@lapersefona

@anonym_autor je mi to ľúto ale chápem tvojho manžela.
Poloz si otázku čo ti je prednejšie? Kariéra ktorá môže hocikedy skončiť alebo ta niekto môže nahradiť. Alebo tvoj manžel s ktorým si uz tak dlho. Mat dieta nie je také náročné. Ty sa musíš rozhodnúť tak aby si nelutovala

@lapersefona a manžel ju nemôže hocikedy opustiť a zostane na dieťa sama? Len o prácu sa ma báť?

anonym_93d992
4. sep 2025

Akí vzdelaní, inteligentní, solventní ľudia, a aké smutné osudy. Zahodená dekáda života. Ja keď som sa spoznala s mojím mužom, my sme uz po prvých stretnutiach preberali také veci ako: svadba, deti, náboženstvo, výchova - pretože to sú hodnoty, ktoré treba prebrať jednoducho na začiatku. Romantika vyprchá a čo zostane o pár rokov? Manželstvo musí stáť na pevných základoch, hodnotách, aby aj keď už nebudete cítiť motýliky v bruchu, bolo na čom ďalej budovať. Niekomu príde šialené preberať na treťom rande svadbu a deti, ale tak ak nemám mať s mužom spoločné hodnoty a pohľad na budúcnosť, tak načo s ním strácať čas? Ale to sú dnešné moderné vzťahy: je nám spolu fajn, fajn sexík, hobby podobné. No ale máte aj hodnoty rovnaké? No nie, lebo tu sa ukázalo, že veda má pre jedného väčšiu hodnotu ako rodina. Keby sa to bolo odkomunikovalo na začiatku, mohol sa chlap posunúť ďalej. Možno som staromódna a moje názory sú stredoveké, ale ja mám s chlapom 15 rokov šťastné manželstvo a ľúbime sa viac ako na začiatku, aj bez motýlikov v bruchu.