icon

Nechcem deti

3. sep 2025

Som vydatá 10 rokov, mám 35 ,manžel 38 rokov. Do manželstva sme vstupovali s tým že budeme mať deti , jedno . Som vedecká pracovníčka, v roku 2026 mám možnosť ísť na rok na stáž do USA. Manžel už na mňa tlačí že chce dieťa, ale ja si čím ďalej viac a viac uvedomujem že deti nechcem . Prácu milujem , milujem aj tu voľnosť a aj neustále dosahovanie karierneho postupu . Milujem však aj manžela. Včera som mu povedala o tej stáži a vybuchol do nepríčetnosti . Doslovne mi položil nôž na krk , buď začneme už riešiť dieťa, alebo odíde a nájde si inú ženu , lebo on deti chce a len kvôli mne pristúpil iba na jedno a teraz " kurva " nechcem ani to jedno . Na materskú a rodičovskú nepôjde , lebo dieťa podľa neho potrebuje matku , aspoň prvý rok . Keď mu nevyhoviem , viem že odíde a rozvedieme sa. Zas nechcem byť sama , ale prečo sa ten život nedá prežiť aj vo dvojici ?

grof_monte_christo
4. sep 2025
@anonym_997ab4

@anonym_d65090 och tieto reči. Každý má zmyslom života niečo iné. Ja poznám ženy, ktoré deti nemajú a sú so svojimi životmi spokojne. To ze to máš tak ty, neznamená, že to tak musí mat každá žena, ci muž.

@anonym_997ab4 A co spravíš, keď sa ti deti nevydaria? Môj priateľ, vdovec, ma jed o dieťa v DSS a druhému diagnostikovali hranicnu poruchu osobnosti, chlapec, už dospělý, sa nedokáže sám o seba postarať.

anonym_997ab4
4. sep 2025
@anonym_d65090

@pralinka25 tak mu ich nemala sľubovať a 10 rokov vodiť za nos :D ... akože ľudia žasnem, jasné chlap má milenku a dieťa už na ceste .... :D tak chce dieťa a žena mu príde oznámiť, sorry idem na rok do USA, dúfam, že ťa netankuje, že sa rok neuvidíme.

Veľa vzťahov by zakapalo už na tomto :D bol som na Work and travel v USA na 3 mesiace a dosť ľudí sa tam porozchádzalo :D

@anonym_d65090 ja neviem ale aj keď si ju bral musel vidieť ze je to ťažký workoholik. Len ona mu naslubovala hory doly a nič z toho.

jeennyv
4. sep 2025
@pralinka25

No a inak manžel naozaj promptne zareagoval. Asi to tiež nebola nejaká láska.ked to takto pragmaticky zhodnotil práve teraz. Rýchle riešenie.

@pralinka25 vies co ja som to mala v okoli kamosi kamosky, roky vo vztahu v manzelstve a nic dalej ziadny posun, tiez ten co uz mal dost, to zo dna na den potom utal…uz povedali, ze urobili max a dovi, ked to inak neslo….kazdy si po par mes. Nasiel noveho partnera a sup deti a manzelstvo…ten druhy bud ostal sam po svojom ci je vo vztahu len aby bolo, si az neskoro uvedomili o co prisli…inak aj malachovskej dcera je rozvedena uz..nechcela dieta…jej exmanzel uz je znovu zenaty a caka ci uz ma babo

90909
4. sep 2025
@pralinka25

No a inak manžel naozaj promptne zareagoval. Asi to tiež nebola nejaká láska.ked to takto pragmaticky zhodnotil práve teraz. Rýchle riešenie.

@pralinka25 a úprimne, ja by som tohto chlapa ako otca pre moje deti ani nechcela. To len tak pomimo, lebo stopercentne s tebou súhlasím, čo sa týka autorkinho rozhodnutia nemať deti.

anonym_997ab4
4. sep 2025
@grof_monte_christo

@anonym_997ab4 A co spravíš, keď sa ti deti nevydaria? Môj priateľ, vdovec, ma jed o dieťa v DSS a druhému diagnostikovali hranicnu poruchu osobnosti, chlapec, už dospělý, sa nedokáže sám o seba postarať.

@grof_monte_christo ten co chce dieta to bude mať ťažké. Ale ten co deti nechf3 a narodi sa mu takéto, tak ďakujem pekne. To by už nebolo o toľkej radosti a šťasti ako tu niektor3 píšu.

autor
4. sep 2025
@pralinka25

@pralinka25 je nahnevaný . Viem že má má rád , len proste chce deti. Došla mu trpezlivosť so mnou . Tak ako ja som si uvedomila že deti vlastne nechcem , on si uvedomil práve toto .

anonym_d65090
4. sep 2025

Ešte otázka na autorku, to si plánovala vzťah na dialku či ako? :D lebo ako po rokoch manželstva si neviem predstaviť sa zdvihnúť a odísť na rok preč :D ... btw ono ani neni taký problém sa dostať na stáž do zahraničia, keďže väčšinou si platený cez granty a pracovisko ti max tak zoženie ubytko. Keďže ti nič neplatia a majú ťa ako pracovnú silu, tak ťa zoberú všetkými desiatimi. Horšie je to so zázemím, keďže partneri s tým majú zväčša problém ísť na dlhšie preč.

ahhola
4. sep 2025
@jeennyv

@pralinka25 vies co ja som to mala v okoli kamosi kamosky, roky vo vztahu v manzelstve a nic dalej ziadny posun, tiez ten co uz mal dost, to zo dna na den potom utal…uz povedali, ze urobili max a dovi, ked to inak neslo….kazdy si po par mes. Nasiel noveho partnera a sup deti a manzelstvo…ten druhy bud ostal sam po svojom ci je vo vztahu len aby bolo, si az neskoro uvedomili o co prisli…inak aj malachovskej dcera je rozvedena uz..nechcela dieta…jej exmanzel uz je znovu zenaty a caka ci uz ma babo

@jeennyv no a co ta truba miss Tatana s Brzobohatym...uz mohla mat zdskara a nema nic, len tu svoju vvecnu krasu a reklamu na inkontinencne pomocky... Co je to dnes s ludmi, jej exsvokra od dcery Roly nic, od 40.synacka tiez, Radek ked sa zhora pozera, ako vyhynie 🦕po meci....

matus229
4. sep 2025
@pralinka25

@pralinka25 10 rokov je promptne? :D normálne žasnem...

drahomirrra
4. sep 2025
@ahhola

@jeennyv no a co ta truba miss Tatana s Brzobohatym...uz mohla mat zdskara a nema nic, len tu svoju vvecnu krasu a reklamu na inkontinencne pomocky... Co je to dnes s ludmi, jej exsvokra od dcery Roly nic, od 40.synacka tiez, Radek ked sa zhora pozera, ako vyhynie 🦕po meci....

@ahhola A Sklenaříková? Čo ako krava priamo priznala, že do 45 bola prvoradá kariéra a potom si povila vnúča, lebo už krása zvädla...

ahhola
4. sep 2025
@anonym_autor

@pralinka25 je nahnevaný . Viem že má má rád , len proste chce deti. Došla mu trpezlivosť so mnou . Tak ako ja som si uvedomila že deti vlastne nechcem , on si uvedomil práve toto .

@anonym_autor sisi ista 100%,ze nie❓ja by som skusila osud, nech ta cez ovulaciu oneee a ked nic, chod do juvesej✈️

drahomirrra
4. sep 2025
@matus229

@matus229 V pohode, baby tu idú riadne odveci :D :D :D Strašenie postihnutým dieťaťom, démonizovanie muža, proste klasika tu, žena má vždy pravdu.

pralinka25
4. sep 2025
@matus229

@matus229 ja hovorím o tej reakci zo včera na dnes

anonym_d65090
4. sep 2025

Sa mi páči ako robíte z chlapa degeša, sukničnára a bezcitného :D normálne by sa to tu malo volať ženy čo nenávidia mužov :D ... tak muž na niečo 10 rokov čaká trpezlivo a potom mu žena šplechne, že na rok odchádza a na vine je muž :D aha, ok .......

btw poznám ľudí čo majú postihnuté deti a aj tak by nemenili, to je zas aj o nastavení. A aká je šanca, že sa ti narodí postihnuté dieťa a aká, že neurobíš prelomový objav? :D

pralinka25
4. sep 2025
@drahomirrra

@matus229 V pohode, baby tu idú riadne odveci :D :D :D Strašenie postihnutým dieťaťom, démonizovanie muža, proste klasika tu, žena má vždy pravdu.

@drahomirrra realita je ze stat sa môže čokoľvek. Citas tu tie príbehy? A nie len tu. Nemáš záruku v ničom. Ale aj tak preco ona musí za každú cenu chcieť deti. Úplne psycho toto. Proste musíš lebo to je dané a basta inak si divná.

rivini
4. sep 2025
@pralinka25

@rivini to tu darmo budes hovorit. tu vidia len jednorozce. uplne stacia potravinove alergie a nutnost varit zvlast. porucha ucenia, alebo ine. nemusi mat ani zavazne nic hoci ked clovek otvori kona je tu na mraky problemov ktore mozu prist. ale tu bude kazdy tvrdit ako je to vsetko easy ale ze kopec zien tu nevie pri decku ani suvisle navarit obed, alebo vypit kavu, ze je problem ist po materskej do beznej prace, ze su vyhorete nevyspate vycerpane, ze existuju depresie, uzkosti, panicke ataky ktore sa tu furt omielaju. ze decka maju dnes triliardu problemov nevadiiiii. ved v poho sa da robit kariera povie zena co taha tri retazove materske a je doma do 18-tky dietatka.

@pralinka25 presne…ja mam „klasicke“ deti, aj do prace som sla skor ako po troch rokoch, aj pomoc mam riadnu. Napriek tomu riesim od zaciatku skolky vkuse vypadky kvoli chorobam, sama som casto vypluta a to je len „bezna“ prevadzka. V praci to davam, lebo pomahaju stari rodicia, no na staz do USA by som uz nemala ani cas, ani energiu, ani chut. A to je muz tiez na sto percent fungujuci otec, Ziaden typ ze „ty zostan doma a koj😂“. Mat dieta, ked ho clovek nechce, je pre dieta, aj vztah ten najvacsi trest.

anonym_9d5f89
4. sep 2025

@anonym_autor rozved sa. Achod na tú stáž

anonym_560a46
4. sep 2025
@anonym_d65090

Sa mi páči ako robíte z chlapa degeša, sukničnára a bezcitného :D normálne by sa to tu malo volať ženy čo nenávidia mužov :D ... tak muž na niečo 10 rokov čaká trpezlivo a potom mu žena šplechne, že na rok odchádza a na vine je muž :D aha, ok .......

btw poznám ľudí čo majú postihnuté deti a aj tak by nemenili, to je zas aj o nastavení. A aká je šanca, že sa ti narodí postihnuté dieťa a aká, že neurobíš prelomový objav? :D

@anonym_d65090 Toto je také tľapkanie autorku po pleci, za účelom, aby jej rozhodnutie malo nejaký reálny základ, veď čo keby bolo postihnuté, čo keby padla v pôrodnici bomba, keď budeš tlačiť, čo ak má muž už milenku, čo ak čo keď. Ale povedať jej pravdu, natvrdo, že je obyčajná ojebávačka a ukradla mužovi 10 rokov života, to nie.

anonym_93d992
4. sep 2025
@oblecenie99

Chápeme sa, čo znamená kariéra, hej? Ja som s mojou išla po deťoch tak dole, že pochybujem, že sa k nej ešte dokážem vrátiť.
To nie je robím do nevidím a medzitým sa idem roztrhať na sto strán. Ja som tiež mala veľké oči a pár rokov som si aj myslela, že ako to zvládam, figu. Bola som na materskej len tých pár mesiacov a syn išiel do jasliciek, a ja späť robiť si veľkú kariéru, haha. Ja som pendlovala medzi jaslickami/škôlkou, visela na telefóne, kedykoľvek mi zavolali, že treba prísť poňho, lebo ochorel. Keď som bola na home Office, tak som cely deň skoro nič nerobila, lebo nedá sa pracovať a robiť zodpovednú prácu tak, že máš doma choré dieťa, alebo dieta, ktoré ešte do kolektívu nemôže, ale už ti visí na hlave. Po nociach som to dokoncovala od vidím do nevidím (doslova som zatvarala notebook o pol piatej ráno) a potom hajde do práce. Naplánujes si jednanie s klientom, pripravuješ sa na pojednávanie mesiace a z večera do rána ti dieťa ochorie. Ok, zastúpi manžel, aj rodina, nikdy sa nestalo že nie, ale čo ak sa nikto nenájde? Alebo sa vraciaš zo služobky z opačného konca republiky a o polnoci ťa doma čaká 4 ročné unavené, uplakane a rozbité dieťa, lebo sa ťa nevie dočkať a nechce zaspať, kým nie si späť. Alebo ti ho strážia rodičia, ktorí tiež ešte robia, bývajú viac sto km od vás a tiež to musia plátať dovolenkami a ty pendlujes medzi nimi a robotou, striedajte sa s mužom, mesiac sa pomaly nevidíte, že sú dni, keď ráno vstaneš a nevieš pár sekúnd, kde si, či doma u vašich, alebo v meste kde bývate, lebo si tak rozlietana. Alebo prídeš dorobiť cez víkend do kanclu a dieťa je s tebou v kancelárii, beries mu nejake hračky, nech sa jak tak zabavi a ty dúfas, že vydrží. Ten zvyšný čas je s ním tvoj manžel, ale ten tiež pracuje. Môj aj cez víkendy, a chodí domov o desiatej vecer. A ty sa môžeš modliť, že si všetko dobre urobila. A i tak tam nemôžeš byť tak a toľko, ako bezdetní kolegovia, čiže ani tej práci sa nevenujes rovnako, resp. Hej, ale padas na hubu, a ani rodine, resp., Hej, ale padas na hubu. A ešte sme neprišli, nezehlili, nevarili.
Medzitým tvoj kolega a bezdetné kolegyne otvoria vlastnú prax, či si urobia náročnejšie skúšky a pôjdu vyššie. Tak to je ten rozdiel dámy, kým ty si rada že si rada a že to vôbec dávaš a zamestnávateľ je natoľko tolerantný, a chápavý, ze dieťa nebude prekážkou, tak iný si urobia skutočnú kariéru. TY robíš, ONI robia kariéru. Bavíme sa o typických kariérnych pozíciách typu lekár, vedec, pravnik. Lebo ako to tu čítam, tak mám pocit, že sa tu neuvedomuje, že medzi chodenim do práce popri deťoch a robenim kariéry popri deťoch je obrovský rozdiel. NIE je to to isté.

Lenže JA som do toho išla s vedomím a s radosťou, lebo som vedela, že deti chcem a vedela som, aká bude cena. Vôbec mi to nevadí. Autorka je však presne opačný prípad.

Tie rozprávky o kariére a 19 deťoch by neverila ani moja dcéra . Akože nie to, že tá žena neexistuje a nemá vedecký titul, a 19 deti, ale to, že ta jej kariéra sa nerobila na úkor jej deti. Tie asi zo sebou do labáku a na konferencie neťahala. Mám aj ja kamošku, ktorá bola presne 6 týždňov na materskej a vrátila sa do svojej ambulancie, jej dve deti vychovava jej mamka. Doslova. Keby to tak nebolo, asi by novorodenca v nemocnici a v ambulancii zo sebou nemala 😉 kariéru môžeš mať pri rodine ako žena jedine tak, že sa tej rodine budeš venovať minimum.

Len otázka je... Načo by mala žena, ktorá dieťa porodí a hajde späť do "vedy" a na ročnú stáž do USA, dieťa? O čom to je?

@oblecenie99 tak ale tu sa bavíme o neurologovi a vedkyni, ktorým predpokladám z rozpočtu veľmi neukrojí upratovačka či služby pranie/žehlenie alebo obcasná platená opatrovateľka....s ich kariérou musia mať na taký outsourcing a nemusí hádam žena po nociach žehliť.....

jeennyv
4. sep 2025
@anonym_d65090

@anonym_d65090 ja napr. Vobec nevnimam tak jej muza, vies co mam v mysli…keby zena napise, ze chce dieta a muz nie a uz ma 35, kazda by sa dosr….la, ze jej zobral zo zivota plodnych dni atd….ked ide o chlapa..uz o inom..ja to beriem rovnocenne kazdy moze chciet ci nechciet dieta, zena ci muz, len sa musia dohodnut..no muz je v tomto na tom lepsie, este moze aspirovat aj na kolara….

anonym_d65090
4. sep 2025
@pralinka25

@matus229 ja hovorím o tej reakci zo včera na dnes

@pralinka25 tak tiež je človek, ktorý má city a už nie najmladší ... 10 rokov má nejakú víziu a sny (s ktorými manželka súhlasila) a potom mu manželka šplechne do tváre, že nielen, že nesúhlasí s deťmi ale aj na rok odchádza a ty vidíš problém v ŇOM? :D vážne?

Tu nejde o to, že musí mať deti, ale o to že ho 10 rokov vodila za nos :D a ty vidíš vinu v ňom :D hej no a možno v práci buchne bomba... wau :D

anonym_2c3f0c
4. sep 2025

Mile damy, nebolo by na skodu respektovat nazor ineho cloveka a ked pani deti nechce, tak ich NECHCE a zato nieje sebecka ani leniva.Laskavo sa do nej nenavazajte a nemanipulujte ju k tomu, aby zmenila nazor a deti mala,len kvoli tomu, ze vasim zmyslom zivota je deti rodit.Nie kazdy ma zmyslom zivota rodit deti a je to uplne normalne.Poznam dve take zeny, po 50-tke a su stastne, svoj zivot si ziju tak ako oni chcu.Aj chlapov poznam, dvoch kolegov, starsi pani a aj nas sused.Takych ludi bude pribudat.A su mozno stastnejsi ako ten, co ma deti a rodinu aby sa nepovedalo.Kolko deti sa rodi s diagnozami alebo sa ‘nevydarili’ a su s nimi cely zivot starosti , aj s tym treba ratat.
Autor ja ti drzim palce, chod za svojim stastim.A myslim si, ze tvoj muz ta skutocne nemiloval.

matus229
4. sep 2025
@pralinka25

@drahomirrra realita je ze stat sa môže čokoľvek. Citas tu tie príbehy? A nie len tu. Nemáš záruku v ničom. Ale aj tak preco ona musí za každú cenu chcieť deti. Úplne psycho toto. Proste musíš lebo to je dané a basta inak si divná.

@pralinka25 Realita je asi taká, že zajtra tu už nemusíme byť a to ani nemusím čítať koník. Teraz čo, ani nevstanem z postele, lebo ma cestou do práce zrazí auto? Realita je taká, že nevieme aké bude mať naše rozhodnutie vplyv. Nemusí mať deti, ale mala to tomu chlapovi povedať skôr a to je to, čo väčšine ľudom vadí, že ho oklamala, aby si ho udržala

anonym_d65090
4. sep 2025
@anonym_2c3f0c

Mile damy, nebolo by na skodu respektovat nazor ineho cloveka a ked pani deti nechce, tak ich NECHCE a zato nieje sebecka ani leniva.Laskavo sa do nej nenavazajte a nemanipulujte ju k tomu, aby zmenila nazor a deti mala,len kvoli tomu, ze vasim zmyslom zivota je deti rodit.Nie kazdy ma zmyslom zivota rodit deti a je to uplne normalne.Poznam dve take zeny, po 50-tke a su stastne, svoj zivot si ziju tak ako oni chcu.Aj chlapov poznam, dvoch kolegov, starsi pani a aj nas sused.Takych ludi bude pribudat.A su mozno stastnejsi ako ten, co ma deti a rodinu aby sa nepovedalo.Kolko deti sa rodi s diagnozami alebo sa ‘nevydarili’ a su s nimi cely zivot starosti , aj s tym treba ratat.
Autor ja ti drzim palce, chod za svojim stastim.A myslim si, ze tvoj muz ta skutocne nemiloval.

@anonym_2c3f0c hej muž ju nemiloval, len 10 rokov trpezlivo čakal :D :D a žena ho milovala, keď mu dlhodobo klamala a potom sa rozhodla na rok odísť :D ... fakt ja žena môžem všetko ale chlap je debil a sebecký ak nebude po mojom :D

pralinka25
4. sep 2025
@matus229

@pralinka25 Realita je asi taká, že zajtra tu už nemusíme byť a to ani nemusím čítať koník. Teraz čo, ani nevstanem z postele, lebo ma cestou do práce zrazí auto? Realita je taká, že nevieme aké bude mať naše rozhodnutie vplyv. Nemusí mať deti, ale mala to tomu chlapovi povedať skôr a to je to, čo väčšine ľudom vadí, že ho oklamala, aby si ho udržala

@matus229 ale ona si to ujasnila až teraz. Tak čo mu mala povedať pred 5 rokmi alebo kedy

anonym_d65090
4. sep 2025

A reálne také manželstvo, kde jeden chce a druhý nechce deti ani nemalo nikdy vzniknúť ... tam nemáš východisko, len že sa jeden bude musieť sebaobetovať a po rokoch to druhému vyčítať...
Aké to bude mať reálne dôsledky ti neporadí nikto, zbytočne tu žiadaš o radu, nikto nemá vešteckú guľu, ako sa budeš cítiť za 5 rokov. Možno budeš mať slobodu, ktorú si tak chcela a aj nájdeš naplnenie alebo budeš extrémne ľutovať, čoho si sa vzdala. Len si došla do bodu, kedy sa budeš musieť rozhodnúť a ani jedna možnosť ti momentálne nepridá na šťastí.

Btw manžel ako neurochirurg mať problém nebude, sú zástupy žien, čo túžia po tak stabilnom zázemí pre rodinu, to ti hovorím, aby si potom nežiarlila.

matus229
4. sep 2025
@pralinka25

@matus229 ale ona si to ujasnila až teraz. Tak čo mu mala povedať pred 5 rokmi alebo kedy

@pralinka25 sama tomu neveríš :D hej 10 rokov nad tým isto ani len neuvažovala. Jediný dôvod prečo si to teraz ujasnila je ten, že jej dal manžel ultimátum a ona chce odísť na stáž.

Nehnevaj sa, ale manžel vedel čo chcel, s tým išiel do manželstva a aj ona to vedela. Podľa mňa len čakala a dúfala, že sa manžel nebude mať k ničomu, lebo jej vyhovovala situácia, aká bola.

pralinka25
4. sep 2025
@matus229

@pralinka25 sama tomu neveríš :D hej 10 rokov nad tým isto ani len neuvažovala. Jediný dôvod prečo si to teraz ujasnila je ten, že jej dal manžel ultimátum a ona chce odísť na stáž.

Nehnevaj sa, ale manžel vedel čo chcel, s tým išiel do manželstva a aj ona to vedela. Podľa mňa len čakala a dúfala, že sa manžel nebude mať k ničomu, lebo jej vyhovovala situácia, aká bola.

@matus229 teba sa to nejako osobne dotýka ci co?

matus229
4. sep 2025
@pralinka25

@matus229 teba sa to nejako osobne dotýka ci co?

@pralinka25 môžem sa ťa spýtať to isté :D v každom prípade nechápem, prečo si na strane ženy, keď chlap jej od začiatku povedal čo chce a ona je tá čo to zmenila 🙂

pralinka25
4. sep 2025
@rivini

@pralinka25 presne…ja mam „klasicke“ deti, aj do prace som sla skor ako po troch rokoch, aj pomoc mam riadnu. Napriek tomu riesim od zaciatku skolky vkuse vypadky kvoli chorobam, sama som casto vypluta a to je len „bezna“ prevadzka. V praci to davam, lebo pomahaju stari rodicia, no na staz do USA by som uz nemala ani cas, ani energiu, ani chut. A to je muz tiez na sto percent fungujuci otec, Ziaden typ ze „ty zostan doma a koj😂“. Mat dieta, ked ho clovek nechce, je pre dieta, aj vztah ten najvacsi trest.

@rivini ved toto. Nie každý má babky suplujuce. Ja ani neviem zrátať koľko krát som musela odložiť svojich lekárov prácu plany lebo z minúty na minútu bolo treba riešiť keď zavolali zo škôlky skoly alebo sa ráno zobudilo dieťa s horúčkou. Treba si pozrieť statiky porúch učenia napr. Áno žene ktorá deti chce miluje a je ochotná tomu všetko podriadiť tak to nevadi. Už vidím zenu ktorá sa v materstve nevidí ako bude trpezlivo sedieť a učiť dyslektika čítať. Alebo variť alergikovi zvlášť dene jedlo. Áno žena ktorá deti chce nema problém. Žena ktorá nechce ma.pointa je v člení a darmo sa tu všetky prsia kohokoľvek je to v pohode. Co je pre jedného ok pre druhého nie je. Ale to sa nesmie. Musíš ísť s davom ako v roku 1800 inak ta upalia