Nepríjemné reakcie okolia na štvrtého chlapca
Ahojte
Som v 32tt, čakáme štvrtého syna, neplánovali sme to, no veľmi sa tešíme. Máme troch synov vo veku 10, 8 a 4 roky. Samozrejme ako žene mi vždy na začiatku tehotenstva v hlave skrslo, či to už nebude dievčatko, no nejako som sa nato neviazala a z každého syna som sa veľmi tešila, rovnako ako teraz. Keď som čakala tretieho tak reakcia okolia vždy bola "nevadí ", namiesto " gratulujem", čo ma mrzelo, známa mi dokoca povedala, že ona by išla na potrat.....teraz pri štvrtom to už nie je ani to "nevadí", no hneď výbuch smiechu(ja to vnímam ako výsmech)len dnes som to zažila dva krát. Je to pre mňa veľmi nepríjemné, stále mám pocit, že musím vysvetľovať, že ja som s tým, že čakáme štvrtého syna v pohode, rovnako ako to, že máme nato vychovať štvrté dieťa. Neverila som, že pre toľkých ľudí je mať štvrté dieťa hotová katastrofa, koniec sveta, koniec všetkého.
Neviem ako mám potlačiť pocit viny, menejcennosti, ktorý si uvedomujem, že je neopodstatnený, no stále je vo mne.
v prvom rade- gratulujem!!! uzivaj si tehotenstvo a nech ste vsetci zdravi.
ze ta to skrie, vytaca a podobne by som na hormony nezvalovala, taketo reci by mna osobne stavali do pozoru tehotna-netehotna.
ja teraz cakam druhe (chlapca), prve mame dievca. pri oznamovani moja mila svokra ako prve zahlasila: "dufam, ze to bude chalan". a ked sme uz vedeli pohlavie a isli to oznamit, tak sa tvarila jak na pohrebe a ze "urcite je to zas baba". hlavne, ze tu prvu babu by najradsej mala u seba nasackovanu, stale chce fotky, videa, volat...
u mňa je najdôležitejšie že všetko dobré dopadne a vrátite sa obaja zdraví a maličký drobček nech vám robí radosť. Druhých si netreba všímať. Ja mám kamarátku a ONA má 7 sestier ešte.
Myslím, že hormóny spôsobujú, že to tak prežívaš. V skutočnosti väčšina ľudí takto zareaguje a pritom to vôbec nijako nemyslia, proste to v skutočnosti skoro nikto nerieši. Len v tej chvíli možno okomentujú situáciu, lebo je netypická a vôbec ich nenapadne,že sa ťa to môže dotknúť. Inak by to nepovedali.Málokto chce niekomu cielene povedať niečo, čo mu ublíži.
Blahoželám 🙂
Gratulujem k tehotenstvu🙂 My máme 5 chlapcov a nie neplánovali sme to tak, ale prijali ako fakt😅 Ľudia sú strašne netaktní. S tými, ktorí mali nevhodné komentáre by som sa ani nebavila, pokiaľ to nie je nevyhnutné. A na ďalšie otázky "čo to bude" by som odpovedala napr. - dieťatko, či ďalší poklad, zázrak.
Ja si ale napriklad myslim, ze keby ti je jedno co ludia a mas spracovane, tak ta ani toto nerozhodi a nenapises to sem. Proste sa nad tym nepozastavis. Ludia len nevedia ako reagovat. Boja sa tak a boja sa aj tak. Pochybujem, ze niekto z nich to mysli zle.
@pallacinka29 je skor super, ze deti su dopriate a su zdrave🙏🏼♥️ ci je to baba ci chalan
Keby sa ma niekto opýtal čo to bude, povedala by som, že dúfam ze zase chlapec, pre dievča meno ani nehľadám. A ver ze ďalej by nepokračovali. Ja som tak pri druhej dcére hovorila, a ešte som podotkla, že keby mi niekto zaručil, že bude tretia dcéra, tak sa dám nahovoriť 😄.
Gratulujem, aká parada -veď ty budeš doma uplna kráľovná !!!!
❤blahoželám, veľa zdravia a radosti. Budete krásna rodinka, je vám co závidieť, v dobrom.
@svetlonos my po 2 dievkach cakame tretie babo-chlapca..a taku negativnu reakciu aku malo okolie a najma rodina som veru necakala...az mi bolo obcas do placu.reci typu: pokazili ste si zivot,a neda sa s tym daco robit?tolko deti,naco vam to bude, rodis ako ceresna, nechce sa ti ist do roboty?,lutujem tvojho muza...a naj hlaska: a to ste chceli?
Podotykam,ze nikdy nam s detmi nik nepomahal,nikto nekocikoval.financne sme zabezpeceni..
@simona92101 aj my pri treťom presne také reakcie, hlavne od tych co maju jedinacikov, že to nám je načo a ze nepôjdeme 3 roky na dovolenku🤣🤣🤣
@autorka ja mám len 2 baby a to ti poviem, to som sa napocuvala.. dokonca od najbližších... a občas stále niekomu hrabne.. rovnako celý život počúvam aká som len strašne chudá.. jasné,že to človeka mrzí, špeciálne od tých blízkych... už ma uspokojí len to keď sa mi podarí konkrétneho človeka odpáliť tak aby mu bolo trápne.. mávnutie rukou mi nepomáhalo 😁 preto si už servítku pred ústa nedavam
Ja by som to nebrala tak vážne .. my v rodine máme tiež samých chlapcov a tiež sa tomu smejeme , ja som bola tehotná 4 krat a všetko chlapci a tiež sa rodina smiala že dievčatka sa nedočkajú
Tie blbé otázky a komentáre sú pri prvom aj druhom aj treťom, aj pri chlapcoch aj dievčatách.
Je to taky nepodarený small talk. Tá mentalita je nastavená, že sa treba na všetko sťažovať, všetko je zle. Nepripúšťaj si to, netýka sa to len teba.
Prvé - či sme museli tak skoro/neskoro mať dieťa
Druhé - prečo taky malý /veľký vekový rozdiel. A hlavne, aby bolo opačného pohlavia ako prvé
Tretie a viac - prečo? to sa plánovalo?
Jednej známej povedala mama na prvé dievča, že nevadí, nabuduce vám to vyjde. Akože prvý má byť chlapec? Nám k oznámeniu prvého tehotenstva jedna známa skoro až kondolovala, že teraz sa budeme musieť starať...
Gratulujem k 4.chlapcovi 😊
To nebude hormónmi. To je proste okolím. Ty sa tešíš, dúfas len aby bolo všetko v poriadku a prídu a riešia nepodstatné- a to pohlavie... dozvedia sa pohlavie, začnú vyzvedat meno, no a keď povieš, tak začnú riešiť svoje pocity aké meno by dali(pritom to ich dieťa nie je a ani nebude)....a potom sa blíži porod...deň D. A zacne sa všetko točiť okolo bábätka, lebo ty si len schránka na dieťa a čakajú kedy polavis srobik a ho vypustis, čiže nebudú otázky,,ako sa cítiš, ako sa máš, ste v poriadku,, ale ,,no čo máte, ešte si cela? Ešte nerodis?,, a dobre,že nechcú live posledné 2t pred predpokladanym terminom. Toľko k tomu. Niekedy stačí len nastaviť zrkadlo ľuďom a ver,ze budeš mat pokoj
A gratulujem. Drz sa, hlavne az ste v poriadku❤️
Svokra je zo 4 sestier...a keď sme jej povedali, že čakáme dievčatko, tak sa s nami polhodinu nerozprávala, potom jej iba vyšlo z úst- dievčatá sú zlé...a ešte predtým, ako sme vedeli, čo to bude...som sa nepočúvala, ako ona, keď bola tehotná chcela len chlapca a vedela, že to bude chlapec, ako nám drží palce (🤷♀️) ...popritom mm jedináčik celé detstvo len varil a nakupoval s mamou, neviem čo by s dcérou inak robila😁 ostatní ti môžu akurát tak závidieť, dôležití ste len vy 5+1 🤗gratulujem k chlapčekovi ❤
@simona92101
A predpokladam, ze tiez hlavne rodina, ci? Asi by som im na vasom mieste povedala, ze nie kazdy je taky pokakany z viacerych deti ako oni. Hlavne ked mate na to prostiedky. Nech si radsej riesia seba a svoje zivoty, ved krmit vam deti nebudu!
Ja uz som sa nas... a povedala muzovi, ze to tretie si spravíme na just! Nech maju realne nad cim vzdychat 😁
Ja teda priznam, ze raz som k jednej velmi velmi dobrej kamoske bola protivna koli 3tiemu tehu. Ale iba preto, lebo mali dost zavazne problemy s manzelom. Mali peniaze, ziadne bytky ci psycho tyranie ale ine veci. Bala som sa vtedy o nu, tak som blbo reagovala. Ani jej muz nechcel. Teraz je to na ocka zatazeny syn a uz sa jej raz s placom ospravedlnil, ze ho nechcel.
Nam keby sa zadarilo tretie, veru ani dllho nepoviem nikomu.
Moja sestra je k ľuďom taký aký oni k nej. Je ti to nepríjemné? Narovinu sa opýtaj čo je na tom smiešne?!
Takto reagujú dospelí ľudia?
Čo ľuďom dovolíš tak to si dovolia k tebe. Zaraz to ty. Nepáči sa ti to, tak im to povedz a povedz im ako sa kvôli tomu cítiš
A ak ťa majú radi tak sa nad tým zamyslia, ak im to bude jedno tak ich v živote nepotrebuješ
Ja by som nato sla opacne tym "prijemnym" by som povedala ze ho planujem v porodnici vymenit za dievca lebo s tym ma kazdy problem😉 minimalne sa zbavis blbych reci....je jedno co bude stvrte..piate hlavne ze bude zdrave...vela zdravicka zelam
Neries okolie.My mame 2 baby a potom chalana.A reakcia vsetkych,ze super to sa musi manzel tesit.Akokeby sa s 3.dcery netesil.Vzdy mi prisli na hlavu podobne poznamky.
Ser na takých, hlavne je že sa tešíš TY a neriešiš to..a je to síce otrepané ale doležité hlavne nech je zdravý..my sme 4 baby za sebou a až 5 ty chlapec 😂
No závidia ti 3 synov a pomaly toho 4teho aj, lebo dievcat je viacej, niekto ma 2 dievcata, niekto iba jedno dievca, mat syna vseobecne je vzacne, vzacnost , tak ti to zavidia. Niekto nema a nebude mat syna v zivote, ma a mal iba dievcata, tak zavidi takej matke, co ma aj viacerych synov. Ja tiez taku poznam, co ma tusim uz 4 synov a musim povedat, ze prve, co ma napadlo, bolo to, ako by jej to dievca skomplikovalo, lebo chlapci vynosia chlapcenske veci po sebe a maju doma chlapcenský svet. No na tvojom mieste , ked vidis, aki su ludia blbi, by som pouzivala uz jedine neutralnu odpoved: neviem, co cakame, nechavame sa teraz prekvapit, vybavicku mame nachystanu celu bielu a je nam to jedno, co to bude! A naco sa vobec co s niekym aj bavit, tebe ich akekolvek reakcie nepomozu, sama vidis, ze jedine ti zneprijemnia chvilu a pratala by som od ludi prec, nezaujem.
@kassandra25 To je hlupost, ako ti toto vobec mohlo napadnut 🤦♀️
Ja si myslím, že to nie je o skodoradosti... skôr sa človek nad tým pousmeje v štýle: " ako je to štatisticky možné, ze pri 4 tehotenstvách je to stále to isté pohlavie?". Keby sa ťa to netýkalo tak sa možno nad tým tiež tak zamyslíš, nemá to so skodoradosťou nič spoločné.
Ja keď som zostala tehotná po 6 rokoch plánované s mužom mi jedna povedala v rodine
Nevadí sak nech ste zdravý 😬😬🙀
ja mam tiez styri deti a teda tiez som si vselico vypocula..Akonahle sa rodina nezmesti do roky uznavanej skatulky- dve deti,a to najlepsie prvy syn a druhe dcera,uz je tercom takych ci onakych vysmechov..My mame dve prve dcery,tak muzovi hovorili ze je babrak a len dcery vie robit,pri tretom nam neverili ze bude chlapec,a este aj stylom na com vam to bude a pri stvrtom to uz boli uplne vsetci v prdeli ze ci nam sibe..Akoby tie nase deti museli zivit alebo sa o ne starat..Teraz uz len odpovedam ze nam sa do domu aj auta este aj piate zmesti,nech ich vsetkych aj roztrhne od jedu 😀
Ja by som asi podobne zareagovala ako okolie autorky,keby sa s tým stretnem. Tiež by som sa asi zasmiala a vôbec by mi nenapadlo, že som netaktná.Cudzej žene by som nepovedala nič, ale známej by som to asi žartovne okomentovala.A v skutočnosti to nijako negatívne nevnímam, že 4 deti a chlapci.
Všetkým ďakujem za vaše nestranné odpovede a názory.....
Je fajn prečítať si ich. Mnohé sú povzbudivé, niektoré mi ukázali iný pohľad na vec začo som rada....ešte raz vďaka

furt lepsie mat 4 chalanov ako 4 baby 🙂))