Nezáujem starých rodičov o vnúčatá
ahojte, chcem sa asi len vyzalovat alebo najst pochopenie, ci mate podobne vztahy v rodine aj vy. Vacsinou si vsimam, ze nezaujem starych rodicov je vacsinou z jednej alebo z druhej strany, my ho mame pre istotu z oboch stran. Ked sa mala narodila, chodili vkuse, potom to z nich rychlo opadlo a uz sa im prestalo chciet a pokial neprideme my, oni su schopni neprist aj 2-3 mesiace, pritom pri kazdej nasej navsteve budu malej rozpravat ako im chyba, kedy pride a ako ju lubia. Stari rodicia su mobilni a relativne zdravi na svoj vek, maju nieco cez 60. Moj otec je dochodca a dobrovolne chodi do prace lebo by sa doma nudil, mama este pracuje, svokor ma flexibilnu pracu a stiha rozlicne sportove aktivity, svokra robi u neho vo firme a robi z domu, vie si najst cas na rozne aktivity.
Nepride mi, ze by ju nemali radi, ale ze sa im vrcholne nechce a su lenivi za nou prist a vztah so starymi rodicmi jej tvorime ja a muz a im je to jedno a mne sa to uz dakedy robit nechce. Nema si nahodou dospely vytvarat tento vztah s dietatom? Keby sa my nesnazime, oni nemaju ziaden vztah a mna to fakt uz nebavi.
Ako to vnimate vy, ktori ste v podobnej situacii? Vykaslali ste sa na to alebo ste v sebe nasli kus sebazaprenia a zmenili sa tieto vztahy po rokoch alebo len marne dufam v zaujem z ich strany, ktory sa mozno objavi s jej pribudajucim vekom? Alebo to bude stale tak, ze ich musi prist navstivit mala?
Byvame vsetci v rovnakom meste, cize nie je problem vzdialenost a tiez ako som nacrtla vyssie, nemaju vazne zdravotne problemy.
svokrovci videli jednu našu dcéru až keď mala 5 m. prvý krát. aj to my sme im ju išli ukázať. cestovali sme vlakom 30 km . Svokrovci boli veľmi radi že vidia ďalšiu vnučku. my sme si s manželom z toho veľa nerobili že ju vidia až v 5 mesiacoch. zdravotne boli Ok, ešte pracovali. odvtedy ubehlo už pekných pár rokov a vzťah vnučka - starí rodičia je úplne OK.
netreba sa hnevať, svokrovci majú svoj život, svoje aktivity o deti sa majú v prvom rade starať rodičia.
svokrovci videli jednu našu dcéru až keď mala 5 m. prvý krát. aj to my sme im ju išli ukázať. cestovali sme vlakom 30 km . Svokrovci boli veľmi radi že vidia ďalšiu vnučku. my sme si s manželom z toho veľa nerobili že ju vidia až v 5 mesiacoch. zdravotne boli Ok, ešte pracovali. odvtedy ubehlo už pekných pár rokov a vzťah vnučka - starí rodičia je úplne OK.
netreba sa hnevať, svokrovci majú svoj život, svoje aktivity o deti sa majú v prvom rade starať rodičia.
@anonym_4bffa1 lenze my sa starame, tu nejde o to, ze by sme od nich chceli aby sa starali alebo si narokovali vóny cas a chceli aby nas suplovali. Ale ked pridem niekam na navstevu, tak asi je normalne aby sa ta navsteva venovala.
@mane01 vsak za zadkom mi nechodia, ale nepridu vobec a to iste ani moji rodicia. To je cisto jednostranny vhtah kde my vyvijame zaujem. Mne to pride smutne, lebo keby sa teraz prestaneme snazit, ten vztah by prestal existovat. Mne sa to uz nechce udrziavat. To iste bolo aj kym sme dieta nemali, chodili sme k nim my, oni sa u nas zastavili vynimocne na sviatky.
@anonym_autor nuz ak to respektuj, moji tiez nechodia, ocakavaju, ze prideme my. Niekto to tak ma. Zato vas nemusia mat menej radi.
@anonym_autor ja som o rodičoch v problémoch fakt nepísala. písala som o žene s deťmi v problémoch ktorá nemá dobré vzťahy s rodičmi…
Chodime k nim kazdy vikend, jeden den k jednym, druhy den k druhym, na cele poobedie, priebezne aj cez tyzden v niektore dni.
Ja sama mam vztah so starymi rodicmi viacmenej nijaky, lebo tiez sme k nim chodili len my, nebrali nas na nijake vylety, nemali sme u nich prazdniny, prespavacky, nic. Teraz ako dospela nemam nejaku extra potrebu k nim chodit, preto si kladiem tuto otazku, ci by dospely stary rodic nemal vybakladat aktivitu na budovanie si vztahu s vnukmi a vnuckami a neocakavat, ze to rodicia dietata urobia za neho. Lebo nam ked sa prestane chciet, asi ten vztah zanikne. A mne sa nie vzdy chce a chcem mat aj volny den a tiez by ma potesilo keby vidim realny zaujem z ich strany.
Nebyvame vo velkom meste, napr bratislava ze nam jedna cesta na navstevu trva 45 min. Mame to necelych 10 minut k nim a teda aj oni k nam a ako som spomenila, nie su nevladni, maju auta, nie je to daleko. Ja musim pobalit malej vsetky veci ked k nim ideme a mne sa tiez nechce toto robit kazdy vikend, oni pen nasadnu do auta a pridu.
@anonym_autor tak ste priliš často spolu. Nechodte tak často
tak ja si nemyslim, ze nemaju zaujem, ked vas volaju aby ste prisli...u nas tiez chodime len my, ale s tym rozdielom, ze nasi nas volaju a svokrovci nas nevolaju nikdy...ale mne osobne to aj viac vyhovuje, pretoze nasi maju dvor kde sa deti vybehaju, my nemame...a pokial byvate 10 minut od nich, tak ti dokopy ani nic netreba balit...
Aj povies kolko ma to dieta rokov? Sa Ta tu na to uz 100x pytali 🙃
@betulinka1 trapi ma ze ked sme tieto stretnutia utali, tak z vlastnej vole neprisli a davali nam za vinu ze preco nechodime a ked sme im povedali ze mozu a nech pridu, neprisli. Vidim ze cim je vacsia, uz ich to nebavi a sice chcu kontakt a padne im vhod ked prideme, lebo oni maju bez roboty, sami nepridu. Nemaju sami zaujem len mi do telefonu slubuju ze ano prideme ani mohli by sme prist ale nepridu.
@anonym_autor ale tak boli vychovaní. Vzdy mlady chodili k starym. Maju to tak nastavene. Mozno im treba povedat ako to citis. Ze mas potom pocit, ze nemaju zaujem.
@anonym_autor chápem o čo ti ide, no vzťahy treba budovať z oboch strán, snažiť sa len sama to vyčerpáva, a časom ti na to neostane energia ani. U nás v rodine je to podobné, trápilo ma to dlho, deti sú už väčšie, samé vidia kto má o ne naozajstný záujem a kto nie, k mužovým rodičom ani nechcú ísť, na "povinné" návštevy ich musíme presviedčať, moji rodičia sa im začali časom viac venovať, tak s nimi majú oveľa lepší vzťah samé sa pýtajú tráviť s nimi čas...
Aj povies kolko ma to dieta rokov? Sa Ta tu na to uz 100x pytali 🙃
@colsami myslela som, ze som to pisala v uvode, ma 2
@anonym_autor chápem o čo ti ide, no vzťahy treba budovať z oboch strán, snažiť sa len sama to vyčerpáva, a časom ti na to neostane energia ani. U nás v rodine je to podobné, trápilo ma to dlho, deti sú už väčšie, samé vidia kto má o ne naozajstný záujem a kto nie, k mužovým rodičom ani nechcú ísť, na "povinné" návštevy ich musíme presviedčať, moji rodičia sa im začali časom viac venovať, tak s nimi majú oveľa lepší vzťah samé sa pýtajú tráviť s nimi čas...
@anonym_763e42 tak tak, vztah ma byt obojstranna zalezitost a vo vztahu dieta stary rodic sa ten vztah buduje viacmenej cez rodicov a starych rodicov, resp rodicia to robia za dieta a ked je starsie a uz sa dokaze viac prejavit tak sa realizuje vo vztahu samostatnejsie. Ale teda myslim si ze za vztah su zodpovedni najma dospeli. Ja som mala skvely vztah s maminym otcom, co si pamatam, on sa mi venoval, travil so mnou cas ale zial pre mna odisiel ako prvy. Ostatni starkovci nemali ku mne nejaky blizsi citovy vztah a teda ani ja ku nim a zacalo sa to casom odzrkadlovat a myslim si, ze ziaden dospely nemoze davat za vinu dietatu aky s nim ma vztah, ak jeho vztah voci dietatu v ranom detstve bol nijaky.
Ani vycerpava to, lebo okrem zakladnych cinnosti, ktore sa musia robit si chcem s malou budovst vztah aj sama, s muzom tiez atd a este mam suplovat aj dalsich 4 dospelych ludi, ktorym sa nechce?
A aspoň ste sa s nimi o tom rozprávali? Myslím ze asi nie, len neprídete a hotovo.
By som s nimi hodila debatu...
chodíte zbytočne často, už nie ste takí vzácni a nemusia prejaviť iniciatívu sami od seba. taktiež veľké rozpory - idete aj pár krát za týždeň a potom odrazu aj 6 týždňov nie.
Kedy vlastne žijete vy sami traja, ako vaša interná rodina, kedˇ muža máš v práci a ešte beháte k rodičom na obe strany ? Kedy idete sami na prechádzku, na ihrisko, pozrieť zvieratká, opekať si špekáčiky či na kúpalisko ? Kedy si stihnete doma len tak poleňošiť, zostať celý deň v pyžame, piť kakavko a pozerať rozprávky a filmy, hrať karty a pexeso, stavať kocky ? Veď niekoľkokrát denne riešite hygienu a jedlo a potom utekáte k rodičom, kde si oni robia svoje a tam trčíte ako Y. Tak kedy žijete ten svoj vlastný mikroživot ? Kedy idete na dlhší výlet, dovolenku, na návštevu k inej rodine alebo s kamarátmi, niekde k vode, na chatu do prírody, na celý deň do ZOO, výlet loďou po Dunaji, výšľap na hrad, ked ste každý víkend nasáčkovaní u svojich rodičov ? Kde vás v podstate ignorujú.... Slušne ale natvrdo si stanovte svoje hranice, robte si svoj program, žite svoj život a keď budú mať rodičia pindy a vydieračky, tak im asertívne vysvetlite kde je problém.
A aspoň ste sa s nimi o tom rozprávali? Myslím ze asi nie, len neprídete a hotovo.
By som s nimi hodila debatu...
@vilma7 ano, rozpravali sme sa, ze stale chodime my, ze by nam prospelo keby pridu aj oni a argumentovali tym, ze muzova sestra chodi kazdy vikend k rodicom s dcerou tak mame aj my. Povedali sme im ze aj my chceme mat cas pre svoju rodinu, potrebujeme si vybavit povinnosti a mat aj volny cas. Potom sme k nim prestali chodit, nebolo to len tak z nicoho nic.
Mojim rodicom to ani nepride, ked im to poviem, tiez som im viackrat hovorila, ze by mohli prist ale oni nikdy nemaju cas, im je to jedno a svokrovcom je to tiez jedno ale argumentuju tym ze mame my, lebo chodi muzova sestra. Takze ked po otvorenom rozhovore nechapu a urazi sa jedna strana a druhej to je jedno tak neviem. Ked som bola tehotna a bola som doma na rizikovom, tak nechodili vobec, lebo ved na co a ja som viacmenej nechodila nikam lebo som nemohla.
@anonym_autor Autorka ani naše babky nemajú záujem o vnúčatá. Moja mama raz za čas zavolá ako sa máme a tým to zhasne. Ale ona nemá vzťah k deťom ani so mnou nemala žiadny vztah. No chodíme my k nej cez sviatky. Svokrovci to isté tiež nechodia ku nám, my tam chodíme cez sviatky. Ale ony uprednostňujú prvorodené vnúča a moje deti už nie sú také zaujímavé pre nich. Koľkokrát som ich volala na návštevu alebo len tak nech dôjdu pozrieť vnúčatá a stále sa len vyhovárajú že nemajú ako dôjsť alebo nechce sa im raz je teplo potom zima, stále nejaké výhovorky. A to sú už na dôchodku času majú dosť. Potom keď raz za čas zavolajú a chcú videohovor s deťmi tak moje deti s nimi nechcú hovoriť lebo ich nepoznajú, sú ako cudzí ľudia. Ale keď im to tak vyhovuje, dlho ma to trápilo ale už som s tým pomaly zmierená že nie každý starý rodič chce mať vzťah s vnúčatami.
k nam stari rodicia chodili tiez malo - my sme chodili k nim.
ani moj otec nechodi za vnucatami - chodia oni za nim.
proste su tak zvyknuti
zaklad je - ked nieco chcem, ja sa o to postaram. nebudem cakat, kym niekomu napadne, ako si predstavujem, ze sda ma spravat 🙂
@nyusika mám 47 a nepamätám si, že by babka s dedkom či už z jednej, alebo druhej strany chodili za nami... Vždy sme chodili ku nim...Tým som chcela povedať, že vzťahy sme mali pekné a rada na nich spomýnam.
@vilma7 ano, rozpravali sme sa, ze stale chodime my, ze by nam prospelo keby pridu aj oni a argumentovali tym, ze muzova sestra chodi kazdy vikend k rodicom s dcerou tak mame aj my. Povedali sme im ze aj my chceme mat cas pre svoju rodinu, potrebujeme si vybavit povinnosti a mat aj volny cas. Potom sme k nim prestali chodit, nebolo to len tak z nicoho nic.
Mojim rodicom to ani nepride, ked im to poviem, tiez som im viackrat hovorila, ze by mohli prist ale oni nikdy nemaju cas, im je to jedno a svokrovcom je to tiez jedno ale argumentuju tym ze mame my, lebo chodi muzova sestra. Takze ked po otvorenom rozhovore nechapu a urazi sa jedna strana a druhej to je jedno tak neviem. Ked som bola tehotna a bola som doma na rizikovom, tak nechodili vobec, lebo ved na co a ja som viacmenej nechodila nikam lebo som nemohla.
@anonym_autor skus sa zamysliet, co by si skutocne chcela ty (a tvoj muz). Zjavne vam to nevyhovuje, ze chodite tak casto a chceli by ste mat aj cas pre seba ako rodina. To je podla mna uplne validne. To, ze sa rodicia potom zduvaju, ked nie je podla nich, nie je tvoj problem ale ich. Skus si sama pre seba nastavit hranice, porozmyslat, co by si chcela a nechcela. To aky bude mat vnuca vztah s babkou a dedkom, to uz nechaj na nich. Vidim, ze sa na to pozeras cez to, aky mas vztah ty s tvojou babkou a dedkom. V skutocnosti je to podla mojho nazoru este velmi skoro vyhodnocovat, ked ma dieta len 2 roky. Moze sa dovtedy toho vela zmenit. Nie vsetci su na tak male deti.
Inak ja napriklad som viac “na nervy” ked niekto ma prist k nam a pre mna su navstevy u rodicov lepsie. O nic sa nestaram (varenie, upratovanie…) a aspon vypadneme z bytu do domu. Kazdy ma na to int pohlad.

@anonym_autor síce ta tu odsudzujú, ze co by si este chcela, ale za mňa si statocna ze ku nim chodíte každý víkend a ešte na takú návštevu ze tam asi len sedíte a oni si robia svoje. Ja by som tam isto nesla lebo takýto víkend by ma neskutočne vyčerpal. A potom ešte tie citové vydieracky ze musíte prísť lebo inak sú urazeni tak to by ma už úplne dorazilo. A keď prídete tak nezáujem. Akože je milé ze vás volajú ale ze keď prídete a robia si svoje a vôbec ich nezaujíma ako je to únavné pre vás. Teda pre mňa by to bolo🤣🤣🤣. No pri takýchto návštevách by som ja očakávala ospevovanie ze som sa tam vôbec dovolila...🤣🤣🤣