Obsluhovanie rodičov: Trend alebo prehnaná zodpovednosť?
Dobrý deň ,aký máte názor na to keď dieťa popr.male dieťa alebo aj dospele obsluhuje svojich rodičov ,viackrát som sa stretla u svojich kamaratiek s tým že vraveli že musia doma vyniesť smeti,zbierať po každom riad,vybavovať poštu ,chodiť na zásielkovňh,umývať schody atď..tak neviem či to je taký trend alebo čo ,jasné že rodičom treba pomáhať ale myslím tie bežné veci nie napríklad zbierať riady po všetkých v domácnosti a neustále ich umývať denne aj 10 krát ,ja tiež keď som bola malá bolo to rovnaké ako u kamaratiek a takto keďže dočasne ešte bývam doma ( mám 20) to mám rovnaké ,že robím skoro všetko okrem varenia ,ja chápem že treba pomáhať ale nepríde vám to ni kedy prehnane ak dieťa hoc aj dospelé upratuje stále celý byt,nakupuje, vynáša smeti ,zbiera riady a rodičia Max navaria ? Není podľa vás lepšie keď je to v domacnosti rozdelené nejak spravodlivejšie ? Jedna kamarátka mi dokonca povedala že zbiera veci po jej ocovi do prania,rodičom upratuje posteľ ráno atď🤣aký máte vôbec názor na také rodičovstvo ,kde skôr dieťa je ten rodič ? Samozrejme obrazne
Aké obsluhovanie? bežné veci každodenné, nič zle na tom nie je,ale to je problém tejto generácie,nič nerobiť,len telefón v ruke, počítač, nič odo mňa nechcite,mne nemuseli rodičia hovoriť nič a pomáhala som a ešte oveľa viac...
Začala si písať o dieťati, či dokonca malom dieťati a potom z teba vylezie, že máš 20 rokov?! Len pre tvoju informáciu, upratať, vyniesť smeti, či umyť schody, nie je obsluhovanie niekoho. To sú normálne prevádzkové činnosti v domácnosti. A keď máš pocit, že rodičia "len" varia, tak po prvé nevidíš celú kopu iných činností, čo robia a po druhé, skús variť stále ty, či je to až také zanedbateľné.
Kazdy člen domacnosti by mal prispiet svojou pracou. To ako to rozhodnu rodicia je cisto v ich kompetencii. Komu sa nepaci ma pravo v 18 tich rokoch opustit domacnost alebo zacat platit upratovačku 😉.
ked dieta umyje riad po obede, pride mi to ok (osobitne ak rodicia varili). Spratavanie spinavej bielizne do pracky a ustielanie postele mi pride divne...
Mas 20, byvas s rodicmi. Pracujes? Zivia ta? Ak ta zivia, alebo tam byvas stale zadarmo, to najmenej, co mozes urobit je pozbierat zo stola riady po obede, vecery a umyt ich. Prispievas nejako do domacnosti na ucty? Robis nejake nakupy potravin, drogerie? Toto su velmi podstatne otazky. Ak mas pracu a vadi ti rezim v domacnosti s rodicmi, najdi si podnajom a vytvor si zivot podla seba. Ak nicim neprispievas do domacnosti, nerobis ziadne nakupy, nedavas rodicom ani minimalny prispevok na mesacne ucty, tak sed na stolicke v tichosti a suchaj nohami a popritom poriadne umyvaj ten riad a upratuj domacnost a dakuj rodicom,ze ta tak velmi lubia, ze ta este nevyhodili za to,aka si nevdacna.
Aj upratanie, domáce práce by mali robiť rovnako aj rodičia aj dospelé deti. Potom keď sa dieťa odsťahuje, čo bude rodič robiť? Vyvolávať deckám nech prídu domov upratať, lebo si už odzvykli ?
Samozrejme ste sa do nej pustili lebo klasicky treba všetko hnať z extrému do extrému. Keď vám robí problem živiť svoje decko, čo je mimochodom vaša povinnosť, nemali ste si ho robiť a nie mu oplieskavat o hlavu že musí robiť všetko čo mu nadelite, lebo vy ho živíte 🤦♀️ samozrejme sa ma podieľať na chode domácnosti tak ako každý jej člen ale určite nebudem zbierať po celej rodine riady, špinavé oblečenie a vybavovať každú postu. Samozrejme je druha vec aká je realita, ale to je problem každej témy.
@bonboniera v 20 mu uz netreba nadelit uz by malo vediet, ze ked byva v baraku tak ma prikladat ruky k dielu - ale v jednom mas pravdu v 20tke je to uz tazko naucit
@prasiatko30 A autorka alebo jej kamarátky doma nič nerobia či kde je pointa? Kto hovorí že decko alebo iný člen domácnosti nemá doma nič robiť?
Za mna je spravne viest deti k tomu, aby sa naucili upratovat si domacnost...do buducna po osamostatneni sa to urcite nie je na skodu. A ano, aj odlozit po niekom tanier, ustlat po sebe postel, naucit sa zlozit si tricko. Mas 20 a ver mi, ze sa ti tieto navyky velmi zidu...a teda to ale neznamena, ze to su vsetky veci, ktore v domacnosti treba urobit. Rodicia toho maju na praci dost. Ja osobne sa nikdy nenudim, vzdy je doma "co spravit". Ako deti sme sa striedali pri upratovani domu, ja som mala vrch, sestra spodok. Cez vikendy sme na striedacku umyvali/utierali riady. Vyniest smetie atd....je to pomoc pre rodicov a dobre pre budovanie dobrych navykov pre deti. Neboj, pochopis...az sa odstahujes a budes mat svoju domacnost a bude treba varit, nakladat pracku, ist na nakup atd a vtedy ti dobre padne, ak ti niekto pomoze.
Ano je to normalne, ak sa ti nepaci mozes sa odstahovat.

Je rozdiel medzi samoobslužnými povinnosťami (napr.dat svoje špinavé prádlo do koša, umyť svoju šálku, keď dopijem kávu, odpratat neporiadok čo som ja vytvorila...) a prácami v domácnosti (činnosti potrebne pre chod domacnosti- varenie, pranie, umývanie dlazok, vynasanie smetí...). Tie prvé by si mal každý robiť po sebe sám, aj malé deti by sa to mali učiť.
Práce v domácnosti by sa mali deliť medzi všetkých aj podľa toho, či chodia do práce. Lebo je jasné, že ak rodičia pracujú a ešte aj doma varia, nemajú toľko energie ako mladý človek.
Ja by som sa pozrela na to, koľko času majú členovia domácnosti na oddych. Lebo ak jeden väčšinu času doma preleží a niekto stále niečo robí, nie je to moc dobre nastavené. A v žiadnom prípade by som nikoho špinavé prádlo nezbierala po dome, pokiaľ nie je ťažký invalid.