Odchod od muža bez deti
Skusim co najstrucnejsie. S muzom sme vyse 20 rokov. Posledne roky nefungujeme spolu, jeho rola otca nebavi, zije si svoj zivot. Praca, konicky, kamarati. Domov chodi iba spat. Ziadala som ho davno o rozvod, ale nesuhlasil, preco, som sa nedozvedela. Vyzera to tak, ze sa nechce delit o dom, v ktorom zijeme a ktory je vyhradne jeho a ja inak s detmi nemam kam ist. Tak som to akceptovala, naucila som sa tam fungovat s detmi sama. Ja mam garsonku, ktoru prenajimam.
Dnes su deti tinedzeri a ja uz viac nevydrzim, potrebujem uz odist. Chcem ist do tej garzonky, ale tam nemam pre tak velke deti, ktore uz potrebuju sukromie, priestor. Trha mi z toho srdce, ze by som ich mala opustit. Musim povedat, ze decka nemaju nejaky uzasny vztah s otcom, je to ich otec, akcetptuju ho, ale aky vztah, ked on sa venoval roky vyhradne sebe. Decka su uz sebestacne do velkej miery, ale ten pocit... ked ja uz tam dlhsie nevladzem zit. Neviem, co mam robit.
Este par rokov a deti zrejme odidu z toho domu tiez, zit si svoj zivot. Lenze ak by sa im v zivote stal nejaky pruser, rada by som im poskytla oporu. Taku ktoru som ja vlastne nikdy nemala, ani od muza, ani od rodicov. Chcela by som aby kedykolvek mohli prist ku mne domov, ak by potrebovali aj na dlhsie.
Kam pojdu v tej garzonke? Uz mam vyse 50 rokov, neviem si predstavit ze by mi dali hypo a ani sa mi velmi do toho nechce, aj kvoli sucasnym cenam realit, ale ani kvoli tomu ze nechcem dalsich 15 rokov zivorit. V tomto veku uz to nie je s pracou jednoduche a ja som naozaj doteraz trpela v tom vztahu, bolo to velmi narocne, lebo nebolo to bez hadok, lebo kazdy sme mali vlastnu predstavu o tom, ako to ma fungovat.
Mam este par rokov vydrzat? Ako?
@maciatkolulu 17 ročný je rád keď sa o deviatej večer vráti z brigády a môže si chleba s maslom natrieť a čo sa mladších týka, tým celá situácia vyhovuje. Im nevadí, že nemajú navarené. od otca dostanú peniaze, prestravujú sa na fast-foodoch a podobných blbostiach z donášky. Sú radi, že majú pokoj svätý od povinností, lebo otec od nich nič nepožaduje. Tak ako mama odišla nemá tie deti kto usmerňovať. Brat je síce rozumný, ale dievčatá sú v puberte a teda v poriadnej takže s nimi ani nehne,som rada, že aspoň školu neflákajú
@naobedbuduspagety mama mala podobnu situaciu v manzelstve?
Áno, tiež začal byť otec po rokoch ignorant a domov chodil len prespávať, ale zas ona si za to svojim spôsobov mohla sama. Má veľmi nepríjemnú povahu, ťažko s ňou vydržať.
Som zvedavá na vaše riešenie. Opustiť deti a nechať ich napospas človekovi, ktorý reálne ani nevníma, že má deti je riadna podpásovka pre deti, buď sa s toho pozbierajú alebo nie.
@vikes Ja som verila, ze starsie deti to uz zvladnu lepsie, skor pochopia, nie su slepe, ze co sa deje, ako tie male, kde absencia otca moze mat nasledky na cely zivot, a este vobec nemusia rozumiet, ze kde je chyba v partnerstve. A prekvapilo ma tolko odpovedi, ze tinedzeri su na to najcitlivejsi.
Davnejsie som sa rozpravala s pani, ktora mala muza alkoholika, neagresivneho, ale tiez upadal, a ona pri nom ostavala. Dnes je dochodkyna a povedala, ze raz jej uz dospele deti povedali, mami, mala si uz do neho odist davno a nie cakat, kym vyrastieme - proste sa tak trochu citia vinni, ze sa pre nich obetovala.
Ja len neviem ako sa dá roky žiť v cudzom, platila si roky rokúce a nič nie je tvoje?!!!
Jasné, že aj vy môžete odísť, ale deti berte so sebou lebo ináč úplne stratia pevnú pôdu pod nohami (nebudú nikde patriť ani k vám, ani k otcovi) a s tým sa ťažko vyrovnáva aj dospelý človek nie to ešte pubertiak.
Pozri sa, moja kamoška odišla s 3 deťmi do garsónky, lebo musela. Najstarší mal vtedy 13 rokov, najmladší 5. Byt bol manžela, sám tam ostal v peknom 3-izbovom veľkom byte a na deti kašľal. Smutné, ale radšej sa tisnut s mamou v garzonke ako vo veľkom dome s otcom, s ktorým nemám žiadny vzťah. Pre tvoje deti by to bol šok, oni síce vedia že medzi vami to neklape, ale keby si odišla, tak to budú brať ako zradu z tvojej strany. Kľudne sa môže stať, že začnú rebelovat, kašľať na školu, lebo otec sa o nich nebude starať a ty budeš preč. Prečo by sa snažili? Určite odíď s nimi. A hlavne to s nimi prediskutuj. Držím palce.
@janickacrazy A ako to tam zvladli v tej garzonke? Organizacne.
Tak keď musíš, tak musíš. Bola som tam na návšteve aj s mojím synom a sestrou, zmestili sme sa v pohode. Jednoducho povyhadzovala kopu vecí, zobrala len to, čo ozaj potrebovali. Deti mali poschodovu posteľ, pomestili sa.
"absencia otca moze mat nasledky na cely život"
Prosimta a aký je to otec keď sa nestará, nezaujíma, iba tam chodí prespať? Véd tie deti žiadneho otca nemajú, byt otcom neznamená ze pán daruje spermie a večer sa rozvaluje pri TV, to nieje žiadny mužský vzor ani otec. To je katastrofa. Práveže pre decka je lepšie vyrastať bez otca ako s niekym kto sa o ne nezaujma, nemá ich rád a ich mama žije s nim v nefunkcnom a chladnom vzťahu. Pretože tie zlé rodinné vzorce si odnesú sami do svojho života. A bohužiaľ tu je rovnako vinná aj matka, pretože to dopustila.
Ale ak rozmýšľaš nad odchodom neboj, konaj. Riešenia vždy sú, vždy sa nájdu len ich teraz nevidíš. Keď sa vydas na cestu chodník sa vždy nájde.
Myslím ze máš ešte dosť možnosti, pozistuj si. Navštív nejakú serióznu realitku nech ti poradia aké máš možnosti, za koľko by sa dala predať garsónka a kúpiť 2 i byt. Ci by sa viac neoplatil prenájom vacsieho bytu pre teba a deti a garsonu by si si nechala na neskor.
Oslov finančného poradcu, pomôže ti nájsť riešenia.
Co vaš spoločný majetok s manželom, čo nejaké možné dedičstvo v rodine, aj s tým môžeš rátať.
Podobne sa vyjdaril moj manzel svokre. Preco si od neho neodisla davno. Mala velmi podobny zivot ako vy. 3 synov, muza sebca a alkoholika (neublizoval im). Dnes ma svokor 65 rokov a diagnostikovanu akoholovu demenciu. Deti maju svoje rodiny, odisli. A jej aby nebolo za zivota malo, ostal jej na krku dementny manzel. Tuto ani karma neprisla
Ja som teenegerkou bola nedávno iba a poviem ti. Ani teraz ako už pár rokov oficiálne dospelá by som to nezniesla ak by mi takéto niečo spravila mamina. Odísť bez detí nerobí dobrotu. Ani od dospelých...

@naobedbuduspagety to je tiež také smutné, že 17 a 2 15 ročne decká nevedia pustiť pracku a niečo teplé, normálne si navariť....