icon

Odmietnutá žiadosť o ruku

26. mar 2025

Baby, poradte...mam priatela s ktorym sme rok spolu, este spolu nebyvame, kazdy mame vlastny byt..jeho mama mala narodky a robila v restike oslavu pre celu rodinu no a priatel ma tam poziadal o ruku...bola som v soku, uplne som to necakala ...nevedela som povedat ano bohuzial...cela rpdina tam a aj ludia v restike...zmohla som sa lem na to ze je cudne ziadat priatelku o ruku na oslave jeho mami...ostalo ticho ...najsmutnejsie je ze viem preco to urobil lebo jeho mama mu stale vycita ze nebude mat zenu a deti ze roky mu idu a on to urobil aby ju potesil a nieco si dokazal...velmi ho lubim ale po roku sa na zasnuby este necitim...teraz nevieme ako dalej vo vztahu...myslite ze som mala povedat ano a potom sa s nim v sukromi porozpravat?

natalka13
27. mar 2025

ludia sa brali aj bez spolocneho byvania a ziju stastne roky, naopak zas niekto zije nadivoko 5rokov, a do roka po sobasi je rozvod.
Mas 30,nie 20, vraj honmilujes tak si mohla povedat ano, nestali ste pred oltarom.
az taka laska prevélika to z tvojej strany nebude ak dovod na nie je ten ze spolu nebyvate.

natalka13
27. mar 2025

@evaachesa svadba mote byt aj o 2roky.
su to zasnuby nic viac.
sama sa citi trapne, uz vie ze prestrelila.

jankalukasova
27. mar 2025

Tak ono toto celé má viac aspektov
1. Ty si si ním vôbec nie si istá. Možno ho ani neľúbiš (hoci si myslíš, že áno...), lebo keby si si bola na 100% istá, zamilovaná a vytešená z toho vzťahu, tak povieš áno a hodíš sa mu okolo krku a je Ti úplne jedno, že to boli nejaké narodeniny jeho matky.
2. Asi vieš, prečo si nie si na 100% istá a cítiš prúser v súvislosti s jeho matkou. Keďže ona vyvíja tlak na svadbu a deti.
Myslím, že sa z toho môžete obaja pekne poučiť, Ty vieš, že tento vzťah pre Teba nie je ok a mala by si zvážiť, či neukončiť. No a on zistil, že vo vzťahu musia byť dvaja a nie traja... A, že kroky vo vzťahu a živote sa robia s presvedčenia a nie pre radosť niekomu tretiemu...

pedro1234
27. mar 2025

Ja si myslím že zásnubami dávame verejne na javo rodine a priatelom že patríme k sebe. Namiesto šuškandy kto s kým chdí sa k tomu verejne prihlásime. Nieje to nič zaväzujúce je to len oznam. Že na to využil oslavu matky mi nepríde nevhodné práve naopak, zvolávať rodinu kvôli zásnubám mi príde ako zbytočná ceremónia vzhľadom na to čo tým vyjadrujeme. Smutne je že neodhadol perspektívu vášho vzťahu a za to si môže on sám. Pokiaľ to tak necitiš rozhodla si sa správne tam nieje čo riešiť.

alantroj
27. mar 2025

Urobila si dobre, ze si bola uprimna. Nepocuvaj ostatnych. Ludia, ktori ziju podla toho co chce okolie, priatelia, rodicia nie su stastni. Skus navrhnut spolocne byvanie. Zistis skor ci ste kompatibilni po praktickej stranke. Ale citovo uz tento kratky pribeh mi nepride uplne OK. Mozno je dost zavisly na mame, a ak budeme spolu tak sa to zlepsi v tvoj prospech. A nie, zasnuby nie su ako chodenie. S kolkymi chalanmi zena priemerne chodi a s kolkymi je priemerne zasnubena? mali by ste sa pobavit o tom kto ako vidi vasu buducnost, byvanie, rodinu, deti a v akom casovom horizoonte.

siska53
27. mar 2025

Hlavne teraz sa s nim porozpravaj. Aj mne by bolo velmi neprijemne, keby ma niekto takto pred viac ludmi poziadal o ruku. A ako.. niektori sa zasnubuju aj po pol roku ci roku, koniec koncov, to vas aj tak k nicomu nezavazuje... Segra sa zasnubila po roku, ale svadbu mali o 9 rokov, jeden kamos tiez sa zasnubil a nakoniec sa rozisli...
Drzim paste, nech si to vysvetlite a pochopite sa navzajom.
Ale ak ta ziadal kvoli mamicke, tak neviem... Dost by som sledovala, ake su tam pomery... Svokry vedia dakey paradne zavarit do vztahov svojich deti..

erikab82
27. mar 2025

Ja som úplne v šoku z tých komentárov. To odkedy je povinnosť povedať Áno na požiadanie o ruku? To by potom ako bol menej za debila ak by potom po tyždni oznamoval zrušenie zásnub? Veď by bolo všetkým jasné, že len z ľútosti mu povedala áno.
Veľmi by som bola obozretná pri pokračovanií vo vzťahu, viac dbá na spokojnosť matky ako na tvoju. Toto je 🚩🚩🚩

hefo
27. mar 2025

@unicornlady To, čo povedal, nie je úplne smerodajné, lebo mnoho mužov sa nedokáže úplne presne vyjadrovať, najmä v takýchto netechnických oblastiach. Pokiaľ často niekde nereční, tak by ho to s tou inšpiráciou asi ani nenapadlo, a naopak, pokiaľ by bol zdatný rečník, tak by mohol takúto vec vymyslieť ako neúprimnú výhovorku.

Ja som fanúšikom prístupu "Nie je dôležité, čo človek hovorí, ale čo robí.". Ale tuto ten vzťah celý vyzerá tak, že sa neposúva nikam, pričom zásnuby sú práve tým jedným krokom posunu...

margotka17
27. mar 2025

No neviem,či je nejaký čas určený na požiadanie o ruku, keďže je to niečo, čo by malo trvať navždy. Moja susedka sa zoznámila v auguste a v októbri už mali svadbu. Jej manžel to tak chcel. A nie, nebola tehotná, dcérka sa im narodila až po roku a pol. Ty ak si sa na to ešte necítila, tak si to povedala tak, ako to je. No myslím si, že ak by ani on nechcel, nič z maminej strany by ho nepresvedčilo k takému vážnemu kroku.

mischy00
27. mar 2025

Ja si myslím, že to, či to bolo na radosť matky, na oslave alebo ze spolu nebyvate, je u teba len taky tvoj vnútorný dôvod, prečo si ho odmietla. V skutočnosti to tak necítiš, nie si tak zamilovaná ( co teda prvý rok je vždy priam explozia citov), preto si povedal nie. Netreba za tým hľadať imaginarne dôvody..... ako niekto spomenul, keby si zalaskovana až po uši, tak celá happy mu povieš áno. A tu je koreň problému, necitis to tak ....nie kedy, ako, kde a prečo budeš požiadaná o ruku.

autor
27. mar 2025

@mischy00 tak pre mna je podstatne aby ma chlap miloval a aby sa ten vztah posuval lebo to my chceme anie jeho matka...toto si myslim ze normalne nie je

natalka13
27. mar 2025

dvaja 30+ ste sa za rok neposunuli, a nikam sa neposunite = ved to on urobil chcel vas vztah posunut dalej a ty si to znegovala.

mischy00
27. mar 2025

@autorka ja ti rozumiem ale ten dôvod, že to urobil na oslave tvojej matky, si sa dozvedela predsa až po tom, ako ťa tam požiadal o ruku. Predtým ti nehovoril ze , ak ta raz požiadam o ruku, tak len kvôli matke, nech ma radosť. Požiadal ťa, ty si povedala nie a potom ste si to vydiskutovali. Co samozrejme beriem ze nešťastné rozhodnutie

janulka1802
27. mar 2025

Autorka, podľa mňa muž má ženu žiadať jedine kvôli nej jedinej. Keď máte spolu byť, budete. Mimochodom, mňa muž požiadal o ruku na prvom rande. Kľakol si, síce bez prsteňa, ale myslel to vážne. Hneď sme vedeli, že budeme svoji.

karolinakr
27. mar 2025

stale si mi neodpovedala, či si vieš predstaviť s nim zostarnúť..ak nie, tak z toho už nič nebude, ano , vela parov spolu chodi, spáva, ale buducnosť neplanuje...jemu zrejme tikaju hodiny, lebo v 40ke už nema toľko času ako v 18ke, tak ked sa pri ňom nevidíš v 70ke, začni pomaly zo vzťahu cúvať, lebo zbytočne zabije pri tebe roky a nič z toho..

vrabcek15
27. mar 2025

@autorka a keby ťa požiadal o ruku dnes doma (u teba alebo on u seba) v súkromí,bez ľudí, bez teátra..súhlasila by si ?
Ako fungujete teraz? viem, že si písala, že priznal, že to robil pre mamu 🙈 vysvetlili ste si,že máš strach,že celý váš život bude iba o plnení maminich túžob? "Docvaklo"mu,že bude tvoj muž a nie mamin? Že v prípade nezhody so svokrou budeš potrebovať aby stál pri tebe a nie pri mame? Javí/javil sa ti ako mamin maznáčik?

brrunetkaa
27. mar 2025

Uf klobúk dole. Urobila si správnu vec. Tiež som za to, že treba s partnerom istú dobu spoločne žiť aby ste o sebe zistili naozaj ako vám to funguje. Tak isto si nemyslím, že prijat zásnubný prsteň by bolo dobre aby on potešil matku. Za mna by to bola aj celkom výstraha, že ako asi partner bude reagovať pri nejakých iných momentoch, keď na neho bude vyvíjaný nejaký spoločensky nátlak. Že urobí pod seba resp podľa iných a nebude brat ohľad na mna a moje pocity / postavenie k danej veci. To že si ho teraz odmietla alebo to, že by si prijala prsteň len aby bol pokoj a neskôr po mesiacoch / rokoch odmietla je cca to isté, až na to, že ty si to urobila rozumne a dospelo.

carolynka
27. mar 2025

Joj, presla som si niecim podobnym, neustaly natlak jeho mamy na svadbu a vnuca, odmietnuta ziadost o ruku, rozchod o nejaky cas na to. Bude dobre. Lepsie nez keby si suhlasila a potom to musela zrusit, to by bolo podla mna Este horsie.

elviku11
27. mar 2025

Keď tak čítam tvoje odpovede, autorka, tak tebe sa až uľavilo, že to urobil na maminej oslave a že teda máš výhovorku, prečo to odmietnuť, že? 😉

autor
27. mar 2025

@natalka13 na zaklade jeho vysvetlenia chcela vztah posunut jeho mama

autor
27. mar 2025

@elviku11 to nie je vyhovorka ale jeden z faktov pre ktory som nepovedala ano

juliacenc
27. mar 2025

Ale stretavat sa budete. Aj tvoj buduci manzel sa s matkou bude stretavat a pocuvat jej reci a nazory

autor
27. mar 2025

@karolinakr ano ja by som si to vedela predstavit alo muz mi vyhovoval a vravim posuvali sme sa presne vo vztahu tak ako sme sa dohodli a ako nam vyhovovalo...lenze po tejtp situacii a hlavnr po argumente ze mam byt s niekym lebo si to zela niekoho mama neviem ci to ma buducnost...

tinkavvv
27. mar 2025

A komunikovali ste o tom? Ako chcete dalej postupovat? Ved zakladom vztahu je komunikacia.

mamina7070
27. mar 2025

v tomto veku si uz tak trochu drama queen ale conuz aspon ten muz vie na com je a ze sa treba posunut o dum dal

vo vasom veku po roku musis vediet ci chces s tym clovekom zit alebo nie

mamina7070
27. mar 2025

a co ti mal po tom trapase povedat aby si uchranil aspon zvysky sebaucty ako sa vyhovorit na mamu?

ved je samostatny sam byva pracuje ma uz 35 rokov naco by mal stracat cas do roka kludne stihne zoznamit sa svadbu aj zamiesit ak bude mat tu spravnu partnerku

autor
27. mar 2025

@mamina7070 neviem co mate s tym vekom...mam 30 nie 60...a neznamena ze ked mam 30 musim povedat ano takpovediac kazdemu co ma poziada...

autor
27. mar 2025

@mamina7070 tak je trochu detinske sa vyhovvarat...myslim ze sa nevyhovaral a bol uprimny

mamina7070
27. mar 2025

sak nemusis povedat ano, to nikto nevravi len v tom veku uz byvaju ludia vyzretejsi v mysleni

nechaj ho tak ak ta este teda nenechal on

nie je to fer ho natahovat

alantroj
27. mar 2025

chces ho? lubis ho?