Opakujúce sa rady pre osamelých ľudí
Ahojte, nedá sa mi nevšimnúť trend na MK, kde radíte osamelým mužom a ženám v zásade tri veci dookola.
1. Domáce zviera ( pes, mačka apd.)
Verte či nie, ale existuje kopec ľudí, ktorí mať domáce zviera v byte nemôžu alebo nechcú. Mnoho ľudí je alergikov a nie, rada kúp si psa s vlasmi nie je pre nich riešením... ...lebo alergia sa netýka len srsti, ale aj kože, slín, lupín a celkovej mikrobiológie zvieraťa, ktorá sa v byte jednoducho nedá odfiltrovať. A potom je tu skupina ľudí, ktorí majú radi poriadok, potrebujú ticho, často cestujú alebo pracujú dlhé hodiny a vedeli by, že by zvieraťu nevedeli dať to, čo potrebuje.
2. Šport
Sú ľudia, ktorí nie sú športovci.…alebo z nejakých dôvodov jednoducho nemôžu žiť aktívne. Niekto má zdravotné obmedzenia, niekto má za sebou úraz, niekto má slabú kondíciu, niekto je introvert a nechce cvičiť medzi ľuďmi. A sú aj takí, čo celý deň robia fyzicky alebo v strese a predstava, že by po práci mali ešte naháňať pohyb, ich skôr dorazí než povzbudí.
Nie je to len o vôli alebo lenivosti. Každý má iné telo, iný rytmus, inú psychiku a iné priority. Pre niekoho je forma oddychu kniha, hudba alebo tichá prechádzka, nie tridsaťminútový beh. A úplne stačí, keď si človek nájde svoju mieru tak, aby bol spokojný a cítil sa dobre.
3. Dobrovoľníctvo
.... naozaj nie je pre každého, a je úplne prirodzené, že niektorí ľudia v tom nenájdu to, čo iní. Vyžaduje to čas, energiu, citlivosť a určitú vnútornú stabilitu, lebo človek sa často stretne s realitou, ktorá nie je jednoduchá. Niekto má plnú hlavu svojich starostí, niekto sa nevie emocionálne odosobniť a niekto jednoducho nemá kapacitu venovať sa ďalším ľuďom, aj keby chcel. Dobrovoľníctvo má zmysel vtedy, keď niekto cíti, že má priestor a chuť niečo dať. Nie keď sa do toho tlačí alebo sa snaží splniť nejaký ideál. A je v poriadku, keď to tak človek necíti. Každý má svoju cestu a svoju mieru, a nie všetko je pre všetkých.
@anonym_autor ale to, že práve to pomohlo tebe, neznamená že to pomôže iným a vydávať to za rady a zhadzovať iné je výslovne blbosť. Mne napríklad pomohla mačka, ked som bola sama ako prst - práve to zvieratko, čo si tak univerzálny zavrhla (a to teraz žijem s človekom, čo je na mačky alergický, akože alergia, ni že ho irituju) a dokáže na to brať lieky, lebo vie, že to zviera budem mať proste.
Takisto mi pomohli online hry a discord, ale to nemáš na svojom zozname ako univerzálnu radu.
@anonym_45e584 sú ľudia, ktorí žijú v prenájme a mať zvieratko nemôžu. Sú ľudia alergici, sú ľudia čo veľa cestujú alebo sú 12h denne v práci ( služba, výroba) a zvieratko by trpelo. Sú ľudia, pre ktorých zvieratko nepatrí do bytu. To všetko treba brať do úvahy. A nevydávať toto ako pravidlo...
@anonym_45e584 sú ľudia, ktorí žijú v prenájme a mať zvieratko nemôžu. Sú ľudia alergici, sú ľudia čo veľa cestujú alebo sú 12h denne v práci ( služba, výroba) a zvieratko by trpelo. Sú ľudia, pre ktorých zvieratko nepatrí do bytu. To všetko treba brať do úvahy. A nevydávať toto ako pravidlo...
@anonym_autor to všetci vieme. Ale tebe stále nedochádza že je to riadené ako jedna z možností. Podľa tvojej logiky by som ti mohla povedať "nerád, že majú ľudia chodiť do kaviarne hoci aj samy, lebo ja so Tom robila a bolo mi ešte horšie". Lebo sú ľudia čo môžu vidieť že tam chodia iní ľudia so spoločnosťou a dotkne sa ich to alebo majú agorafobiu, takže by si to nemala radiť. Blbosť nie? Áno niektorí ľudia sa tak cítia ale je to rada - i.e. jedna z možností.
co pomohlo tebe autorka neznamena ze pomoze inemu aj ked si to zazila. kazdy ma ine vnimanie a pre niekoho mozu byt vsetky rady ktore si spisala rovnako nefunkcne ako to zviera sport a ine.
nie ani tvoje rady nie su univerzalne spravne. ale tych tem je tu milion do kazdej si mohla prispiet a poradit svoje aj bez negovania inych. kludne si v tych temach mohla svoje postrehy a rady ponuknut pomoct a poradit. v com je vlastne problem? naco tato tema? ved rad adresne v tych konkretnych temach kde to ti ludia co potrebuju najdu
toto je karhavy demotivujuci a zhadzujuci prispevok. vsetci radia zle len ty mas patent na rozum. tak to vyznieva. uplne inak by vyzneli tvoje rady v teme ktora pojednava o tom a uplne inak v teme ktoru zalozis s tymto cielom vsetkych usmernit.
vrat sa do tem kde ludia potrebuju pomoc a rad im. pis s nimi. uz len to im v tej osamelosti trochu pomoze. tuto to nenajde az take uplatnenie.
vies toto nie je platena psychologicka poradna. su tu bezni ludia ktori maju chvilu cas. uz len to ze sa niekto snazi je fajn. nemozes ocakavat ze vsetci daju dokonale rady. na to musi ist clovek k odbornikovi a nie na bezne forum
co pomohlo tebe autorka neznamena ze pomoze inemu aj ked si to zazila. kazdy ma ine vnimanie a pre niekoho mozu byt vsetky rady ktore si spisala rovnako nefunkcne ako to zviera sport a ine.
nie ani tvoje rady nie su univerzalne spravne. ale tych tem je tu milion do kazdej si mohla prispiet a poradit svoje aj bez negovania inych. kludne si v tych temach mohla svoje postrehy a rady ponuknut pomoct a poradit. v com je vlastne problem? naco tato tema? ved rad adresne v tych konkretnych temach kde to ti ludia co potrebuju najdu
toto je karhavy demotivujuci a zhadzujuci prispevok. vsetci radia zle len ty mas patent na rozum. tak to vyznieva. uplne inak by vyzneli tvoje rady v teme ktora pojednava o tom a uplne inak v teme ktoru zalozis s tymto cielom vsetkych usmernit.
vrat sa do tem kde ludia potrebuju pomoc a rad im. pis s nimi. uz len to im v tej osamelosti trochu pomoze. tuto to nenajde az take uplatnenie.
vies toto nie je platena psychologicka poradna. su tu bezni ludia ktori maju chvilu cas. uz len to ze sa niekto snazi je fajn. nemozes ocakavat ze vsetci daju dokonale rady. na to musi ist clovek k odbornikovi a nie na bezne forum
@pralinka25 prave to, ze toto nie je psychologicka poradna. Netreba sa vyjadrovat ku vsetkemu vzdy, len preto, ze som na MK. Ja si vyberam, ku comu dam vyjadrenie, a k comu nemam co povedat. To, ze som tu a mam prave cas, neznamena, ze musim ku vsetkemu napisat svoj nazor. Nie som stred vesmiru, aby to bezo mna neslo. Je to forum, rozne temy, rozne problemy. Je prirodzene, ze k niecomu mas co povedat a k niecomu nie.
1. Práca - priviedla ma na iné myšlienky, zamestnala ma a dávala mi zmysel - a niekto má možno aj tu prácu na hovno
2. Príroda - prechádzky, sama, vyvetrať si hlavu, popremýšľať, posedieť si na lavičke, pozorovať ľudí, okolie - možno sa dotyčná bojí sama do lesa.
3. Aktivita doma - pravidelnosť - ja som si doma cvičila pilates (sama) - pilates je tiež šport.
4. Pokec - iba písanie - išla som na pokec. A písala som si. Niekedy človek len potrebuje na druhej strane niekoho, s kým môže porozprávať - a niekedy nenájde a natrafí tam iba na debilov.
5. Zoznamka - v mojom prípade zabrala jedna - Partner na úrovni - toto je ako reklama na túto zoznamku.
Tvoje rady sú rovnaké ako tie čo ich kritizuješ a nemusia byť užitočné pre každého.
@anonym_db9e73 presne tak, rodina, deti, rodičia, kamoši, zdravie, práca a idú hovoriť ľuďom, ktorí sú na absolútnom dne. Nemajú ani páru, ako sa cítia. Lebo sa nevedia do nich vcítiť, nezažili to. Tak idú ba prvú - pes, fitko, turistika, dobrovoľníctvo. To je recept na všetko.
@anonym_autor sam človek, keď žije ale neznamena ,že je osamelý a na dne
Ja som mala rodinu a predsa som bola sama ,musela som si zivot uplne prekopať
Ty si pletieš žiť sám a byt osamelý
@anonym_autor sam človek, keď žije ale neznamena ,že je osamelý a na dne
Ja som mala rodinu a predsa som bola sama ,musela som si zivot uplne prekopať
Ty si pletieš žiť sám a byt osamelý
@minenkaa hovorím o človeku, ktorý nemá priateľov, rodinu, partneram je sám a osamelý.
@viestta Ak chceš dať osamelému mužovi radu, ktorá neznie ako tri ošúchané slogany typu adoptuj si psa, športuj alebo choď dobrovoľničiť, dá sa to uchopiť omnoho realistickejšie, Najviac pomáha, keď sa človek nesnaží osamelosť prebiť náhradou, ale ju pochopiť ako stav, ktorý sa dá krok za krokom zjemniť. Často je dôležité začať od úplne malých vecí, ktoré nemenia celý život. Muž, ktorý je osamelý, nepotrebuje byť tlačený do výkonu, ale skôr nasmerovaný k tomu, čo je pre neho prirodzené a zvládnuteľné. Osamelému mužovi prospieva, keď má počas týždňa niečo pravidelné, čo ho vytiahne z bytu, ale zároveň ho nepreťaží. Nemusí to byť šport, stačí pravidelná káva v tej istej kaviarni, večerná prechádzka po rovnakom parku alebo stretnutie s jedným človekom, ktorému dôveruje. Druhá je jemný sociálny kontakt bez tlaku. Muži, ktorí sa cítia sami, často nezvládajú veľké skupiny, ale dobre im robia malé interakcie, ktoré sú krátke a bezpečné. Dôležité je, aby to nebolo zahlcujúce, ale aby mal pocit, že niekam patrí aspoň na chvíľu. Tretia je vnútorná výživa. Osamelosť sa často zmierni, keď má človek niečo, čo mu rozjasní deň, či už je to hudba, ktorú si púšťa večer, kniha, ktorá mu otvorí iný svet, malý projekt doma, ktorý môže dokončiť, alebo cieľ, ktorý je len jeho. Ak to budeš odporúčať takto, nebudeš mu dávať univerzálne recepty, ale nástroje, ktoré môže používať podľa seba. A to funguje vždy lepšie než tri rýchle rady, ktoré znejú pekne, ale realitu nepokrývajú.
@anonym_autor inak tomuto čo píšeš,všetky tie veci sú uplne normálna súčasť života a človek to aj tak berie keď radi a preto sa dáva potom ten vyšší level,ist na skupinové cvičenia napríklad ,dobrovoľníctvo nie je len starostlivosť o ľudí ,to je aj upratovanie prírody,starostlivosť o zvieratá,napr v útulku pomáhať,čo vôbec nemusí byt vysiľujúce a ani časté alebo ja neviem ist pomôcť do nejakej organizácie ,myslím,že máš veľmi zúžený pohľad ,smutným a nešťastným ľudom sa veľmi zle radi
@anonym_autor a ešte keď píšeš o tom fóre ,tu ma pravo pisat každý ,aj keď podľa teba nemá čo povedať
To potom ani ty tu nepíš lebo napr.podla mňa naozaj zbytočne to neguješ
@minenkaa kludne napis svoje myslienky do jedneho prispevku. Premysli si, daj si do dokopy v hlave a naformuluj. Nie je dovod to davat na xy krat :D Pokial nemas poruchu pozornosti.
@anonym_autor prečo by som nemala pisat ako to ja chcem?
@minenkaa pis kludne, daj doie gače a píš, the stage is yours.
@minenkaa kludne napis svoje myslienky do jedneho prispevku. Premysli si, daj si do dokopy v hlave a naformuluj. Nie je dovod to davat na xy krat :D Pokial nemas poruchu pozornosti.
@anonym_autor Takým ako si ty - nielen osamelým, ale aj vzťahovačných, nespoločenským, protivným, ktorí sa stále ľutujú a dookola zakladajú témy o tom, ako v živote nikoho nemajú, cítia sa osamelý...a pritom neprijímajú žiadne rady sa tu často radi návšteva psychiatra. Vrele odporúčam aj Tebe.
@anonym_autor Takým ako si ty - nielen osamelým, ale aj vzťahovačných, nespoločenským, protivným, ktorí sa stále ľutujú a dookola zakladajú témy o tom, ako v živote nikoho nemajú, cítia sa osamelý...a pritom neprijímajú žiadne rady sa tu často radi návšteva psychiatra. Vrele odporúčam aj Tebe.
@anonym_da4a9b som vydatá, máme tri deti a žijeme v Prahe. Čiže naozaj sme vzťahovační a nespoločenskí 🙂
A mne tiež pomohlo,keď som si čas od času prečítala taký vtipný článok napríklad po rozchode (ale upozornenie, bude to dlhšie) 😉.
16rád, ktoré musí po rozchode absolvovať každý:
1,Ten moment,keď ste si už vyčítali asi všetko možné a tak siahneš aj po vymyslených faktoch,len aby si mala čo hodiť do debaty.
2, Snažíš sa ho dostať späť. Nie pretože by si chcela niečo zachraňovať,ale ak nebude tvoj,nebude nikoho a predsa len, vražda je trestný čin.
3, Nevieš čo ďalej so životom, pretože playlist od Sama Smitha už doznel (s plačom a alkoholm v ruke).
4,Je dosť možné,že si stiahneš zoznamovacie aplikácie,kde budeš cudzím ľuďom vypisovať a pýtať sa ich,ako sa majú len preto,aby sa to opýtali aj oni teba. A potom im odpíšeš dve strany o svojom neznesiteľnom utrpení.
5, Kráčaš po ulici a pripadáš si ako blázon, pretože všetko ti ho pripomína. Okoloidúci si určite myslia,že máš nejakú diagnózu,keď sa otočíš za každým autom, ktoré prejde,čo ak to bolo jeho auto?
6, Najhoršie na tom všetkom je,že si do toho " sľubného vzťahu" investovala kvantum energie a času. Dlhé mesiace si ignorovala všetky pozvánky,odpísala maximálne "nemám čas" a teraz? Keď naozaj keď niekoho pri sebe potrebuješ , nemáš za kým ísť. S malou dušičkou napíšeš starému kamarátovi a tichou nádejou,že ti odpustí tvoju ignoráciu.
7,Milovala si ho,o Tom niet pochýb,ale nikdy by ti nenapadlo,že najdojímavejšim momentom vášho vzťahu nebude "áno" vyslovené pred oltárom,ale veta "choď do p...,ty k..." .
8,A potom príde ten osudový večer,keď ťa kamaráti zavolajú do baru,kde by sa čisto teoreticky mohol objaviť aj tvoj bývalý. Výsledok je jedna z dvoch možností.
9,Ten trápny moment keď stretneš jeho rodičov.... pozdraviť? Nepozdraviť? Skočiť do kanála?
10, Jasné, cvičenie po rozchode je nevyhnutnosť. Veď len tak mu dokážeš svoju oslňujúcu nezávislosť. A keď uvidí,že si schudla 3 kilá, určite bude ľutovať o čo prišiel a ešte ťa možno bude prosiť o ďalšiu šancu.
11,Aj keď vieš,že to znie ako neskutočne klišé, vážne si si zmenila účes?
12,Po dvoch týždňoch na ropnej plošine v Nórsku pochopíš,že pred svojími pocitmi neutečieš.
13,Ak si si myslela,že nahradiť svojho bývalého je dobrý nápad,dnes už vieš,že to boli jedno z tvojich najhorších rozhodnutí. Naozaj si mu kúpila rovnaký parfém,aký mal tvoj ex? A dokonca si ho poprosila,nech sa prefarbí? Nezafungovalo? Fakt? Smutné...
14, Prvé dní po rozchode sú chaos. Ani si si není istá,či plačeš preto,že ti chýba,alebo preto,že ťa čaká dlhšia pauza od pohlavného života.
15,Nikomu na tom nezáleží,ale ty usilovne pracuješ na tom,aby si svoje okolie presvedčila,že chýba nebola na tvojej strane a že ty si tá obeť.
16,Povedala si si už 1000krat,že ho nebudeš kontaktovať,no osamelé noci a opité chvíle majú svoje čaro...
Sarkastický a vtipný výklad z pohľadu po rozchode,ale vo veľa veciach to vystihuje človeka po rozchode 😅. (Na nedeľný večer a snáď to možno aj pomôže,aj pobaví ☺️).
Darmo sa snažíš vžiť do pozície človeka, každý clovek precíti kazdu situáciu úplne ináč, takze to čo nepomohlo tebe, pomôže iným a zas naopak.
Riadne ufnukana si, ved keby clovek hned povedal, co moze a co nemoze, tak by sa lahsie radilo, co cakas, ze niekto poradi ak sem clovek napise len jednou vetou, ze sa citi sam? 🙄 si mame vydedukovat, ze sa jedna o sirotu s alergiou, s averziou voci dobrovolnictvu a antitalent do sportu? Jeeesus… niekedy sa treba prekonat a ist aj za hranicu toho, co nam je neprijemne, mozno preto je clovek na dne, lebo vse zneguje a ziadna rada mu nie je dobra. Niektorym ludom je skoda pomahat.
@anonym_autor a nie je jedno kolko prispevkov sem da? ty mas neustalu potrebu vsetko a kazdeho kritizovat. to je strasne tazka povaha.
@pralinka25 prave to, ze toto nie je psychologicka poradna. Netreba sa vyjadrovat ku vsetkemu vzdy, len preto, ze som na MK. Ja si vyberam, ku comu dam vyjadrenie, a k comu nemam co povedat. To, ze som tu a mam prave cas, neznamena, ze musim ku vsetkemu napisat svoj nazor. Nie som stred vesmiru, aby to bezo mna neslo. Je to forum, rozne temy, rozne problemy. Je prirodzene, ze k niecomu mas co povedat a k niecomu nie.
@anonym_autor ale ti ludia co to napisu o povazuju za dobru radu lebo im to mozno prave pomohlo. akym pravom sudis ich pohnutky. to ze tebe take nepomohlo neznamena ze to nepooze inemu. proste mas klapky na ociach vidis len svoju pravdu a vobec nevnimas ze to nemusi byt vzdy tak ako to vidis ty.
tiež som osamelý, rodičia mi zomreli, dvaja bratranci mi zomreli, dvaja kamaráti mi zomreli, strýko mi tiež zomrel...kam chodím pravidelne? Zapaľovať sviečky na cintorín.
@anonym_db9e73 presne tak, rodina, deti, rodičia, kamoši, zdravie, práca a idú hovoriť ľuďom, ktorí sú na absolútnom dne. Nemajú ani páru, ako sa cítia. Lebo sa nevedia do nich vcítiť, nezažili to. Tak idú ba prvú - pes, fitko, turistika, dobrovoľníctvo. To je recept na všetko.
@anonym_autor
Prepáč, ale tu nie si u psychologický, ktorá má na to stempel. Tu ženy rádia na základe svojich subjektívnych pocitov, skúsenosti, myšlienok.
tiež som osamelý, rodičia mi zomreli, dvaja bratranci mi zomreli, dvaja kamaráti mi zomreli, strýko mi tiež zomrel...kam chodím pravidelne? Zapaľovať sviečky na cintorín.
@anonym_9fe708 to chodím aj ja, stále keď som doma. Nič na to nie je zlé, každý to robí tak, ako cíti. Inak aj na cintoríne vieš spoznať niekoho. Nie možno partnera/ partnerku, ale človeka, s ktorým hodíš reč. Cintorín je také miesto pokoja, teda aspoň pre mňa.
@tykat mne či to pomohlo? No ja som bola sirota, nemala som mamu ani otca, ani súrodencov. O priateľa som žiaľ prišla, čiže bola to obrovská rana pre mňa. S odchodom priateľa som prišla aj o veľkú časť kamarátov, ktorých sme mali spoločných. A jediná moja kamarátka sa odsťahovala v tom čase so UK. Čiže ja som musela zažívať úplne od znova. Od piky. Ale išlo to, pomaly. Ale keby mi niekto radil psa alebo fitko, tak ho niekam pošlem raz dva.. on nikdy totiž nebol naozaj osamelý, naozaj...
@anonym_autor Zažila som životnú etapu bez rodičov, manžela, detí,bez zamestnania,so zdravotnými problémami v cudzom prostredí . Pomohla mi dobrovoľnícka práca -starostlivost o seniorov, prevažne ležiacich.Pri takejto práci človek zistí, že jeho problémy sú trpasličie v porovnaní s ľuďmi o ktorých sa stará a zároveň ho napĺňa, že niekomu aspoň trochu zmiernil utrpenie
Neviem, či ste boli v živote niekedy tak, že ste nemali nikoho, naozaj nikoho. Ani rodiča, ani partnera, ani deti, ani kamarátov, ani súrodencov. Ja som v takom životnom období bola. Trvalo to 2r. Čo mi pomohlo.
1. Práca - priviedla ma na iné myšlienky, zamestnala ma a dávala mi zmysel.
2. Príroda - prechádzky, sama, vyvetrať si hlavu, popremýšľať, posedieť si na lavičke, pozorovať ľudí, okolie.
3. Aktivita doma - pravidelnosť - ja som si doma cvičila pilates (sama) a okrem toho som písala, bola to moja druhá práca - keď mi bolo najhoršie, volala som na Linku dôvery a rozprávala som sa. Natrafila som tam na podporu. Neskôr som si našla terapeuta, kde som chodila 2x do mesiaca, len sa vyrozprávať vlastne.
4. Pokec - iba písanie - išla som na pokec. A písala som si. Niekedy človek len potrebuje na druhej strane niekoho, s kým môže porozprávať. Našla som si na pokeci jednu super kamošku z môjho mesta, sme kamošky už dlhé roky. Plus som tam našla dvoch veľmi dobrých kamošov. Nebola z toho láska, ale priateľstvá.
5. Zoznamka - v mojom prípade zabrala jedna - Partner na úrovni. Stretla som tam môjho manžela. Veľmi sme si sadli písaním, názormi, telefonátmi a neskôr osobným stretnutím. Bol to ten click na prvú.
Nie, nebol to pes, nie nebol to šport a nie nevarila som obed pre bezdomovcov v útulku, nerobila som buddyho dieťatu v domove. Len som si krok po kroku, postupne skladala naspäť svoj život dokopy.
@anonym_autor a prečo si zoznamku napísala až ako poslednú, keď práve zoznamka ti priniesla vyriešenie osamelosti? Mala si napísať hneď na začiatok a netreba celú diskusiu.😊
@anonym_autor po tomto komente uz viem, preco si sam(a). Kto uz by s tebou vydrzal? Kto by mal nervy pocuvat neustale nareky, sebalutost a obvinovanie?
@viestta mám manžela a deti. Jeho rodina je aj moja rodina. Mám priateľov, nie veľa, ale tých správnych ľudí okolo seba mám. Ak sa ti to zdá byť málo.. čo dodať Viesta. Nič nedodám. Myslím si svoje.
@viestta mám manžela a deti. Jeho rodina je aj moja rodina. Mám priateľov, nie veľa, ale tých správnych ľudí okolo seba mám. Ak sa ti to zdá byť málo.. čo dodať Viesta. Nič nedodám. Myslím si svoje.
@anonym_autor to je dobre. Nasla si svoju cestu. Ale ta cesta je spravna iba pre teba, nie je univerzalne platna pre kazdeho

@anonym_a8ca47 ja sa len snazim vzdy vzit do pozicie toho cloveka. Kedze sama som mala obdobie absolutnej osamelosti, kedy som sviatky, narodeniny, Vianoce slavila sama. Viem presne, cim si ten clovek prechadza. Ak by bol extrovert, tak by uz davno bol niekde v kruhu diania. Ak ma rad sport, tak chodi cvicit niekde do fitka alebo behat aj tak. Keby bol psickar a mohol mat psa, tak ho urcite ma. Treba sa pozriet a poradit, idealne z vlastnych skusenosti. Nie je potrebne radit vzdy, lebo je to nejaka nutnost na MK. Ked je tema, ku ktorej sa neviem vyjadrit, lebo som si to nezazila, preskocim to. Ak je to tema, s ktorou mam priamu skusenost, poradim rada. Lebo to mam odzite ...
@anonym_autor ale to, že práve to pomohlo tebe, neznamená že to pomôže iným a vydávať to za rady a zhadzovať iné je výslovne blbosť. Mne napríklad pomohla mačka, ked som bola sama ako prst - práve to zvieratko, čo si tak univerzálny zavrhla (a to teraz žijem s človekom, čo je na mačky alergický, akože alergia, ni že ho irituju) a dokáže na to brať lieky, lebo vie, že to zviera budem mať proste.
Takisto mi pomohli online hry a discord, ale to nemáš na svojom zozname ako univerzálnu radu.