icon

Osobná vzťahová kríza

24. júl 2023

S priateľom sme spolu skoro 5 rokov (na jeseň to bude5). Ja 27 on 29, bývanie už vlastne, obaja VŠ, celkom fajn práca. Posledné mesiace pociťujem takú osobnú vzťahov krízu. Priateľa ľúbim ale viem ze cítim také vnútorné sklamanie že sa stále nemá k spoločnej rodine ani svadbe, sme spolu 5 rokov musí vedieť ci so mnou chce zostať ci nie. Toto ma veľmi ubíja a potom aj v tom vzťahu som takpovediac rezignovala a som podrazdenejsia na všetko. Vie ze toto je môj sen a životná priorita, všetko to vie a vždy mi povie ze všetko príde v správny čas.. To je jeho odpoveď, chcem byť s tebou, ľúbim ta ale neboj príde ten správny čas (na svadbu a deti). Neviem bojím sa ze "naše správne casy" sa nezhodnu. Sama viem ze posledné som podraždenejsia lebo furt sa k ničomu nemá možno tlačím na pílu už a on ešte viacej čuvač.Neviem už som občas aj rozmyslala aké by to bolo keby sme sa rozišli ale tým by som asi veľa nevyriešia lebo kým by som nasla ďalšieho vhodného partnera ak vôbec prešli by zas XY rokov. Inak si rozumieme dobre,aj naše rodiny, mame spoločne koníčky len toto ma začína stále viac mrzieť. Na druhu stranu si vravím ze sa nemám kde ponáhľať ešte rok dva užívať si život detičky predsa len ten život pozmenia. Sama neviem

Strana
z2
barborachors
25. júl 2023

Kamoska sa tak zbalila a sla na tyzden prec. On mal cas na premyslenie, co vlastne chce. Vratila sa a bolo premyslene. Proste niekedy sa musi vycistit vzduch.
Sobášom ziskava viac zena, to je realita. Muzovi je prakticky suma fuk, ci bude slobodný alebo ženatý. Zene sa vydajom v spoločnosti upevni pozicia, stale zijeme v konzervativnej krajine. A lepsie znie manželka ako druzka. Alebo partnerka, moderne pomenované. Zena ktora vsak akokoľvek nalieha na sobas, taha za kratsi koniec. Muz by mal pochopit, ze pre zenu je to dolezity krok práve zo spolocensko-pravneho hľadiska. Oni sa vlastne boja tej zmeny ako takej a velkej svadby, kde su cirkusy so zvykmi a tak. Treba mu to vysvetlit racionalne, ze päť rokov sa hrať na mamku a ocka uz nie je pre teba. Ze si sa ty posunula a ze chces mat uz urcity status.

hendikep
25. júl 2023

@elizabet173 jasne ale zas jedna vec moze byt to co je muz nauceny z domu.. kludne moze doma makat a partnerka po zahajeni spolocneho byvania / po svadbe ho zacne obskakovat a vsetko pratat aj za neho atd lebo sa chce ukazat ako super partnerka a sama tym na seba upletie bic.. takisto je vela zien ktorych chlapi neboli zvyknuti z domu makat ale naucili sa 😂 akoze je to aj o hraniciach … ked raz nie som sluzka tak nie som a muz nech sa podla toho zariadi .. a po druhe, si myslim ze tieto byvania pred manzelstvom kde partnerka chce velmi prsten su casto o tom ze tie zeny si myslia ze ked sa predvedu ako sa vedia o muza “ postarat” tak si ju vezmu ale ma to prave opacny efekt, pre muza full servis bez zavazku… ale suhlasim je to pripad od pripadu .. kazdy je iny .. moj muz je odomna mladsi, cakali sme kym skoncim vysku ( 6 rocnu ) on uz pracoval, mal 25 ked sme sa vzali a ziadal ma on lebo chcel… v tom case kupil aj byt na hypo lebo chcel zabezpecit aj byvanie .. v dnesnej dobe skor vynimka aby takto rozmyslal vtedy 24 rocny muz 🤷🏼‍♀️ ale pre neho to bolo prirodzene

hugger
25. júl 2023

Problem maleho vekoveho rozdielu, 27 rocna zena je uz zrela sa usadit, 29 rocny muz este nie. @bbshop by na to urcite mala triezvy nazor😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
rebrambora
25. júl 2023

Tak v 29 rokoch uz musi vediet co chce a co nie a na taketo nepriame odpovede nemam zaludok ani ja.
Netlac ho do nicoho, ale ak si nespokojna a ON sa k tomu ocividne nema, tak mozno by som si dala od vztahu pauzu a obaja by ste prisli na to, co ano a co nie.
Na druhej strane deti a svadba atd maju vyplynut zo spokojneho vztahu a nie byt naplnenim.
Ano, ludia bud chcu mat rodinu alebo nie, ale ono to trosku znie, ako keby si ho v konecnom dosledku chcela len na to.

anketkarka
25. júl 2023

@hugger neviem či je dosť zrelé uvažovať o rozchode len preto, že ešte mi nedal prsteň. Prídu v živote iné problémy ako prsteň. Veľa žien ide v sebe nejaký program malého dievčatka o peknej svadbe a bielych šatách a nejakom statuse maželky. Zrelosť mi príde skôr o tom pracovať na vzťahu a nedať si radiť cudzymi osobami, aby pre každu prkotinu opustila vzťah v ktorom je zdá sa všetko ok, len ešte chlap potrebuje trochu času. Vidíš, možno on cíti, že na to nie je zrelý a ona ešte neprišla na to, že ona potrebuje tiež dozrieť do stabilného partnerstva.
Aby to nebolo len že dievčatká idú programy, jasné že aj chlapci svoje programy o slobode a záväzkoch. Možno je celkom zrelý, že sa vyzná sám v sebe a má úctu k manželskému statusu a preto práve ešte nechce. Nepoznáme ich. Podľa mňa je veľmi dôležité, aby oni sa vyznali v sebe prečo jej tak veľmi záleží na tom čo čaká už teraz a jemu aby pátral v sebe prečo ešte nenastal ten správny čas.
Poznanie samého seba a úprimnosť k sebe a partnerovi je zrelosť...

hugger
25. júl 2023

@elizabet173
jednoznacne mas pravdu. Nejaky optimalny vekovy rozdiel moze fungovat pre velku vzorku ludi ale vzdy treba zhodnotit konkretny par.

@anketkarka urcite som to nemyslel tak, ze sa maju rozist, len potrebuju pracovat s tym ze ich zivotne priority este nie su zladene. Pokial chalan nejavi znamky ze potrebuje este vyskusat 3 partnerky, tak by som len radil citlivo a nenasilne komunikovat volu partnerky usadit sa.

autor
25. júl 2023

@colsami tak najskôr sme bývali obaja u rodičov ešte, potom rok v nájme a keď sme si to vyskusali riešili sme vlastne...a tak nejako som dúfala že s vlastným bytom sa aj rozhýbe ale prd

cherrystone
25. júl 2023

29 kym som sa k tomu odhodlala. do mesiaca som spoznala mojho sucasneho muza a v 31 sme sa uz ako manzelia vytesovali v porodnici z nasho bejby.

ahhola
25. júl 2023

Ach babulka, tak by som tebe a tebe podobným priala, aby ti večer povedal...
Ideme deti robit🤣🧒🌺on sa môže vysemeniť aj v 40.tke,tebe čas chváta.
A ze to môže trvať, kým sa podarí a žena sa trochu odchemizuje z HAK.
Práve som bola na dovci s peknou žienkou, skoro ma vykotilo, ze už je v starobnom dôchodku a ma 40.dceru......"vratila sa mi do detskej izby od ďalšieho chlapa, s nádejou na vnucence koniec, už je stara"...
Smutnejšie vetu som ešte nepocula🥀

jumama
25. júl 2023

Mate vlastne byvanie? No dobre a aku velku hypo? Kolko by vam zostavalo penizakov, ak by si na materskej a rodicovskej - dost - ci len tak tak? Ake mas naroky zivotne - staci ti sa uskromnit, alebo mas rada, ak mas volne financie na vselico aj len pre seba - vseliake zenske skraslovania a handry a zazitky a hobby? Ak zostane zena na materskej a peniazky su natesno, tak sa prihlasia problemy coskoro...

Co ak vsetko financovanie na par rokov, ked budes mamou ostane na muza? Toto mate vyrozpravane, ste pripraveni aj na toto? Aby si tu potom nevyplakavala, ze aj tak nenaplnil tvoje ocakavania na rodinu, ktora funguje spolu. Predstava, ze ocko ma cas a stara sa a nie stale dlho do vecera sedi v praci. Ono to tak byva, ked chce karierne rast, prinutia ho byt dlho v praci, hlavne ak ho praca bavi, mozno tam bude chiet byt aj dobrovolne...

Co ak si uspory miniete na velku vysnivanu svadbu... aj to zvazuj. Z takehoto dovodu vaha? Potom si ho vaz, ze nejdo do veci nezodpovedne.

Alebo chce este co to pocestovat, poskusat, zazit, ked uz konecne ste financne nezavisli? S detmi to zas bude ine. S detmi, kym neodidu z domu to je navzdy 24/7 - a v nasej spolocnosti este stale je to 24/7 hlavne pre mamu, nie pre ocka 🙂 Maloktory muz je vychovany tak, ze vie, co to obnasa byt otcom. A do dvoch rokov dieta zvycajne aj visi na mamine az potom je partakom aj ocko.

Aky je tvoj potencialny svokor, aky mal tvoj muz vzor? Je starostlivy, zapajal sa do vychovy, staral sa o deti rovnakym dielom ako mama? Je to vzor, s najvacou pravdepodobnostou taky bude aj ten tvoj...

Deti uplne obratia zivot - na prvom mieste uz su potom navzdy deti. A ver tomu, ze je dolezite, aby aj partner - teda buduci ocko bol na tie deti pripraveny a zrely. Aby vedel, co otcovska rola obnasa, aby si len nedufala, ze sa bude spravat tak a tak, a ze si budes vozit ruzovy ci modry uzlicek v kociku a budes stastim len tak vkuse rast 🙂

Budes, to hej. Ale casto budes aj chciet, aby ste si ako partneri nasli na seba aspon chvilku popri detoch a uzili si este trosku "slobody". Mate babky, co vam zabezpecia aspon cast prazdnin? Automaticky ratas s tym, ze tvoji pracujuci rodicia si vezmu dovolenku aby boli s vnucatami? Aj oni si budu potrebovat oddychnut... Si mlada, preto predpokladam, ze asi mas este stale mladych a pracujucich rodicov... Ze to je moc dopredu premyslanie? Hm. Predsta si, ze aj skolky maju casto v lete mesiac prazdniny - co potom, ako to vykryjete ako rodina?

Mozno si nad takymito vecami este nepremyslala, ale to je to - nielen snivat o vzdusnych zamkoch, ale naozaj chapat plnu realitu, co to znamena rodicovstvo a byt na to pripraveni, mat niektore veci rozmyslene, pre stastie v manzelstve je to potrebne...

Nema to byt zastrasenie, len nabadanie, aby ste najskor spolu o tychto veciach premyslali a aby ste zistili, ci mate na to rovnaky nazor, postoj, aby ste si to dopredu predstavili rovnako.

terezka1947
26. júl 2023

@jumama čo to všetko má spoločne so svadbou?
Svadba začína byť u ľudí neskutočný stres.
Ale spoločne bývať,pobrať hypotéky,mať deti,či rozíst sa,nechať sa vo vztahu ponižovať,či dokonca fyzicky a psychicky týrať,či tolerovať čokoľvek partnerovi,lebo on dozreje,zmení sa,to všetko je úplne v poriadku.
Rozhodnutie byť s niekým a spoznávať vážne niekoho bez spoločného bývania uchráni človeka od množstva zbytočných problémov a jednoznačne urýchli rozchod.
Nechceš sa ešte viazať?chces si užívať život?nechceš deti?
Na všetko máš plné právo....ale ja mám iný pohľad,po inom túžim.
Tak ahoj,idem ďalej. Srdce posmuti a život pôjde ďalej.
Teraz sa mnozia nešťastné a prechodene vzťahu,kedy žena trpí mužovi všetko a čaká....a čaká.
Lebo on sa necíti na nič,všetko má a nepotrebuje sa nikde posúvať. Na vine odrazu nie je jeho zrelosť a rozhodnosť,ale peniaze.
Peniaze na svadbu...lenže svadba nie je o peniazoch.
Kto nám vsugeroval,ze pre dobre manželstvo je základ spoločné bývanie,lebo nikto nechce mačku vo vreci?
A keď už je to spoločné bývanie také skvelé,prečo sa teda množia takéto témy,veď ti ľudia uz musia za pár rokov spoločného bývania o sebe vedieť všetko.
Lenže teraz je to skôr o urýchlenom a kludnom sexe,nie o spoznávaní sa. Nech nám to klape v posteli,to je základ pre vzťah. A jediný. To ostatné uvidíme.

bbshop
26. júl 2023

@hugger áno to je presne tá situácia o ktorej som minule písala.. je to malý vekový rozdiel a to, že sú viac-menej rovesníci neznamená, že majú rovnaké hodnoty a očakávania od vzťahu..starší chlap by už bol tam kde ona.. 29 ročný ešte nie je. Buď bude autorka čakať kým on dospeje alebo odíde z toho vzťahu..ale kludne sa môže stať, ze ked on dospeje tak on sa usadí s inou lebo ju nepovažoval za životnú partnerku, ale za ženu, ktorá mu pomohla v osobnom rozvoji..vidime to často ako sa mlade páry po mnohých rokoch rozídu a do roka po rozchode si zakladajú rodiny s inými osobami..

anketkarka
26. júl 2023

@bbshop podľa mňa sa to vekom len zovšeobecnuje. Ale keď on nepovedal presne čo má za tým správnym časom on u seba, tak sú to len dohady. A čo je zrelosť? Lebo mne sa zdá, že niekto nedozreje ani do dôchodku...a zo slobodou majú muži všeobecne problém aj vo veku v ktorom by akože už zrelosť ,,mala byť"

bbshop
26. júl 2023

@anketkarka ženy dospievaju skôr ako muži, to je psychologický fakt, žiadna konšpiračná teória..z toho dôvodu muzi rovesníci nemajú šancu byť mentálne tam kde sú ženy. Málokedy sa stáva, že chlap v takomto veku sa uz chce usadiť..zatiaľ čo žena už áno.. je pravda, že niekto nedospeje nikdy, ale stále s vyšším vekom muza sa zvyšuje aj jeho túžba po rodine..koľko chlapov čo celý život žili "staromladeneckym" životom sa na "staré kolená" usadili a s mladými ženami. Oni sa potrebujú do toho životného štádia dostať a akakolvek žena, ktorá s ním bude predtým, tak nemá vysoke sance ho dotlačiť tam kde ona chce..resp. dotlaci ho, ale bude to veľmi zlý vztah .. tak tie vzťahy potom aj vyzeraju..žena má na starosti všetko a muž sa dištancuje od povinnosti lebo on ich ešte nechcel mať

jumama
26. júl 2023

@terezka1947 Ved prave o tom hovorim, aby autorka nemala len ruzove okuliare nasadene, ael ak planuje manzelstvo s muzom, aby mali vyrozpravane a dohodnute o manzelstve vsetko - od financii po starostlivost o deti. Pretoze prave to, ze do manzelstva mnohi idu naivne sposobuje, ze maju iba svoje ocakavania, ktore sa napokon neoveria. V zalubeni lubime mozno ani nie tak skutocneho partnera, jeho skutocnu povahu, skor nasu zalubenu predstavu o nej. Preto je dobre sa spoznavat, realne a zmysluplne veci riesit, byt si tym clovekom isty po vsetkych strankach. Ak sa nechce o veciach rozpravat aj to je znakom cohosi...

tululu
26. júl 2023

Ja len ku tomu byvaniu pred svadbou.Vezmite si,ze momentalne si takmer kazdy par vyskusa spolu zit pred svadbou aj niekolko rokov a rozvodovost a pocet single ludi je momentalne uplne na najvyssej urovni.Z toho mi logicky vyplyva,ze nie,spolocne byvanie nezarucuje stastne manzelstvo,ale skor rozumny vyber partnera,ktory je lojalny,verny a odhodlany riesit problemy a krizy,ktore zivot urcite prinesie.

anketkarka
26. júl 2023

@bbshop a to akože zrelosť je túžba po rodine? Však to v dnešnej dobe už aj ženy sú také, že po rodine netúžia. Je taká doba. Ale so zrelostou to nemá nič. A štatisticky je zrelosť daná tak ako si opísala a je to psychologický fakt, ale však sú aj výnimky. Ja by som si nedovolila tvrdiť kto z nich je zrelý/zrelší len preto, že ona sa túži už usadiť a on nie.

bbshop
26. júl 2023

@anketkarka zrelosť nemusí byť automaticky túžba po rodine..človek môže byť zrelý a nemusí chcieť deti. Ale toto je vyslovene vec zrelosti, keď on zo svojej povahy to chce, ale zatiaľ sa na to necíti. Niekto má takú povahu, ze tie deti proste nechce nikdy bez ohľadu na to či je zrelý alebo nie.

Strana
z2