Partner investuje do nehnuteľností
Ahojte, čo by ste si mysleli alebo čo by ste robili keby vás partner s ktorým máte dieťa (nie sme zosobaseni) si kúpil investičnú nehnuteľnosť na hypo pričom bývame v byte mojich rodičov?
@subartic keď to druhykrat čitam, v podstate oni im dali ich voľny byt , nie že byvaju v nejakom veľkom spolu. Neviem či by neurobili lepšie keby ho darovali, či predali dcere. Už by to aspoň tak nekričalo, že byt rodičov. 😅
@hellwant ale to nie je podstata tohto problému . Podstatou je že je tu chlap ktorý býva v cudzom a zrejme dosť lacno a namiesto toho aby sa postaral o svoju rodinu , papierovú alebo nepapierovú tak si kúpi investičný byt. Ja byť rodič tak im dám normálne komerčné nájomné a polovičku z takéhoto nájmu odkladám svojej dcére.
@hellwant ale to nie je podstata tohto problému . Podstatou je že je tu chlap ktorý býva v cudzom a zrejme dosť lacno a namiesto toho aby sa postaral o svoju rodinu , papierovú alebo nepapierovú tak si kúpi investičný byt. Ja byť rodič tak im dám normálne komerčné nájomné a polovičku z takéhoto nájmu odkladám svojej dcére.
@subartic Chlapovi jasne nastavit komercne najomne (aj by som navysila).
Nech ho plati z najomneho svojej investicnej nehnutelnosti. Jeho najom si pekne odkladaj a tiez "investuj".
To ani nemal zaujem si to s tebou prebrat, ze teda ci idete pol na pol (alebo aspon tak nejak)?
@subartic Chlapovi jasne nastavit komercne najomne (aj by som navysila).
Nech ho plati z najomneho svojej investicnej nehnutelnosti. Jeho najom si pekne odkladaj a tiez "investuj".
To ani nemal zaujem si to s tebou prebrat, ze teda ci idete pol na pol (alebo aspon tak nejak)?
@anonym_4d3dcc ja nie som autorka 🙂.
Ja už týmto modernym vzťahom nerozumiem
Milujeme sa (hádam áno, keď spolu bývame a máme dieťa) a všetko je moje a tvoje. A naše je čo? Len to dieťa, aj to asi len preto že sa nedá rozdeliť Ako píšem, nechápem a nepochopim.
Ja už týmto modernym vzťahom nerozumiem
Milujeme sa (hádam áno, keď spolu bývame a máme dieťa) a všetko je moje a tvoje. A naše je čo? Len to dieťa, aj to asi len preto že sa nedá rozdeliť Ako píšem, nechápem a nepochopim.
@evansova a čo by sa nedalo? Striedavá starostlivosť. To je v podstate také nehmotné delenie dieťaťa.
Prečo keď niečo spraví chlap je to neprípustné, lebo je "povinný" zabezpečiť bývanie pre priateľku a ich dieťa. Keby napísala žena, že býva u budúcich svokrovcov, ale kúpila si investičný byt, tak by ste jej všetky písali ako super rozmýšľa, že spravila dobre, že myslí na budúcnosť a pod. Prečo toto môže spraviť iba žena, ale chlap nie?
Baby ja nerozumiem za co si ten muz toto zasluzi. Kupil investicny byt, ktory prenajima alebo bude prenajimat, do buducna v nom mozu byvat spolocne alebo v nom v dospelosti bude byvat ich dieta. Urobil vynikajuce rozhodnutie. Nechapem vobec vas pohlad a uz vobec nechapem preco by ste ho ako rodicia zeny vytrestali. Pride mi to uplne sialene, pretoze on naozaj neurobil nic zle. Ba priam je to skvela situcia pre teba, autorka. Tiez si mozes nieco kupit. Aspon budete mat na vyber z moznosti kde byvat.
Baby ja nerozumiem za co si ten muz toto zasluzi. Kupil investicny byt, ktory prenajima alebo bude prenajimat, do buducna v nom mozu byvat spolocne alebo v nom v dospelosti bude byvat ich dieta. Urobil vynikajuce rozhodnutie. Nechapem vobec vas pohlad a uz vobec nechapem preco by ste ho ako rodicia zeny vytrestali. Pride mi to uplne sialene, pretoze on naozaj neurobil nic zle. Ba priam je to skvela situcia pre teba, autorka. Tiez si mozes nieco kupit. Aspon budete mat na vyber z moznosti kde byvat.
@bludna o takých veľkých "nákupoch" sa v normálnych rodinách spoločne rozpráva aj o plánoch do budúcnosti
potom by otázka autorky znela, ...plánujeme urobiť toto, aký je váš názor, oplatí sa?
@subartic najom nejaky aspoň polovičny by som dal aj ja. Ale kto vie, ci im neplatia, možno tam išlo iba o to, že nemusia mať hypo. Nenapisala to.A on šup do hypo na invesťáku😁
@bludna ale urobil . Zrejme býva takmer zadarmo v nehnuteľnosti ktorá mu nepatrí . namiesto toho aby sa postaral o svoju rodinu ( teda partnerku a dieťa ) , tak sa postaral predovšetkým o seba, a také že však to bude dieťaťa - možno a ešte ani nevieme ktorého dieťaťa a s ktorou partnerkou . Ono je dobré mať investičný byť keď ti niekto prefinancováva bývanie. A tu nejde o žiadne vytrestanie, tu ide o zrazenie sa s realitou .
@subartic najom nejaky aspoň polovičny by som dal aj ja. Ale kto vie, ci im neplatia, možno tam išlo iba o to, že nemusia mať hypo. Nenapisala to.A on šup do hypo na invesťáku😁
@hellwant keby sa moj potencionálny zať takto zachoval, natvrdo by tam išiel komerčný nájom , s tým že polovička nájmu by bola odkladaná na účet mojej dcéry a to bez zľutovania. Nebolo by mojou povinnosťou sa starať o dcéru s dieťaťom , je to jeho psia povinnosť ako muža.
@bludna čo urobil??? Býva v cudzom byte asi zadarmo, alebo za smiešny nájom a NA SEBA , SVOJE MENO, si kúpil nehnutelnosť. Ta nehnuteľnosť nepatrí priateľke, iba jemu. A on ju prenajíma, namiesto toho, aby sa tam nasťahoval s deckom a svojou partnerku, resp. budúcou manželkou. To sa stalo.
Rodicia nech Vam pekne vyrubia komercne najomne. Vy si ho pekne platte, tak aby to bolo fer, teda zavisi podla toho ci si alebo nie si momentalne na materskej,ale ak pracujes, tak muz minimalne 50 % najomneho plus 50 percent vydavkou na domacnost. A ak sa rodicia rozhodnu, pri ich velmi dobrej voli, tak mozno mozu Ti pomoct s hypotekou na vlastny byt, pokial mas 10-20 percent z jeho hodnoty, tak splatky by sa mali splacat same, ked daju rodicia polku z najomneho od Vas a zvysok nejaky najomnik, co v Tvojom investicnom byte bude byvat. Ked uz boli rodicia ochotni investovat do Vas, tak takto budu aspon investovat iba do Teba.
@subartic áno presne to som očakávala a aj moji rodičia, sú z toho v šoku keďže ten byt ktory momentálne obyvame mohli prenajímať 🤷♀️ čo s takým chlapom?
@anonym_autor a vy ste v tom byte zadarmo? Neplatíte im? Koľko platí on, resp.co platí. Dala si tu príliš málo info.
@bludna keby ten byt kúpil pre nich, ešte ok. Ale on ho kúpil pre seba a na prenájom. A silno pochybujem, ze z tých peňazí autorke niečo vôbec dá. Lebo ani nemusí, je mu cudzia osoba. Na druhej strane veľmi pravdepodobne býva v byte jej rodičov za minimálne náklady, ak vôbec. To sa potom veľmi ľahko "investuje"
@subartic urobila som to isté. Trhové najomne deleno 2. Dcérinu časť by som jej odklada, lebo je veľmi pravdepodobné, že jeho časť by plne pokryla všetky náklady.
Takže on mal pre vás kúpiť byt. A ty by si sa na tej kúpe finančne ako podieľala? Už mu úplne rozumiem. Ty aj tvoji rodičia mu predhadzujete, že on má kúpiť byt za svoje a dať polku tebe. Ale keď on býva vo vašom, tak je zle. Tipujem, že ho neživíš. Tvoji rodičia sú v šoku z čoho? Ak ho živíte, ste sprostí všetci.
@bludna urobil vynikajuce rozhodnutie, keby bol sam- bez zeny a dietata, teda rodiny a byval by u vlastnej mamy. A nie v cudziom, dobreze nie zadarmo byval a vyzivovacou povinnostou minimalne 2 osob, ktorych blahobyt by mal byt na prvom mieste, kedze su nepapierovo rodina podla modernych zakonov. Ja, ako rodic, by som bola dost v soku a dala by som mu hned, ako uz bolo vyssie spomenute,pekne trhove najomne, nech sa chlapec pekne poobracia v praci. Zivit dceru a vnuka/vnucku nie je rodicovska povinnost, bola dobra vola rodicov, ze im pomohli si nasetrit na vlastne byvanie a on, napisem to po lopate, vyj*babral aj so svojou rodinou, aj so svokrovcami a namiesto spolocnej nehnutelnosti, kde by sa so svojou zenou a dietatom prestahovali, si kupil investicny byt na prenajom....
A este, keby ma takto zat dozral, by som im dala 3 mesiace na zhananie noveho byvania, lebo by som tam dala inych najomnikov...🤐🤐🤐
autorka neodpovedá, kto vie, prečo.
ale i tak napíšem svoj názor. dohodni sa s chlapom, že pôjdete žiť do jeho bytu. máte spoločné dieťa, mali by ste žiť, ak sa dá, v nehnuteľnosti spoločnej alebo takej, ktorá patrí jednému z vás. a nie v cudzej prakticky. čiže byt vrátiť rodičom, nech ho prenajímajú, budú mať z toho aspoň nejaký zisk a žiť k nemu do bytu. popri tom premýšľať nad kúpou vlastného bytu, prípadne, ak si jedináčik alebo sa vieš dohodnúť so súrodencami, odkúpiť rodičovský byt. skrátka - zainvestovať do svojho.
chápem tvoje rozhorčenie, bola som pred rokmi v rovnakej situácii, navrhla som ísť do bytu 50/50 (tiež partner, tiež dieťa) a odrazu z toho bolo, že on si vzal hypotéku na svoje, doplatili mu rodičia a kúpil si na seba. nasralo ma to, ale nezložila som sa, keďže ja som v tom čase už bola zabezpečená z hľadiska bývania. proste to svoje som chcela predať a s ním kúpiť spoločné (ja by som dala peniaze, on by vzal hypotéku). no ale dopadlo to inak. aj tak sme od seba, ale mojím rozhodnutím. ty však nemáš zjavne nič, tak preto reaguješ takto. skús to vyriešiť tak, ako píšem v prvom odstavci.
Investičný byt tak asi chcel investovať do svojej budúcej rodiny, tak už len autorka sa začať baliť a sťahovať sa do toho nového bytu.
@anonym_autor a vy ste v tom byte zadarmo? Neplatíte im? Koľko platí on, resp.co platí. Dala si tu príliš málo info.
@lienka.7 sme tu úplne zadarmo, akurát energie platí partner. A on ide investovať do niečoho z čoho my ako rodina nič mať nebudeme. Akurát nižší životný štandard keďže bude splácať hypo 🤣 Možno to niekedy v budúcnosti zdedí nás malý syn ale ktovie…
Z mojho pohladu je to uplne rozumne riesenie. Mysli na buducnost, osobne by som v tom nevidela ziaden problem, prave naopak. A ak myslis na to, ze ty z toho akoze nic nemas, alebo nebudes mat, je to ale pre dobro aj vasho spolocneho dietata.
@klaudscha11 mysli na svoju budúcnosť, oddelene od partnerky.
To mi príde, že on ich nevníma ako rodinu, ustálený celok.. mne by to vadilo
@subartic áno presne to som očakávala a aj moji rodičia, sú z toho v šoku keďže ten byt ktory momentálne obyvame mohli prenajímať 🤷♀️ čo s takým chlapom?
@anonym_autor bavili ste sa vôbec o spoločnej budúcnosti?
Ako si to on predstavuje? Tvoríte podľa neho rodinu, či nie?
Dieťa asi plánované nebolo, že?
Ako ti to oznámil, že si kupuje vlastný byt? Dozvedela som sa to, keď bolo po všetkom?
No čo s ním..
Jediné sa otvorene porozprávať ako si to obaja predstavujete, aké sú vaše plány a očakávania..
@binarypete čo je úplná hlúposť?
Že mysli na seba? Nuž, mne sa to takto javí..
Neviem no, ja s manželom sme spojena jednotka, veľké investície vždy riešime spolu.
Tento chlap svoju partnerku takto neberie. Prečo to má tak a či tým niečo sleduje, to vie len on sám..

@anonym_autor je to vychcanec. Bohužiaľ, buď rada, že nie si jeho žena. Treba mu stanoviť nájom ako v komerčných bytoch. Rodičia by mu mali zavolať a povedať, že keďže kúpil byt na svoje meno, investičný, aj oni idú investovať. Ale potrebujú kapitál, takže nájomné bude trhové delené dvoma. Plus výživné na dieťa. Keď on ide zarábať, tak aj vaša rodina by mala myslieť trhovo a zapytat si od nájomníka. Toto ako nie je rodina, len chlap s ktorým máš bohužiaľ dieťa.