Partner ma opustil: Ako zvládnuť tehotenstvo a osamelosť?
Mám 31 rokov, tri roky sme sa s partnerom pokúšali o bábo..momentálne som v 5tt a on nás opustil. Bez váhania, bez emócii, že on to dieťa nechce a že nechce byt ani so mnou. Že si len vysporiadame materiálne veci, ktoré sme za ten čas, čo sme boli spolu, nadobudli (nie sme manželia) a že ak si to dieta nechám, je to moje rozhodnutie a budem slobodná matka.
Budem sa sťahovať späť k rodičom, tí mi povedali, že mi so všetkým pomôžu, keďže mi nevychádza ani materská (posledný rok sme žili v zahraničí). Som z toho totálne na dne. Absolútne nemám tušenie, s kým som to toľké roky žila, kto je ten človek, s ktorým čakám dieťa? Ako to zvládnem? Ako sa na mna budú ľudia pozerať? Nahradíme dieťaťu plnohodnotne oboch rodičov? Som schopná odpustiť? Zabudnúť nezabudnem keďže mi ho malé bude do smrti pripomínať… chce sa mi len plakať, som vyčerpaná, nič necítim
Držím palce! Máš super rodičov! Dobre že sa vyfarbil, nech si ide! Bolieť to bude ešte dlho! No ak si po dieťatku túžila, prinesie ti nový rozmer lásky akú si nikdy nepoznala. Prajem odhodlanie, optimizmus a trpezlivosť, o chvíľu sa zasa osamostatníš. Bude to jazda!
Autorka viem, že si v šoku, sklamaná… ale mysli pozitívne, tes sa na to čo ta čaká, lebo nič krajsie ani dôležitejšie v živote nie je ako vlastne dieta ♥️
To sú iba také keci....ubožiaka. Legislatíva je na tvojej strane. Ak by neplatil, bude platiť štát a potom to bude musieť on vyplatiť. Hlavne sa neboj...to je len také bububu. Kamarátka sa rozviedla s talianom...dala na zvýšenie prídavky....trvalo to síce dlhšie, lebo najprv to preveruje taliansky súd potom slovenský....ale si v práve. Hlavne žiadaj poriadnu čiastku a do návrhu uveď aj info o materskej, mali by to zohľadniť. Len sa priprav na DNA testy a nezabudni ho uviesť v rodnom liste.Všetko zle je na niečo dobre, naučíš sa zabojovať za seba aj za dieťa....a hlavne zbavíš sa parazita....to je super nie?
Odkiaľ si? Stalo sa mi niečo podobne ak chces napíš. Všetko zvládneš ❤️
aj ked nemas narok na matersku,mas narok na rodicovsky.a takych zbabelcov ako on je vela,ked sa babo narodi mu to moze doklepnut a doplazi sa.......a pozerat sa mozu vsetci na teba tak ako my tu na mk,ze si uzasna maminka s velkym M uz teraz,ze si si to babatko rozhodla nechat....drzim palce.vsetko bude dobre...🙂
Taliani sú čudní. Žila som tam nejaký čas..jedna známa mala dieťa s talianom,boli aj v manželstve a on jej zapisoval celý čas výdavky koľko ona minie z jeho výplaty a ze po materskej mu musí vrátiť polovicu. No mala som dosť.
Si v mojom veku. Budeš mat vytúžené babtko, chvalabohu že máš oporu u rodičov a aj nejakú finančnú rezervu.. veľakrát tu píšu príspevky ženy, ktoré nemajú ani jedno ani druhé. Zvládneš to, nejakého taliana na to nepotrebuješ.
Držím palce, dolce vita 🥰
To mi je strašne luto ale viem, že všetko zvladnete
Drzim moc palce a vdaka Bohu za rodicov ze ti pomozu♥️
@zuwa78 manželstvo nemá nič spoločné s rodičovskými právami. Pokial bude v rodnom liste ako otec, ma rovnaké práva akokeby bol manžel. Ci je otec dieťaťa manželom, partnerom alebo náhodným jednorazovým "darcom spermií", akonáhle je ci už priznané otcovstvo alebo súdne určené, tak mu prináležia rodičovské práva
To som prekvapená, Taliani sú dosť rodinne založení, rodina je u nich na 1.mieste, že sa on takto zachoval. Asi preto sa ani nechce priznat pred svojou rodinou, tí by ho vypoklonkovali.
Súhlasím s tými čo Ti radia neuvadzat otca v rodnom liste. Tiež som kedysi zaváhala, ale po rokoch a všetkých problémoch s tým suvisiacich, by som sa už zariadila ináč. A tych smiešnych 80€ výživného by som sa s radosťou vzdala, ak by nám dal natrvalo pokoj. Našťastie osud to vyriešil ináč... Váž si sama seba, chlap čo Ti toto urobí je hlboko pod Tvoju úroveň a ani dieťa si nezaslúži takéto individuum volať otcom. Som si istá, že máš naviac ako tráviť život s chrapunom, čo Ti pri každej možnej príležitosti bude vykrikovať, že dieťa nie je jeho. To, že spanikáril ho vôbec neospravedlňuje. Každopádne mu ale môžem dať za pravdu, že na dieťa ešte nedozrel, ale mentálne.
Všetko podstatné tu už mamičky napísali. Páči sa mi ako sa ťa zastávajú. Som rad, že spoločnosť sa takto pozitivne zmenila v pohľade na slobodne matky. . Obdivujem ťa aká si silná a psychicky to zvládaš. Hnev je vporiadku, to aj potrebuješ. Každú slobodnú matku, ktorú opustil partner si veľmi vážim a považujem za hrdinku. Naopak muž ktorý to urobi je slaboch. Prajem ti všetko dobré.
Ludia su to posledne co by ma zaujimalo.Mas podporu v rodine a to je velke plus.Neboj zvladnes a bud rada ze sa teraz ukazal aky je chrapun a nie ako moj po 2,5 roku syna ze nas nechce
Mna to hnet napadlo , ze ste sa “ snazili” 3 roky a Asi si sa snazila len ty. A on si po roku pomyslel ze je jeden z vas neplodny a jednoducho si ten zvysny cas len uzival sex bez ochrany nemyslel uz vobec ze by z toho bolo dieta . A teraz ti povedal ze vraj je neplodny a je to nieco co ti cele roky nepovedal. Tak si predstav ze on si cele tie roky mysli ze deti mat nemoze a sexuje s tebou a pozera sa ako si kazdy mesiac sklamana ze nic . Ved to bolo od neho uplne zakerne sebecke. Ale aj to vysvetluje jeho reakciu. Ked naozaj mu Niekto dr povedal ze je neplodny ( alebo to talian zle pochopil) Tak si 100% mysli ze si ho podviedla a dieta nie je jeho . Preto ta tak hnet zo dna na den odkopol . Tej jeho mame by som to na tvojom mieste povedala . Poznas jeho rodicov su to dobri ludia ? Vies on ti dieta nezoberie. Ale bolo by fajn Keby ho poznalo a poznalo aj svojich starych rodicov . Vasi rodicia sa navstevovali.. mozes aj ty s dietatom chodit k dedkovcom. A Mozno jeho mama mu vysvetli ako to je s plodnostou ked tak sa urobia testy DNA. Chapem ze po tom šoku snim nechces mat nic spolocne no mas snim dieta . A to dieta si zasluzi mat vsetko na co mà pravo . Nie len teba a tvojich rodicov ale aj dedkovcou v taliansku. Aj svojho otca poznat. Aj mat od neho vyzivne, Je uplne jedno co si o tebe pomyslia cudzi ludia . Ale ti co ti su blizky ta podrzia. Jeho mamu volas ze “ svokra “ hoci nou nie je ale mozes ju volat Nona. Lebo je babka tvojho dietata. Ak ta jeho story o neplodnosti nie je daky chory vymyslel este sa bude kajat .
@la_dolce_vita svadba nie je zárukou že ostanú spolu
Kašli na neho iná mentalita Talian, a presne ako mnohé píšeme, dieťa ti zoberie a nebudeš ho mat. Ešte môžeš byť rada ze nechce priznať otcovstvo.
Len sa nedaj,keď príde serenady pod okno spievať...
Si v 5 tom týždni, uvidíš ako sa to vyvinie, ale takého chrapuna, by som nechcela. Aj za cenu slobodnej matky.
Držím palce , zvládneš to 🙂👍
Ta situacia ma rozne roviny - citovu, pravnu, prakticku. Nateraz su asi jedna cez druhu uplne prepletene, dokazem pochopit, ake nesmierne tazke je zazit takyto otras, ako cloveka vyplna nic len rozne pocity a emocie - ktore musia byt odzite, nie potlacene. Ak by bola energia prenosna, tak ti posielam velky kus...
Spravanie tvojho partnera je strasne zvlastne, musi mat v sebe obrovsky strach, ze o nieco otcovstvom pride. Aj ked rozbieha podnikanie neviem si predstavit, ze by v nom aj s rodinkou nemohol pokracovat - ak to podnikanie nie je typu cestovanie po celom svete a fotenie extremnych zazitkov... Alebo mozno z povodnej rodiny ma zly zazitok?
Alebo mozno ak si aj bola investorkou do spolocneho podnikania - ako sa mu darilo, je sikovny? Alebo ty si bola vzdy ten tahun a on sa iba viezol a teraz sa zrazu zlakol, ze bez teba to nezvladne? Ani financne ani pracovne ani nijak? Ze proste bude musiet odteraz sam riadne makat...? Skus sa pozriet na to takymi ocami - co je jeho najvacsi strach, ktory ho zrejme prinutil k takemuto skratu... Ked to racionalne pochopis, pomoze ti to posunut sa dalej. Lebo ten racionalny dovod, ktory najdes, bol tam pritomny zrejme vzdy, len si ho kompenzovala svojou laskou ku partnerovi, mozno si si ho trosku idealizovala, aky je. Zelala aby nejaky bol... a v skutocnosti si bola mozno v tom vztahu vzdy iba ty ta silna?
Mam znamu, ktora zostala s dvoma malickymi detmi byvat u rodicov. Otec bol skoro ako neexistujuci, platil na obe deti dokopy okolo 50 Eur. Nezaujimal sa, neali sa mu deti zverit, nebol zodpovedny. Ak by som ti jednu radu mohla na zaklade toho, ako som videla cely zivot tejto znamej - nezatracuj ani otca ani jeho rodinu, teda starych rodicov, ak su to rozumni ludia. Neocakavaj z ich strany iba podlost, neprezivaj strach, ze ti dieta vezmu. Inak mozes skoncit vycerpana, pracovne pretazena, do isteho veku ta dieta bude potrebovat naozaj 24/7... Mozes si pripsustit moznost, ze by sa spravali normalne ako stari rodicia? Alebo na zaklade nieco je tvoj strach opodstatneny?
Pozri sa na to pohladom dietata, moze mat aspon starych rodicov, ktori ho budu milovat. Ak z ich strany citis problemy - tak to je to o com som hovorila - nieco v ich rodine nie je uplne normalne, preco sa on otcovstva zlakol. A ak v tebe je nejaky strach, preco ho ako otca nechces uviest a ani kontakty na rodinu mat - zase je to nieco, co si mozno potlacala a co si si idealizovala, ale co bolo pritomne vzdy.
Mne pride mozno vcelku aj nerealne, ak vravis, ze ty si investor, ze od neho peniaze ziskas spat inak ako sudne. Ak sa zachoval ako chrapun s dietatkom, zachova sa ako chrapun aj s tym vasim spolocnym podnikanim. Navyse ak ako vravis zacina, ak nema nejaku hotovost, ak ta vyplati, asi by ho to polozilo ako podnikatela na lopatky, ak tie peniaze na investovanie potreboval.
Ako sm spomenula tie roviny - ak by sa ti to dalo, kazdu riesit zvlast, pri tcyhto veciach prisne odlozit city nabok a risit ich racionalne. City si odzit zvlast...
Tiez mam dieta s Talianom/Cypercanom. Scenar rovnaky - nechcem, chod na potrat, ked si to nechas vymaz si ma zo zivota, nie je na to spravny cas bla bla bla.. k otcovstvu som ho nepriznala. Mne ten pako este vybavil kliniku ze ideme na potvrdenie tehotenstva a doktor ze no co, veci mate k zakroku? Ten kkt mi potrat vybavil 🤦🏼♀️😂 uprimne? V momente ako sa toto vsetko stalo, ma hned presli akekolvek city voci nemu, ked jemu to bolo jedno. Byvala som u rodicov, zvladli sme, maly ma uz skoro 8, vydala som sa mame dalsieho chlapca, muza berie ako svojho tatina a henten darca spermie sa doteraz neozval. Ty si sa zbavila takej obrovskej tazoby v zivote, ze si ani nevies predstavit teraz.. zvladnes vsetko, bude to dobre. S nikym som sa nikdy nesudila, ani za vyzivne, ani za stretavanie, nic! Ber to ako pozitivum velke. Budes mat dieta a rozhodnes si o vsetkom ty. A neboj, nejaky chlapsky vzor alebo daco mu chybat nebude😊 (co by mu uz len takyto otec dal aj tak)
prosím Ťa, v každom prípade máš dosť času zistiť si právne informácie (na FB je zadarmo právna poradňa, ale myslím, že aj v každom meste). pred zodpovednosťou nemôže újsť... k ostatnému - nakoniec ďakuj (Bohu/ Vesmíru/ prozreteľnosti), že sa ukázal, kým je. Zvládneš to a to, že za Tebou stojí Tvoja rodina, je úžasné. Ver, že rana od rodiny (ak za Tebou nestojí), bolí ešte viac. Na chrapúňa po čase srdce zabudne, ale rodina je rodina...
ahojky, ako baby pisu ,
uvedom si ze budes MAMKA , vela zien take stastie NEMA, raduj sa z tejto noviny celym srdcom , deti take financne narocne nie su , a este ked mas rodinu bud stastna, ze ti pomoze ...je to obrovska krasna zmena
co sa tyka muza :D
oni su zvieratka , niekedy rozmyslaju pudovo , nechaj mu cas....
1. nechaj nech si to rozmysli,- nech zmeni nazor , ako ty hovoris bol to SOK, mozno sa sam boji , ze na to nema, ze na to nie je teraz vyzrety , musi to sam v sebe vstrebat a potom sa zacne aj tesit verim tomu ..
2. okolo vianoc - chod za jeho rodinou maju pravo vediet , ze cakate baby, bude to pre nich krasny darcek na vianoce verim tomu ...
3. neskor bud sa vrati alebo nevrati , TY tu pre babatko budes stale...
4. ked sa nevrati budes riesit financie , cez vyzivne ale toto ma este cas...
musi vidiet, ze ty si v rozhodnuti stala a nepohnes,
5. ale rodicovske povinnosti , meno , styk s dietatom teraz este neries je to priskoro ...davaj si vitaminy, rob vsetko , co je potrebne ako tehotnej riesit , a vsetko pride samo neboj sa ...tes sa ze v tebe rastie maly milujuci uzlicek LASKY ...toto je jeden obrovsky DAR od toho hore :D
Ahoj, je mi to ľúto, ale tak vaša cesta bude jednoducho vyzerať inak. Pamätám si, že moja spolužiačka mala dieťa v 19 rokoch a partner ju tiež opustil v prvom roku. Pomyslela som si, no to je fakt hrozné, čo teraz bude robiť, celá pokazená.
Potom sme sa po škole nevideli a po 10 rokoch sme mali stretnutie. Viete, aká bola šťastná, že prešla tou svojou cestou? Zvládla to, asi jej veľmi pomohla rodina, neviem. Ale nakoniec bola veľmi spokojná a šťastná, že má takú super dcéru a že s ňou má taký pekný vzťah.
A ako sa na vás budú pozerať ostatní ľudia? Poviem vám, že vám môže byť úplne jedno, ako sa na vás ostatní ľudia pozerajú. Nie je to ich život, je to vaše rozhodnutie a váš život. Vy si vyberáte, ako sa budete cítiť. Ostatní ľudia sa môžu postaviť na hlavu. A to je asi tak všetko, čo s tým môžu urobiť.
Ak budete chcieť, môžete mu dať všetko, čo potrebuje.
A čo vám bude to malé pripomínať? Len to, že ste to zvládla. A to bude skvelé;)
Ach,je mi ľúto co prežívaš a viem si to predstaviť lebo tiez ma opustil otec môjho syna tehotnu,hneď keď som zistila,ze som tehotna. Ze bud pojdem na potrat alebo budem slobodna matka. Na rozdiel od vás my sme sa o dieťa nesnažili. Aj tak ma to však zlozilo,cele tehu som bola v depke.
Teraz ma syn pomaly 7mesiacov a aj keď to bolo hrozne obdobie,nemenila by som za nič. Som nanho síce sama no myslím,ze lepsie ako s takým človekom co dokázal sa takto zachovať.
Moji rodicia maleho milujú,aj rodicia môjho ex sa zaujímajú.
Zvládneš to aj keď sa ti to teraz nezdá. Prídu lepsie dni a budeš mat dôvod na radosť. U mna to síce prišlo až keď sa malý narodil. Dovtedy ako som písala tak depka.
Tiez som si nevedela predstaviť ako budem žiť keď maly mi ho bude pripominat, ako mu odpustím a pod.
Chce to len čas. Neviem ci som mu odpustila skor som sa zmierila so situáciou. Uz nanho nemyslím denne.
Nerozmýšľaj teraz az nejako extra dopredu ale snáď sa prežiť zo dňa na deň.
Ja môjmu ex ďakujem za krásneho zdravého syna. A je blbec,ze sa takto k synovi zachoval.
Drz sa!
zabudnes, dietatko si zasluzi zivot, je to dar od Boha, rodicia ta prijmu, zelam ti vsetko dobre, vela sily a lasky. uvidis, neobanujes ❤️❤️ budete silna dvojka
Ak sa raz muž rozhodol, že to dieťa nechce, a že určite nie je jeho, rešpektovala by som jeho rozhodnutie a viac by som sa s ním nekontaktovala. Zapísať otca do rodného listu v prípade slobodnej matky sa robí len so súhlasom konkrétneho otca a s jeho občianskym - inak by si tam hoc kto hoc koho napísal. A pokial niekto nesúhlasí že je otcom a žena na tom trvá, ide to súdnou cestou a robia sa testy DNA. Tak isto aj on by musel dať návrh na súd, že je to jeho dieťa a museli by mu to schváliť, keby sa "zrazu" hlásil k otcovstvu. Ja by som ho nechala tak. Zapísala sa ako slobodná matka - otec neznámy. Ak by raz zmenil názor, dovolila by som mu dieťa navštíviť. Ale žiadne dávanie na víkend a podobne. Nato mal myslieť skôr. Jeho Rodine by som nič nevravela. Až keby sa ma sami opýtali, čo sa stalo, povedala by som, že sa zachoval ako sviňa a nechcem to rozoberať a viac ho ani vidieť, nech sa opýtajú jeho a nech im on sám povie, čo sa stalo. A keby zistili, že som tehotná, povedala by som, že identitu otca si nechám pre seba. Nič by som nikomu nasilu nevnucovala. A myslím, že časom by sa aj tak spamätal a trpko by ťa prišiel odprosiť. Keď Ťa raz uvidí niekde na fotke s krásnym dieťatkom, šťastnú a vysmiatu, a že si ho úplne zavrhla, nepotrebuješ ho a nič mu nevnucuješ, myslím, že trpko oľutuje čo spravil. A ak by sa mu niečo stalo, je veľmi ľahké cez DNA test dieťaťa dokázať, že to bol jeho otec a zdedilo by po ňom to dieťa čo by malo a dostávalo aj sirotské. Určite by som sa však nevnucovala niekomu, kto mňa a ani moje dieťa nechce.
Ženy sú silné. Zvládneš to aj sama. A keď ti rodičia pomôžu, budete tá najšťastnejšia rodina na svete s najspokojnejším dieťatkom. Bude mať toľko lásky, že viac už ani nebude potrebovať.
@blavane no a potom je tu este to dieta ktore ako bude rast moze tuzit spoznat svoju rodinu. nejde len o otca ale ak je jeho rodina fajn je podla mna smutne odopierat dietatu a v neposlednom rade aj im kontakt. nic nieje ciernobiele.
Ťažko sa to číta. On je totálny sebec. Vela síl a lásky v tvojom živote. Chce to čas. Verím, že ešte len budeš stastna s tým pravým. Pokial to zvládneš finančne a otec dieťaťa sa k nemu nepriznáva, je navyše cudzinec, bude fakt lepšie, keď na neho nebude mat žiadne práva, aspoň nebudú komplikácie a natahovacky .
Ty si nič zle neurobila a nemáš sa dôvod pred druhými hanbiť. Keď niekto chce, zistí si pravdu, pochopi ta, kto nie, ten ti môže byt ukradnutý.
Ahoj, mas podporu od rodičov, co je super. Prajem Vam s babom vela zdravia, trpezlivosti a sil a božieho pozehnania, aby ste prekonali všetky prekazky, pretože hoci zivot nie je prechadzka ruzovou zahradou a clovek je niekedy vycerpany, ked sa na neho dieta usmeje, tak to za vsetku tu snahu stoji.

No,veru neviem neviem,ci radsej ho nemas uplne vynechat
Ked ho uvedies ako otca,jedneho dna si to rozmysli,zrazu ho bude chciet,a aby sa ti nestalo,ze ti ho naozaj zoberie do cudziny.
Ja by som sa bala.
Sama mam kolegynu,ktoru opustil taky chrapun,ako nechce dieta a teraz ked je dievcatko krasne zdrave hrave chodi uz do skoly,zrazu ma velkyyy zaujem a narokuje si na dceru.
Ja osobne by som ho radsej ani neuviedla ako otca-ak to financne dokazes zvladnut,aby si raz o dietatko neprisla