Partner nechce kúpiť byt
Chcela by som sa s vami poradiť (píšem anonymne, pretože rodina môjho partnera to tu číta denne).
Som s partnerom tretí rok. Doteraz bolo všetko viac menej v pohode, áno mali sme nejaké menšie krízy ale vždy sme ich vyriešili. Povedala by som, že pomerne "dospelácky" a celkovo by som povedala, že náš vzťah je dobrý. Ja mám 26, priateľ má 28.
Niečo sa ale zmenilo asi od decembra. Ja som priniesla tému vlastného bývania. Teraz bývame v nájme v Bratislave. Prenajímame si 2i byt. Obaja dobre zarobíme (IT). Ja som vždy chcela mať niečo vlastné a už asi od 16tich rokov som si odkladala peniaze s tým, že si raz niečo kúpim. Boli sme za finančným poradcom a vyšla by nám hypotéka na 350 000 s tým, že 10% z toho máme z vlastného. ALE
Problém je v tom, že ja mám pocit, že partner nechce. Už keď sme sa o tom začali baviť, čo mne prišlo ako prirodzené, reagoval systémom, že on sa nechce zadĺžiť na 30 rokov. Mali sme potom konštruktívnu debatu z ktorej vyšlo, že on uznal, že teda dobre je finančne zodpovednejšie ísť do vlastného. Keďže obaja pracujeme remote (aktuálne) tak sme sa dohodli, že miesto staršieho 3i v Bratislave (cca 300 000) kúpime niečo v rovnakej cene niekde v Trenčíne (priateľ odtiaľ pochádza), čo bude buď novostavba alebo výrazne väčší byt. Aj sme jeden našli (novostavba, s garážou, 4i). Boli sme sa tam aj pozrieť a vtedy začali výhovorky. Na byte mu zrazu vadilo, že má "len malý sprchový kút". Úplná banalita ale teda dobre. Ukazovala som mu v priebehu dvoch mesiacov byty, bolo ich veľa ale VŽDY našiel niečo, čo nebolo dobre. Hento malo malý sprchový kút, keď som našla byt s veľkým kútom, tak tam zas vadilo, že to nie je úplná novostavba, keď som našla novostavbu s kútom, tak už zrazu nechcel dať 300 000 za byt, lebo to je veľa. (To je valídny argument ale prečo mi predtým povedal, že to je ok a dohodli sme sa na tom.) Tak som hľadala lacnejšie ale to sa mu zas nepáčilo, lebo je to staré.
V skratke, za dva mesiace som mu ukázala asi 70 bytov, kde vždy bolo niečo zle až keď u mňa prišlo uvedomenie, že on do toho proste ísť nechce a hľadá výhovorky. Viackrát som sa snažila toto komunikovať pričom vždy keď som túto tému otvorila tak partner začal byť ofenzívny a vždy to skončilo na tom, že "ja na neho tlačím". Snažila som sa robiť kompromisy ale uvedomila som si, že takto žiť proste nechcem. Keby som mala riešiť byt sama, už dávno by som ho mala. Mala by som síce menší budget (200 000 z toho 10% mám z vlastného) ale riešila by som to v Bratislave. Musela by som sa mu však aj tak prispôsobovať, lebo on potrebuje miesto na prácu a 2i je mu málo.
Dostala som sa vlastne do stavu, kde rozmýšľam, či mi to stojí za to. Myslíte si, že by toto mohlo byť niečo, čo si vieme ešte nejak vyrozprávať alebo je to proste konečná, keď vidím ako sa k tomu stavia. Chcela by som názor niekoho nezainteresovaného. Ďakujem.
necitam diskusiu, ale preco si nekupis byt sama ? mozno mensi ale bol by iba tvoj a priatel by prispieval na vsetko ostatne rovnym dielom okrem hypoteky
@pochod mas pravdu, treba nech si hypo zoberie len jeden, ideálne muž, žena nech sa k nemu nasťahuje, spravia si deti a potom ona odíde s igelitkou. Takých príbehov je tu naozaj malo, iba asi každý deň jeden.
Nechápem co je na spoločnej hypotéke po troch rokoch take mimo, veď to je absolútne prirodzený vývoj vzťahu.
@bonboniera bez svadby? Keď neráta s ňou ako s partnerkou na život tak aký posun vo vzťahu? Však keby mal záujem o ňu a o spoločnú budúcnosť, tak sa vezmú a potom spoločne riešia byvanie. Evidentne to spojilo hľadá autorka. Nie jej partner. A na spoločnom majetku sa spoločný život založiť neoplatí. Najprv tam musia byť iné spoločné ciele.
Ešte sa doplním mala som prsné tvoj vek keď dom kupila “štartovací byt”.
@lenkakravcova neviem či a ako maju toto prediskutované, každopádne spoločnej hypo mimo manželstva by som sa nebála, keď bude zdokladovane koľko do toho každý vrazil. Je tam nejaký rozdiel v prípade rozchodu a rozvodu? Nebolo by to pri rozvode praveze ťažšie kvôli spoločným peniazom (čiže by sa mohli naťahovať ze z “jeho” alebo “jej” peňazí išlo viac)? Toto neviem ako funguje. Ale súhlasím s tým ze treba vážnu debatu o spoločnom živote a plánoch do budúcna.
@pochod tak ale potom nech s nou jedna na rovinu. Nie ona stravi hodiny hladanim a on sa vykruca... Jaj, to by pripustil, ze ma pochybnosti. 😀 Nech jej povie, ze by sa citil lepsie, keby bol byt jej a on si casom tiez daco najde. Inac, 30 rokov to nemusi byt, vela ludi splati hypo aj skor ako za polovicu casu. Ocividne tito ludia neziju z 1000 eur mesacne, ocakavam, ze v cistom maju ovela viac. Proste aj keby sa rozisli, uz sa jej urcite nebude chciet do podnajmnu samej alebo s inymi ludmi.
@pochod my sme sa po troch rokoch brali, napr. podla mna je trojrocny vztah akurat na manzelstvo, jedine, ze by citili, ze spolu nechcu byt a vtedy enchapem, preco pokracuju a oberaju sa o moznost stretnut niekoho vhodnejsieho, ved cim dlhsie budu v nepriaznivom vztahu, tym mensie sance maju stretnut niekoho vhodneho.
@pochod byt mozes hlavne predat. Zasuvat do nej ano, dieta si urobme tiez, ale nedajboze si vziat nehnutelnost, ktoru po 5 rokoch mozeme predat aj so ziskom, to uz nie. Malokedy je uplne stratova nehnutelnost, ved setria na tom umelom najme minimalne.
Dala si mu tri roky života a možno aj schopnosť mať deti a on si ťa ešte ani nezobral. Neviem či s ním chceš riskovať kupovat byt pred manželstvom spoločne hm… Využíva ťa a asi si mu už naozaj dala všetko čo chcel keďže ste spolu tie 3 roky. Takže on je spokojný, nič mu nechýba a škodná si a budeš ty.
Hmm Tak pre tých čo tu písali, že horibilné sumy.. Splátka 270 000 hypotéky by pre nás bola menej ako 30% z čistého príjmu.. Ja som pôvodne v Trenčíne do takýchto čísel ísť nechcela, stačil by mi normálny 3 izbák. Normálny ale myslím taký, že tri plnohodnotné izby. Nie tie dvojizbáky prerobené na 3i, kde do jednej izby ani postel nedáš. Bol to môj partner, ktorý povedal, že keď už má riešiť hypotéku, tak chce niečo "pekné"... Dohodli sme sa, že chceme novostavbu alebo niečo kde netreba robiť rekonštrukciu keďže nechceme platiť aj nájom aj rekonštrukciu (za týždeň komplet rekonštrukciu neurobíme a nerozumieme tomu takže by sme na rekoštrukcii prerobili kopu peňazí). Tie sumy za rekonštrukciu neviem odkiaľ sú ale partnerovi rodičia rekonštruovali byt v Bánovciach nad Bebravou s výmerou asi 60m2 a za komplet rekonštrukciu BEZ NÁBYTKU dali 60 000 (prerábalo sa tam kompletne všetko). Kaďždopádne nevidím nič zlé na tom chcieť niečo "lepšie" ak na to máme.
Plus pre tých, čo tu vymýšlali, že sa chcem priživiť. Maximálna spoločná hypo by nám vyšla niečo málo cez 350 000. Mne osobne by vyšla 230 000. Tak si asi domyslíte, kto zarába viac... (Aj keď to nie je podstatné.)
@jakubrianka 🤦♀️ Ona má 26 rokov a on 28. A nie sú spolu ešte ani 3 roky.
@xena_ rok je veľa na takého vychcanca čo chce len vzťah na výhody a vyjesť si len čerešničky z koláča. V 27ke niektoré už majú 3-4 ročné deti po VŠ a tu autorka ani nevie čo bude zajtra, lebo on plán s ňou evidentne nemá.
@jakubrianka Zabudla som, kde som. Modrý koník => chlap je za každých okolností ten zlý. 🤦♀️
Kúp si sama a hotovo. Máš financie, pri tvojom povolaní ti každá banka požičia. Keď v ňom aj nebudeš byvat, môžeš prenajímať. S partnerom to vidím tak, že veľa vymýšľa. Keby chcel byt s tebou, tak už dávno byvate. Ja som kupovala ( ale už s manželom ) po roku žiadosť o roku, o ďalší rok svadba. Medzitým sme už predali a kúpili nový, bez hypo. Vieš, ak by sme mali stále rozmýšľať nad tým, čo nám s kým nevyjde do budúcna, tak sa nikde v živote nepohneme. Navyse ste obaja solventni a v prípade rozchodu/ rozvodu sa zariadite.
Tak 3-4 ročné diaťa nemá ani jedna moja spolužiačka z vysokej školy ale dobre.. Každopádne ja si nemyslím, že môj partner je nejaké vypočítavé hovado. Mimo tejto veci sme vždy vedeli spraviť kompromis.
Dobre autorka, ťahá ťa za nos a sama píšeš že cítiš, že s tebou vzťah už asi nechce…je podľa teba úplne korekné z jeho strany s tebou ostávať ďalej? Tu ide o kľúčovú otázku, darmo sa s tebou bavil doteraz o počasí a zhodli ste sa.
Nepíš zbytočne v množnom čísle.. nie si jeho manželka. Čiže rieš svoje. Keď bude on s tebou chcieť niečo riešiť v prvom rade ťa požiada o ruku. Čo muž chce, to urobí. Ty tiež. A dokiaľ sa nevezmete, vedz že si na to sama.
@xena_ nie, rozhodne nie je každý muž zlý, ale tento sa rozhodne košér nechová.
Nestracaj cas v podnajme ak si vies dovolit vlastne. Chapem ze partnerova reakcia nepotesila ale aspon si jeho nazor na spoloc hypoteku zistila relativne skoro, vies na com si
Je úplne jasné, že nechce. Otázka je prečo. Na tvojom mieste by som si ten byt kúpila sama, to neobanujes nikdy. Môžeš tam ísť bývať sama, s nim, dat ho do podnájmu. Proste nehnuteľnost bude len tvoja a keď vám to nevyjde, máš aspoň niečo.
@lenkakravcova "Nepíš zbytočne v množnom čísle." a ako má písať, keď si chce spolu s niekým kúpiť byt a ten niekto nie je jej manžel? A to, že v prvom rade ju požiada o ruku? Skôr mám pocit, že toto je v dnešnej dobe v poslednom rade, nie v prvom.
@autorka pokial ti to vychadza, kup si byt sama. V Bratislave by ti hypoteticky mohlo stacit aj "len" 10% hotovosti. V principe nevidim nevyhody vo vlastnictve bytu s priatelom, keby ste sa aj rozisli tak byt vies stale so ziskom predat. Nevidela by som to tak negativne. Ale ak mas tu moznost vlastnit sama, chod do toho. Ked si to partner rozmysli, moze sa k tebe nastahovat a kontribuovat. Alebo ho casom predas a kupis nieco ine. Nie je to navzdy. Mozno je len ten typ, ktory potrebuje postrcit. Spominala si, ze zarabas viac. Nie je sanca, ze sa kvoli tomu citi nedostatocne a preto sabotuje tvoju snahu?
@xena_ lenže potom to tak vyzerá. Prečo sa ženy hrajú na mužov? Žena potrebuje k životu istotu a stabilitu inak v živote stráda. Prečo by sa žena mala vzdávať svojho ženstva v prospech nejakého nečestného muža ktorý s ňou s najväčšou pravdepodobnosťou do budúcna nepočíta. Jej ujdú roky a ďalší vlak už chytiť nemusí.
@jakubrianka pochop, ze nie kazda zena a kazdy muz je naladeny na manzelstvo. Niekto to napriklad nepotrebuje riesit. Dnesne zeny su dost emancipovane na to, aby si byt kupili same a nemuseli sa spoliehat na to, ze si ich muz vezme. Alebo sa ani nechcu vydat. Taktiez su muzi, ktori svoju partnerku neberu ako inventar preto, ze im poskytuje aj ine hodnoty nez upratany byt a uvareny obed.
@jakubrianka Prečo myslíš, že s ňou nepočíta? Sú mladí a nie sú spolu zase tak dlho. Nemusia sa silou mocou ponáhľať do manželstva. A to s tým bytom, no, autorka písala, že s tým súhlasil. Riešia to ešte len 2 mesiace. Ja by som to tak beznádejne nevidela.
Ries si to vo vlastnej linii🤔kup si svoj byt, prenajmy a z najmu zaplatis hypo. V podnajme mozes nadalej byvat s frajerom, tymto, alebo neakym inym😉
@bludna Nezamýšlala som sa nad tým ale nemyslím si, že je ten typ. Každopádne majú mu v najbližšej dobe zvyšovať plat.
A k tomu manželstvu.. Teraz ma tu asi ukameňujete ale ja osobne v tom nevidím moc zmysel keď nemáme deti. Akože ak by ma požiadal nepoviem nie ale ako mi papier, že sme manželia pomôže? Ak sa o rok rozvedieme alebo rozídeme tak sa byt aj tak bude predávať.. Tento názor "najprv manželstvo potom spolu bývať" mi príde extrémne zastaralý. Ja v mojom partnerovi vidím viac ako bankomat a on vo mne vidí viac ako kuchárku a upratovačku..

Kúp si byť sama a daj do prenájmu. Byty lacnejšie nebudú a čas ukáže.