icon

Partner nechce kúpiť byt

27. feb 2025

Chcela by som sa s vami poradiť (píšem anonymne, pretože rodina môjho partnera to tu číta denne).

Som s partnerom tretí rok. Doteraz bolo všetko viac menej v pohode, áno mali sme nejaké menšie krízy ale vždy sme ich vyriešili. Povedala by som, že pomerne "dospelácky" a celkovo by som povedala, že náš vzťah je dobrý. Ja mám 26, priateľ má 28.
Niečo sa ale zmenilo asi od decembra. Ja som priniesla tému vlastného bývania. Teraz bývame v nájme v Bratislave. Prenajímame si 2i byt. Obaja dobre zarobíme (IT). Ja som vždy chcela mať niečo vlastné a už asi od 16tich rokov som si odkladala peniaze s tým, že si raz niečo kúpim. Boli sme za finančným poradcom a vyšla by nám hypotéka na 350 000 s tým, že 10% z toho máme z vlastného. ALE
Problém je v tom, že ja mám pocit, že partner nechce. Už keď sme sa o tom začali baviť, čo mne prišlo ako prirodzené, reagoval systémom, že on sa nechce zadĺžiť na 30 rokov. Mali sme potom konštruktívnu debatu z ktorej vyšlo, že on uznal, že teda dobre je finančne zodpovednejšie ísť do vlastného. Keďže obaja pracujeme remote (aktuálne) tak sme sa dohodli, že miesto staršieho 3i v Bratislave (cca 300 000) kúpime niečo v rovnakej cene niekde v Trenčíne (priateľ odtiaľ pochádza), čo bude buď novostavba alebo výrazne väčší byt. Aj sme jeden našli (novostavba, s garážou, 4i). Boli sme sa tam aj pozrieť a vtedy začali výhovorky. Na byte mu zrazu vadilo, že má "len malý sprchový kút". Úplná banalita ale teda dobre. Ukazovala som mu v priebehu dvoch mesiacov byty, bolo ich veľa ale VŽDY našiel niečo, čo nebolo dobre. Hento malo malý sprchový kút, keď som našla byt s veľkým kútom, tak tam zas vadilo, že to nie je úplná novostavba, keď som našla novostavbu s kútom, tak už zrazu nechcel dať 300 000 za byt, lebo to je veľa. (To je valídny argument ale prečo mi predtým povedal, že to je ok a dohodli sme sa na tom.) Tak som hľadala lacnejšie ale to sa mu zas nepáčilo, lebo je to staré.
V skratke, za dva mesiace som mu ukázala asi 70 bytov, kde vždy bolo niečo zle až keď u mňa prišlo uvedomenie, že on do toho proste ísť nechce a hľadá výhovorky. Viackrát som sa snažila toto komunikovať pričom vždy keď som túto tému otvorila tak partner začal byť ofenzívny a vždy to skončilo na tom, že "ja na neho tlačím". Snažila som sa robiť kompromisy ale uvedomila som si, že takto žiť proste nechcem. Keby som mala riešiť byt sama, už dávno by som ho mala. Mala by som síce menší budget (200 000 z toho 10% mám z vlastného) ale riešila by som to v Bratislave. Musela by som sa mu však aj tak prispôsobovať, lebo on potrebuje miesto na prácu a 2i je mu málo.

Dostala som sa vlastne do stavu, kde rozmýšľam, či mi to stojí za to. Myslíte si, že by toto mohlo byť niečo, čo si vieme ešte nejak vyrozprávať alebo je to proste konečná, keď vidím ako sa k tomu stavia. Chcela by som názor niekoho nezainteresovaného. Ďakujem.

Strana
z7
maja249
28. feb 2025

Kúp si byt sama pre seba. Aký sa Ti bude páčiť, aký Ti bude vyhovovať a na aký máš financie...aj keď máš priateľa rada, zadarmo ho bývať nenechaj...a asi ozaj už tušíš, kam Váš vzťah (ne)napreduje.

hesitka
28. feb 2025

Kúp si sama, ak na to máš, neskôr ho môžeš predať alebo prenajať...a nevyhadzovať peniaze za prenájom, ale si platiť svoje...určite by som do toho išla.....on nechce, nevadí, ty budeš vo výhode a popredu..👍 držím palce, nech si nájdeš niečo fajn..😊

wiwi28
1. mar 2025

Toto naozaj moze byt skúška vzťahu. Mali sme v rodine par kde ona sa uz chcela niekam pohnúť (napr. K vlastnému byvaniu) ale on nechcel nic kupovať a zadlzit sa na 30r keď ma dediť byt v centre mesta po mame. Tak cakali 2r,3r-5r kym mamicka zomrie. Kedze sa nic nedialo ona si zbalila veci a o 2r neskôr ma vsetko co si želala (chlapa co sa nebojí záväzku, syna a šťastný život). Jej ex byva v mini garsónka a stale čaká az maminka zomrie. Zhodou okolností s nim bola jedna známa na rande (zoznámili sa úplne mimo mna) a tiez ho ohodnotila ako večný cakac. Toto asi nechceš....

lapersefona
1. mar 2025

@wiwi28 trosku desive caka kym mama zomrie

mantilka
1. mar 2025

@wiwi28 Trápny, veď vedia predať byt a nasťahovať sa do zdedeného a dokonca si ho predtým pekne prerobiť. Poväčšine je byt z dedenia až pre ďalšiu generáciu.

luba98
1. mar 2025

Nechce s tebou kúpiť byt,lebo nieje si istý či si ty žena jeho života a možno čaká, že tá pravá niekde naňho ešte len čaká.Dovtedy mu ty budeš robiť komplet servis a jemu to vyhovuje.Keď nebude nič vlastniť,potom je jednoduchšie zbaliť si saky paky a čau.

misanthropicdann
7. mar 2025

Odporúčam ti neriešiť viac,
Kup sama byt ktorý si môžeš dovoliť, priateľ nech ti platí najom. Keď sa mu to nebude páčiť povedz ze mal možnosť sa angažovať a hľadať byty, teraz bud bude on tebe platiť nájom alebo môže ist do podnájmu sam(ostať tam kde je).

Ale s vašimi, tvojimi príjmami by som radšej kúpil najprv byt na prenájom, až potom riešil vlastne.
My sme to urobili naopak a trieskame si hlavu.

ismarela
11. mar 2025

Tretí rok? Ved to je strasne malo na spoločný záväzok na 30 rokov. Možno ho aj rodina odhovára.

Strana
z7