icon

Partner nechce kúpiť byt

27. feb 2025

Chcela by som sa s vami poradiť (píšem anonymne, pretože rodina môjho partnera to tu číta denne).

Som s partnerom tretí rok. Doteraz bolo všetko viac menej v pohode, áno mali sme nejaké menšie krízy ale vždy sme ich vyriešili. Povedala by som, že pomerne "dospelácky" a celkovo by som povedala, že náš vzťah je dobrý. Ja mám 26, priateľ má 28.
Niečo sa ale zmenilo asi od decembra. Ja som priniesla tému vlastného bývania. Teraz bývame v nájme v Bratislave. Prenajímame si 2i byt. Obaja dobre zarobíme (IT). Ja som vždy chcela mať niečo vlastné a už asi od 16tich rokov som si odkladala peniaze s tým, že si raz niečo kúpim. Boli sme za finančným poradcom a vyšla by nám hypotéka na 350 000 s tým, že 10% z toho máme z vlastného. ALE
Problém je v tom, že ja mám pocit, že partner nechce. Už keď sme sa o tom začali baviť, čo mne prišlo ako prirodzené, reagoval systémom, že on sa nechce zadĺžiť na 30 rokov. Mali sme potom konštruktívnu debatu z ktorej vyšlo, že on uznal, že teda dobre je finančne zodpovednejšie ísť do vlastného. Keďže obaja pracujeme remote (aktuálne) tak sme sa dohodli, že miesto staršieho 3i v Bratislave (cca 300 000) kúpime niečo v rovnakej cene niekde v Trenčíne (priateľ odtiaľ pochádza), čo bude buď novostavba alebo výrazne väčší byt. Aj sme jeden našli (novostavba, s garážou, 4i). Boli sme sa tam aj pozrieť a vtedy začali výhovorky. Na byte mu zrazu vadilo, že má "len malý sprchový kút". Úplná banalita ale teda dobre. Ukazovala som mu v priebehu dvoch mesiacov byty, bolo ich veľa ale VŽDY našiel niečo, čo nebolo dobre. Hento malo malý sprchový kút, keď som našla byt s veľkým kútom, tak tam zas vadilo, že to nie je úplná novostavba, keď som našla novostavbu s kútom, tak už zrazu nechcel dať 300 000 za byt, lebo to je veľa. (To je valídny argument ale prečo mi predtým povedal, že to je ok a dohodli sme sa na tom.) Tak som hľadala lacnejšie ale to sa mu zas nepáčilo, lebo je to staré.
V skratke, za dva mesiace som mu ukázala asi 70 bytov, kde vždy bolo niečo zle až keď u mňa prišlo uvedomenie, že on do toho proste ísť nechce a hľadá výhovorky. Viackrát som sa snažila toto komunikovať pričom vždy keď som túto tému otvorila tak partner začal byť ofenzívny a vždy to skončilo na tom, že "ja na neho tlačím". Snažila som sa robiť kompromisy ale uvedomila som si, že takto žiť proste nechcem. Keby som mala riešiť byt sama, už dávno by som ho mala. Mala by som síce menší budget (200 000 z toho 10% mám z vlastného) ale riešila by som to v Bratislave. Musela by som sa mu však aj tak prispôsobovať, lebo on potrebuje miesto na prácu a 2i je mu málo.

Dostala som sa vlastne do stavu, kde rozmýšľam, či mi to stojí za to. Myslíte si, že by toto mohlo byť niečo, čo si vieme ešte nejak vyrozprávať alebo je to proste konečná, keď vidím ako sa k tomu stavia. Chcela by som názor niekoho nezainteresovaného. Ďakujem.

liv1
27. feb 2025

@simca06022011 ked chces investovat, ale este nie sa brat, je to stale prijatelnejsie. Byt sa da predat, dieta nie 😅

ahhola
27. feb 2025

Kupme si nieco spolu" jemu zaznelo ako... Podme sa zobrat. A zistil, ze nie, v 28.,mozno ani v 38.,ani 48.,nikdy, alebo len nie s tebou? ..
Preco? lebo ti tym moze ublizit a rad to urobil,lebo vzdy sa da najlepsie ublizit tomu najblizsiemu... Je to drbko. 🌶️

jakubrianka
27. feb 2025

@xena_ Aký môj… ja volím za pre mňa dobrý postup je moja vec a zároveň život môže ten postup obmeniť niekedy, ale vždy je potrebné férové jednanie a korektný prístup.

Je ok že sa musí autorka pýtať na MK čo s ňou (ne)plánuje muž s ktorým je tri roky? Prečo to nevie? Je to dobrý pocit? On je s tým vpohode že s ňou takto jedna? - evidentne.

jakubrianka
27. feb 2025

@xena_ aký tlak? Veď sú spolu nie mesiac že neočakáva záväzok? 😅🤣 To mi je už aké prekvapenie, úplne neočakávané.

sisska96
27. feb 2025

@pochod No neviem ako budeš takýmto štýlom založiť si rodinu, ale tak tvoja vec

xena_
27. feb 2025

@jakubrianka Ona sa ale pýtať nemusí. Pýtala sa aj pred tými 2 mesiacmi, škoda, že neviem nájsť tú diskusiu, možno je medzitým zmazaná. Pýta sa, lebo chce, lebo jej to nedá, lebo je proste podľa môjho názoru príliš nedočkavá. On s kúpou bytu súhlasil, potvrdil, že je dobrý nápad investovať do vlastného, bol s ňou u finančného poradcu... Len zatiaľ nenašli ten správny byt. Kúpiť byt nie je, ako kúpiť rožky, že idem a kúpim. Často ľudia hľadajú aj roky! Autorka hľadá 2 mesiace a už je netrpezlivá.

eliska13
27. feb 2025

@xena_ čítala som to nie je to jej prvý príspevok.Chalan je ešte mladý a žena už túži po hniezdočku.3 roky v takom veku nie je veľa a boji sa spoločného záväzku a treba ho rešpektovať a zariadiť sa po svojom.Dalsia vec možno to vadí jeho rodičom možno mu chcú niečo prispieť raz na byt a ešte je možnosť, že chalan to nemysli až tak vážne a ešte nevie kde ho vietor zaveje.Ma 28 r nie 38 r.😉 Tie ceny za byt sú dosť prestrelene aj to môže byť dôvod.A návrh na spoločny byt by mal prísť od muža možno je autorka hrr a zľakol sa.Teraz byt, potom dieťa a chalani kamoši behajú po festivaloch a on bude doma

eliska13
27. feb 2025

@xena_ je to hneď pod príspevkom dole sťahovali by ste sa?

jakubrianka
27. feb 2025

@xena_ ….,,Boli sme sa tam aj pozrieť a vtedy začali výhovorky.”

V živote platí:
- daj na svoju intuíciu (písala, že cíti, že sa niečo zmenilo a on nechce),
- ver skutkom a nie rečiam.
- kto chce hľadá spôsoby a nie dôvody
- keď niekto mysli s tebou niečo vážne, tak to vieš a nepochybuješ o tom na MK.

deedol
27. feb 2025

necitam vsetko, ale ste spolu len 3r (mozno sa ti zda, ze to je dlho, ale vlastne nie je), uz ste mali problemy a neviete sa dohodnut na dost podstatnej veci. uprimne, zostala by som v BA (nesla by som kvoli nemu a jeho rodine do TN) a bud by som kupila nieco mensie sama, alebo by som este par rokov setrila. a na remote by som sa nespoliehala, ze bude donekonecna. (muz je IT a u nich este ako tak, ale co pocuva z inych firiem, tendencia je teraz skor opacna, aspon 1-3 dni/tyzden v office). a teda z toho, co pises, neviem, ci je to uplne ten pravy pre teba 🙂

xena_
27. feb 2025

@eliska13 To je ono! Vďaka.

kittykat22
27. feb 2025

@eliska13 by ma zaujimalo, preco pises, ze by mal prist navrh na byt od muza? 😀 Asi ta sklamem ale 26 a 28 je dost na to, aby uvazovali nad vaznymi otazkami vztahu. A vies preco? Pretoze ak bude partner na houby, tak je dost casu ho vymenit. V 36 rokoch sa ako zena zamyslat nad otazkami byvania je zufalo neskoro.
Neviem kto ta ucil, ze zena je menej ako muz, ma cakat a skakat a posluhovat. Si rovnocenna vo vztahu rovnako ako muz - ani o cent menej. A tvoje tuzby a plany maju uplne rovnaku hodnotu.

xena_
27. feb 2025

@jakubrianka Nebaví ma stále to isté dookola písať. Sú to 2 mesiace. Dva! Ak by to boli 2 roky, nepoviem pol slova.

sisska96
27. feb 2025

@xena_ My sme hladali pol roka, alebo aj viac. Stále jednému sa niečo nepáčilo

lula313
27. feb 2025

Necitala som komentare, ale podľa mna si kup ty sama byt v Ba, do 200tisic vieš kúpiť aj 2i byt+kuchyna, v staršej tehle. On ti bude prispievať na najomne, keď tam bude byvat s tebou. Vyhoda je taká, že ho hocikedy vieš poslať do kelu a už budeš mat niečo splatené. Ak zostanete spolu a zoberiete sa, stále budete mát tento byt, možno budete niečo riesit spolu, ty si tento nechas a prenajmes ho a bude sa ti z toho platit hypotéka. Keď sa hocico zomelie, budeš mat útočisko. Ceny bytov budú rast, je dobre investovať do nehnutelnosti

xena_
27. feb 2025

@sisska96 Ja som hľadala asi 3 roky.

jakubrianka
27. feb 2025

@xena_ a mňa nebaví dookola písať, že nie 2 mesiace ale 3 roky a vysvetľovať, že záväzky ku serióznemu vzťahu prirodzene patria, patrili a vždy patriť budú.

xena_
27. feb 2025

@jakubrianka On sa záväzkom nebráni. Len sa mu zatiaľ nepáčil žiadny byt.

jakubrianka
27. feb 2025

@xena_ 🤔

simca06022011
27. feb 2025

@liv1 v spoločnom vlastníctve... s veľkou namahou 😂

bu_bu_bubak
28. feb 2025

Nuz, nejaka zdrava kritika je v poriadku, ale v com ja vidim problem je, ze z tvojho prispevku to nevyzera, ze by bol ochotny ponuknut alternativy.

Mala kupelna....toto nie....hotovo, vybavena vec, nic sa kupovat nebude....end of story.

Ty mu opakovane ponukas navrhy a on vsetko zmieta zo stola. Myslim, ze s tou ideou vobec nie je stotozneny a uz von koncom sa mu do toho nechce. Sucasne status quo mu zrejme vyhovuje.

Ja som svoje sucasne byvanie sice nenasiel za par mesiacov, ale tak ja som zvazoval aj cenu nehnutelnosti, stav, pripadne rekonstrukcie, obcianska vybavenost atd. kym som sa rozhodol.

Ono je to tak trocha aj vec tuzby ked si clovek povie "Ano, tak tu by som si vedel predstavit stravit svoj zivot". Nemam na mysli akysi ohh effect, ale tuzba po vlastnom byvani tam musi byt, ked clovek na tom mieste chce byt aj za cenu hypoteky na krku.

On toto podla mna v sebe vobec nema inak by aktivne prezeral inzeraty a zvazoval moznosti. Momentalne to robis len ty. Dava ti dost okato najavo, ze to ma na haku.

miriamzba
28. feb 2025

Nemusí to byť vôbec v zlom, že by nechcel s Tebou byt, len môžno je to nanho rýchlo, hlavne ak nebol predtým v realitach zorientovany. Tie sumy sú strašne vysoké, nasetrene ešte vela nemáte, a je dobré ratat s tým že keď pôjdes na matersku, tak niekolko rokov budete splácať iba z 1 platu. My sme začínali s malým bytom a snažili sme sa ho čím skôr splatit, ale boli nižšie ceny, som o 11 rokov staršia a kupovali sme už ako 23rocni, ešte pred svadbou. Keď v 30ke prišli deti a muž chcel dom, hladali sme asi 3r, žiadny sa mi nezdal dosť dobrý vzhladom k cenám, fakt sme museli narazit na ten pravý.
Výhoda u Vás je že robíte obaja v IT, prácu si vždy najdete.

lienka9
28. feb 2025

U nas to bolo rovnake,tiez sme mali vek ako vy,aj sme spolu boli cca 3roky ked sme sa rozhodli kupit byt.tiez sa dlhsie rozhybaval,ale ja som na taketo veci skor akcna.tak som zajednala obhliadky,na dve isiel somnou.druhy byt sa mu pacil a povedal,ze on uz na ziadnu dalsiu nejde.mozem ist sama :D tak som si obehla este dalsie dva ale ostali sme pri tom druhom co sme vzali..niekedy chlapom nieje dobre dat vela moznosti,sa v tom stracaju.vyber take co chces ist pozriet a uvidis,ci odmietne ist na obhliadku.pripadne nadhod mu,ze ked on nechce nech ti to normalne povie a kupis si sama.

libusak
28. feb 2025

Kup si starsi byt v BA a jeho sa na nazor nepytaj. Mal dost moznosti sa vyjadrit. Potom sa ho len spytaj, ci tam bude byvat s tebou alebo nie 🤷

alexanderkovacs
28. feb 2025

@hopsas no chlap nie je zbabely, ale on asi nie je chlap, len chlapec 😉

taktotedanie
28. feb 2025

Nestoji
Zazila som si to
Tu stracas cas, ver mi.. drahemu zakyvaj na rozlucku

colsami
28. feb 2025

@eliska13 pises:
"ceny za byt sú dosť prestrelene aj to môže byť dôvod"

Prosim Ta, porad autorke, kedy teda ma kupit byt lebo bude vhodnejsia doba a nebudu prestrelene ceny. V akomkolvek velkom meste. Nieto v BA. O rok? O 5? O 10 rokov? 😄

colsami
28. feb 2025

Ceny bytov tu padnu mozno jedine vtedy, ked Putin so svojimi muzickami zaklope na radnici. Inak uplne absurdna predstava o neprestrelenosti cien do buducna.

mantilka
28. feb 2025

Tvoj budúci manžel by mal mať rovnaké ciele v živote, to je základ...čiže keď sa nezhodnete v bývaní a dokonca ťa klame/vytáča a nechá hľadať 70 bytov je to vzťah k nicomu.
Bývanie byt/dom, mesto/dedina, vierovyznanie a hlavne výchova detí k viere, počet detí, životný štýl relax alebo aktívne športovanie/výlety alebo len práca a zahrada, spôsob šetrenia peňazí a financovania celkové.....toto MUSI BYT V ZHODE!
Bude ešte xy veci na ktorých sa nezhodnete a budete hľadať kompromis.
Btw kamoška hľadala s manželom dom roky, on sa vytacal a nakoniec vysvitlo že je neverný...preto mu stačil byť.

mandragora69
28. feb 2025

Jednoznacne si vyries vlastne byvanie, kup si byt, na ktory mas a neviaz sa na niekoho kto k tomu nevie pristupit zodpovedne a v prospech vas oboch.Druha vec je, ze spolocna hypoteka moze byt tiez problem a zavazok do buducna, ktory uz chlapi dost riesia a povazuju za velky zavazok. Je jasne, ze by si posunula rada niekam dalej aj vztah, nielen ekonomicku stranku (najom vs.vlastne), kym partner to asi takto vazne neberie a vlastne velmi neriesi. Z vlastnej skusenosti Ti poradim, ze si kludne ries svoju existenciu sama,aj svoje byvanie a hlavne sa netrep niekam mimo BA ak sa Ti tu paci, len kvoli partnerovi a nehnutelnosti pokojne si kup nejaky mensi byt ako svoje, ako investiciu a ponukni partnerovi byvanie takto. Uvidis podla jeho reakcie. Vlastny byt je vzdy vyhoda a poistka do buducna. Ja som mala svoj byt brany na hypo za velmi dobrych podmienok, ktory som nechavala neprerobeny s tym, ze ho snad casom zrekonstruujem a prenajmem, ved byvam s priatelom v jeho byte. a tiez som ho presvedcila k hypoteke a spolocnemu vacsiemu bytu (ja uz druhu hypoteku na sebe), aj sme nasli, zrekonstruovali.Ani nie do roka sme sa rozisli a zo spolocneho byvania som odchadzala s takmer holym zadkom ja... (Vyplatil mi zaplatene splatky hypo a nejake dalsie vydavky v suvislosti s bytom, kedze zaplatil takmer celu rekonstrukciu, byt povazoval za svoj a ani som ho nemala z coho vyplatit, kym on medzitym podedil financie). Ak by som si vtedy mala riesit svoje vlastne byvanie (x rokov na krku), tak by to teda nebola ziadna slava 🥺 velmi som bola rada, ze som mala svoj byt v zalohe!