Platový rozdiel vo vzťahu
Väčšinou sa hovorí, že muž by mal zarábať viac a postarať sa o rodinu. Čo však, ak máte partnera, ktorý zarobí menej? Oveľa menej? Máte to aj vy doma tak, že vy zarobíte viac?
Keď som sa zoznámila s manželom, bola som tesne po VŠ, zarábala som na súčasné eur asi 500 eur brutto,, on mal 700 brutto. Postupom času sme spolu chodili, ja som si urobila vodičák, on nie, dostala som sa do novej práce, a z nej ďalej do novej. Až na manažérsku pozíciu na ktorej som od roku 2010 v dvoch rôznych firmách. Príjem môjho manžela je 890 eur v čistom. Môj čistý príjem je 2400 eur, ale mám ešte príjem z činnosti mimo PP, čiže mám dohromady 3.000 eur. Príjem som mala oveľa vyšší, cca. 3500 _ 38000 čistom, ale zmenila som prostredie po MD a išla som do menej hektického prostredia. Väčšinu vecí v domácnosti ťahám ja. Samozrejme, alikvótne príjmu, aj starostlivosť o dieťa, aj o domácnosť, dovolenky apd. Má to ešte niekto doma podobne? Necíti sa manžel menejcenný?
@anonym_autor ja osobne toto nevidim ako problem.. ak muzska polovicka toto ako problem vnima, feel free a dobehni zenu platovo... uz nie je doba ze zena je pri plotni upratuje a muz nosi peniaze.. ved je to o tom, ze spolocne peniaze, spolocna domacnost, ked sa vidi vo vareni a starostlivosti o rodinu a ty si ten tahun financny, je to v poriadku... za mna financne postavenie v rovnopravnom vztahu je bezpredmentne, ked vo finale rodina funguje... ked to vyhovuje vam dvom, nenechaj si do toho rozpravat inymi len preto, ze oni maju pocit, ze by to malo byt inak...
Pozri, záleží, čo vám dvom vyhovuje. Môj muž by napr vedel zarobiť v zahranici 3x toľko, ale som rada, že je doma (na Slovensku). Postara sa o domacnost (mimo varenia), deti, mne dáva slobodu, podporu, možnosť rastu. Keby nebolo jeho, nemam spravene skoly. Síce mame separé úcty, ale nevydelujeme sa, aj keď si každý hodpodari so svojim (on napr plati všetky zálohové platby za byt, ja Hypo na nehnutelnost, v ktorej nebyvame, kupil mi auto, ja som teraz celej rodine zaplatila dovolenku),.. ide to prirodzene.. kamarátka sa do vás nemá čo starat a dávať ti chrobáka do hlavy, čo vidis, že tá zneistuje. Spoločný prijem 4000 nie je až tak zle, dá sa z toho fungovat, ine by bolo, keby mate polovicu a hypotéku na krku
@anonym_72e021 je to tvoj manzel, vase prijmy su spolocne... Nerozumiem takemu tomu "ja platim dovolenku, on hypoteku".... Po veceroch si ukazujete blocky ci co? 🙂
@anonym_autor ale teda, v 21. storoci nosi tvoj manzel domov velmi malo penazi... aj tak to ide do spolocneho, keby vsak doniesol aspon adekvatny plat, mali by ste viac moznosti odlozit, alebo si nieco dopriat... tymto smerom by som ho motivovala k lepsej praci... neviem co robi, ale je to malo, moje ucty su v tejto vyske a to byvam v byte... a este som nejedla nepila, nic nekupila...
@anonym_autor ja som vzdy zarabala viac ako moj chlap, prvy s tym mal problem, sice vyhody z toho vyplyvajuce mu nevadili, len mal tendenciu ma ponizovat, takze sa stal ex-om. Sucasny muz je s tym ok, ale on je zas muz, ktori si zeny vazi tak celkovo.
@anonym_autor ale teda, v 21. storoci nosi tvoj manzel domov velmi malo penazi... aj tak to ide do spolocneho, keby vsak doniesol aspon adekvatny plat, mali by ste viac moznosti odlozit, alebo si nieco dopriat... tymto smerom by som ho motivovala k lepsej praci... neviem co robi, ale je to malo, moje ucty su v tejto vyske a to byvam v byte... a este som nejedla nepila, nic nekupila...
@krasneleto ak by doniesol vyšší plat, nebol by na tej pozícii, na akej je a nemal by tú flexibilitu. Že príde domov skoro, postará sa o dcérku, že môže byť bez problémov na PN alebo na OČR. Nemal by viac dovolenky ako má teraz, nemal by hradenú PN prvých 10 dní 70%. Čo je veľmi fajn. Áno, doniesol by o 300 eur viac v čistom, ale bolo by to na úkor našej rodiny. Tie peniaze nám nestoja za to, aby sme si narušili komfort, ktorý máme.
jediny dovod, prečo nie som striktne 50: 50 lebo platy mužske - ženske tomu nezodpovedaju, nemaju rovnaku štartovaciu čiaru..učtovničke xy rokov dozadu na profesii nukali 450€, chlap, ked je skladnik, kope kanal atď 1300€
tak ako chcete sutažit s mužmi, byt rovnocenne a sebestačne?
logicky, ked ma žena na krku decko potrebuje niekoho, kto ju finančne potiahne
prečo beru ženy horšie zamestnania? kvôli deťom..aby mal ist kto do škôlky, aby mal kto vybrať zo škôlky, polovične uväzky,
upratovačky...pekne sa im to vymsti na dôchodku
ak je žena manažerka, pravnička tak fajn..ma bod na vyše
mňa vytača ako su ženy neustale vyzyvane k supereniu s mužmi, nech čosi dokazuju, ked tento hendikap, že maju deti a ich praca je menej platená - realne maju
@karolinakr a muž otec nemá na krku decko?
@anonym_autor doba je teraz taka, ze zeny sa velmi snazia zaujat tie vyssie pozcie, radi superia, su karierne zalozene. A vedla takych zien je tak v 80-90% pripadoch chlap, ktory rad vari,upratuje, pecie kolaciky. Hovorim teraz za seba.... pre mna je taky muz asexualny A nemyslim si, ze tymto zenam pride takyto muz atraktivny. Z racionalneho hladiska, beriem. Dobre, je tam ta podpora, spoluzitie, starostlivost o deti. Zrejme to autorku nebavi, nenasla sa v tom. Netvrdim, ze sa nemylim, ale za mna tam uz chyba nejaka vasen a je to skor take priatelske kalkulacne spoluzitie. Za mna muz je ten, co vedie a zena nasleduje. Muz musi vediet uzivit rodinu, aby zena nemusela tvrdo makat, ale mala skor pracu, ktora ju naplna. Nepoznam v okoli ziadnu zenu,ktora zaraba 3000 eur za pol dna.POkial nerobi influencerku alebo OF :D za mna zeny niesu stavane na dlhodoby vykon. Bohuzial, dnesna doba neschopnych chlapov velakrat tie zeny nuti tvrdo makat, aby uzivili vobec rodinu. Ale potom tie zeny koncia castokrat neplodne, s rakovinou,psychickými problemami atd. Poznam dost vela zien,ktoremaju vedla seba slabeho chlapa a vuse riesia nejaky zdravotny problem. Ale tak ked tebe to vyhovuje, tak ostatnych to trapit nemusi :D mne osobne to je jedno. Ale nepaci sa mi,ako sa zacina stale viac pretlacat, aby zena bola karieristka, aby zarabala a ked to tak nie je, tuto stado z MK ju povazuje za menejcennu :D pritom je to za mna proti prrode, aby zena podavala vykony, organizovala, zabezpecovala
Nuž ak ti je oporou a robi doma čo sa dá, máš svoju odpoveď, čo máš robiť. Ale áno, mať iba 890 v čistom je málo, aj vo fabrike na zmeny máš v čistom okolo 1200 , ale tam sa povedať o tej práci nedá, že baví ma, mám ju rád.
@anonym_autor doba je teraz taka, ze zeny sa velmi snazia zaujat tie vyssie pozcie, radi superia, su karierne zalozene. A vedla takych zien je tak v 80-90% pripadoch chlap, ktory rad vari,upratuje, pecie kolaciky. Hovorim teraz za seba.... pre mna je taky muz asexualny A nemyslim si, ze tymto zenam pride takyto muz atraktivny. Z racionalneho hladiska, beriem. Dobre, je tam ta podpora, spoluzitie, starostlivost o deti. Zrejme to autorku nebavi, nenasla sa v tom. Netvrdim, ze sa nemylim, ale za mna tam uz chyba nejaka vasen a je to skor take priatelske kalkulacne spoluzitie. Za mna muz je ten, co vedie a zena nasleduje. Muz musi vediet uzivit rodinu, aby zena nemusela tvrdo makat, ale mala skor pracu, ktora ju naplna. Nepoznam v okoli ziadnu zenu,ktora zaraba 3000 eur za pol dna.POkial nerobi influencerku alebo OF :D za mna zeny niesu stavane na dlhodoby vykon. Bohuzial, dnesna doba neschopnych chlapov velakrat tie zeny nuti tvrdo makat, aby uzivili vobec rodinu. Ale potom tie zeny koncia castokrat neplodne, s rakovinou,psychickými problemami atd. Poznam dost vela zien,ktoremaju vedla seba slabeho chlapa a vuse riesia nejaky zdravotny problem. Ale tak ked tebe to vyhovuje, tak ostatnych to trapit nemusi :D mne osobne to je jedno. Ale nepaci sa mi,ako sa zacina stale viac pretlacat, aby zena bola karieristka, aby zarabala a ked to tak nie je, tuto stado z MK ju povazuje za menejcennu :D pritom je to za mna proti prrode, aby zena podavala vykony, organizovala, zabezpecovala
@romi0310 môj partner je pre mňa až príliš príťažlivý. Má 185 cm, je chlap ako hora. Cvičí, má tmavé vlasy, už sa mu začínajú objavovať šedinky, strnisko na tvári a na bruchu takmer pekáč. Varenie ho baví, ale nevarí ani segedín, ani žiadne vymoženosti. Vie presne ako iní muži urobiť kura, rezne, rebierka, steaky, zemiaky, ryžu, cestoviny. Robí skvelé palacinky, puding a krupicu malej, ale tam jeho snaha o sladké jedlo skončila. On je bývalý futbalista - v mladosti - mal zrazenie kolena, 5x operácia, so športom musel skončiť. A u týchto chalanov škola ide do úzadia, lebo všetku energiu investoval do športu. Mám pocit, že môj muž je naj sexy chlap v mojom okolí a ešte aj moje sestry mi ho závidia, reálne moja sestra po ňom ide, ale to je už o inom. Nikdy nemal prehnané ambície, nechce byť leader, je to tímový hráč, obranca. Najlepšie sa cíti ako súčasť teamu - rodina, kolektív v práci, priatelia. Zarobí tých 900 eur plus stravné. OK, ak by mal 1600 eur brutto, bolo by to len 1200 netto. Kvôli 300 eurám by sme prišli o to, čo momentálne máme. Ja som obetovala 1000 v čistom, aby sme ako rodina mali väčší pokoj a boli sme spolu viac. A on svoju prácu miluje a to je hlavné.
Od mladosti som vedela čo chcem robiť a kde chcem jedného dňa byť. Keď sme sa spoznali, to bola ta láska na prvý pohľad, že v momente, ako sme sa stretli a zoznámili nás, už sme sa od seba neodtrhli. Obdivujem ho za to, ako toleruje moju nedokonalosť. Že nie som stvorená na kuchyňu - ja naozaj varím iba keď je to nutné, rýchle a zdravé jedlá a nepečiem. Nikdy mi to nevyčítal. Jednak ani on sladké neje veľmi a keď veľmi, veľmi chceme ideme do cukrárne. Vždy ma podporoval v práci, nikdy mi nevyčítal, že som prišla domov neskoro, že som bola dlho na porade, na meetingu, na služobnej ceste. Za to má môj veľký obdiv. Dobre som si vybrala 🙂.
@romi0310 môj partner je pre mňa až príliš príťažlivý. Má 185 cm, je chlap ako hora. Cvičí, má tmavé vlasy, už sa mu začínajú objavovať šedinky, strnisko na tvári a na bruchu takmer pekáč. Varenie ho baví, ale nevarí ani segedín, ani žiadne vymoženosti. Vie presne ako iní muži urobiť kura, rezne, rebierka, steaky, zemiaky, ryžu, cestoviny. Robí skvelé palacinky, puding a krupicu malej, ale tam jeho snaha o sladké jedlo skončila. On je bývalý futbalista - v mladosti - mal zrazenie kolena, 5x operácia, so športom musel skončiť. A u týchto chalanov škola ide do úzadia, lebo všetku energiu investoval do športu. Mám pocit, že môj muž je naj sexy chlap v mojom okolí a ešte aj moje sestry mi ho závidia, reálne moja sestra po ňom ide, ale to je už o inom. Nikdy nemal prehnané ambície, nechce byť leader, je to tímový hráč, obranca. Najlepšie sa cíti ako súčasť teamu - rodina, kolektív v práci, priatelia. Zarobí tých 900 eur plus stravné. OK, ak by mal 1600 eur brutto, bolo by to len 1200 netto. Kvôli 300 eurám by sme prišli o to, čo momentálne máme. Ja som obetovala 1000 v čistom, aby sme ako rodina mali väčší pokoj a boli sme spolu viac. A on svoju prácu miluje a to je hlavné.
Od mladosti som vedela čo chcem robiť a kde chcem jedného dňa byť. Keď sme sa spoznali, to bola ta láska na prvý pohľad, že v momente, ako sme sa stretli a zoznámili nás, už sme sa od seba neodtrhli. Obdivujem ho za to, ako toleruje moju nedokonalosť. Že nie som stvorená na kuchyňu - ja naozaj varím iba keď je to nutné, rýchle a zdravé jedlá a nepečiem. Nikdy mi to nevyčítal. Jednak ani on sladké neje veľmi a keď veľmi, veľmi chceme ideme do cukrárne. Vždy ma podporoval v práci, nikdy mi nevyčítal, že som prišla domov neskoro, že som bola dlho na porade, na meetingu, na služobnej ceste. Za to má môj veľký obdiv. Dobre som si vybrala 🙂.
@anonym_autor fungujete ako team, a v tom prípade je jedno kto prinesie viac.
Ja sa nebudem schovavat za anonym.
Zarobim ovela viac ako moj muz a nikto z nas to neriesi. Tak isto ako keby to bolo naopak. Nik nie je menejcenny, nic si nevycitame.
@romi0310
Žena na to, aby sa nechala viesť mužom nepotrebuje karieristu s vysokým platom, ktorý ju živí. Žena ak má mudreho a láskavého muža, s ktorým ma hlboký a dôverný vzťah a ktorý ju miluje, rada sa nechá viesť. Lebo vie, že muž za ňou bude stáť a podporovať aj jej sny.
Môj manžel zarobí menej ako ja, a napriek tomu si ho vážim a žiadnym spolubývajúcim kamarátom nie je.
Hodnota môjho muža nie je v jeho výplate. A na druhej strane má šikovnú ambicióznu ženu. Obom nám to vyhovuje.
Ja som zarabala 850eur a muz vzdy viac,on pobera danovy bonus,ja pridavky.Mimo danoveho teraz zarabame rovnako,a ja k tomu stale na rodicaku.On je na mna pysny,ja sa tesim,ze konecne aj ja donesiem pekne peniaze domov.Takto nam cinklo 5500eur v july,na jeho ucet ide vsetko.Ja som disponent,a mame obaja vlastne karty od uctu.A nevadilo by mu,ani keby mam odost vyssiu vyplatu ako on.
Tento pribeh mi velmi pripomina ten moj vlastny. Moj manzel nema VS, sice ovlada jazyky (anglictinu aj nemcinu), ale nie je v pracovnej oblasti vobec ambiciozny, nikdy nebola jeho snaha v praci zamakat, len aby ho povysili alebo mu zvysili plat. Spoznali sme sa uz po mojej VS, v podstate uz vtedy som mala vyssi plat. Nasledne som sa postupne vysplhala na manazersku poziciu, takze rozdiel v plate bol uz dost markantny. Ale ja som si este pred manzelstvom kupila byt na hypoteku, takze v podstate som vtedy realne nikdy viac penazi ako on nemala, kedze vsetky 'naviac' peniaze som davala na hypoteku. Uz odzaciatku mame kazdy svoj ucet - tak nam to vyhovuje. Domacnost aj deti financujeme zhruba napoly. Nieco zaplati on, nieco ja. Zvysok penazi nech si pouzije ako uzna za vhodne, a ja takisto (aj on si nejake peniaze spori, aj ja - ak by trebalo, tak tie peniaze spojime a pouzijeme na co treba). Nikdy sme neriesili ze napr. tento mesiac zaplatil on viac ako ja alebo naopak. Ked som isla na matersku, bolo samozrejme, ze tahal domacnost aj naklady na deti on. Ak som aj pominala viac penazi, nikdy mi to nevycital - vtedy mal jediny zdroj prijmu on, takze sme jeho vyplatu povazovali za spolocnu. Bola sice nizsia ako by bola moja, ale stacila nam). Ja som bola s oboma detmi doma cca 2 roky, potom on s oboma detmi cca 1 rok (s detmi ma uzasny vztah). Teraz uz znovu obaja pracujeme, ja som si uz hypoteku splatila. Tak ako autorka, ani ja som sa uz po materskych na manazersku poziciu nevratila, ale stale mam vyrazne vyssi plat ako moj manzel. Nikdy som to ako problem nevidela. Ak treba nieco drahsie kupit, tak to proste kupim ja, nevidim v tom vobec problem, ani ma to nikdy nestvalo. Viem, ze moj manzel nie je karierne ambiciozny - taky proste je, a ja to akceptujem. Moj manzel ma mnozstvo inych vlastnosti, za ktore si ho vazim. Viem sa na neho 100% spolahnut vo vsetkom. Doma pomaha, je velmi pracovity (len nie v praci 😂), s detmi travi vela casu, uprace, umyje riad, stara sa o dom aj zahrady, s cimkolvek je ochotny pomoct (aj mojej rodine). To je pre mna omnoho viac, ako keby doniesol domov 3000 eur. Autorka, za mna si vaz, co mas doma. Dobry spolahlivy chlap, ktory sa stara o rodinu, je podla mna ovela viac ako nejaky bohaty karierista, ktoremu mnoho krat na rodinu ziaden cas nezostava.
Podľa celého popisu, akým si vašu situáciu vysvetlila sa čudujem, že vôbec niečo také riešiš. Máte pekný život, ste spolu šťastní, doplňujete sa vo všetkom, takže občas prídu nejaké provokatérky, ktoré ti to trošku vaše nastavenie rozrušia. Nerieš nikoho, nech si myslia čo chcú.
Podľa celého popisu, akým si vašu situáciu vysvetlila sa čudujem, že vôbec niečo také riešiš. Máte pekný život, ste spolu šťastní, doplňujete sa vo všetkom, takže občas prídu nejaké provokatérky, ktoré ti to trošku vaše nastavenie rozrušia. Nerieš nikoho, nech si myslia čo chcú.
@gribka1 presne👍
A pre autorku; ta takzvana kamaratka ti iba zavidi.
Nie môj muž nikdy nemal žiadne ambície, ale vždy ma podporoval v mojich. U neho je to ťažšie, nemá VP, nemá VŠ, neovláda jazyky, nie je zvlášť technický zdatný / zváranie, elektrika, CNC apd, / nevie pracovať na pokročilej úrovni s MS office, nemá k PC vzťah. Jeho práca ho veľmi baví, má 7.5 hod úväzok, mnoho benefitov, super kolektív, naozaj tú prácu robí veľmi rád. On mňa vždy podporoval, po MD som išla do práce a on čerpal materskú, neskôr nám pomáhali obe babky. S manželom sa dopĺňame, veľmi ťahá domácnosť, aj vie dobre variť, aj malú vyzdvihne, odnesie na krúžok, postará sa o ňu, napíšu spolu domáce úlohy. Jeho príjem je 1150 eur brutto. Ak idem na SC, viem, že je o malú postarané, o dom postarané, že sa na neho môžem spoľahnúť. Pred malou som mala oveľa viac hektickejšiu prácu s vyšším príjmom, ale s príchodom materstva som pochopiteľne prehodnotila priority a prijala oveľa nižšiu ponuku, ale s väčším kľudom. Viem robiť na 50% z domu, čo je veľmi fajn. Mne to vôbec nepríde zvláštne, len mám takú kamarátku, čo ma stále na to upozorňuje a jej to jednoducho nesedí. Môj muž sa necíti menejcenný. Sme takto spolu 20 rokov, spoznal ma keď som mala VŠ diplom v ruke a nevedela som kde je sever.
@anonym_autor z popisu tvojho komentáru mi to divné nepríde. Vam to vyhovuje, o dcéru aj domacnost sa stará, kamošku nerieš. Možno jej muž nosí domov viac peňazí, ale musí sa doprosovať nejakej “pomoci” doma alebo s deťmi
@anonym_autor z popisu tvojho komentáru mi to divné nepríde. Vam to vyhovuje, o dcéru aj domacnost sa stará, kamošku nerieš. Možno jej muž nosí domov viac peňazí, ale musí sa doprosovať nejakej “pomoci” doma alebo s deťmi
@kaca222 kamarátka nemá muža. Stále hľadá toho pravého a zväčša sú to ženatí. bohatí podnikatelia.
Ja som to zažila a stroskotalo to. On v podstate mal pocit, že nad ním šéfujem, keď som naznačila, že by mohol byť na rovnakej úrovni v ostatných veciach ako manažment domácnosti atď... On si to predstavoval, že ja budem zarábať a všetko robiť a on bude chodiť do prácičky, lebo ho baví a nemusí vlastne nič navyše, lebo o všetko je postarané.
@romi0310 s týmto sa dá súhlasiť aj nesúhlasiť. Áno, ženy nie sú stavané na výkon, v dnešnej dobe sú tlačené do kariéry a moze to mať negatívny vplyv na ich zdravie, plodnosť atď. Ale toto myslím vôbec nie je autorkin pripad. Žeby sa musela obracať, lebo muž sa nepostará.
@anonym_autor dôlezite je,ze vam to spolu funguje.Kamaratku posli do teplych krajin,zbytocne
otvara temu,ked ty si s tym ok.
Cisto teoreticky,bola by si stastnejsia s muzom,ktory,by zarobil 5-6k a chcel by od teba,aby
si bola zienka domacka a on by sa zapajal na chode domacnosti minimalne?
Podla mna sa vzajomne doplnate a to je vo vztahu
super.
@anonym_autor
páni! Mila autorka, ja vám obom z celého ❤️ blahoželám ku krásnemu životu! Harmonizuje a dieta je určite šťastné s takymi rodicmi ako ste vy!
Kamoske na tvrdí povedz, ze ti len závidieť a ďalej uz nemienim pocuvat tie jej dristy!
Ked si ona najde alfa samca, ktorý sa s láskou bude venovať detom a domacnosti, donesiem aspim tých 3500e domov - potom nech skúsi ceknúť! A nie aby ti dehonestovala úžasného muza, zatiaľ čo ona bali neúspešne zadaných chlapov!
Uprimbe? Uz by dávno mojou kamarátkou nebola 🙂.
Mas doma poklad.
Nerozumiem, čo sa tu rieši. Toto je úplne zdravý vzťah a harmonické rodinné pristredue a zazemie, ktoré by malo mať každé dieťa. Klobúk dolu. Peniaze nie sú všetko. Evidentne z vás ide pohoda 🙂
Nie môj muž nikdy nemal žiadne ambície, ale vždy ma podporoval v mojich. U neho je to ťažšie, nemá VP, nemá VŠ, neovláda jazyky, nie je zvlášť technický zdatný / zváranie, elektrika, CNC apd, / nevie pracovať na pokročilej úrovni s MS office, nemá k PC vzťah. Jeho práca ho veľmi baví, má 7.5 hod úväzok, mnoho benefitov, super kolektív, naozaj tú prácu robí veľmi rád. On mňa vždy podporoval, po MD som išla do práce a on čerpal materskú, neskôr nám pomáhali obe babky. S manželom sa dopĺňame, veľmi ťahá domácnosť, aj vie dobre variť, aj malú vyzdvihne, odnesie na krúžok, postará sa o ňu, napíšu spolu domáce úlohy. Jeho príjem je 1150 eur brutto. Ak idem na SC, viem, že je o malú postarané, o dom postarané, že sa na neho môžem spoľahnúť. Pred malou som mala oveľa viac hektickejšiu prácu s vyšším príjmom, ale s príchodom materstva som pochopiteľne prehodnotila priority a prijala oveľa nižšiu ponuku, ale s väčším kľudom. Viem robiť na 50% z domu, čo je veľmi fajn. Mne to vôbec nepríde zvláštne, len mám takú kamarátku, čo ma stále na to upozorňuje a jej to jednoducho nesedí. Môj muž sa necíti menejcenný. Sme takto spolu 20 rokov, spoznal ma keď som mala VŠ diplom v ruke a nevedela som kde je sever.
@anonym_autor Ked vam to dlhodobo funguje, tak vobec neries, co si mysli kamaratka. Skoda by bolo kvoli tomu pokazit dobry vztah. Vzdy je to o konkretnych dvoch ludoch, nie o spolocenskej norme a nazore vacsiny.
ja zarobim podobne ako ty, ale nikdy som nemala muza, ktory by zarobil menej ako ja, ja by som si ho nedokazala vazit. To je ale moj mentalny problem.. potom pre mna nie je chlap. Ak to vsak jemu nevadi a ani tebe, tak nemate problem.
A vyhovuje Vam to takto?
Lebo to je ta najdolezitejsia otazka.moj muz mal dobry prijem ale obnasalo to viac casu mimo domu tazsiu pracu nasledne zdravotne problemy ktore zavrsil tazky uraz.. ja chcem mat doma muza ziveho zdraveho a aby travil cas s rodinou nie chodil domov a videl deti iba v pyzame 5 minut pred spanim.zivnost zlozil pracu zmenil.ano plat podstatne klesol ale je doma o 15.00 vikendy a poobedia travime spolu konecne ma dovolenku aj vianoce nechrume tabletky od bolesti deti uklada do postele alebo vezme k lekarovi vybehne na nakup.. nemusim sa bat ze sa mu nieco stane na stavbe a obaja sme takto spokojni.. par chybajucich stoviek viem dobehnut ja na brigade pokial je on s detmi.vzdy je cesta len ju treba najst a musi to byt pre oboch v poriadku.
Moja mamka (mgr) zarobí 5x viac / mesiac ako ocko (ing), ktorý má 2 práce. Obaja sú vo vedúcich pozíciách vo svojom obore. Nikdy som nezaznamenala, že by mali medzi sebou pocit menejcennosti. Mamka ťahala starostlivosť o deti a dodnes ťahá aj starostlivosť o domácnosť. Ocko o chalupu, auto a ostatné technické veci. Mne by vôbec nevadilo, keby môj partner zarábal menej, keďže sa to viaže na určité pozície. Otázka rešpektu vo vzťahu nesúvisí s platom ale s láskou a spoločnými hodnotami a cieľmi

jediny dovod, prečo nie som striktne 50: 50 lebo platy mužske - ženske tomu nezodpovedaju, nemaju rovnaku štartovaciu čiaru..učtovničke xy rokov dozadu na profesii nukali 450€, chlap, ked je skladnik, kope kanal atď 1300€
tak ako chcete sutažit s mužmi, byt rovnocenne a sebestačne?
logicky, ked ma žena na krku decko potrebuje niekoho, kto ju finančne potiahne
prečo beru ženy horšie zamestnania? kvôli deťom..aby mal ist kto do škôlky, aby mal kto vybrať zo škôlky, polovične uväzky,
upratovačky...pekne sa im to vymsti na dôchodku
ak je žena manažerka, pravnička tak fajn..ma bod na vyše
mňa vytača ako su ženy neustale vyzyvane k supereniu s mužmi, nech čosi dokazuju, ked tento hendikap, že maju deti a ich praca je menej platená - realne maju
@karolinakr mám rovnaký plat ako muž na mojej pozícii a môj manžel má rovnaký plat ako ženy na jeho pozícii. Poznám mužov účtovníkov, poštových doručovateľov, kaderníkov, poznám mužov predavačov, pokladníkov, opatrovateľov, záhradníkov. Dnes sme si na pozíciách rovní.