icon

Pomôcť niekomu z minulosti? Ako sa rozhodnúť?

22. jan 2024

Ahojte. Chcela by som sa spytat, ako by ste sa zachovali vy v mojej situacii. V skratke ide o to, ze ked som bola dieta, boli sme na tom financne horsie, viacdetna rodina a casto som vnimala, ze sa so mnou ine deti nechcu az tak bavit, lebo nechodim oblecena najlepsie a pod. Rodicia sa zoznamili s jednou rodinou od nas z okolia, kt mali deti priblizne v nasom veku. Pamatam si, ze vzdy, ked sme tam prisli, tak tie decka boli z toho otravene, v skole, meste, ked sme sa stretli, robili sa, ze nevidia, nepoznaju nas, ale ked nieco potrebovali, co sme im vedeli vybavit, to nas uz zrazu poznali.. tak sa to nieslo asi do nasich cca 16tich rokov. No a odvtedy uplynuli roky, s tymi ludmi som nebola v kontakte cez 10r a zrazu sa mi ozvalo jedno z tych vtedy este deti, ze by odo mna nieco potrebovala skrz moju pracu.. No a ja si neviem pomoct, ale pomoct jej nechcem, nechcem sa s nou ani kontaktovat, lebo mam velmi nepekne spomienky na to obdobie a na tie pocity, ktore som vtedy citila, ze som nieco menej, potrebna len ked nieco potrebuju a pod… na druhej strane si vravim, ci to nie je detinske odo mna.. Co by ste robili vy na mojom mieste? Dali na svoje pocity a ignorovali alebo riesili, co ta osoba potrebuje?

sinusoida
22. jan 2024

Ignorovala by som

alickapusinka
22. jan 2024

A o čo sa jednalo jedna sa o niečo čo by musela dlho čakať .Ak áno nech ide do poradovníka.

mabenn
22. jan 2024

karma sa ozvala

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
katka700
22. jan 2024

Nie, prečo? Nie som matka Tereza.

vroni
22. jan 2024

@alessavandervelden, nuž, je dosť rozdiel niesť so sebou staré krivdy a nebyť ochotny sa znovu citovo angažovať pri ľuďoch, ktorí za to nestoja. Mne sa môže ozvať ľubovoľný kostlivec zo skrine, ani jeden nemá moc sa ma dotknúť. A tým, pre ktorých som kostlivec ja, by som sa rada ospravedlnila, ak na to dostanem príležitosť a budú o to stáť, ale určite nečakám, že má za to začnú milovať a budeme kamaráti. Tiež sme sa kedysi posmievali (na pokyn učiteľky) zo spolužiaka, vtedy sa nám to asi zdalo vtipné, dnes sa za to úprimne a hlboko hanbím. A velmi ma potešilo, keď som sa dopočula, že zo spolužiaka je dnes vážený a úspešný muž. Niekedy ľudia dospejú. A niekedy nie..... 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

lindus_esterka
22. jan 2024

@autorka aký druh pomoc chce? Za mna, ak by slo o fyzicku pomoc (kludne aj zavolat znamemu na urad) tak odmietnem, ak len otazka z mojho odboru a dalo by sa odpovedat ano/nie, tak odpoviem, inak by som povedala "je to dost zlozite, urcite sa porad s pravnikom" - aj keby som sama pravnik. Len ja som taka protiva co si pamata stare krivdy 🤷

autor
22. jan 2024

Konkretne sa chce najprv osobne stretnut a v spravach to hra tak, ze ako by ma rada videla a este ma aj oslovuje zdrobneninou mena… Ja uprimne vobec nemam cas sa stretavat, navyse ani chut a ide o vec, ktoru by si vyriesila aj sama, nejde o zivot, ..

lenicka999
22. jan 2024

Ja by som ju poslala kade ľahšie. Už som dosť stará na to aby som si brala sevítku pred ústa a bola people pleaser. Keď bola a je naozaj taká ako je tak prečo obetovať tvoj drahocenný čas na to aby si sa s ňou stretla. Asi by som je napísala že sme nikdy nemali dobrý vzťah a že sa aj minule robila že ma nevidí a že na takých ľudí nemáš čas.

lindus_esterka
22. jan 2024

@autorka a isto chce pomoc? Mne pride ze ti chce spravit poistku alebo robi mary kay/ herbalife a take tie veci kde si mas od nej kupovať veci

vroni
22. jan 2024

@autorka, tak toto zase nie. Keby mi stará nepriatelka zavolala, že potrebuje vyplniť formulár alebo navigovať, kde dostane potvrdenie o nesmrteľnosti chrusta a ja s tým robím, tak áno. Ale stretávať sa, míňať na ňu čas a písať si tutumutu spravicky, tak to zase nie. To by som ju náramne rýchlo poslala tam, kam slnko nesvieti, že na také nemám ani čas ani chuť.

marca12
22. jan 2024

Ja by som pomohla. Boli ste deti. Odvtedy mohla ta osoba dozriet a byt fajn. Navyse pracu nikdy nemiesam so sukromim.

domkakvet
23. jan 2024

Boli to vtedy deti, opytaj sa co potrebuje a podla toho ries dalej.

jaond19
24. jan 2024

Nepomohla. Bez vycitiek, ved ta chce len vyuzit. Nech si na to najde niekoho ineho. Ine by bolo keby je v nejakej zivotnej nudzi, ze potrebuje potravinovu pomoc napriklad.... ale tu asi nepotrebuje.

barbarella5
24. jan 2024

ja by som sa nad tým povzniesla a pomohla. Prípadne pomôž ale nie zadarmo, niečo za niečo. 🙂

kattrin5
24. jan 2024

Nie nepomohla.. taky clovek si to proste nezasluzi.

nyusika
24. jan 2024

Určite by som pomohla, pokiaľ ide len o nejaké info ohľadom práce.
Veď od teba nechce obličku

A vyhľadaj odbornú pomoc, lebo má až doteraz traumu z toho, že ste si ako decká nesadli... väčšina z nás má podobnú skúsenosť, nič výnimočné.

muchotrafka298
24. jan 2024

Ja by som pomohla iba v pripade priameho ohrozenia zivota, keby sa jednalo o medicinsky problem, kde viem iba ja pomoct /operacia, vysetrenie, liecba/ lebo by som bola viazana Hippokratovou prisahou.
Inac bohuzial nie, lebo v tomto pripade je jasne, ze chce autorku prispevku dotycna len vyuzit. Naucila som sa hovorit ludom, ktori ma len vyuzivali jasne "nie". Trvalo to dlho, ale bolo to uzitocne.

zuzanka.zuzu
24. jan 2024

pomohla. ale určite žiadne "najskôr stretávanie" 🙄 - to je čas vyhradený pre mojich milovaných a ich potreby, radosti, starosti... ona nech sa vykokta rýchlo, ideálne počas pracovnej doby alebo 1 telefonátu a keď zvládam, tak pomôžem, veď pomáham aj úplne cudzím a pri nich tiež neviem či by ma neprekročili spadnutu na chodníku 🙈🙊 podľa mňa chybu robíš že sa nechávas namotať tým vypisovanim. to by som zatrhla po prvej správe odpoveďou nech zavolá

megan777
24. jan 2024

nie za toto chovanie by som nepomohla aj ked som dobrosrdecna ale nie nepomohla

barbie2023
24. jan 2024

Som možno pre niektorých naivná a hlúpa, ale pomohla by som. Ego bokom. Človek keď môže mal by podať pomocnu ruku. A čo že bolo v minulosti? Budeš celý život s tým žiť? Možno sa aj ich pohľad zmenil.. Možno nie, ale to je ich "problém". Keď môžem, pomôžem. To už by musela byť extrémna situácia kedy by som ozaj odmietla,ale tam je zbytočné zachádzať.

malinovka333
24. jan 2024

Volakedy by som napisala ze by som ju ignorovala ale teraz napisem ze by som jej dala sancum ludia sa menie a netreba byt hned afresivny a nahnevany na niekoho cely zivot. Vidim to aj tu v komento ako su niektore ze tak strasne zle.

damira90
24. jan 2024

Ak sa správala tak že ta nemusí to VYCÍTIŠ LEN TY.
Nikto iný. Ak to cítiš aj z hlasu to CÍTIŠ či nemáš intuíciu? Tu máš odpoveď ja všetko ľuďom vrátim keď vidím že na nemusia nech si pohladajú inú zas obeť ako opatovne aby som sa cítila zle (ešte ak to aj cítim). Neni si jedina na svete. Nech si hľadá.
Ale ak, tak by som sa sňou DNES tak bavila keby už musím ako ona somnou.

ouwecka
24. jan 2024

Pokial ma to nijako neovplyvní ze sa musim obmedzovat,rodinu tak pomozem a neriešim

mandarinka555
24. jan 2024

Ako si sa rozhodla? Ja by som určite nepomohla...Niekto tu vyššie napísal, že ľudia sa menia...Ale nemenia! Len sa prispôsobujú okolnostiam.

radacak
24. jan 2024

Ignorovať!

cimage
24. jan 2024

Nie, neriesila by som uz nic s nou. Hlavne ked ide na to takto. Zrazu zdrobneniny a predtym sa tvarila, ze ta nepozna. Sama to citis, ze sa s nou nechces stretnut.

jaroe
24. jan 2024

@mandarinka555 ja som bola v miernom šoku na stretávke zo sš, mali sme tam zopár "herečiek", vďaka ktorým malo pár dievčat na strednej peklo. No a jedna z tých čúz si aj v 35 rokoch rovnako posmešne utahovala zo spolužiačky. Ja kebyže to nevidím, tak neuverím. 35 ročná žena, s deťmi, životom už hádam trochu obrusena a ona stále takto...

animus
24. jan 2024

Podľa mňa dosť záleží aj od toho, v akej robíš sfére. Ja skrz moje povolanie takýchto ľudí ignorujem, keď niečo potrebujú, nech prídu za mnou do zamestnania ako klient a potom sa môžeme baviť. Tiež mám skúsenosť, že sa mi po rokoch zrazu niekto ozve a čaká, že zato že sa poznáme budem robiť služby zdarma. Takto by som mohla pracovať len pre dobrý pocit.

minutka
24. jan 2024

Ja som clovek kt sa snazi ludom pomahat, hl takym kt to naozaj potrebuju. Ludia bez domova, hendikepovani, z azylaku… ale ludia kt vedia iba vyuzit a ozvat sa ked nieco potrebuju, takym by som povedala razne nie