Povedali ste novému partnerovi o interrupcii?
Ahojte, nerozoberajte prosím morálne hľadisko upt... Tie, čo ste podstúpili upt a máte nového partnera, s ktorým ste už nejakú dobu a je to na dobre ceste, povedali ste to partnerovi? Áno/nie, aká bola reakcia?
@anonym_autor ja som potratila v 5.tyzdni a bolo to aj v tehotenskej knižke a aj v prepúšťacej správe z porodnice. Aj s deťmi keď som ležala v nemocnici aj pri niektorých ich vyšetreniach je uvedené z kolkeho tehotenstva sú. Neviem či sa rozlišuje samovoľné alebo umelé prerušenie ale minimálne tie tehotenstvá sú tam uvedené. My sme napríklad pred nedávnom riešili poruchy učenia a tam sa tiež vypisujú papiere a tiež som písala z kolkeho tehotenstva je. Pri týchto vyšetreniach asi není podstatne ako tehotenstvo skončilo ale postačí z ktorého je.u gynekológa a iných lekárov možno nejaká operácia asi aj dôvod ale nemám skúsenosti s UPT. Ja by som to časom asi povedala lebo naozaj sa to môže dozvedieť ináč. Môžeš aj ty časom vážne ochorieť a ako manžel možno bude musieť vyriešiť papierovačky za teba.
@anonym_c8700a samozrejme, ze sa rozlisuje umele a prirodzene
@anonym_c4b1cb Poisťovňa bez problému prepláca inf aj ženám, ktoré mali viaceré UPT.
@anonym_9486ff nemas pravdu
@enmery Máš link na tú tému?
Ani v prípade ak by šlo o manžela?
Ak rozmulyslas nad manželstvom mal by to vedieť. Co ak nebudete môcť mať deti a pritom sa dozvie o upt?
Od lekára sa to nedozvie priamo ale napríklad, keď ideš na príjem do nemocnice na pôrod tak tam sú bežné otázky, že či je to prvé tehotenstvo a prípadné potraty...
V 19 rokoch som bola na upt, dnes mam 30+ a kazdy z muzov, s ktorymi som randila, o tom vedel. Povedala by som, ze im to bolo jedno, muzi to vacsinou fakt neriesia. A keby mi to nejaky z nich nahodou zacal nejak vycitat alebo by len zacitil potrebu sa k tomu vyjadrovat, tak paaaaa
@anonym_autor my sme si s manželom povedali všetko, či už o vzťahoch, chorobách a neviem čom ešte. Ak sa bojíš snúbencovi alebo manželovi niečo povedať tak je to podľa mňa nahovno vzťah. My pred sebou tajomstvá nemáme. Nemusí súhlasiť so všetkým čo som urobila ale vie o tom, takže sa nemusím báť že niečo raz zistí a môže nás to ohroziť.
@pr85 to je celkom hlupe prirovnanie k vazektomii, kedze taky zakrok by realne ovplyvnil ich buduci vztah. Ale jej interupcia v minulosti nema na buducnost ziaden vplyv. Ona ju nezatajila aktualnemu otcovi dietata
@lindusss2016 Práveže nie, lebo interrupcia môže reálne spôsobiť neplodnosť. Jeden nikdy nevie...
Nie, môj nevie ani o tom,že som prekonala zamlcany potrat a to sme manželia 17r. Bolo to pred ním.
@anonym_9740cd To si veľmi úprimná.... :(
@anonym_autor nevrav mu to. Na čo. Čo bolo, bolo.
Bojím sa žeby v prípade plánovaného tehotenstva sa to dozvedel od dr, z lekárskych správ? Eviduje vôbec doktor prvé tehotenstvo aj keď skončilo tak ako skončilo? Nebýva v spravach uvedené, žeby šlo už o druhé tehotenstvo?
@anonym_autor Eviduje sa to v lek. správe. Gynekológ sa Ťa bude pýtať na počet tehotenstiev a pôrodov. Ale toto sa Tvoj muž nemá ako dozvedieť. A ak naaahodou, povedz, že si mala spontánny potrat.
@ivusa1516 napríklad v prepúšťacej správe sa píše, že z druhého tehotenstva, ale hneď na prednej strane materskej knižky sú napísané potraty, UPT aj pôrody, je to tam rozdelené. Takže lekár nemôže napísať, že potrat, ak išlo o UPT. Pokiaľ neoklame lekára, tak to tam bude mať poznačené určite. Čo nerozumiem prečo by niekto klamal. Čo sa stalo sa už nezmení.
@anonym_7cb550 Myslíš, že chlap bude riešiť čo je MA alebo UPT? Chlapovi tieto skratky nič nevravia. Normálne môže autorka povedať, že UPT 1 znamená, že raz potratila.
@anonym_9740cd To si veľmi úprimná.... :(
@anonym_8fe7f7 veď to bolo pred tým ako som ho spoznala. Načo mu to hovoriť. Nevidím dôvod. Hlavne u mňa tehotenstvo ani nebolo potvrdené.
Inak zaujímavé, doktor mi vravel že toto nikde nebude, ani poisťovňa o Tom by nemala vedieť, žiadne záznamy nič a teraz sa dozvedáme že v knižke to bude a v prípade ivf tiež bude problém, nemá to byť úplne utajené? Pri zmene doktora to asi bude v záznamoch
@anonym_autor tak mozes zmenit dr ale v karte si to precita kazdy dalsi lekar ku ktoremu pojdes a presne su o tom zaznami aj v teh knizke ci v prepustacej sprave z pirodnice, tiez sa ta bude pediater pytat ked k nemu prihlasis dieta, ak budete niekedy riesit psychologa pre dieta ci uz pre problemy, alebo nadanie tiez sa bude na toto pytat... Takze zatajit sa to da iba tazko ake tiez by som to nevytiahla pred hocikym
@lindusss2016 Práveže nie, lebo interrupcia môže reálne spôsobiť neplodnosť. Jeden nikdy nevie...
@pr85 reálne spôsobiť neplodnosť môže aj gynekologický zápal, Teba informovala partnerka o všetkých svojích zápaloch?
Autorka, ak máš obavy sa mu zdôveriť, si si tým vzťahom istá? Za mňa ak by to bol bigoťák, tak by dom s ním nechcela byť z viacerých dôvodov.
@anonym_f87633 závidím takú reakciu, ja som si na 99 percent istá že budem v jeho očiach nemorálna
@anonym_autor buď to spracuje a pochopí, zmieri sa s tým, alebo sa rozídete. Ak mu to zatajíš a zoberiete sa, je to dôvod na zneplatnenie manželstva ak sa to dozvie a bude to pre neho závažná vec, kvôli ktorej by si ťa nezobral. A celý život žiť so strachom, že na to príde, to by som nechcela. Skús mu úprimne povedať o všetkom. Alebo mu to napíš citlivo a nechaj ho nech to spracuje. Je to na ňom. Určite sa bude chcieť o tom rozprávať.
@pr85 reálne spôsobiť neplodnosť môže aj gynekologický zápal, Teba informovala partnerka o všetkých svojích zápaloch?
Autorka, ak máš obavy sa mu zdôveriť, si si tým vzťahom istá? Za mňa ak by to bol bigoťák, tak by dom s ním nechcela byť z viacerých dôvodov.
@michaela329 ozaj ide niekto porovnavat zapal a UPT? A ano,normalny človek,ktory to s tym druhym mysli vazne informuje aj o zapaloch
Musela by som povedať keďže už nemôžem mať ďalšie dieťatko.
Musela by som povedať keďže už nemôžem mať ďalšie dieťatko.
@anonym_bb32df Poskodili Ti nieco počas UPT?
@michaela329 ozaj ide niekto porovnavat zapal a UPT? A ano,normalny človek,ktory to s tym druhym mysli vazne informuje aj o zapaloch
@janinah z hľadiska rizika neplodnosti, ktorým s tu dotyčný oháňa? Samozrejme. Snáď nabehol s dotazníkom na každé vážnejšie rande.
@anonym_autor
Ahoj... Ja som povedala na rovinu všetko čo sa mi stalo môjmu už teraz manželovi hneď ako som cítila, že by sa to mohlo posúvať ďalej, aby, ak by mal niečo proti sa to ukončilo ešte v zárodku, až neskôr, keď by už bolo najhoršie... Vedel hneď, že som podstúpila UPT a aj sterilizáciu.. A vysvetlila som mu aj dôvody, čo ma k tomu viedlo... A bolo len na ňom, či to pochopí, alebo nie... Môj bol skvelý a pochopil... Dala som mu čas na premyslenie a on to vôbec nevyužil... Vravel hneď, že to bola minulosť a každý máme niečo za sebou.. A keďže on nemal deti a vždy túžil, tak vedel, ak budeme spolu a chceme dieťa, tak jedine ivf.. Mame doma predcasniatko 🫶 a ver, že ži to užívame obaja 🥹
Všetko je v správach napísané, každý jeden zákrok co žena urobila.. A ja som tip, čo sa nerád pozerá cez rameno... Nechcem, aby sa náhodou niekto preriekol, alebo by sa na niečo prišlo... Vtedy by sa to ťažko ustalo... Lož ma krátke nohy a časom sa to dozvie.. Radšej hneď a mat pokoj...
Držím palce 🙏🫶
Bojím sa žeby v prípade plánovaného tehotenstva sa to dozvedel od dr, z lekárskych správ? Eviduje vôbec doktor prvé tehotenstvo aj keď skončilo tak ako skončilo? Nebýva v spravach uvedené, žeby šlo už o druhé tehotenstvo?
@anonym_autor uvádza sa v pôrodnej správe koľko porodov, tehotenstiev a UPT alebo MA máš za sebou, ale snáď toto študovať nebude... A ak áno, povieš že sa asi pomýlili.
Pokial si bola niekde na sukromnej klinike a tvoj gtnekolog o tom ani nevie tak nema sancu to zistit.neuvadza sa to nikde.ale moze nastat situacia ked budes musiet s pravdou von napriklad spominane umele oplodnenie a podobne.. mozes to upravit a povedat ze si podstupila cistenie lebo plod uz nezil je to na tvojom svedomi ci budes v pohode s tym ze mu nepovies celu pravdu.. muzi sa zvacsa v tychto temach velmi nesparaju..
@anonym_autor Správne tu píšu , že ide o lekárske tajomstvo a lekár mu to nemôže povedať. Ale môže nastať situacia, že budete mať spolu dieťa a napríklad bude hospitalizované, alebo budeš s ním chodiť na nejaké kontroly a teda on vás bude ako otec sprevádzať… Ja som bola s malou hospitalizovaná 2x keď mala horúčky a zvracala, bola dehydrovaná a na prijme sa ma vždy pýtali v ktorom tyzdni tehotenstva sa narodila, či bola dojčena a ako dlho, či to bolo prvé tehotenstvo… Bola napr po narodení sledovaná aj na nefrologia a tam sa to tiež na úvodnom vyšetrení pýtali… Tak si predstáv, že tam s tebou bude tvoj partner. Náhoda je blbec a môže sa to dozvedieť z iného zdroja ako od teba…
Pravdu povediac, ani sa tym reakciam velmi nedivim. Ked sa pozriem ako dnes funguje spolocnost, na akych zakladoch je postavena, niet sa comu divit, ze ludia maju potom problem hovorit pravdu svojim najblizsim. Kazdy si nieco zo sebou nesieme, ale z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze je lepsie tieto veci vytiahnut na svetlo poznania, ako ich v sebe nadalej skryvat a komplikovat si tym zivot. Lahkost bytia je na nezaplatenie.
@anonym_autor Správne tu píšu , že ide o lekárske tajomstvo a lekár mu to nemôže povedať. Ale môže nastať situacia, že budete mať spolu dieťa a napríklad bude hospitalizované, alebo budeš s ním chodiť na nejaké kontroly a teda on vás bude ako otec sprevádzať… Ja som bola s malou hospitalizovaná 2x keď mala horúčky a zvracala, bola dehydrovaná a na prijme sa ma vždy pýtali v ktorom tyzdni tehotenstva sa narodila, či bola dojčena a ako dlho, či to bolo prvé tehotenstvo… Bola napr po narodení sledovaná aj na nefrologia a tam sa to tiež na úvodnom vyšetrení pýtali… Tak si predstáv, že tam s tebou bude tvoj partner. Náhoda je blbec a môže sa to dozvedieť z iného zdroja ako od teba…
@eternity24 presne takúto skúsenosť mám aj ja.
@anonym_autor ak chces mat uprimny vztah, tak mu to povedz...lebo v pripade tehotenstva sa to moze dozvediet, napriklad pride s tebou partner na vysetrenie a dr sa ta spyta ci je to tvoje prve tehotenstvo, budes klamat? Takisto sa to uvadza v sptave po porode, chces ju pred nim skryvat?.. to po prve a po druhe ako by bolo tebe keby tebe nirco on zamlcal
@anonym_f87633 závidím takú reakciu, ja som si na 99 percent istá že budem v jeho očiach nemorálna
@anonym_autor ked si si ista zeby si bola nemorálna povedz ze si potratila alebo zmen gynekológa a z kartu zober to potvrdenie kde je písané o tehotenstve ....ja som pristúpila inde kartu od lekára som dostala do rúk tak som to novému uz nepriniesla a nemam to nikde zapísané nechcela som vysvetľovať bolo to pre mna bolestivé
No ale pri prip.tehotenstve,či samotnom pôrode to jednak gynekológ zistí s jednak vždy sa pýtajú,čím si žena prešla
....tam nie je možné zamlčať tak vážnu vec....pretože lekár musí vedieť fakty....aby sa niečo nezvrhlo,prip.aby bol opatrnejší, pripravený,atď....takže načo sa zamotať do klamstva? Jasné,že to nie je jednoduché povedať....ale už človeku,kt.poznam,dôverujeme si....toto je info o ktorej by vedieť mal.