icon

Povedali ste novému partnerovi o interrupcii?

16. jan 2026

Ahojte, nerozoberajte prosím morálne hľadisko upt... Tie, čo ste podstúpili upt a máte nového partnera, s ktorým ste už nejakú dobu a je to na dobre ceste, povedali ste to partnerovi? Áno/nie, aká bola reakcia?

anonym_d190cc
Včera o 17:53

Ja som po nechranenom styku uzila tabletku po, nakoniec z toho bolo mimomaternicove a manzelovi som to povedala. Asi nie hned prvy mesiac randenia, ale my sme voci sebe velmi otvoreni.
Je to ina situaci nez UPT, ale v niecom podobna.

anonym_bb32df
Včera o 19:37
@ankare

@anonym_bb32df Poskodili Ti nieco počas UPT?

@ankare žiaľ áno

zuzana76
Včera o 19:44
@anonym_autor

@anonym_e62fba tak som to chcela riešiť ale v knižke je ževraj priamo spomenute upt

@anonym_autor nielen v knizke, moje deti maju aj vo vacsine lekarskych sprav udaj, z ktoreho su tehotenstva, mam tam aj jeden spontanny abort zapisany, takze by tam bolo aj UPT. Ja som mala prvy missed abort a napr v sprave od neurologa, reumatologa, gastro a co ja viem kde, to ma syn spominane, aj druhy, len ten nema tolko vysetreni za sebou ako mladsi.

zuzana76
Včera o 19:49
@michaela329

@janinah z hľadiska rizika neplodnosti, ktorým s tu dotyčný oháňa? Samozrejme. Snáď nabehol s dotazníkom na každé vážnejšie rande.

@michaela329 nasledok kazdej kyretaze moze byt aj Ashermanov syndrom, mal by to vediet, ja som napr gynekologicky zapal mala jeden jediny krat, aj to to nebolo nic vazne, len ma preliecili nejakymi tabletami do posvy. Mavat zapaly ako na beziacom pase nie je ok a ano, aj to by mal chlap vediet.

zuzana76
Včera o 19:51
@ejanjelik

Ak rozmulyslas nad manželstvom mal by to vedieť. Co ak nebudete môcť mať deti a pritom sa dozvie o upt?

@ejanjelik tak to by bol dovod na anulaciu manzelstva, lebo mu zatajila informaciu o svojom zdravotnom stave

zuzana76
Včera o 19:57

@anonym_autor uplne na zaciatku by som to asi nepovedala, nie ze na tretom rande vyblafnem rovno toto, resp zaviselo by od situacie, ak by prisla rec na deti, tak asi ano, inak iniciativne sama od seba mozno po mesiaci, stale to nie je, ze by bol velmi namotany a ma moznost zo vztahu cuvnut a zaroven uz je aka taka dovera medzi vami.

anonym_15d91e
Včera o 20:00
@anonym_autor

Bojím sa žeby v prípade plánovaného tehotenstva sa to dozvedel od dr, z lekárskych správ? Eviduje vôbec doktor prvé tehotenstvo aj keď skončilo tak ako skončilo? Nebýva v spravach uvedené, žeby šlo už o druhé tehotenstvo?

@anonym_autor býva to zapísané v tehotenskej knižke, predchádzajúce pôrody, aj potraty všetko. Ja by som povedala, aby som nemusela nad tím sa stále v duchu trápiť že sa to dozvie a potom to riešiť.

michaela329
Včera o 20:05
@zuzana76

@michaela329 nasledok kazdej kyretaze moze byt aj Ashermanov syndrom, mal by to vediet, ja som napr gynekologicky zapal mala jeden jediny krat, aj to to nebolo nic vazne, len ma preliecili nejakymi tabletami do posvy. Mavat zapaly ako na beziacom pase nie je ok a ano, aj to by mal chlap vediet.

@zuzana76 ja som na kyretazi bola, po MA v 16tt. Každého jedného Dr. som sa opýtala, aké veľké je riziko, že už nebudem môcť otehotnieť. Každý jeden mi povedal, že riziko tam samozrejme je, no minimálne. Že tie perforacie maternice sú fakt veľmi ojedinele a zápal po zákroku je síce častejší, no na to sú tiež opatrenia a budem sledovaná. Rovnako ako iné komplikácie, pričom horšie sú zápaly, ktoré koľkokrát ani žena u seba nespozoruje. Každý jeden. Rok potom som otehotnela, donosila dieťatko. Takže sa neboj, o rizikách ma informovali, pýtala som sa.

17alexis
Včera o 20:07

Ja som na UPT síce nikdy nebola, ale celkom ma prekvapilo, že keď sme s manželom riešili IVF, tak jednou z podmienok, aby časť platila poisťovňa, bolo, že žena nepodstúpila v minulosti UPT. Čiže ak to žena mužovi nepovie lebo "načo", tak potom sa môže stať, že ostane prekvapený, ak by boli odkázaní na umelé oplodnenie. Osobne som za úprimnosť od začiatku. Ak by to malo chlapovi prekážať z akéhokoľvek dôvodu, tak nech sa ten vzťah ukončí radšej hneď.

zuzana76
Včera o 20:24
@michaela329

@zuzana76 ja som na kyretazi bola, po MA v 16tt. Každého jedného Dr. som sa opýtala, aké veľké je riziko, že už nebudem môcť otehotnieť. Každý jeden mi povedal, že riziko tam samozrejme je, no minimálne. Že tie perforacie maternice sú fakt veľmi ojedinele a zápal po zákroku je síce častejší, no na to sú tiež opatrenia a budem sledovaná. Rovnako ako iné komplikácie, pričom horšie sú zápaly, ktoré koľkokrát ani žena u seba nespozoruje. Každý jeden. Rok potom som otehotnela, donosila dieťatko. Takže sa neboj, o rizikách ma informovali, pýtala som sa.

@michaela329 aj ja som na kytetazi bola, roziko aj ked male tam je, partner ale ma byt informovany a ked bud chciet zist z kratsej cesty, je to jeho pravo, najma ak dieta nebolo jeho a islo o UPT

michaela329
Včera o 20:27
@zuzana76

@michaela329 aj ja som na kytetazi bola, roziko aj ked male tam je, partner ale ma byt informovany a ked bud chciet zist z kratsej cesty, je to jeho pravo, najma ak dieta nebolo jeho a islo o UPT

@zuzana76 a ja píšem, že by ho nemala o tom informovať?

zuzana76
Včera o 20:28
@michaela329

@zuzana76 a ja píšem, že by ho nemala o tom informovať?

@michaela329 nie, len si pisala tusim ty, ze ci informuje aj o kazdom zapale, ak si to nebola ty, tak sa ospravedlnujem

michaela329
Včera o 20:30
@zuzana76

@michaela329 nie, len si pisala tusim ty, ze ci informuje aj o kazdom zapale, ak si to nebola ty, tak sa ospravedlnujem

@zuzana76 áno, ale to bola reakcia nie na autorku, ale na pána, čo tu stále mlel.o neplodnosti, ako keby to bola hotová vec, pričom neplodna môže byť žena z viacerých dôvodov. Autorke som napísala, že ja osobne by som bigotneho partnera nechcela a či si je vôbec vzťahom istá.

anonym_21bdaa
Včera o 20:33
@anonym_autor

Inak zaujímavé, doktor mi vravel že toto nikde nebude, ani poisťovňa o Tom by nemala vedieť, žiadne záznamy nič a teraz sa dozvedáme že v knižke to bude a v prípade ivf tiež bude problém, nemá to byť úplne utajené? Pri zmene doktora to asi bude v záznamoch

@anonym_autor
Do tehu knizky si to nedas zapisat - normalne poprosis lekara alebo sestru, ze to tam nechces mat
Ano, moze citat lek spravy atd, ale toe spravy nema preco ma mat manzel v ruke. Nikdy nedavali moje papiere lekari do ruky muzovi
Nehovor mu to
Ak sa to jiekedy v bud dozvie tak povies ze je to tvoja minilosz na ktoru chces zabudnut

eternity24
Včera o 21:08
@anonym_21bdaa

@anonym_autor
Do tehu knizky si to nedas zapisat - normalne poprosis lekara alebo sestru, ze to tam nechces mat
Ano, moze citat lek spravy atd, ale toe spravy nema preco ma mat manzel v ruke. Nikdy nedavali moje papiere lekari do ruky muzovi
Nehovor mu to
Ak sa to jiekedy v bud dozvie tak povies ze je to tvoja minilosz na ktoru chces zabudnut

@anonym_21bdaa tak to je krásny základ úprimného vzťahu 🤦🏻‍♀️

zuzana76
Včera o 21:52
@michaela329

@zuzana76 áno, ale to bola reakcia nie na autorku, ale na pána, čo tu stále mlel.o neplodnosti, ako keby to bola hotová vec, pričom neplodna môže byť žena z viacerých dôvodov. Autorke som napísala, že ja osobne by som bigotneho partnera nechcela a či si je vôbec vzťahom istá.

@michaela329 a preto, ze by ju nechcel zato, je bigotny? Aj mnohi neveriaci su striktne proti interrupcii a ja asi sko muz by som tiez bola na vazkach, ze ci chcem partnerku, co zabila svoje dieta. Ano, ona potrebuje velmi liberalneho partnera.

zuzana76
Včera o 21:53
@anonym_21bdaa

@anonym_autor
Nehovor mu to

@anonym_21bdaa moze to mat ich dieta v sprave.

anonym_21bdaa
Včera o 21:56
@zuzana76

@anonym_21bdaa moze to mat ich dieta v sprave.

@zuzana76
Velmi autorku strasite
V tomto by mali radit iba take zeny ktore maju s tsm skusenost
Autorka - urob ako citis. Mas pravo si tieto osobne veci nechat pre seba a akokeby zabudnut
Ak by to niekedy vyslo najavo, budes to riesit v tom momente
Nikto nema pravo ta odsudzovat. Urob, ako citis, drzim palce 😊

zuzana76
Včera o 21:57
@anonym_21bdaa

@zuzana76
Velmi autorku strasite
Autorka - urob ako citis. Mas pravo si tieto osobne veci nechat pre seba a akokeby zabudnut

@anonym_21bdaa my ju neodsudzujeme, my jej piseme realne skusenosti, kde vsade sa uvadza info o potratoch

zuzana76
Včera o 22:00
@anonym_21bdaa

@zuzana76
Velmi autorku strasite

@anonym_21bdaa a za mna je to asi take klamstvo, ako keby muz zatajil, ze ma dieta.

janickacrazy
Včera o 22:12

@anonym_autor ja poznám ženu, ktorá to zatajila, jej muž sa to dozvedel, keď boli spolu asi 17 rokov a mali už 3 deti, akože bol to preňho celkom šok, ale nejak to prežil a zostali spolu

anonym_22ea46
Včera o 22:20

Napríklad moja mama dodnes tají pred otcom. No neviem

ankare
Včera o 23:01
@anonym_bb32df

@ankare žiaľ áno

@anonym_bb32df To ma mrzí. Asi daň za to. 😔

anonym_420090
Včera o 23:20
@anonym_autor

Bojím sa žeby v prípade plánovaného tehotenstva sa to dozvedel od dr, z lekárskych správ? Eviduje vôbec doktor prvé tehotenstvo aj keď skončilo tak ako skončilo? Nebýva v spravach uvedené, žeby šlo už o druhé tehotenstvo?

@anonym_autor v tehotenskej knizke je pocet tehotenstiev, potratov i porodov, cize v pripade tehotenstva by sa to dozvedel aj tak... ibaze by si tu tehotensku knizku pred nim cely cas schovavala 🤷

pr85
Dnes o 06:06
@ankare

@anonym_7cb550 Myslíš, že chlap bude riešiť čo je MA alebo UPT? Chlapovi tieto skratky nič nevravia. Normálne môže autorka povedať, že UPT 1 znamená, že raz potratila.

@ankare Tak som chlap a viem rozdiel medzi MA (prirodzený, nechcený potrat) a UPT (dobrovoľná vražda dieťaťa).

zuzana76
Dnes o 06:18
@pr85

@ankare Tak som chlap a viem rozdiel medzi MA (prirodzený, nechcený potrat) a UPT (dobrovoľná vražda dieťaťa).

@pr85 MA je len missed abort, tichy potrat, ked orestane bit srdiečko, su aj ine typy

michaela329
Dnes o 06:54
@zuzana76

@michaela329 a preto, ze by ju nechcel zato, je bigotny? Aj mnohi neveriaci su striktne proti interrupcii a ja asi sko muz by som tiez bola na vazkach, ze ci chcem partnerku, co zabila svoje dieta. Ano, ona potrebuje velmi liberalneho partnera.

@zuzana76 nie liberálny, úplne normálny chápavý človek. A áno, bigotny.

anonym_21bdaa
Dnes o 07:39
@zuzana76

@anonym_21bdaa a za mna je to asi take klamstvo, ako keby muz zatajil, ze ma dieta.

@zuzana76
Prepac ale tvoje nazory su extremistick asi krestanske alebo zaostale
Vobec hclap nemusi byt liberal. Staci, ze je rozumny a chapavy.
Ziadna zena to nerobi z roztopase, ale je to krok, ktory zial musi spravit.
Opakujrm, v tehu knizke to nemusi byt napisane a ani nebolo
A dalsia vec, pricetny muz si necita a nehrave sa v dokumentacii manzelky. A ziaden chlap si predsa nemysli, ze jeho manzelka nesexovala s nikym inym
Porovnat toto s tym ze by mal chlap dieta je dalsia absurdita z tvojej hlavy, prepac

zuzana76
Dnes o 09:01
@anonym_21bdaa

@zuzana76
A dalsia vec, pricetny muz si necita a nehrave sa v dokumentacii manzelky. A ziaden chlap si predsa nemysli, ze jeho manzelka nesexovala s nikym inym
Porovnat toto s tym ze by mal chlap dieta je dalsia absurdita z tvojej hlavy, prepac

@anonym_21bdaa vidim, ze chapave ma byt len z jednej strany, toto je zatajenie dolezitej informacie, mozno o tom nemusi vediet kazdy frajer, ale manzel urcite, nahma ak by prislo k neplodnosti.

zuzana76
Dnes o 09:02
@anonym_21bdaa

@zuzana76

@anonym_21bdaa navyse je to nečestne voci nemu, ci potom bude hrat nechapavu, ze nevie, preco je neplodna? Stat sa to moze, stalo sa to mojmu strykovi, jeho zena podstupila upt, nemali deti, boli nestastne manzelstvo, nerozviedol sa, ale obaja zomreli relativne mladi, oba 61 a on 65, trpeli depresiami. Ona tiez zatajila a on sa to dozvedel.