icon

Povedať ex priateľovi, že je otec?

28. júl 2023

Ahojte zienky
Uz krasne 3 tyzdne som maminka zdraveho dietatka.
Sme uz doma, zvykame si na seba, vsetko vyzera byt v poriadku, no je tu jedno velke ale...
Moj ex priatel nevie, ze som uz porodila. Nekomunikujem s nim, pretoze ma velmi sklamal.
S rozchodom som vyrovnana, sama som to ukoncila, ide mi o to, ci mu dat vediet.
V rodnom liste zapisany nieje.
O peniaze mi nejde, dieta je z mojej strany vytuzene a dokazem sa postarat.
Avsak, ma on o tom vediet?
On uz deti ma, pre mna je toto prve.

autor
28. júl 2023

@rony2255 presne takto som to myslela. Citanie s porozumenim asi robi problem...

magimary
28. júl 2023

@autorka , je úplne normálne, že teraz sa potrebuješ s bábätkom zžiť...
má to tak každá "nová mamina" (noví rodičia, ak sú dvaja),
a tiež je úplne normálne, že v čase 6nedelia nie je kontakt s cudzími (resp. tými vzdialenejšími príbuznými) až tak žiadaný...
mamička (aj otec, ak je v rodine) sa potrebuje s bábätkom zžiť, napojiť sa na neho, naučiť sa "čítať ho"-jeho potreby a venovať sa mu), to je teraz 100% priorita, všetko ostatné má čas...
tak si ho vzájomne s babatkom doprajte, plnými dúškami.
Aj ty, aj bábätko ste prekonali "ťažkú cestu na svet" a máte plné právo na pokoj a kľudné zotavovanie. Nenechaj si tento čas vziať, ten sa už nikdy nevráti.
Na riešenie vzťahu otca s dieťaťom ešte bude more času.
Ale zatiaľ mu daj vedieť, že Bábo už je na svete a je v poriadku, ale po náročnom pôrode sa potrebujete obaja zotaviť a potrebujete kľud a preto ho prosíš, aby to akceptoval.
Ak je "schopný", tak to pochopí a ozve sa neskôr (alebo to bude brať úplne ako stop-ku-to je ale jeho rozhodnutie a ty ho nezmeníš) alebo sa bude natískať aj tak, ale ty máš právo ho aktuálne nepustiť, lebo si ho o to slušne poprosila a vie prečo.
Ale stále si myslím, že je lepšie aby sa o pôrode dozvedel od Teba ako od cudzích (aby to zbytočne nenarobilo problémy teraz alebo v budúcnosti).

tibor79
28. júl 2023

Povedala by som mu to a hotovo. Bude potom na ňom,ako sa zachová. Aby si raz neľutovala. Príde čas,kedy sa aj dieťa bude pýtať. Nech máš ty čisté svedomie - pred sebou a hlavne pred dieťaťom.

autor
28. júl 2023

@magimary dakujem. Zvazujem, ze mu zajtra odoslem fotku a udaje o narodeni dietatka a poprosim o cas. Je mi jasne, ze ma pravo vediet, len musim este v sebe spracovat porod a veci okolo toho.

rony2255
28. júl 2023

Ja by som mu dala asi vedieť tak, ako sa dáva príbuzným. Veď aj im mamičky pošlú stručnú sms (deň, čas, pohlavie, váha, foto), plus mu dopíš, že potrebuješ čas na zotavenie, že pôrod bol náročný, ale ste obaja v poriadku. A že sa mu ozveš, keď sa s bábätkom zžiješ a zladíš s jeho režimom

lulu1812
28. júl 2023

Necitam celu diskusiu len odpovedam na prvotnu otazku....Aj ked nieje zodpovedny nechces s nim byt atd....dieta ma pravo aj na otca...ano ty si si ho porodila ma polku tvojej DNA ale polka je jeho ci sa to tebe paci alebo nie. Dieta ma pravo na oboch rodicov aj ked je otec menovany vsetkymi "vybranymi slovami" zober si ze tvoje babo bude mat 10-15rokov...otecko ani nevies ako zisti ze je to jeho dieta...nevies co sa moze stat a budu teba obvinovat ze si ho od dietata odstrihla....na toto netreba pozerat len srdcom ale aj hlavou...vela sil zelam

magimary
28. júl 2023

@autorka , myslím, že takto to bude najlepšie pre všetkých (napokon, aj pre teba, nebudeš to musieť držať v hlave a rozmýšľať nad tým) a potom to už pustíš z hlavy a budeš sa "dávať dokopy"...
aj tak by sa to neutajilo, aj tak by sa to (myslím, že) skoro dozvedel a keďže ste z jednej dediny, aby si mala stále v hlave, keď pôjdeš kočíkovať, čo s trápnou situáciou, keď sa stretnete alebo by si sa snažila hľadať cestičky, kde ho možno nestretneš...
to ozaj teraz nepotrebuješ a bábätko teraz naozaj potrebuje hlavne pokojnú mamu...

autor
28. júl 2023

@rony2255 prepustili nas iba predvcerom, no vies ako to byva, rychlo sa to rozkrikne. V nemocnici mi ani nenapadlo to riesit. Teraz som premyslala, ako vhodne reagovat, ak sa ozve, preto som chcela poradit, mozno su tu zienky s podobnym osudom. Dakujem ti za prispevok, pomohol.

autor
28. júl 2023

@magimary dakujem, si mila. Ano, zajtra sa mu ozvem. Idem sa skusit vyspat, kym malinke spinka.

rony2255
28. júl 2023

Len mamičky očividne nepochopili, že ty neriešiš vzťahové a právne veci, ako to tu často býva... Len to, či si mu mala 10.7. zavolať, že dieťa sa narodila predčasne, keďže termín bol 15.8. ...(tie dátumy len triafam)

martinkatinka
28. júl 2023

A co je na nom slusne, ked je zenaty a ma dieta s tebou?

laurita285
28. júl 2023

Však pošli mmsku s fotkou a že je všetko ok, potrebuješ kľud a ozveš sa keď uznáš za vhodné 😀

smajliica
28. júl 2023

@autorka dieťa je rovnako jeho ako tvoje. A má rovnaké právo byť s ním a tráviť s ním čas ako ty. Keby to bolo naopak a on porodil tvoje dieťa, tiež by si to chcela vedieť.

mikaelka1
28. júl 2023

Ja by som chcela vediet aj tu lovestory aka je zatym, nie v zlom len tak ako zivotny pribeh ❤️

adka176
28. júl 2023

Nie, nie určite nie... už si ho nepúšťaj k sebe... určite si niekoho nájdeš a ten ak ťa príjme s dieťaťom, tak môže byť " jeho otcom"

brendaa
28. júl 2023

@martinkatinka no ved to a niektoré tu nie sme plné pochopenia k tejto udalosti....🤷‍♀️....
Inak do rodného listu, otca môže zapísať iba vtedy ked otcovstvo podpise , ci sa niečo odvtedy zmenilo?

miadi
28. júl 2023

@rony2255 Hej nechapava som beriem ako samozrejmost ze otec mojich deti bol pri porodoch nemusela som mu nic oznamovat po 3tyzdnoch . Lenze to Nebol manzel inej ale Moj. Nemam skusenost robenia si dietata s hocikym ale predpokladam ze ak by som ho povazala za slusneho cloveka tak tu sms by som este v porodnici dokazala napisat. Je to aj jeho dieta.

zuzana76
28. júl 2023

@mircalla podla mna to vztah tiez je, sice mimomanzelsky, ale je, dokonca aj laska v nom mohla byt

weronika171717
28. júl 2023

Mne to príde tak, ze máš už dosť rokov, bubnovali ti biologické hodiny, otehotnela si s ním schválne a potom si sa naňho vykaslala.....ale zapamätaj si, zo dieťa je aj jeho, nie je tvoj majetok, a on keď sa rozhodne to dat na súd, tak dokáže, ze to dieťa je jeho a nevymazes ho zo života dieťaťa..... Je mi zle z takých žien..... Mam tiež kamarátku, ktorá strašne chcela dieťa, tak si spravila s jedným chlapom dve, sú manželia, ale nemiluje ho.....

rony2255
28. júl 2023

@miadi no konečne, aj keď so zbytočnými vetami pred tým, si autorke odpovedala na kladenú otázku- pošli mu sms

rony2255
28. júl 2023

@miadi ona sa predsa nepýtala, čo si myslíme o to, aký mala vzťah s ním, ale že či mu má oznámiť predčasné narodenie, alebo počkať že v čase pôvodného termínu sa ozve sám

rony2255
28. júl 2023

@weronika171717 čítala si aspoň autorkine odpovede?? vedel, že je tehotná, aj termín pôrodu, ale dieťa sa narodilo predčasne. A ona rieši, či mu to má oznámiť, alebo počkať, že sa ozve v čase pôvodného termínu. A chce, aby mal s dieťaťom vzťah, ale ona s ním už vzťah nechce...

martinkatinka
28. júl 2023

@brendaa nechapem na co sa pyta. Sama mu to povedat nechce, ani vyzivne nechce... Proste caka takuto diskusiu, asi sa nudi.

weronika171717
Autor odpoveď zmazal
weronika171717
28. júl 2023

@rony2255 áno čítala som. To co som napísala je môj názor. Ty maj svoj.

joesvk
28. júl 2023

Asi mu čím skôr napíš s dodatkom,že nechceš teraz návštevy, že neskôr to poriešite.Lebo ak mu nenapíšeš,asi ťa to furt bude v hlave mátať a nebudeš mať ten kľud,ktorý práve chceš.
Jeho vraj fakt už nechceš riešiť ,v skutočnosti ho aj touto diskusiou riešiš, aj vkuse rozmýšľaš čo ako s ním komunikovať.

miadi
28. júl 2023

@rony2255 riesi ale blbosti to uz je jedno . Dieta je na svete 3 tyzdne . Ked do teraz nevedela napisat .. Alebo len poslat foto novorodenca bez vysvetlovania. . Tak uz je to jedno ci bude cakat do povodneho terminu porodu. Ked je ok robit si deti so zenatym je este viac ok odpisat odveci na otazku ktoru zas Ja považujem za odveci . . Toto co tu riesi su uz banality . Radsej by sa mala zamyslat ako vysvetli dietatku preco nema otca. Tak aby bola ta odpoved “ pekna .” Ale to uz su jej 💩 normalne mi nepride radit sa na mk kedy a ako oznamit ex ze je otec lebo bol predcasny porod . Ale Tak Ja som divna a nechapava 😆ale aj tak spokojna 😘

mamutka
28. júl 2023

Cele od od začiatku vyznieva ako problém, či prezradiť mužovi, že žena bola tehotná a on sa bez svojho vedomia stal otcom. O pár príspevkov nižšie už sa pise, že vedel o tehotenstve aj o termíne pôrodu. To o čo akože teda ide? Ak nie je úplne na hlavu chudáčik, tak sám vie, že termíny sú približne. Stačí SMS, dieťa už je na svete a miery. Že je to slušný chlap a podobne opisy, to už si asi tu každá vie predstaviť co to je za slusnaka, keď ma rodinu a robí deti inde. Toto je naozaj o ničom riešiť. Doslova kravina. Skutočný problém bude, keď sa dieťa bude stále pýtať, kde ma ocka, lebo iné deti majú ocka. Ako mu maminka vysvetlí, že ona si len požičiavala ocka od iných detičiek, len sa jej ho nepodarilo tak celkom od tých deti zobrať preč

78787878
28. júl 2023

Nemáš právo to zatajovať, otcovi ani dieťaťu. Ty sama si tohto otca pre svoje dieťa vybrala, musíš znášať zodpovednosť vlastného výberu.

mareka49
28. júl 2023

Však toto nebude nová story typu Sesternica ma nepozvala na svadbu.
Nekončiace info sústavne davkovane na citanost..