Poznámky na tretie dieťa
Zeny, mam doma dvoch chalanov, uz vacsich. A od narodenia druheho mi stale niekto hovori, "Tak este tretie" a "Do tretice dievcatko" a dalsie podobne frazy. Rodina, cudzi ludia v meste, kolegovia, moji kamarati, mamicky zo skolky a dokonca rodicia mojich kamaratov z detstva. Kolko krat sa s niekym stretnem v meste a vidim, ze mi pozeraju na brucho ci nejsom tehotna 🙄 Mladsi ma 4 roky. To je standart, ze takto sa ludia netaktne vypytuju? Stretvate sa s tym tie co mate dve deti rovnakeho pohlavia? Lebo ja uz neviem. Niektorim ludom uz som aj 3 krat povedala, ze dalsie neplanujeme a 4 krat su schopni sa zase spytat "kedy bude dalsie"?
Myslela som, ze ked porodim druhe dieta tak sa dostanem mimo terč tychto otazok.
@anjelicek26 presne toto používam aj ja... A od mam jedinacikov je to typické... čiže moja otázka je hneď, ved a vy prečo nemáte druhé? :D tretie, desiate... prešlo všetkých vyootovanie. V rodine vedia aká.som čiže "nič vás do toho som používala ", pripadne "ked sa nám bude chciet"
Odpovec ze dalsie neplanujete a neries to.
A nebude to tak trochu aj tebou? Netocis konverzaciu iba o detoch? Lebo ja mam 2 chalanov. Najmladsi ma 15 mesiacov. A za tych 15 mesiacov sa ma nikto, ale nikto neopytal na tretie.
Ludia,nie je normalne sa pytat kohokolvek,nech je nam uz akokolvek blizky,ze kedy bude dieta - prve,druhe,....toto povazujem za vrchol trapnosti. Odkedy som sa vydala som to mala na dennom poriadku,kedy bude babo,na co cakate s manzelom ked nemate este deti (toto bola asi najtrapnejsia otazka aku som kedy pocula,polozena od mojej podarenej kolegyne). Teraz po porode zas ze kedy bude druhe,uz cakate? (Pozerajuc sa na moje brucho), TRAPAS....
@beata_k toto bude podľa mňa okolim. Ja som robila školu v DE, na tretie ani pomyslenie a kmotra ,,a kedy tretie?a prečo nechceš? Joj ty si karieristka,, tak som jej vtedy napísala,že ja si chcem dorobiť školu a hádam je moja vec ci chcem robiť alebo dieťa. Ale to ona potom ešte vkuse daco .. to máš proste ľudí čo sa naozaj starajú a riešia. Napríklad sesternica je stara ako ja ale neodvážim sa prísť,,a dieťa co?,, čo ak nechcú alebo majú,,problém?,, myslim,ze toto nie je moja starosť ... to isté aj naopak. Toto je naozaj o ľuďoch co furt potrebujú riešiť niekoho súkromie
@beata_k a to neni fer, ze niekoho sa nikto nepyta nikdy a potom ti pride, ze mne sibe ked toto riesim. Ale ked to pravidelne pocuvas, na tyzdennej bazy a po styroch rokoch to stale neprestava tak ta to sere 😠 Ja som niektorym ludom uz 3 krat hovorila, ze nebude tretie a ked sa zase stretneme tak viem, zase sa budu pytat. Ja poslem fotku, ze sedime vonku na pivku a je videt, ze mam birella a uz som pod palbou otazok preco mam nealko.
áno je to šrandard, kedy svadba, prečo malá prečo veľká, kedy dieťa, prečo tak skoro, prečo až neskôr, najlepšie po sebe, nie, nie s odstupom, jedno je pre strach, jedno je málo, dve už veľa, štyri kto to uživí, najlepšie chlapček a dievčatko= máte párik 🤦♀️ dvojčatá sú zlaté, ale len u susedov, šili ťa? dojčíš? nedojčíš, prečo sa mlieko nespustilo, prečo dieťa neťahá, prečo jasle, skoro, neskoro, prečo návrat do práce, prečo sedíš doma, prečo krstiny áno, prečo nie? Ľudia sú absolútne bez kúska taktu, neomalenci, neokrôchanci 😏 Je rozdiel slušne sa opýtať, ak je osoba blízka, je rozdiel montovať sa do života druhého a rozdávať recepty na život. Osvoj si asertívne správanie a máš vybavené...
V tomto prípade platí : Keby sa staral každý sám o seba, o všetkých by bolo dobre postarané!
Asi treba pouzit ostrejsie NIE. Mozno im to hovoris, tak neisto 🤷
@denithestrange1993 aspon niekomu pride, ze to neni normalne! Je to bizar ked ja sa s niekym stretnem na ulici a normalne sa bavime a clovek 3-4 krat sklzne pohladom k mojmu bruchu. A podotykam, ze som stihla takze ani domienky nejsu na mieste.
ja to beriem, ze to je taky slovensky small-talk ako maju briti o pocasi 🙂 my mame iba jedno a kazdy riesi, kedy bude druhe, poviem, ze jedine s inou zenou a hotovo
doteraz riesili, ci kojim, tiez nechapem, ze niekomu pride v pohode pytat sa ma, ci kojim ale neriesim 😃 beriem to ako miestny folklor
@beata_k tam sú schopné sa pýtať aj na den menzesu😂 ako naozaj co dokážu ľudia z úst vypustiť len ziram. Susedia dole sú super, pozdravime sa, prehodím reč,že deti kričia a aj my niekedy a ideme
Vies co je najtrapnejsie?🤦♀️🤦♀️🤦♀️ ideš do obchodu, na prechádzku a zrazu ,,vy ste tu?,, tak ja pozerám,ze kks ci som duch, či to mne šibe. No nebolo by krajšie,,vitajte, ani som si nevšimla,že ste tu, kedy ste prišli?,,
No najhorsie je ze toto pocuvaju aj zeny co sa im nedari pocat,alebo po opakovanych potratoch. Neviem si ani predstavit ich bolest ked toto niekto vytiahne ako keby sa pytal na pocasie.
Ja dufam,ze vám to prehra 😂 ale takto by sme mali reagovať 😂
@mikadooo presne!ako bude starnúť otazky prestanu som toho príkladom😀ja nemám rada strkanie nosa do takýchto veci páčilo sa mi, že všetci vedia lepšie koľko máme mať deti.To akokeby som si ja dovolila povedať kamarátkam načo im boli 3 deti, keď sa stále sťažujú.Nikdy by som si to nedovolila Ale potom prídu otázky či tvoje dieťa už má frajera, na akú školu ma ísť, či si už ide robiť vodičský a pod ..to je nekonečný príbeh.Treba takuto debatu hneď ukoncit
My sme mali jedno.
A stále kedy bude druhé.ale nikto nevedel že sa nam neradi.
Až keď mal malý 8 rokov sa narodila dcéra.
Hneď po pôrode som otehotnela a potratila
A terás čakáme 3.uz som v 5 mesiaci.
A terás sú poznámky že nejako rýchlo bude ďalšie
Nikomu nevyhovies 🤦🤦
@h2 ja by som tiez neverila, ze toto riesia aj cudzi ludia, kym som sama nezazila. Bola som s dcerami v Mekaci a oproti nam sedel za stolom starsi pan. Dojedol skor ako my a ako odchadzal, zastavil sa pri nas a zacal sa rozplyvat ake mam krasne dievcata (baby maju 7 a 9) ale ze este by sa mi k nim tak velmi hodil chlapcek😂😂😂A rovno vravel dceram nech si od mamky brata pytaju. Aj som chvilu rozmyslala, ci sa takymto sposobom nehlasi za nadejneho otca, tak som pre istotu podakovala za pochvalu ale ze tretie nie a v tomto s manzelom zdielame rovnaky nazor🙂 Jednoducho predstava velkej casti ludi je, ze idealny stav su dve deti a parik. Cokolvek mimo tejto sablony je podnetom na otazky k dorabke dalsieho potomstva🙃
@viestta inak aj moj muz si to vsimol, ze sme pod neustalou palbou tychto otazok. A tiez je uz podrazdeny ked sa stale niekto vypytuje. Uz minule tak velmi razne zhukol po svojom kamaratovi, ze ked sme povedali, ze tretie nie tak nie. Ked mi to napriklad stale opakuje moja 80 rocna babka (ktora ma mimochodom tiez dvoch synov) tak to berem tak, ze asi to nemysli zle. Ale od inych ludi to proste neberem. Hlavne ked uz tu konverzaciu vedeme treti krat.
Dneska ideme na zahradnu slavnost do skolky. Som zvedava kolko "kedy bude tretie" padne 🤨
@beata_k vacinov odpovedam:" preboha len to nie"
Ti ludia aj ked sa ta spytaju, castokrat len z dovodu, ze aby rec nestala, tak po tvojej odpovedi aj zabudnu co si im odpovedala. Nie si pre nich tak dolezita aby o tebe ukladali zrovna tuto informaciu do pamate. Takze pri dalsej prilezitosti, ked bude viaznut debata sa to spytaju zas. Je sice divne, ze nemaju tolko chochmesu aby sa na toto nepytali, lebo za mna to je otazka z kategorie intimnych, rovnako ako plat a zdravotny stav. Ale su ludia, ktori toto za intimnost nepovazuju a kludne sa spytaju. Bud zo zvedavosti, bud tym zahanaju trapne ticho. Naozaj to uplne zbytocne prezivas, zbytocne ta irituju veci, ktore mnohi ani neriesia. Ale tak kazdy sme nejaky.
Uplne bezny small talk, odpoved ajtak tych ludi nezaujima, je to obyc debata, netreba to prezivat....
Nie je to príjemne ale mám kamošky čo nemôžu otehotnieť a každý sa ich pýta že kedy bude babo ľudia sú veľmi netaktny😞
Toto je ta proforma komunikacia, alebo small talk. Od teba sa vyzaduje vo vtipnom duchu odpovedat, hahaha nechame to mladsim, hahaha, mozno este motyka vystreli. Ja takto tiez neviem komunikovat, ale nevytacaju ma tieto frazickove kecy. Neber to tak osobne.

Je to ľudská hlúposť a drzé poznámky,,a kedy ďalšie? A hádam už ten chlapec,nie?,, (ako keby som schranka na deti)
stačí sprosto odpovedať a dajú pokoj. Mne tiež pri treťom ,,joj to bude chaseň(podľa fotky🤦♀️)... Masiarik túži po synovi to musí mať syna...., to treba zachovať rod...., a teraz konečne ten vytúžený syn,, už aj muž ich uzemnil a povedal si svoje... ja som jednej vynadala, ze neriešime pohlavie ako NIEKTO, a svokor keď zakričal,,a toho vnuka,, tak som sa opýtala,,a to mam utopiť ako koča keď to bude dievča?,, už mi liezli s tým patrične na nervy, ako keby život záležal len od pohlavia, počtu detí. Niektoré otázky sú naozaj hnusne a nemiestne🙄 keď nemáš deti,tak sa rieši,že kedy už, keď máš jedni,tak kedy dve, keď máš tri tak už hádam aj dosť, a otázka,,to sa vám posmyklo,, ma snáď dostala do postoja,že ľuďom šibe