Pravda vezus milosrdná lož vo vzťahu
vo vzťahu mnohé veci riešime spolu, mnohé individuálne; na niektoré záležitosti máme rovnaký názor, na niektoré nie... niektoré si vydiskutujeme, niektoré prejdeme bez debaty, na niektoré otázky odpovedáme pravdivo, resp. vyjadríme svoj názor, na iné reagujeme podľa domnelých očakávaní, čo chce partner počuť.... Čo je podľa vás správne, ctiť vo vzťahu pravdu nadovšetko, alebo aplikovať milosrdnú lož?
@martin96321 a naco je to komu dobre. komu to pomoze? vynutit si kompliment? fuha. naco? u vas doma to takto funguje? u nas napriklad nie. kokos ja som sa fakt v zivote nikoho nepytala ci ma lubi a az doteraz mi to ani nikdy nenapadlo. a ci som kocka uz vonkoncom nie. akoze upne seriozne vazne by mi takato otazka nesla ani cez pusu. ale inak ja na mojom chlapovi vidim kedy sa mu pacim a nemusi povedat ani jedine slovo. ale hovori sam od seba. on vie ze som typ cloveka co to nemusi pocuvat. ale aj tak povie. vie ze si prazdnymi lichotkami nijako nesplhne nema dovod mi lichotit ked to tak neciti. nestavam ho ani do takej nekomfortnej situacie. mne to pride strasne divne. ae ludia sme rozni. ty mas taku skusenost my niektore zas inu. ale nemas dovod nam neverit. naco by sme si tu anonymne vymyslali. co by sme tym dosiahli? je mi ako anonymovi uplne u prdele co si kto mysli. to mi je aj v realnom zivote. nemam dovod sa tu opeknovat niecom co nie je pravda. zbytocne.
@pralinka25 Prepac,ale fakt som doteraz nestretol zenu s ktorou som bol na nejakom naukupe,skusala si nieco v kabinke,vysla vonku a neopytala sa na nazor.......
@martin96321 a ty jej v pohode povies ze je krasna nechas ju nosit saty co jej nesedia a neni ti to ani trochu luto?
@pralinka25 ????? Ak Ti manzel pochvali saty hned ich na seba narves a utekas medzi ludi? Nikdy som nebol s retardovanou. Ak Ti povie manzel ze vyzeras dobre aka je Tvoja odpoved? Lebo uz nemas 20 takze vek si uvedomujes. Klame? Chce Ti len polichotit,alebo mas pocit ze straca sudnost alebo zrak?
@martin96321 tak ty si myslis ze kazdy nad 20 vyzera zle? nie kazy fici len na 20tkach. to len tak pre info.
neviem co konkretne myslis tou retardovanou ani ta uvaha o tom ci hned utekam v satach ktore mi pochvali von. neutekam. ale vsak ked ich mam na sebe tak asi sa v nich niekam chystam. ci myslis ze sa ako 6 rocna doma pred zrkadlom pretrcam v satach a cakam na ody ci ako? neviem. ked ideme von proste sa obleciem podla toho na co sa citim, co sa mi paci, co sa mi hodi a nepotrebujem k tomu komentare ani kamosiek ani muza ani osadenstva konika ako je teraz moderne. viem sa obliect aj nachystat na rozne prilezitosti aj sama a som s tym v pohode.
a ked mi povie muz ze dobre vyzeram? ja neviem nehovorim ze som modelka ale staram sa o seba, o vlasy o plet 7 dni v tyzdni cvicim tak zas uplne zufalstvo to nebude. nerobim mu hanbu po svete a ako som pisala ja na nom vidim ci sa mu pacim aj predtym ako otvori usta. na chlapoch je to vidiet. a nemyslim tym rozkrok. neviem teda mozno som divna ale ja si myslim ze mam o sebe celkom realnu mienku. takze ked by mi pochvalil nieco o com viem ze to je blbost tak by mi z toho bolo akurat trapne. a on to velmi dobre vie. pozna ma nastastie za tie roky takze toto riesit nemusime. skratka kazdy to mame inak. ty to mas tak ako pises a ja to mam takto. ty nechapes mna ja asi teba vec vybavena. nemusim rozumiet vsetkemu.
@martin96321 "Prepac,ale fakt som doteraz nestretol zenu s ktorou som bol na nejakom naukupe,skusala si nieco v kabinke,vysla vonku a neopytala sa na nazor......."
A to ti príde ok v tejto situácii využiť "milosrdnú lož"? Ako fajn, ja beriem, že nie každý chce/znesie vždy úplnú pravdu, isto aj takí ľudia sú, aj keď ja to fakt nie som... Ale akosi neverím, že by niekto kto si pýta názor v skúšobnej kabínke očakával, že sa mu bude "milosrdne" klamať. A ak taký niekto existuje, tak fakt nechápem. To už za mňa ani len tá milosrdná lož nie je. Veď to nemá žiadnu logiku... Akože taktne klamať ešte aj pri oblečení, ktoré človek ešte ani nevlastní a len si to skúša v obchode 🤷♀️🤔🤔 To je na čo dobré? 🤔
@pralinka25 skratka kazdy to mame inak. ty to mas tak ako pises a ja to mam takto... 👏 toto je výstižné 👏 - vystihuje to realitu, že nie sme všetci rovnakí, ani v spôsobe vzájomnej partnerskej komunikácie, ani v tom, aký máme postoj k prijímaniu či aplikovaniu "milosrdnej lži", a možno aj humoru založenému na doberaní sa... no a stará múdrosť praví "hovoriť striebro, mlčať zlato" - aj keď druhá zas pravi "nemému dieťaťu ani vlastná mať nerozumie" - tak si z toho vyberte...; každopádne, vďaka za názory, či už reflektujú vašu osobnú realitu alebo vašu idealizovanú predstavu.
@pako24 tak je dolezite toho svojho partnera poznat. Je jedno ako to maju ostatni. Podstatne je vediet ako to ma ten najblizsi
@pralinka25 keď sú partneri na rovnakej vlnovej dĺžke, tak ich len tak hocičo nerozhodí a ladia či si vravia pravdu, alebo si trepú dve-na tri, ak sa frekvencie pretnú len kedy-tedy, nedorozumení môže byť o hodne viac...
@aurora33 myslím že vôbec nechapeš môj pohľad. Nebudem sa pýtať blbosť, keď viem aká je pravda. To akoby som skúšala, či mi partner bude klamať alebo nerozumiem, na čo by to bolo dobré.
Milosrdná lož je tak či tak lož, citlivo povedana pravda je len pravda. Preco máš potrebu do toho rýpať? Je to môj názor a nebudem ho meniť len preto, že tomu niekto nerozumie
@pako24 moc nesuhlasim ale ok. Ked ty si v pohode s tym ze nevies co si tvoja partnerka skutocne mysli ked ti nieco hovori tak je to v pohode. Neviem sice ako potom vies ze ste na rovnakej vlnovej dlzke lebo vlastne nevies v ktorom bode ti hovori pravdu alebo chce len pokoj v rodine tak sa tak tvari. Totiz male klamstva su problematicke hlavne v tom ze nikdy nevies potom co je kde a kedy pravda. Ze ten clovek co pouziva male lzi trenuje ten pokerface aby sa aj ked nevinnym lziam dalo uverit. A ked prejde mala loz mozno prejde neskor aj vacsia. A hranica sa posuva.
Co ja viem predstava ze moj muz mi hovori aka som krasna a v skutocnosti prevracia ocami a radsej by fikol nejaku inu sa mi moc nepaci. Ani ze mi povie ze oblek co si kupil stal padika vo vypredaji ked stal 5x tolko. Ani ze mi povie ako mi nieco ohromne sedi aj ked v tom vyzeram ako idiot. Nastastie mam oci a usudok. Ale nie kazdy ma a partner by mal byt napomocny. Ani predstava ze varim vecere ktore neznasa. Nevidim tam tu rovnaku vlnovu dlzku ked sa bojis partnerovi povedat pravdu lebo to nepochopi. Ale vsak ok. Asi aj vlnove dlzky mozu byt rozne
@aurora33 daj priklad tej milosrdnej lzi a citlivej pravdy. Podla mna su to diametralne odlisne veci. Co sa ti na tom zda rovnake
@pralinka25 len chcem vidieť konkrétny príklad, aby som si to vedela predstaviť. Lebo zatiaľ tu píše len také abstraktne veci. Lož lož pravda pravda. Jemne pravda, milosrdná lož, klamstvo. Tak som chcela niečo konkrétne. Ale nič som nedostala :D
@aurora33 ked mne napriklad vobec nenapada nic kde by som musela pouzit milosrdnu loz pri muzovi. Preto neviem nic konkretne
@pralinka25 môj muž má strýka, má ho rád, ale uvedomuje si, že je "svoj". Strýko je úplný magor, ktorý nič nerobí, len pindá na všetko a všetkých, názory úplne mimo, pretože len sedí doma na prdeli a hrá hry (má 60+). Je to dobrý človek, žiaden zlomyselný troll, ale proste je úplne na hovno. K ničomu. A fakt melie hrozné kraviny, je odtrhnutý od reality. No a keď na neho príde reč, akože by napríklad prišiel na návštevu, tak vždy súhlasím, ale poprosím manžela, aby to zmanažoval max na jednu noc, pretože viac ho proste nestrpím. Mužovi nikdy nepoviem, že proste preto, lebo je debil, ale poviem mu, "veď vieš, že je svoj". To je milosrdná lož😉
@tiezjedna tak ale aj ked pouzijes slovko svoj muz asi aj sam vie ze je debil pokial ma triezvy usudok. Ja by som asi tiez nepouzila slovo debil. Loz by bola keby si mu povedala ze ho mas rada.
Milosrdna lož je to, keď povieš dieťaťu že jeho výtvor je krásny, i keď to nieje vôbec pravda. Proste ho chceš potešiť a nezraniť jeho detskú dušičku. Čiže vieš ze klameš ale povieš mu opak.
Citlivá pravda je , že mu povieš ze to nieje veľmi vydarené ale vieš, ze sa snažil a to si cenís.
A tak je to v partnerstve, bud to povieš na hulvata alebo to budeš všelijako zaobalovat. Podstata je rovnaká, len to inak podas.
Ak niekto vie, že ma hašterivého partnera, tak radšej volí milosrdnu lož, pretože nech by sa to snažil akokoľvek pekne povedať, aj tak by dostal naložené.
Preto som písala, že všetko záleží od povahy a nikto to nemá doma ako cez kopirak.
@aurora33 nedostala si nič konkrétne, lebo mi nič konkrétne nenapadlo k milosrdnej lži. Tak aký príklad ti mám napísať? 🤷🏼♀️
Mňa by to práveže od teba zaujímalo, aký príklad by si uviedla, keďže sama píšeš, že milosrdná lož je ako citlivá pravda. No daj príklad, lebo si to neviem predstaviť 🤔

@enmery Je zakomplexivana ta,ktora sa opyta? Je zakomplexovana zena ak sa prituli k muzovi a opyta sa co ju lubi? Alebo ci je este kočka? Samozrejme ze jej na vsetko odpovie kladne aj ked nie vsetko bude uplna pravda. Samozrejme to plafi aj opacne. Či?