Prečo je okolie také zlé na bezdetné ženy?
Odvazne tento prispevok pisem, aj ked ma zanho asi 90% osadenstva zvozi, ale skusim. budem mat 33 rokov a nikdy som nepocitila tuzbu po dietati, moj partner je na tom rovnako. Dovod nie je, ze by som neznasala deti, ale jednak to tak necitim, a za druhe mam vo svojom zivote vela veci, ktore ma naplnaju. No a gro tohto prispevku je, ze sa za to musim neustale tak nejak ospravedlnovat. Vysvetlovat, preco mam karieru radsej, nez deti, preco sa citim naplnena bez dietata, preco mi dieta nezapada do mojich planov, preco nechcem nieco, na co sa proste necitim. Pocuvam, ze som sebecka (sebecka voci dietatu, ktore neexistuje? to je aka logika?), ze ostanem sama ako prst, ze sa o mna nikto nepostara, bla bla bla.
Nechapem to od ludi, ktori deti maju. Ved vy deti mate, nikto vam ich neberie, tak co vas je po mne? Nechapem to od ludi, ktori vedia, ze na zemi je 8 miliard ludi, naco viac? Ved uz teraz je to pre nasu planetu neunosne. A este by som rada dodala, ze ludia, ktori maju taku ohromnu starost o to, kto sa o mna postara, sami uz teraz mozu zacat skladat na dochodok, ja to len ocenim 🙂
ACH JAJ...
Ja som mala syna neskôr, chceli sme, len to tak lahko neslo. Rodina bola este ako tak. No tie otázky, poznámky sirsieho okolia mi išli naozaj na nervy. Obzvlášť od starsich kolegov, chlapov. Ženy poväčšine boli taktne, no muži. A ja som niekedy vedela, niekedy nie, odpovedať trefne, slušne. Niekedy nemáš náladu odpovedať, chápem. No vyslovene som musela začať byť silné asertivna, až hnusná aby to ako tak prestalo. Potom som bola za divnú, nič to.
Plno ludi je zvedavých, starajú sa do čoho ich nič nie je, sú doslova drzí. Neriešia svoj život, ale iných.
Nerieš, prečo sú oni zlí, skus seba nastaviť viac asertivne, možno to pomôže. Babke len milo dookola hovoriť dôvody, časom pochopí.
Hmmm u mňa sa zas našlo pár ľudí (bohužiaľ hlavne moja mama) ktorý ma presviedčali ze dieťa MUSÍ mať súrodenca. Lebo nám len jedno dieťa, viac som nikdy neplánovala a ani nechcela.... Jedným uchom dnu, druhým von, ved nech si oni spravia aj 10 deti co ma po nich. Ja si žijem svoj život.
Nauč sa to aj ty. Nezaoberat sa druhými.... Lebo nech žiješ akokoľvek vždy sa nájde niekto kto si myslí že by to malo byt inak.
Keď nemáš dieťa "budeš to v starobe ľutovať", keď máš jedno dieťa "potrebuje súrodenca", keď más deti dve tak kecy o nesprávnom vekovom rozdiely, pohlavi, keď máš deti tri už "rodis ako jablon" a keď ich máš viac tak sprosté vtipy, prirovnávanie k asocialom atď...
A kde zijes? Ja som mala dieta dost neskoro.ked som mala 33 ani ma to len nenapadlo a nikdy sa ma nato nikto nepytal ani to neriesil.
Niekedy v novej praci sa spytali ci mam deti povedala som nie a tym to koncilo.tak neviem kde sa pohybujes. Jedine v rodine, starke a tetky ale to ta predsa nemoze trapit ked si nastavena, ze deti nechces.
Nerozumiem.
tu a vobec nikde sa nepytaj preco ludia niesu schopni prijat tvoje rozhodnutie. Vsetko otocia proti tebe a nakoniec si ty ta vadna😀
Kopec parov a neparov ma deti a kopec z tych deti su bez lasky, tyrane, su narodene aby splnili tuzby rodicov, denne ich ulozia niekde do klupu, kruzkov a nakoniec ked su dospeli robia uplne nieco ine, lebo toto nebola ich cesta. Mame kopec deti mentalne neschopnych zit, citovo chladnych, len preto ze ich rodicia si splnili povinnost mat deti. Jednoducho nemozu zniest, ze ty nemas ich ,, starosti,,😀
Ja nechápem zas čo riešiš, ľudia budú vždy riešiť životy druhých...u teba riešia prečo nemáš deti, u mňa prečo som dieťa mala tak skoro, u iných prečo ich mali tak neskoro alebo prečo ich mali tak veľa...😂 Ľuďom sa skrátka nezavďačíš, tak ak to teba netankuje tak máš na saláme a hotovo
Nemala som dieta do 36 rokov a nikto to nikdy neriesil.
...ak sa pýtaš na dôvody tých ľudí za mňa by som videla najmä tieto: 1. deti prinášajú do života veľa svetla a radosti. Možno, že práve tí, ktorí sa najviac pýtajú majú pocit, že sa o niečo veľké a krásne ochudobňuješ. 2. deti prinášajú do života obrovskú reflexiu o samom sebe. Konfrontujú nás neustále s našim egom, pretože často musí človek uprednostniť rozumné riešenie vhodné pre všetkých pred vlastným pohodlím. Privádzajú nás do situácií, v ktorých vidíme samých seba vo všetkých možných rozmeroch, keď skúšajú naše hranice. Možno niekto vidí, že v tvojom živote pohľad do zrkadla vlastnej duše pohľadom do detských očí chýba. 3. Deti prinášajú do života pochopenie pre rozvíjanie komunity. To len taký minutový postreh.
Preco to robia? Lebo poznaju tu nekonecnu lasku k dietatatu a nekonecne nadherny pocit naplnenia a stastia a je pre nich nepochopitne,ze sa niekto toho dobrovolne vzda.
Moj nazor.
Ved odpovedz,proste teraz zatial moment
Alne sa na dieta necitim.
Môj ty bože.. Ako teba vytacajú ti ľudia, dezolati okolo teba, tak isto ty vytáčaš ich... To je odpoveď... Každý má svoju pravdu.... A pravda je len relatívny pojem, pretože každý maaaa tuuuuu svoju... Je to vlastne subjektívny pohľad každého z nás... Jednoducho ži a nechaj žiť.... Mňa tooooolko ľudí vytaca a co... Poviem si staraj sa o seba a basta...... Btw... Tiaz som bola dlho bezdetna a nikto to neriesiiiil.Malokto vedel ze mam za sebou 3 potraty.... Rodila som ako 39,5 ročná a vrátili sa mi deti všetky späť( ja tak vravím) trojicky
Inak ja sa stale bavim na tom nadpise
Co Vas niekto tlcikom po hlave mlati ? 🤭
No neviem co mas v okoli za ludi, ale v mojom okoli su aj bezdetne zeny s postojom ako mas ty. A nikto nema s tym problem, akceptuju ich. Len minule mi jedna moja takato bezdetna kamoska povedala, ze by sa rada porozpravala s takou zenou, ktora sa rozhodla nemat deti. Ze ale s takou, ktora uz ma tak 50 rokov, proste s takou, ktora uz deti mat isto nebude. Ze ako to vnima casom toto rozhodnutie 🙈
Lebo to su ludia. Mnohi si ani neuvedomuju co za otazku kladu.
Tak isto ako kedy budu deti, su odveci otazky kedy bude druhe, ked zena caka druhe a ma doma uz babu a caka druhu, ludia ju lutuju lebo to nie je chlapcek aby bola teda “idealna” predstava rodiny - parik splnena a to mama otec syn a dcera a este pes 😀
Ked mas dve deti a cakas tretie neviete co od dobroty, lebo tri deti su v dnesnej dobe luxus, ked cakate 4 tak to je konecna
Ked si slobodba pytaju sa kedy budes mat muza, ked ho mas, kedy bude svadba..
Ked sa rozvedies ta lutuju, ked si najdes noveho krutia hlavami ze co si si to nasla…a takto este milion inych kombinacii
Ludia sa velmi radi staraju do zivota inych, ako som pisala na zaciatku niekto to naozaj nemysli zle, len proste je to zauzivane sa to pytat zial.
Jednym uchom dnu druhym von. Ak si stastna len sa pousmej a ides dalej.
Inak tiez nemam deti a chodim na mk, riesi sa tu pomali viac tem ohladne inych xy veci ako okolo deti. Napr toto je pre mna tiez odveci, ked ina zena povie zene, ze naco sem chodis ked nemas dieta!? To je tiez super veticka ;)
Ja nechápem, čo vás tak vytáča na obyčajnej ľudskej zvedavosti. Proste gro žien materinské cítenie má, deti chce, biologicky sú tak nastavené a sú zvedavé, keď to iná žena tak nemá. Rodina sa pýta, lebo je to rodina. Panebože, veď sa nepokakaj, že sa ťa niekto spýta na deti. Nauč sa niečo o asertivite, a vymysli si na to rozumnú odpoveď.
Dnes je fakt doba, kedy sa už nik nemôže nič opýtať, lebo hneď sa voľakto cíti dotknutý. Už len teda choďme okolo seba ako hluché a nemé mátohy, alebo veďme iba trápnosti o počasí, aby sa náhodou niekto necítil dotknutý.
Závidia Vám 🙂 skúste sa ich Vy spýtať, prečo majú deti. Tie odpovede fakt niekedy stoja za to.
Keď som pred rokmi stretla bývalú spolužiačku, tak som sa jej automaticky spýtala, že kedy bude mať dieťa a ona mi povedala, že sa im nedarí. Bola som na seba naštvaná, aká som bola netaktná a už nikdy som sa to nikoho neopýtala.
Ale môžem ti povedať, že poznám kopu takých ako ty, čo dieťa nechceli a po pár rokoch názor zmenili, a teraz sú nešťastné že im "ušiel vlak", alebo behajú po centrách asistovanej reprodukcie, pichajú si injekcie atď. Takže nikdy nehovor nikdy...
@kittykat22
Ta minulost je uplne pochopitelna.
Keby si mala moznost - vydat sa alebo ist do klastora alebo "ostat niekomu na krku", čo znamena spat v stajni, ci ist robit sluzku, tak to "vydat" sa bolo asi najlukrativnejsie 😉
@drahomirrra
Pretoze ide o velmi intimnu vec v zivote cloveka. A mozno by problem ani nebol, kebyze druha strana povie "jasne, chapem, kazda mame inu cestu", ale ak zena odprezentuje, ze proste nema zaujem mat dieta, nechce dieta, zial u vela ludi dnes sa stava tercom kritiky, negativneho posudzovania, pripisuju sa jej urcite vlastnosti a neraz je jej zdoraznovane, ze nevie o com je zivot, lebo nema deti...
Ak clovek sa chce pozdielat, spravi to aj sam.
@zmrzlinka2021 Veď dobre, tak asertívne odpoviem, do toho vás nič. A hotovo. A nevyplačkúvam na fóre, akí sú ľudia zlí na bezdetné ženy. Mne tiež prídu čudné. Ale neriešim. A čo teraz.
Inak, btw, nebola si ty náhodou už na MK pod iným nickom? Prisahala by som, že áno.
Blbost. Dlho som nemala deti az do 38. Nik zly nebol.
Milá autorka, možno ti neodpoviem na tvoju otázku ale poviem ti ako to mám ja. Ja som vždy chcela deti, teráz mám priateľa, ktorý je starší a už deti má. Nevravím že nechce mať dieťa ale bojí sa kôli veku. A ja v poslednej dobe uvažujem či je správne mať dieťa v tejto dobe. Táto doba je zlá, všade je veľa neprávosti a žijeme v dobe kedy nám vládnu peniaze a majetok. Na jednej strane je pekné mať zdravé dieťa, mať v živote niekoho, nezostať na starobu sama ale čo moje dieťa keď ja zomriem, ono zostane same na tomto svete pretože nikoho mať nebude.... Nikto nemá istotu, že sa mu narodí zdravé dieťa... Na ďalšej strane všetko je drahé, vybavenie pre deti do školy,,,, A deti same o sebe budu casom náročnejšie, budú chcieť najbovší mobil, tablet, drahé oblečenie... Nieje jednoduhšie žiť život bez detí aj keď ostanem na starobu sama? Neviem.... Ja osobne chcem mať kľudný život, taký ako som doteraz nemala,,, týmto ale netvrdím že dieťa mať nebudem. A este moja starka vzdy hovorila ze keby vie tak sa nevyda a nema deti, ze by zostala sama, a to mala dobreho muza a dobre 2 z 3 deti... Vždy sme boli pri nej, nebola ssma
@drahomirrra
Lenze ty sa pytas, prečo to tu ludí trápi, tak ja som ti odpisala.
A podla mna asertivita nie je o odvrknuti "do toho vas nič", aspon ja takto s ludmi nekomunikujem.
Mozno si moje pisanie pamatas z modrej strechy, tam som bola.
@drahomirrra
Spytam sa ta inak - prečo ta to zaujima? Lebo mna to vobec nezaujima, beriem to, ze je to ich cesta, ci dobrovolna, ci nedobrovolna, ale mna sa to netyka. Vo vseobecnosti, ak si ziskas niekoho doveru, ten clovek obvykle ti to aj prezradi.
Jedna vec je nasa zvedavost, druha vec su nejake tie hranice intimity druheho paru. Chapem, ze pre teba to nie je natolko intimna zalezitost, ale ja sa ucim v zivote chapat hranice tych druhych. Nie kazdy to ma tak, ako to mam ja.
@zmrzlinka2021 Idem to radšej zmazať, máš pravdu, ešte nájdeme o sebe článok. A neviem, tak nejak asi preto, že sa jedná o človeka, ktorého uznávam a sa mi aj páči :D :D :D Asi preto som trošku zvedavá.
Máš zlé okolie... v mojom okolí je pár žien, ktoré deti nemajú, neriešim, či dobrovoľne, alebo sa nepodarilo, je to ich vec.
Ak deti nechceš, nemaj ich.

Vekom sa to zrovna, po 45 sa nik nebude pýtať kedy budeš mať detičky. A potom si predstáv ako sa cíti žena ktorá ma 33 a dieta jej umrelo alebo potratila desať krat alebo je dieta ťažko choré. Sme malo taktni a malo slušní voči okoliu no čo s tým jedným uchom dnu druhým von.