icon

Prečo je považované za normálne, aby si partneri delili náklady?

4. feb 2026

Mali by si partneri automaticky deliť náklady na polovicu?
Bývam u priateľa a neplatím mu nič aj keď mam fajn plat. Mne to príde úplne prirodzené, že to chce potiahnuť on, ukázať že je muž.
Čo ma ale prekvapuje, sú reakcie okolia – veľa ľudí to vníma ako niečo „divné“, nespravodlivé alebo nepochopiteľné. Akoby vo vzťahu muselo byť všetko presne rozrátané na euro.
Zaujíma ma, prečo to tak je. Je to o výchove? O zlých skúsenostiach?

darmasiswa
5. feb 2026
@anonym_9e7dd7

@anonym_autor Tu vyžaduješ, aby bol "muž" a zaplatil všetko a ty aby si bola tá nežná žienka. A potom na feministickom fóre budeš volať za zrovnoprávnenie žien a mužov.

@anonym_9e7dd7 mudra zena nie je feministka, je Žena

osky
5. feb 2026

@anonym_autor

Teda,toto by som ja nezniesla.
Hanbila by som sa sama pred sebou.
Je uuuplne jedno,ze priatel zaraba vela.
Citila by som sa ,ako keby si ma vydrziaval.a nie,ze sa o mna stara...
Toto su presne tie gesta skrytych narcistov a manipulatorov...
Kolko ste spolu?
Mozno na zaciatku mu to vyhovuje,ale po case pochybujem....
Nemusite mat rozdelene financie 50 na 50
Ale aby jeden platil vsetko a druhy nic,to mi nepride ferove a ani normalne...

darmasiswa
5. feb 2026
@osky

@anonym_autor

Teda,toto by som ja nezniesla.
Hanbila by som sa sama pred sebou.
Je uuuplne jedno,ze priatel zaraba vela.
Citila by som sa ,ako keby si ma vydrziaval.a nie,ze sa o mna stara...
Toto su presne tie gesta skrytych narcistov a manipulatorov...
Kolko ste spolu?
Mozno na zaciatku mu to vyhovuje,ale po case pochybujem....
Nemusite mat rozdelene financie 50 na 50
Ale aby jeden platil vsetko a druhy nic,to mi nepride ferove a ani normalne...

@osky tvoje pocity maju nejaku pricinu, mozno vplyv okolia, rodiny, vseobecnej ideologie, neviem, ale ak spoznas chlapa, ktory sa vie a chce postarat, ktory ti da pocit istoty, bezpecia, stability, ktory ta nezatazi sekmi a platbami, naopak, necha ti velky priestor na tvoj rozvoj, kde mozes si realizovat sny a zarabat, kde sa mozes venovat svojim zalubam, kde mozes bez problemov sa starat o celu rodinu, ktory ta bude vediet vypocut, ktory ti bude oporou a skalou, na druhej strane ty budes chapat jeho poslanie, budes tolerantna, pohodova, kludna, nebudes dostavat hysaky, ked ti nebude sediet pri zadku, a rucat sa, ze nestihas sama okolo maleho dietata, vtedy ocenis, ze chlap je chlap, a uz by si nechcela babovku, presne tak isto poriadny chlap nechce hysterku, feministku a podobne , je ale pravda, ze takychto chlapov je velmi malo, a zalezi od nas mamiciek, akych chlapov vychovame do buducna

anonym_ce465c
5. feb 2026
@darmasiswa

@anonym_autor ja suhlasim s autorkou, schopny muz buduje svoj dom, do ktoreho zavola svoju zenu (partnerku), muz vytvori zazemie, stabilitu, bezpecnost, muz sa postara o celu reziu byvania, zitia, zena svoje peniaze pouziva na svoju spotrebu ako odevy, zaluby, kozmetiku , zabezpecenie do buducna ......, mudra zena vie, ze bude do spoluzita vkladat harmoniu, zensku stranku, zensku rolu v starostlivosti o muza, o domacnost, a tiez vie, ze svoje peniaze si bude odkladat, zhodnocovat, zabezpeci si svoju nehnutelnost, ak by nahodou vztah nevysiel, aby mala kam ist. Muz jej vytvoril vsetky podmienky k tomu, aby so svojimy peniazmi ona narabala zodpovedne a muz ju v tom podporuje, a nechce od zeny ziadne prispevky.

@darmasiswa svoje peniaze by mala žena použiť ešte na plastiky, aby bola viac sexy a mohla si nájsť časom ešte bohatšieho priateľa

darmasiswa
5. feb 2026
@anonym_ce465c

@darmasiswa svoje peniaze by mala žena použiť ešte na plastiky, aby bola viac sexy a mohla si nájsť časom ešte bohatšieho priateľa

@anonym_ce465c Zena sa ma o seba starat. A ak si zarobi na plastiky, je to jej vec, ako sa bude udrziavat. tema starostlivosti o seba, vratane plastik je uplne nieco ine, dolezite je, aby sa o seba starala. Zaklad je, aby si na svoju esteticku starostlivost o seba, vedela sama zarobit. Avsak zena, ktora si nevazi co ma doma, a obzera sa inde,ona asi vela mudrosti nepoberie, a normalny muz ju radikalne hned posle do preč aj s jej igelitkou, a kedze ona prisla do muzovho sidla, nebude mat narok na nic, ostane jej len to, co si sama zarobila,

bielasovicka
5. feb 2026

Ja neverím ze toto je reálna téma. Nemôže predsa existovať takáto osoba ako je autorka.
N e v e r i m. 🤔

anonym_0b351f
5. feb 2026
@janinah

@anonym_0b351f ty si len typ zeny,ktorá sa nechá živiť manželom...to by som kludne mohla aj ja a predsa to nerobim,nemínam svoju vyplatu len na seba,skus hadat prečo asi...
A nie,nik ti nezavidi,len sa čudujeme tvojmu zmyšľaniu

@janinah
"Nechat sa zivit manzelom"? Pokial viem, vsetky peniaze, ktore zarobia manzelia pocas manzelstva su spolocne, takze tu nejde o ziadne zivenie. Vsetky peniaze idu na fungovanie rodiny a deti. To ako si to manzelia usporiadaju je uz ciste na nich. Samozrejme, takyto "luxus" si nemoze dovolit kazdy.

belllinka
5. feb 2026
@bielasovicka

Ja neverím ze toto je reálna téma. Nemôže predsa existovať takáto osoba ako je autorka.
N e v e r i m. 🤔

@bielasovicka ale ver, existuje veľa blbiek 🙂

anonym_a2017e
5. feb 2026

Aspoň bude mať dosť našetrené keď ju kopne do riti 😝. Varia spolu,upratujú,nakupujú. Takže sama vlastne nerobí nič...

darmasiswa
5. feb 2026
@belllinka

@bielasovicka ale ver, existuje veľa blbiek 🙂

@belllinka preco nazyvas mnoho zien, ze su blbky? v com su blbky?

darmasiswa
5. feb 2026
@anonym_a2017e

Aspoň bude mať dosť našetrené keď ju kopne do riti 😝. Varia spolu,upratujú,nakupujú. Takže sama vlastne nerobí nič...

@anonym_a2017e nemusis mat obavy o normalneho chlapa, on velmi dobre vie co a koho chce, a velmi rychlo sa prejavi nejaka herecka, takze ani nestihne byt jeho zenou, lebo ju raketovo posle kade lahsie, takyto muz nie je zavisly na spolocnosti zeny, a nebude stracat cas

anonym_ce465c
5. feb 2026

Najväčší úspech niektorých žien je, že dokázali skasírovat úspešného muža.

anonym_a756df
5. feb 2026

@anonym_autor No, keď mu naoplátku poskytuješ sexuálne služby, tak je to vlastne prostitúcia, nie?

rozculena
5. feb 2026
@anonym_a756df

@anonym_autor No, keď mu naoplátku poskytuješ sexuálne služby, tak je to vlastne prostitúcia, nie?

@anonym_a756df toto je veľmi drahá prostitútka

anonym_0186b8
5. feb 2026

Myslienka, ze on plati (skoro) vsetko, je z minulosti, ked prace bolo ledva dost pre muzov a zeny nemali inu moznost, ako sediet doma a starat sa o domacnosti. Dnes je ina doba, kvalifikovanej prace je dost a napriek "tradicne" ponatie on plati, sa zenam paci. Ziadne platenie na polovicu. Ale tradicne ponatie, ona robi sluzku doma, to uz nie, tam sa treba spravat moderne a s domacimi pracami, starostou o deti,... sa na polovicu ist ma.

bessie12
5. feb 2026

@anonym_autor pokiaľ vam dvom to vyhovuje, tak nie je o čom. U nás je to podobné. Veľkú časť výdavkov plati mm a ja ten zvysok + svoje výdavky.

rozculena
5. feb 2026
@darmasiswa

@darmasiswa ak teda nie si feministka,tak teda odovzdaj občiansky preukaz, vzdaj sa majetku, prestaň sa vzdelávať a nechaj o sebe rozhodovať iných. Lebo všetko, čo dnes považujeme za normálne, existuje len vďaka feministkám. Tváriť sa, že to s tým nesúvisí, je historická negramotnosť.

darmasiswa
5. feb 2026
@anonym_ce465c

Najväčší úspech niektorých žien je, že dokázali skasírovat úspešného muža.

@anonym_ce465c uspesny muz neznamena, ze je to Chlap, uspesny muz moze byt tak isto babovka ako aj neuspesny muz

anonym_0186b8
5. feb 2026

Nie je problem, kym je zena mlada a pekna do 40tky pozadovat platenie, inak si za neho najde hned nahradu. Len ci ten bohaty fesak s nou zostane, aj ked uz bude stara, skareda a chora.

darmasiswa
5. feb 2026
@anonym_a756df

@anonym_a756df v harmonickom vztahu je sex sucastou, nie je to biznis, no ak si vo vztahu, kde cerpas benefity za sex, tak je to biznis

alickapusinka
5. feb 2026

Predtým som to mala vždy tak ak sme boli partneri vždy som platila polku nákladov a stravu sme kupovali nakupi raz ja raz ON. Ale ani by ma v živote nenapadlo že ON by dal pol výplaty s tým že lepšie zaraba a ja sa umyvam, periem,varím v dome mám teplo teplu vodu nič neprispievať ved to by som s toho mala zlý pocit.Len preto že viac zaraba nič neplatiš ak TI da zbohom tak budeš musieť tak či tak všetko platiť sama.Ja mám manžela ale ak sme boli partnerí platili sme všetko na polku teraz je spoločne ale príspevala som ked sme bývali v jeho nehnuteľnosti. To len preto že zaraba viac a veľa musí výplaty ostane a ešte sa pochvališ dobre zarabaš.Bože dospej a zamysli sa nad sebou lebo môže sa stať že jedneho dňa TI da zbohom a ostaneš na platby sama. Toto som nepochopila.Ja by som sa to hanbila napísať zvlašť dajme tomu že by mal nehnuteľnosť na hypotéku že by si príspievala na energie a na stravu ale ak bývate v prenájme a platí celý prenájom tak by som to na jeho mieste ukončila.TY akože čo ved obyčajny priživník.Iba ukazuješ aka si neschopna hanbila by som sa nechať sa vydžiavať.Všetko aby som bola na ňom závisla len preto toto čo si ty si obyčajna lamomica a držgroška.Môj názor.Je rozdiel nemať lebo študuješ že pomôže TI platiť študium ale pracuješ stihla si sa pochvaliť dobre zarabaš a na nič nepríspeješ.Juj ale bez obav takých lakomich ako si TY je veľa čo chcu a sú zvyknuty celý život žiť na ukor druheho a vyciciavať druheho.A urobiť si dojnicu len preto že muž sa ma o všetko postarať.Nežijeme v dobe Flinstona ale v kapitalizme.

beronsche
5. feb 2026
@anonym_autor

@vkatush ja aj chcem občas niečo zaplatiť, ale on by mi ani nedovolil. Do bývania určite nie, a keď mame väčší nákup jedlo/drogerka tak aj keď chcem zaplatiť ma predbehne furt. Ale mne to nevadí, veď to je milé a pekne od chlapa.

@anonym_autor mne to nepríde milé.. skôr manipulatívne..
Ale to som ja, rovnovnocennost vo vzťahu je pre mňa dôležitá..
Kým som bývala s frajerom, zdieľali sme rovnakým dielom financovanie aj starostlivosť o domácnosť.
V manželstve mame financie spoločne.
v praxi to znamená, že máme aj spoločný účet, z ktorého ide bežná réžia. Vyššie výdavky spolu preberáme, drobnými sa navzájom zvyčajne nezaťažujeme.

beronsche
5. feb 2026
@darmasiswa

@darmasiswa múdra žena vie, že nebyť feministiek, ani si neškrtne...
Nemohla by študovať, pracovať, vlastniť nehnuteľnosť, rozviesť sa, dedit, voliť, dokonca sa ani len rozhodovať o svojom živote, či o živote svojich detí...
V podstate by musela poslúchať najprv otca,neskôr muža. Alebo živorit na pokraji spoločnosti..
Škoda, že na toto "len ženy" zabúdajú a mýlia si feminizmus s extrémizmom...

osky
5. feb 2026
@darmasiswa

@osky tvoje pocity maju nejaku pricinu, mozno vplyv okolia, rodiny, vseobecnej ideologie, neviem, ale ak spoznas chlapa, ktory sa vie a chce postarat, ktory ti da pocit istoty, bezpecia, stability, ktory ta nezatazi sekmi a platbami, naopak, necha ti velky priestor na tvoj rozvoj, kde mozes si realizovat sny a zarabat, kde sa mozes venovat svojim zalubam, kde mozes bez problemov sa starat o celu rodinu, ktory ta bude vediet vypocut, ktory ti bude oporou a skalou, na druhej strane ty budes chapat jeho poslanie, budes tolerantna, pohodova, kludna, nebudes dostavat hysaky, ked ti nebude sediet pri zadku, a rucat sa, ze nestihas sama okolo maleho dietata, vtedy ocenis, ze chlap je chlap, a uz by si nechcela babovku, presne tak isto poriadny chlap nechce hysterku, feministku a podobne , je ale pravda, ze takychto chlapov je velmi malo, a zalezi od nas mamiciek, akych chlapov vychovame do buducna

@darmasiswa co ma toto spolocne s "babovkou" ci "chlapom" ?

ktory sa vie a chce postarat, ktory ti da pocit istoty, bezpecia, stability, ktory ta nezatazi sekmi ....

Presne takehoto chlapa doma mam,deti nemame...napriek tomu ho nevyuzivam. nezhrnam si svoje peniaze...mame spolocny ucet a kazdy ma k nemu volny pristup.
Nechapem,preco by mal vsetko tahat on sam..

Obzvlast,ked tato dievcina je len priatelka,cize nikde nie je iste,co sa nerozidu..a ona vude mat svoje na kopke a on pri nej mina majetok.
No...musi ju mat velmi rad.co je slachetne.
Napriek tomu,ja by som to nedokazala.
Vyuzivat osobu,ktoru lubim......

anonym_f212b8
5. feb 2026

Ja by som osobne tak fungovat nevedela (vzdy som bola vedena k tomu, aby som nebola od nikoho “zavisla”), ale ak to vam dvom takto vyhovuje, tak je kazdemu do toho prd makovy. Vzdy je to o dohode partnerov a nikoho ineho

darmasiswa
5. feb 2026
@beronsche

@darmasiswa múdra žena vie, že nebyť feministiek, ani si neškrtne...
Nemohla by študovať, pracovať, vlastniť nehnuteľnosť, rozviesť sa, dedit, voliť, dokonca sa ani len rozhodovať o svojom živote, či o živote svojich detí...
V podstate by musela poslúchať najprv otca,neskôr muža. Alebo živorit na pokraji spoločnosti..
Škoda, že na toto "len ženy" zabúdajú a mýlia si feminizmus s extrémizmom...

@beronsche Feminizmus mal v historii svoju ulohu a mnohe prava ktore dnes zeny maju su jeho vysledkom to nespochybnujem

Zaroven si myslim ze dnes uz existuje priestor aj pre ine vedome modely zenskosti a partnerstva Ja osobne verim v muzsko zensku polaritu kde je muz oporou stabilitou a bezpecnym pristavom a zena ma vytvoreny priestor na vlastnu sebarealizaciu a slobodne rozhodovanie

Nejde o navrat k posluznosti ci neslobode ale o vedomu volbu hodnot a dynamiky vo vztahu To ze si zena zvoli polaritu namiesto feminizmu z nej nerobi menej slobodnu ani menej mudru

darmasiswa
5. feb 2026
@osky

@darmasiswa co ma toto spolocne s "babovkou" ci "chlapom" ?

ktory sa vie a chce postarat, ktory ti da pocit istoty, bezpecia, stability, ktory ta nezatazi sekmi ....

Presne takehoto chlapa doma mam,deti nemame...napriek tomu ho nevyuzivam. nezhrnam si svoje peniaze...mame spolocny ucet a kazdy ma k nemu volny pristup.
Nechapem,preco by mal vsetko tahat on sam..

Obzvlast,ked tato dievcina je len priatelka,cize nikde nie je iste,co sa nerozidu..a ona vude mat svoje na kopke a on pri nej mina majetok.
No...musi ju mat velmi rad.co je slachetne.
Napriek tomu,ja by som to nedokazala.
Vyuzivat osobu,ktoru lubim......

@osky Nejde o vyuzivanie ani o to ze by niekto niekoho zneuzival Ide o dobrovolnu dohodu dvoch dospelych ludi ktori maju rovnake hodnoty

To ze niekto zvoli spolocny ucet a rovnake delenie je uplne v poriadku ak to tak obom vyhovuje Rovnako je v poriadku aj iny model kde muz vedome prebera financnu zodpovednost a zena sa podiela inak

Pre mna osobne to nie je o tom ze by muz nieco tahal sam ale o tom ze chce byt oporou a ze ja mu na oplatku davam inu kvalitu do vztahu pokoj podporu stabilitu starostlivost a priestor pre rodinu

Kazdy vztah funguje inak a zneuzivanie nema nic spolocne s tym kto plati ucty ale s tym ci su obaja spokojni a v sulade s tym co ziju

anonym_f9b162
5. feb 2026
@anonym_autor

@belllinka tým že mu dovolim aby sa staral o mňa 😊

@anonym_autor Ehmm..kedysi to bola príživníčka (zatvárali do basy)dnes zlatokopka 😅

anonym_3523f9
5. feb 2026

ze osamostatnila 😂 iba si vymenila mamahotel za frajerhotel.. a nie nie je to o starostlivosti, on si ta vydrziava a plati v naturaliach 😂😂😂

anonym_32c86e
5. feb 2026
@anonym_0186b8

Nie je problem, kym je zena mlada a pekna do 40tky pozadovat platenie, inak si za neho najde hned nahradu. Len ci ten bohaty fesak s nou zostane, aj ked uz bude stara, skareda a chora.

@anonym_0186b8 načo by platil starú, škaredú a chorú, vymení a prenajme si novší, krajší a výkonnejší model